معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۹/۰۷- ۱۵:۲۸

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته اول آذر ماه 1403 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

پاکستان دسترسی به بندر کراچی را با جاده و راه آهن اختصاصی افزایش می دهد

دولت فدرال تصمیم گرفته است تا از طریق پروژه‌های زیرساختی جدید، یک جاده اختصاصی و راه آهن دسترسی به بندر کراچی را با هدف رسیدگی به بحران تراکم شدید که تجارت بین المللی پاکستان را مختل می‌کند، فراهم کند. این تصمیم در یک نشست بین‌وزارتی گرفته شد که دسترسی کم استفاده به ریل، امکانات ناکافی ریلی و تراکم جاده‌ها را به عنوان چالش‌های اصلی شناسایی کرد. برای رسیدگی به این مسائل، دولت در نظر دارد اقدامات کوتاه‌مدتی مانند عملیات بندری 24 ساعته و جابجایی کامیون‌های باری برنامه‌ریزی شده و همچنین راه‌حل‌های بلندمدت از جمله توسعه بزرگراه و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های ریلی را اجرا کند.

https://www.dawn.com/news/1874161/centre-okays-dedicated-road-rail-access-to-karachi-port

 وزیر امور خارجه به سرمایه گذاران چینی از حمایت کامل اطمینان می دهد

وزیر سرمایه گذاری و خصوصی سازی پاکستان، عبدالعلیم خان، حمایت کامل از سرمایه گذاران چینی، به ویژه در زمینه فروش و انتقال زمین در مناطق ویژه اقتصادی (SEZ) را تضمین کرده است. خان به هیئت سرمایه گذاری دستور داد تا با دولت خیبر پختونخوا و نهادهای مربوطه برای رسیدگی به مسائل مربوط به مناطق صنعتی تعامل کند. در این جلسه همچنین تصمیم گرفته شد تا به نگرانی‌های شرکت جاده و پل چین (CRBC) رسیدگی شود و یک ضرب‌الاجل سه روزه برای اتصال به شبکه در KP SEZ تعیین شود.

https://www.dawn.com/news/1874456/minister-aleem-khan-assures-chinese-investors-of-full-support

 ارزش افزوده کشاورزی جهانی با رشد 89 درصدی به 3.8 تریلیون دلار در سال 2022 رسید

ارزش افزوده جهانی کشاورزی، جنگل‌داری و ماهیگیری بین سال‌های 2000 تا 2022 به میزان واقعی 89 درصد رشد کرد و در سال 2022 به 3.8 تریلیون دلار رسید و آسیا سهم اصلی آن بود که 6 درصد از کل جهان را در سال 2022 به خود اختصاص داد.ارزش افزوده این قاره از 1.2 تریلیون دلار در سال 2000 به 2.5 تریلیون دلار در سال 2022 بیش از دو برابر شده است.مساحت زمین کشاورزی جهانی در سال 2022 با 2 درصد کاهش به 4.78 میلیارد هکتار رسید که دو سوم آن برای مراتع و مراتع دائمی و یک سوم برای زمین‌های زراعی استفاده می‌شود.

https://www.dawn.com/news/1874451/global-value-added-by-agriculture-forestry-and-fishing-grows-89pc-by-2022

 صادرات غیر نساجی پاکستان با افزایش 17.66 درصدی به 4.73 میلیارد دلار رسید

صادرات غیر نساجی پاکستان در چهار ماهه اول سال مالی جاری با افزایش قابل توجهی از 17.66 درصد به 4.73 میلیارد دلار رسیده است که عمدتاً ناشی از رشد محصولات با ارزش افزوده، مواد غذایی خام، چرم، کفش و کالاهای مهندسی بوده است. صادرات کالاهای مهندسی 30.79 درصد افزایش یافت و صادرات سیمان 12.39 درصد رشد کرد. صادرات مواد غذایی خام نیز با 21.73 درصد افزایش به 2.36 میلیارد دلار رسید که نشان دهنده نشانه ای از افزایش سفارشات از بازار بین المللی است.

https://www.dawn.com/news/1874452/non-textile-exports-surge-18pc-in-four-months

 تورم کوتاه مدت پاکستان نسبت به سال قبل 4.92 درصد افزایش یافته است

تورم کوتاه‌مدت پاکستان که با شاخص قیمت حساس (SPI) اندازه‌گیری می‌شود، در هفته منتهی به 21 نوامبر نسبت به مدت مشابه سال قبل 4.92 درصد افزایش یافت که ناشی از افزایش قیمت‌های سبزیجات و روغن خوراکی بود. تورم مبتنی بر SPI پس از سه هفته با افزایش 0.67 درصدی در هفته به هفته کاهش خود را معکوس کرد. اقلام غذایی مانند گوجه فرنگی، مرغ و روغن خوراکی در روند صعودی نقش داشتند و قیمت آرد گندم، گازوئیل و بنزین کاهش یافت.

https://www.dawn.com/news/1874247/short-term-inflation-remains-below-5pc

 کاهش 10.46 درصدی واردات تلفن همراه پاکستان در چهار ماه اول سال مالی

پاکستان در چهار ماهه اول سال مالی 2024-2025، تلفن همراه به ارزش 420.799 میلیون دلار وارد کرد که در مقایسه با 469.969 میلیون دلار در مدت مشابه سال گذشته، رشد منفی 10.46 درصدی را نشان داد. با این حال، واردات تلفن همراه در اکتبر 2024 بر اساس ماهانه 69.89 درصد افزایش یافت و به 174.338 میلیون دلار رسید. کارخانجات تولید/مونتاژ محلی 22.59 میلیون گوشی موبایل در 9 ماه اول سال 2024 تولید کردند که 64 درصد از دستگاه‌های تلفن همراه در شبکه پاکستان را گوشی‌های هوشمند تشکیل می دادند.

https://www.brecorder.com/news/40334256/cell-phones-jul-oct-import-registers-negative-growth-yoy

کاهش قیمت پنبه

قیمت پنبه در پاکستان به دلیل واردات بی سابقه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است که باعث نگرانی کشاورزان و پنبه پاک کن‌ها شده است.بیش از 1.3 میلیون عدل پنبه وارداتی به کشور وارد شده است که منجر به روند نزولی قیمت پنبه  داخلی شده است، به طوری که قیمت در هفته گذشته 500 روپیه کاهش یافته و به 17500 روپیه در پنجاب و 17300 روپیه در سند رسیده است.

https://dunya.com.pk/index.php/business/2024-11-25/2438617

کمیته اجرایی شورای اقتصاد ملی (ECNEC) پروژه‌های توسعه ای به ارزش 172.7 میلیارد روپیه را تأیید می‌کند

کمیته اجرایی شورای اقتصاد ملی (10 )پروژه توسعه ای به ارزش 172.7 میلیارد روپیه را تصویب کرده است که شش مورد از آنها متعلق به بلوچستان است و بر بهبود اتصال در استان و خیبر پختونخوا تمرکز دارد. یک پروژه با بودجه بانک جهانی برای توسعه زیرساخت های زباله جامد در کراچی با هزینه 29.2 میلیارد روپیه نیز تصویب شد. تنها یک پروژه ارائه شده توسط وزارت بهداشت برای شفاف سازی بیشتر به تعویق افتاد. این نشست به ریاست اسحاق دار معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه برگزار شد.

https://www.dawn.com/news/1874849/ecnec-clears-10-projects-worth-rs1727bn

 تصویب افزایش در تعدیل هزینه برق

علیرغم درخواست آژانس مرکزی خرید برق CPPA)  تعدیل هزینه سوخت منفی 1.02 روپیه در هر واحد، سازمان ملی تنظیم مقررات برق (Nepra) افزایش 26 پیسه در واحد در تعدیل هزینه سوخت (FCA) را برای ماه دسامبر تایید کرده است. این افزایش به دلیل انقضای تعدیل هزینه سوخت منفی فعلی 1.28 روپیه به ازای هر واحد در ماه نوامبر است. CPPA هزینه سوخت را در ماه اکتبر 19 درصد کمتر از ماه مشابه سال گذشته با میانگین هزینه سوخت 9.25 روپیه در هر واحد گزارش کرده است.

https://www.dawn.com/news/1874999/power-tariff-likely-to-rise-by-26-paise-per-unit-in-december

 پاکستان و بلاروس با هشت تفاهم نامه جدید روابط تجاری خود را تقویت کردند

پاکستان و بلاروس هشت یادداشت تفاهم (MoUs) و توافقنامه‌هایی را برای تقویت تجارت و همکاری دوجانبه در بخش های مختلف از جمله مواد غذایی، داروسازی، نساجی، لجستیک، انرژی و کشاورزی امضا کرده اند. انتظار می رود این توافق نامه که در جریان مجمع تجاری پاکستان و بلاروس امضا شد، راه را برای روابط اقتصادی عمیق تر بین دو کشور هموار کند. این تفاهم نامه‌ها شامل یک ترتیب همکاری پنج ساله بین JCS Bellakt و Nutrifood & Pharmaceuticals، یک قرارداد تامین محصول بین JSC Minsk Motor Plant و Shahzad Trade Links و یک همکاری لجستیکی بین سرویس RUE Beltamozh و شرکت ملی لجستیک است.

https://www.dawn.com/news/1874854/eight-mous-signed-with-belarus-to-boost-trade

 کمک های خارجی پاکستان 55 درصد کاهش یافت

کمک های خارجی پاکستان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و در چهار ماه اول (ژوئیه تا اکتبر) سال مالی جاری با بیش از 55 درصد کاهش به 2.7 میلیارد دلار رسیده است. این کاهش عمدتاً به تأخیر در تأمین کمک مالی از صندوق بین‌المللی پول (IMF) و پرداخت‌های 1 میلیارد دلاری متعاقب آن نسبت داده می‌شود. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، زمانی که ورودی‌ها بالغ بر 6.05 میلیارد دلار بود، کل امسال به میزان قابل توجهی کمتر است.

https://www.dawn.com/news/1874844/debt-inflows-plunge-55pc-in-july-october

 دولت در بحبوحه نقدینگی بالای بانکی، بازدهی قبوض را کاهش داد

دولت بازده اوراق خزانه داری را تا 66 واحد پایه کاهش داده است و بازده اوراق 12 ماهه به 12.35 درصد کاهش یافته است. با وجود این، نقدینگی بانکی همچنان بالاست و پیشنهادات برای اوراق قرضه و اوراق قرضه سرمایه گذاری پاکستان (PIB) به 3.75 تریلیون روپیه می رسد. دولت 1.229 تریلیون روپیه از طریق اوراق قرضه و PIB ها افزایش داد و کارشناسان مالی کاهش دیگری را در نرخ سیاست معیار در بررسی سیاست پولی بعدی پیش بینی کردند.

https://www.dawn.com/news/1875227/govt-raises-rs12tr-with-cut-in-yields

 احتمال کاهش صادرات سیب زمینی به دلیل مه دود و تغییرات آب و هوایی وجود دارد

انتظار می رود صادرات سیب زمینی پاکستان در طول سال مالی جاری به دلیل کاهش 20 درصدی تولید هر جریب در پنجاب کاهش یابد که عمدتاً ناشی از مه دود است. صادرات سیب زمینی این کشور در سال 2023-2024 به 127 میلیون دلار کاهش یافت که نسبت به 212 میلیون دلار در سال 2022-23 کاهش 40 درصدی داشت. تغییرات آب و هوا، افزایش دما، تغییر در الگوهای بارش و کاهش دسترسی به آب منجر به کاهش بهره‌وری کشاورزی شده است و مه دود باعث بیماری بلایت دیررس و کاهش کیفیت غده می‌شود. کارشناسان مدیریت یکپارچه آفات و شیوه‌های کشاورزی پایدار را برای کاهش اثرات مه دود بر محصولات سیب زمینی پیشنهاد می‌کنند.

https://www.dawn.com/news/1875228/potato-exports-likely-to-suffer-due-to-smog-webinar-told

 بهبود امنیت و ایمنی بندر در پاکستان

کارشناسان بنادر و کشتیرانی پاکستان با اشاره به نگرانی در مورد ایمنی دریایی، حفاظت از محیط زیست دریایی، اجرای قانون دریایی و دفاع ملی، خواستار افزایش تدابیر امنیتی و ایمنی در بنادر هستند. آتش سوزی اخیر در ترمینال بین المللی فله ای پاکستان (PIBTL) به دلیل زغال سنگ قابل احتراق با منشاء تانزانیا، نیاز به بهبود پروتکل های ایمنی را برجسته می‌کند. کارشناسان افزایش آموزش برای کارگران بارانداز، تقویت تجهیزات آتش نشانی و توسعه روش های عملیاتی استاندارد (SOP) را برای کالاهای مختلف توصیه می‌کنند. علاوه بر این، آنها پیشنهاد ایجاد یک شورای ایمنی، ساخت یک بزرگراه اختصاصی برای کاهش ازدحام کامیون‌ها و توسعه بنادر کوچکتر مانند بندر جیوانی در بلوچستان را پیشنهاد می‌کنند.

https://tribune.com.pk/story/2512342/experts-for-overhaul-of-port-safety-ecosystem

 

 هدف پاکستان افزایش صادرات با برنامه‌های توسعه استانی است

وزارت بازرگانی پاکستان به دولت‌های استانی دستور داده است تا برنامه‌های توسعه صادرات استانی را با هدف افزایش رقابت صادراتی کشور توسعه دهند. وزارت همچنین از استان‌ها خواسته است تا کمیته‌های کانونی را به ریاست وزرای ارشد استانی تشکیل دهند تا توسعه این طرح ها را تسهیل کنند. این اقدام بخشی از تلاش های هیئت ملی توسعه صادرات (NEDB) برای مقابله با کاهش صادرات و ارتقای رشد اقتصادی است. وزارت بازرگانی از استان‌ها حمایت خواهد کرد و مسائل حل نشده را برای اقدامات بیشتر به دفتر نخست وزیری ارائه خواهد کرد.

https://www.brecorder.com/news/40334827/moc-asks-provinces-to-prepare-export-growth-roadmaps

صنعت نساجی پاکستان با وجود رشد صادرات با چالش هایی مواجه است

صنعت نساجی پاکستان با افزایش 9.51 درصدی در سه ماهه اول سال مالی جاری، رشد صادرات را تجربه می‌کند که ناشی از افزایش 23.17 درصدی پوشاک آماده و افزایش 14.13 درصدی در صادرات لباس بافتنی است. با این حال، این صنعت با چالش هایی از جمله تهدید قطع گاز و پرداخت های اضافی مواجه است که ممکن است مانع رشد بیشتر شود. انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان جوراب بافی پاکستان (PHMA) از دولت خواسته است که این اخطارها را پس بگیرد و برای حمایت از رشد صنعت، عرضه گاز را به صورت روان تضمین کند.

https://tribune.com.pk/story/2512336/textile-industry-hits-out-at-gas-supply-cut-off-notices

 پاکستان از طرح اقتصادی  5 ساله برای رسیدن به اقتصاد یک تریلیون دلاری رونمایی کرد

پاکستان یک برنامه اقتصادی پنج ساله جدید را با هدف افزایش اندازه اقتصاد به 1 تریلیون دلار تا سال 2035 نهایی کرده است. با هدف افزایش صادرات، تقویت خدمات فناوری اطلاعات و مشاغل آزاد و کاهش فقر 13 درصدی. با این حال، دستیابی به برخی از اهداف حیاتی ممکن است توسط دیوار آتش رسانه‌های اجتماعی که به تازگی ساخته شده است، مانع از پیشرفت کشور در فناوری اطلاعات شده است.

https://tribune.com.pk/story/2512577/firewall-blocks-govts-1tr-goal

صادرات مبلمان پاکستان در ماه اکتبر 49.4 درصد کاهش یافت

صادرات مبلمان پاکستان در اکتبر 2024 به شدت 49.4 درصد کاهش یافت و ارزش صادرات به 106 میلیون روپیه در مقایسه با 209 میلیون روپیه در اکتبر 2023 کاهش یافت که منجر به کاهش 103 میلیون روپیهی شد.

https://dunya.com.pk/index.php/business/2024-11-29/2440432

 بیش از 1500 صادرکننده از طرح تسهیل صادرات پاکستان سود می‌برند

طرح تسهیل صادرات (EFS) هیئت فدرال درآمد (FBR) دارای بیش از 1500 صادرکننده است که از واردات معاف از گمرک و مالیات برخوردار هستند، با هدف تسهیل صادرکنندگان از طریق اسناد اداری واحد، با تمرکز بر شرکت های کوچک و متوسط. با این حال، تولیدکنندگان و صادرکنندگان اکنون ملزم به پرداخت مالیات بر فروش کالاهای ورودی محلی خواهند بود. این طرح اجازه واردات کالاهای ورودی را بدون حقوق گمرکی، عوارض مالیات غیر مستقیم فدرال، مالیات فروش، یا مالیات تکلیفی می دهد و به گونه ای گسترش یافته است که واردات برخی از نهاده‌های نساجی را در برابر سهمیه اختصاص داده شده شامل شود.

https://www.brecorder.com/news/40335040/efs-benefits-over-1500-exporters-with-duty-tax-free-imports

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما