اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول آذر ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
طرح 16.2 میلیون دلاری سازمان ملل برای تقویت جوامع روستایی افغانستان
سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، سازمان بینالمللی مهاجرت و برنامه توسعه ملل متحد با حمایت مالی اتحادیه اروپا، برنامه 16.2 میلیون دلاری برای تقویت جوامع روستایی افغانستان را راهاندازی کرده که این برنامه که تحت عنوان «برنامه تابآوری جوامع افغانستان» شناخته میشود، از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ در استانهای قندهار، هلمند و بادغیس اجرا خواهد شد. برنامه توسعه سازمان ملل متحد با انتشار ببانیهای گفته است که هدف این برنامه بهبود معیشت، امنیت غذایی و سازگاری با تغییرات اقلیمی است و انتظار میرود بیش از ۷ هزار خانوار آسیبپذیر از آن بهرهمند شوند. ریچارد ترنچارد؛ نماینده سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در افغانستان با اشاره به اهمیت این برنامه را در کاهش آسیبپذیریهای افغانستان گفت: «کشاورزی منبع اصلی درآمد بیش از ۷۰ درصد از جمعیت افغانستان است. حمایت از کشاورزان، کل جوامع را در مقابله با چالشهایی مانند تغییرات اقلیمی، خشکسالی و فقر تقویت میکند»(خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/247015
افزایش دو برابری صادرات "سنگ روی" افغانستان به ایران
مهدی شیردل؛ استاندار تایباد ایران اعلام کرده که از ابتدای سال جاری تا پایان ماه آبان، 10285 تن سنگ روی از افغانستان به گمرک مرزی دوغارون وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افزایش دو برابری را نشان میدهد. ارزش کل این محموله حدود سه میلیون و ۹۶۸ هزار و ۹۳۶ دلار برآورد شده است.» (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/301148/صادرات-سنگ-روی-کشور-ایران-دو-برابر-افزایش-یافته
دولت افغانستان در حال تکمیل راهآهن خواف- هرات است
محمود سیادت،رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان به ایرنا گفته است: سالها است که بحث اتصال ریلی بین ایران و افغانستان و افغانستان به ایران مطرح است، برای افغانستان که محصور در خشکی است و نیاز به مسیرهای ترانزیتی دارد، بسیار مهم است که بتواند این مسیرهای ترانزیتی را افزایش دهد، به طور قطع راه آهن خواف خراسان رضوی- هرات افغانستان یکی از سهل ترین، ارزان ترین و مناسب ترین مسیر حمل و نقل برای ایران و افغانستان خواهد بود. وی بیان کرده: در ابتدای شروع عملیات راهآهن خواف - هرات به دلیل مشکلات امنیتی و تغییر حکومت افغانستان، سرعت کار کند بود و بهره برداری از مسیر افتتاح شده نیز در حد دلخواه نبود، در روزهای شلوغ ابتدای حضور طالبان در افغانستان، خطوط ریلی آسیب هم دید، اما با اراده جدی که بین ۲ کشور ایران و افغانستان در توسعه تعاملاتشان وجود داشت، مسیر آسیب دیده بازسازی و مشکلاتی که ایران در تعریف نقش کنسرسیوم و ارتباطش با راهآهن داشت، برطرف شد. رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفته است: امروز در وضعیت خیلی ایده آلی به لحاظ عملیات اجرایی و بهره برداری از مسیر ریلی خواف- هرات هستیم، این خط محدود به مسیر خواف- هرات نیست، حکومت افغانستان این اتصال را از روزنک در ۶۰ کیلومتری هرات امتداد می دهد، احتمالا تا پایان امسال مسیر ریلی از روزنک تا هرات بهره برداری خواهد شد. طرح اتصال ریلی افغانستان با ایران برای اولین بار سال ۱۳۸۶ کلید خورد و قرار شد مسیر ریلی، منطقه خواف واقع در ۲۶۷ کیلومتری جنوب شرقی شهر مشهد ایران را در قالب خط آهنی به طول حدود ۲۲۰ کیلومتر به شهر هرات وصل کند. احداث خط ریلی خواف - هرات به دلیل تحولات اخیر در کشور دچار مشکل شده بود که در یکسال گذشته با پیگیریهای انجام شده و تلاش مهندسان و متخصصان ایرانی، این خط تکمیل و نخستین قطار باری از جمهوری اسلامی ایران وارد افغانستان شد. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/301098/دولت-افغانستان-سرعت-خوب-حال-تکمیل-راه-آهن-خواف-هرات
ورود یک قطار تجاری چین به افغانستان
وزارت صنعت و تجارت طالبان اعلام کرد در نتیجه تلاشهای این وزارتخانه و سفرهای صورت گرفته به چین، قزاقستان و ازبکستان و نیز توسعه روابط تجاری با این کشورها، نخستین محموله وارداتی افغانستان از طریق خط ریل از چین وارد افغانستان شد. بر اساس اطلاعیه منتشر شده، این محموله بزرگ کالا در 55 کانتینر از چین بارگیری و از مسیر کشورهای قزاقستان و ازبکستان وارد شهر مزارشریف استان بلخ گردید. این محموله از مبدأ تا مقصد در حدود 22 روز به افغانستان رسید و قرار است در مسیر برگشت کالاهای صادراتی افغانستان را به کشورهای مدنظر انتقال دهد. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/247069
تبادلات تجاری ۹۰۰ میلیون دلاری ازبکستان با افغانستان
رسانه دولتی ازبکستان، اعلام کرده که میزان بهای تجارت این کشور، با افغانستان در 10 ماه سال جاری میلادی نزدیک به ۹۰۰ میلیون دلار می رسد. رسانه دولتی ازبکستان از قول منابع حکومتی این آمار را منتشر کرده است. این رسانه گزارش داد که روسیه، چین، قزاقستان، ترکیه، افغانستان، فرانسه و قرقیزستان، از کلیدیترین شرکای تجاری ازبکستان در این 10 ماه بوده اند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/301140/تبادلات-تجاری-۹۰۰-میلیون-دلاری-ازبکستان-افغانستان
تخصیص 2 هزار جریب زمین برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در بلخ
وزارت صنعت و تجارت گروه طالبان اعلام کرده که 2 هزار جریب زمین را برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی در استان بلخ تثبیت کرده است. نورالدین عزیزی؛ سرپرست این وزارت در ادامه سفر به استان بلخ با مولوی نورالهادی ابو ادریس، معاون این استان، به مساحت 2 هزار جریب زمین را در نزدیکی بندر حیرتان برای احداث منطقه ویژه اقتصادی تخصیص داده است. این اولین طرح منطقه ویژه اقتصادی در شمال افغانستان است که قرار است برای جلب سرمایهگذاریهای خارجی ایجاد گردد. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/178027/
تمدید قرارداد خرید برق افغانستان از تاجیکستان
شرکت توزیع برق افغانستان (برشنا) اعلام کرد قرارداد خرید برق از تاجیکستان برای سال 2025 میلادی تمدید شده است. این قرارداد در ترکیه میان «عبدالباری عمر» رئیس اجرایی شرکت برشنا و «محمدعمر عصازاده» رئیس شرکت سهامیبرق تاجیکستان امضا شده است. برشنا در اطلاعیه خود جزئیاتی درباره این قرارداد تمدیدشده و یا تغییرات احتمالی آن نسبت به سال گذشته ارائه نکرده است. گفتنی است بیش از 70 درصد برق افغانستان از کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و ایران وارد میشود. در حال حاضر میزان برق وارداتی و تولیدی در افغانستان نیاز این کشور را تأمین نمیتواند و در شهرها، بهویژه کابل قطعی برق نوبتی است. برشنا پیش از این اعلام کرده بود مطالعه پروژه انتقال برق از تاجیکستان و قیرقیزستان به پاکستان از مسیر افغانستان (کاسا یکهزار) را در استانهای شمالی آغاز شده است. پروژه کاسا یکهزار قرار است حدود هزار مگاوات برق تاجیکستان و قیرقیزستان را از مسیر افغانستان به پاکستان منتقل کند. کار این پروژه در کشورهای دخیل تاحدودی تکمیل شده، اما در افغانستان هنوز اجرایی نشده است. (خبرگزاری سلام وطندار)
https://swn.af/breshna-company-announced-the-signing-of-the-electricity-purchase-contract-from-tajikistan/
دیدار سرپرست وزارت معادن طالبان با رئیس شرکت قراردادی مسعینک
ملا هدایت الله بدری سرپرست وزارت معادن و نفت گروه طالبان با لیو جون رئیس شرکت MCCT (MJAM) قراردادی مس عینک لوگر دیدار و درباره کار عملی استخراج این معادن صحبت کرده است. رئیس شرکت MCCT از آغاز کار تولید و برنامههای توسعه پروژه مسعینک اطمینان داده است. سرپرست وزارت معادن و نفت گروه طالبان ضمن تأکید بر تسریع و آغاز فعالیتهای عملی مسعینک، در زمینه تسریع و آغاز فعالیتهای عملی این پروژه وعده همکاریهای لازم را داده است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/177978/
مبادله تجاری ۱۷۴ میلیون دلاری افغانستان با روسیه
وزارت صنعت و تجارت افغانستان اعلام کرد که از آغاز فروردین تا پایان آبان سال جاری میزان تجارت دو جانبه افغانستان و روسیه به ۱۷۴ میلیون دلار رسیده است. از این میزان ۲.۲ میلیون دلار مربوط به صادرات افغانستان بوده که اقلامی مانند کشمش، سنگهای معدنی، انجیر خشک و پیاز را شامل میشود. چوب ، گندم و انواع نفت و گاز مهمترین اقلام وارداتی افغانستان از روسیه است. روسیه یکی از کشورهایی است که سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون دلار کالا به افغانستان صادر میکند، اما صادرات افغانستان به این کشور در مقایسه با واردات، بسیار محدود است. نماینده رییسجمهور روسیه برای افغانستان نیز در دیدار با سرپرست وزارت خارجه، درباره گسترش همکاریهای اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری و ترانزیتی گفتگو کرده است. اتاق تجارت و سرمایهگذاری نیز تاکید کرده که برخی قراردادهای واردات نفت، گاز و گندم با روسیه امضا شده، اما نیاز است این قراردادها عملی شوند. (خبرگزاری طلوع نیوز)
https://tolonews.com/fa/afghanistan-191850
افتتاح نمایشگاه ملی «گنجینه افغانستان» در استان سرپل
عبدالشاکر شهاب، رییس صنعت و تجارت استان سرپل از برگزاری نمایشگاه تجاری گنجینه ملی تحت عنوان "الذهب سایل" با همکاری استانداری و یک شرکت تبلیغاتی خبر داد. هدف از راه اندازی این نمایشگاه بازار یابی و جلب مشتری برای کالا ها و تولیدات داخلی خوانده شده است. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/gallery/301316/1/افتتاح-نمایشگاه-ملی-گنجینه-افغانستان-استان-سرپل
آغاز فعالیت یک کارخانه تولید ماکارونی در بلخ
دفتر رسانهای استاندار بلخ با انتشار خبرنامهای اعلام کرد که نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت این گروه و مولوی نورالهدی ابو ادریس معاون استاندار بلخ کارخانه تولید ماکارونی «ریحان» را افتتاح کردند. این کارخانه با سرمایهگذاری بیش از 2.5 میلیون دلار هزینه افتتاح شده و ظرفیت تولید روزانه 30 تُن ماکارونی را داراست. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/178094/