اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته دوم بهمن ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
گفتگوی افغانستان و ازبکستان درباره آغاز کار عملی پروژه افغان – ترانس
وزارت فواید عامه اعلام کرد که معاون خطآهن این وزارت در جریان سفر به ازبکستان در دیدار با رئیس عمومی اداره خطآهن و وزیر حمل و نقل این کشور، درباره گسترش همکاریهای دوجانبه ریلی و نحوه آغاز کار عملی پروژه افغان - ترانس و تسریع هماهنگی دیدار و گفتگو کرده است. مولوی محمد اسحاق صاحبزاده، با نظرلوف زفرغیاسویچ، رئیس عمومی اداره خط آهن و الهام محکموف، وزیر حمل و نقل آن کشور دیدارهایی داشته است. در این دیدارها، در مورد افزایش انتقالات از طریق مسیر خط آهن حیرتان-مزارشریف، گسترش همکاریهای دوجانبه ریلی، نحوه آغاز کار عملی پروژه افغان - ترانس و تسریع هماهنگی بحث شد.
https://www.avapress.com/fa/news/305720/گفتگوی-افغانستان-ازبکستان-پیرامون-آغاز-کار-عملی-پروژه-افغان-ترانس
سرمایهگذاری ۶۰۰ میلیون دلاری برای تولید سیمان
همایون افغان؛ سخنگوی وزارت معادن و نفت طالبان اعلام کرده است که در سه سال گذشته 5 قرارداد بزرگ به ارزش ۶۰۰ میلیون دلار در بخش استخراج و اکتشاف مادن سیمان امضا شده است. آقای افغان گفته است که با عملیاتی شدن این قراردادها ظرفیت تولید سیمان از 7 هزار تن به ۱۰ هزار تن در روز افزایش خواهد یافت. آبان ماه سال جاری نیز معاون اقتصادی رئیسالوزرای طالبان از آغاز کار استخراج ۲۱ معدن بزرگ در نقاط مختلف افغانستان خبر داده بود. بر اساس اعلامیه طالبان، این معادن شامل منابعی مانند طلا، یاقوت، سرب، روی، آهن، کرومیت، باریت، زغالسنگ و مواد اولیه سیمان است. طالبان اعلام کرده است که استخراج معادن مواد اولیه سیمان در بخشداریهای جبلالسراج استان پروان، زندهجان هرات و شوراندام قندهار برنامهریزی شده است. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/250371
لولهکشی ۶ کیلومتر خط انتقال گاز پروژه تاپی در خاک افغانستان
عبداللهاوف؛ رییس پروژه تاپی در افغانستان در دیدار با نوراحمد اسلامجار؛ استاندار این گروه در هرات از تسریع روند لولهگذاری این پروژه خبر داده است. عبداللهاوف گفته که کار لولهگذاری پروژه تاپی در خاک افغانستان به 6 کیلومتر رسیده است. طالبان به نقل از عبداللهاوف افزودند که کار لولهگذاری پروژه تاپی به سرعت ادامه دارد. این در حالی است که پیش از این مقامهای طالبان از لولهگذاری 3 کیلومتر پروژه تاپی در خاک افغانستان خبر داده بودند. تاپی طرح انتقال گاز ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند است. کار این پروژه پس از تسلط طالبان بر افغانستان گسترش پیدا کرده است. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/250450
تمایل شرکت گازی قزاقستان در پروژه «تاپی»
وزارت انرژی قزاقستان اعلام کرد قزاقگاز، یکی از بزرگترین شرکتهای گاز این کشور در حال گفتگو برای پیوستن به پروژه ساخت خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (تاپی) است. وزارت انرژی قزاقستان اعلام کرد گفتگوها میان قزاقگاز و شرکت دولتی ترکمنگاز [از ترکمنستان] در جریان است. با توجه به اینکه شرکتکنندگان در مذاکرات مجاز به ارائه اطلاعات به اشخاص ثالث نیستند، جزئیات بیشتری نمیتوان ارائه کرد. ترکمنگاز با 85 درصد سهام، سهامدار عمده بخش عملیاتی پروژه تاپی است. «یرلان آکنژانوف» معاون وزیر انرژی قزاقستان، در اکتبر سال 2024 در مجمع تجاری قزاقستان-افغانستان در آلماتی گفته بود قزاقستان در حال گفتگو برای مشارکت در ساخت خط لوله گاز است. وی اظهار کرده بود اگر یک شرکت قزاق در این پروژه مشارکت کند، فرصتهای جدیدی برای همکاری بین دو کشور در بخش گاز ایجاد خواهد شد. خط لوله گاز تاپی هزار و 814 کیلومتر طول خواهد داشت که 214 کیلومتر آن در ترکمنستان، 774 کیلومتر در افغانستان و 826 کیلومتر در پاکستان قرار دارد. این خط لوله برای انتقال سالانه 33 میلیارد متر مکعب گاز طراحی شده است که از میدان گازی گالکینیش در جنوب ترکمنستان آغاز شده و از استانهای افغانستان همچون هرات و قندهار، و همچنین شهرهای پاکستان مانند کویته و ملتان عبور کرده و به فضلکه در هند میرسد. این پروژه توسط کنسرسیوم شرکت خط لوله تاپی مدیریت میشود که ترکمنگاز 85 درصد سهام آن را دارد، در حالی که شرکت گاز افغانستان، شرکت سیستمهای گاز بینالمللی پاکستان و شرکت گیل هند هر یک پنج درصد سهام دارند. (خبرگزاری تسنیم)
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1403/11/10/3247096/غول-گازی-قزاقستان-خواستار-پیوستن-به-پروژه-تاپی-شد
افتتاح 13 پروژه تولید برق تا 2 ماه دیگر
سرپرست شرکت برق گروه طالبان اعلام کرد که این گروه تا دو ماه دیگر 13 پروژه تولید برق از منابع داخلی را افتتاح میکند. عبدالباری عمر در کاربری ایکس خود نوشته با توجه به افزایش تولید برق داخلی و افتتاح پروژههای بزرگ، در یک یا دو ماه آینده خبر خوشی برای شهروندان عزیز داریم. کمبود برق و دسترسینداشتن به آن از چالشهای همیشگی در افغانستان است؛ چیزی که پیشبرد زندگی روزمره را برای شهروندان دشوار کرده است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/179808/