اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته چهارم بهمن ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
سازمان ملل 42 هزار تن گندم اصلاح شده به کشاورزان افغان توزیع کرد
اداره غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد اعلام کرده است که گندم منبع حیاتی در افغانستان است و سازمان ملل متحد کشاورزان را در زمینه توزیع تخمهای اصلاح شده و کود شیمیایی کمک کرده است. این سازمان گفته است که در سال گذشته میلادی، ۴۲ هزار تُن تخم اصلاح شده به کشاورزان افغانستان توزیع شده است. برخی از کشاورزان کشور میگویند که افزون بر اینکه تخم اصلاح شده و کود شیمیاوی دریافت کردهاند، در زمینه آبیاری، دواپاشی و کشت فرآورده کشاورزی نیز آموزش دیدهاند. این در حالی است که کاهش آب، بارندگی و تغییر اقلیم، از چالشهای عمده کشاورزان افغانستان به شمار میروند. در همین حال، این کشاورزان از کاهش کمکهای حمایتی نیز شکایت دارند و میگویند با مشکلاتی زیادی مواجه هستند. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/251154
پیشرفت 87 درصدی فاز دوم کانال قوش تپه
شرکت انکشاف ملی میگوید که کار کندن فاز دوم کانال قوشتپه ۸۷ درصد تکمیل شده و همچنین ساخت و ساز سربند این کانال به ۷۵ درصد رسیده است. به گفتهی مسوولان این شرکت، آنان کارهای این کانال را برابر با معیارهای جهانی مهندسی به پیش میبرند. نبیالله ارغندیوال سخنگوی شرکت انکشاف ملی در اینباره گفت: «کارهای کانال قوشتپه اکنون با سرعت و مطابق معیارهای جهانی مهندسی در بخشهای مختلف جریان دارد. در حال حاضر، فاز دوم کندنکاری این کانال ۸۷ درصد و ساخت سربند آن ۷۵ درصد پیش رفته است. اتاق زراعت و مالداری ساخت این کانال را گامی اساسی در جهت خودبسندگی افغانستان در بخش کشاورزی میداند.
میرویس حاجیزاده معاون اتاق زراعت و مالداری اظهار داشت: «کانال قوشتپه زمینهای حاصلخیز زیادی دارد که اگر بهدرستی مورد استفاده قرار گیرد، میتوانیم در بخش تولید گندم و برنج به خودکفایی برسیم»
همچنین نجیبالله صدیقی آگاه امور اقتصادی بر اهمیت این پروژه برای کشاورزان مناطق اطراف تاکید کرده و گفت: در اطراف این کانال کشاورزانی سرگرم کار اند که میتواند خیلی خوب فعالیت داشته باشند.
براساس اطلاعات شرکت انکشاف ملی، در مسیر کانال قوشتپه، کار ساخت و ساز هفت پُل بزرگ نیز در حال اجرا است که تسهیلات بیشتری برای کشاورزان و ساکنان این منطقه فراهم خواهد کرد. (طلوع نیوز)
https://tolonews.com/fa/business-193007
کاهش بهای هنگ و نگرانی کشاورزان افغان از نبود بازار مناسب
شماری از کشاورزان در افغانستان که در کشت گیاه هنگ سرمایهگذاری کردهاند، از کاهش بیش از حد بهای این محصول در بازارها شکایت دارند. به گفته آنان، به دلیل نبود بازار مناسب، بهای هر کیلو هنگ از ۲۵ هزار افغانی به تنها ۷ هزار افغانی کاهش یافته است، که این موضوع ضرر مالی بزرگی به کشاورزان وارد کرده است. عبدالحی یکی از کشاورزان گفت: هنگ را به امید فروش خوب کاشتیم، اما امسال بهای آن بهشدت کاهش یافته است. اکنون آن را به ۳ تا ۴ هزار افغانی در هر کیلو میخرند که نهتنها سودی ندارد، بلکه برای ما زیانآور نیز شده است.
عبدالاحمد کشاورز دیگر افزود: ما این محصول را به امید کسب رزق حلال کاشتیم. سال گذشته بهای آن بین ۲۰ تا ۲۵ هزار افغانی بود، اما امسال نرخ آن به ۷ تا ۸ هزار افغانی کاهش یافته است.
شمار دیگری کشاورزان از مسوولان امارت اسلامی میخواهند که برای فروش این گیاه ارزشمند، بازارهای داخلی و خارجی ایجاد کنند.
وزارت زراعت افزایش میزان تولید هنگ را یکی از دلایل اصلی کاهش بهای آن دانسته و از تلاشها برای بهبود بازاریابی این محصول خبر میدهد.
مصباحالدین مستعین سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری گفت: «در سطح جهان تولید هنگ افزایش یافته و همین امر باعث کاهش بهای آن شده است. اینگونه نیست که اگر در کشورهای همسایه بهای هنگ بلند باشد و محصول ما همچنان ارزان بماند. ما در تلاش هستیم که برای این محصول در بازارهای جهانی جایگاه بهتری پیدا کنیم».
هنگ که در صنایع دوایی و غذایی کاربرد دارد، عمدتاً در مناطق شمال افغانستان کشت میشود و به دلیل خواص ویژهاش در بسیاری از کشورهای جهان طرفداران زیادی دارد.
این گیاه ارزشمند از سوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری به عنوان کشت بدیل کوکنار به کشاورزان معرفی شده است، اما کاهش بهای آن نگرانیهایی را در میان تولیدکنندگان ایجاد کرده است. (طوع نیوز)
https://tolonews.com/fa/business-192977
گشایش مجتمع بازرگانی بزرگ در کابل با بیش از یک هزار 300 دکان
یک مجتمع بازرگانی با بیش از هزار و ۳۰۰ دکان و سرمایهگذاری نزدیک به ۳۴ میلیون دلار در مرکز شهر کابل به بهرهبرداری رسید. این مرکز بازرگانی در نه طبقه در مدت کمتر از سه سال ساخته شده است .مسوولان بلندپایه امارت اسلامیکه در برنامه گشایش این مرکز بازرگانی حضور داشتند، بر اهمیت این پروژه در تقویت اقتصاد کشور تأکید ورزیدهاند . عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرا در مراسم گشایش این مرکز بزرگ گفته است که زمین این پروژه دولتی بوده و توسط شرکت سنسکای گلوبل ساخته شده است. عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرا در برنامه گشایش این مرکز گفت: «مجموع عواید از بابت پرداخت کرایه سی فیصد برای ادارات امارتی و هفتاد فیصد برای متضرران و سرمایهگذاران قابل پرداخت میباشد. عبدالواسع خادم رییس دفتر رییسالوزرا گفته است: «در این مرکز تجارتی برای بانکها، صرافیها و دیگر بخشهای دیگر تجارتی مکان در نظر گرفته شده است. عبدالمنان عمری سرپرست وزارت کار و امور اجتماعی نیز ساختوساز چنین پروژهها را گام مهم در کاهش بیکاری و ایجاد فرصتهای شغلی برای شهروندان خوانده است.عبدالمنان عمری گفت: «در چنین وضعیت که در افغانستان میزان بیکاری بالا است، با تکمیل چنین پروژهها، برای شمار زیادی از هموطنان ما زمینه کار مساعد میشود».
در همین حال سازندگان این مرکز بازرگانی میگویند که پروژههای بزرگ دیگری نیز در دست ساخت دارند، از جمله یک کارخانه بزرگ پروسس نفت در شمال کشور و شفاخانهای معیاری برای درمان بیماریهای سرطان و گرده در کابل که در مجموع بیش از ۵۰ میلیون دلار در این پروژهها سرمایهگذاری خواهد شد. محمد حنیف حلیمی یکی از مسوولان پروژه گفت: «ما قصد داریم که با سرمایهگذاری ابتدایی ۲۵ میلیون دلار و در نهایت ۳۵ میلیون دلار، یک تصفیهخانه مدرن مواد نفتی با بالاترین معیارات بینالمللی را احداث نماییم. این مجتمع بازرگانی که گنجایش بیش از هزار و ٨۰۰ موتر را دارد، همچنین دارای مسجد بزرگ و امکانات پیشرفتهای است که برای ۳۰ سال بهگونه مشارکتی میان دولت و سکتور خصوصی به بهرهبرداری رسیده است. (طلوع نیوز)
https://tolonews.com/fa/business-193056
تمایل ازبکستان برای سرمایهگذاری در بخش آبیاری نوین و کود شیمیایی در افغانستان
وزارت کشاورزی، آبیاری و دامداری گروه طالبان اعلام کرده که سرمایهگذاران ازبکستانی به سرمایهگذاری در بخش آبیاری نوین و کود شیمیایی در افغانستان ابراز علاقه نموده و از وزارت زراعت خواستار همکاری در این زمینه شدند. مولوی عطاءالله عمری سرپرست وزارت کشاورزی از تسهیل فرآیند سرمایهگذاری برای بازرگانان و سرمایهگذاران ازبکستانی خبر داده است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/180035/
افزایش 20 درصدی صادرات پسته
مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری هرات، از افزایش ۲۰درصدی صادرات پسته خبر میدهند. در 9 ماه اخیر به ارزش ۲۴ میلیون و ۶۷۶ هزار دلار پسته از این استان به خروج از کشور صادر شده است و این رقم نسبت به سال گذشته بیش از ۲۰ درصد افزایش را نشان میدهد. ارزش کلی صادرات در 9 ماه اخیر از هرات به ۱۱۹ میلیون و ۳۲ هزار دلار میرسد و شامل محصولات کشاورزی، میوه خشک، مواد معدنی و سنگهای زینتی است. بخشداریهای کوهستانی هرات از جمله کشک رباطسنگی، کشک کهنه، کهسان، ادرسکن و شیندند، گسترهی جنگلهای آبی و دیمیپسته را در خود جا داده اند. (خبرگزاری سلام وطندار)
https://swn.af/pistachio-exports-in-herat-have-increased-by-20/