معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۳۰- ۰۹:۲۶ - مشاهده: ۵۴

اخبار اقتصادی مالزی

گزیده اخبار اقتصادی مالزی در نیمه دوم آبان ماه 1403 مندرج در رونامه‌ها و سایر رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

رشد 5.3 درصدی تولید ناخالص داخلی مالزی در سه ماهه سوم سال 2024

بر اساس داده‌های اداره مالزی، رشد اقتصادی مالزی در سه ماهه سوم سال جاری به 5.3 درصد رسید. این میزان در سه ماهه دوم 5.9 درصد و در مدت زمان مشابه سال قبل 3.1 بوده است. بخش ساخت و ساز با 19.9 درصد رشد و بخش معدن با منفی 3.9 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین درصد تغییرات را به خود اختصاص داده اند.

میزان تورم بدون تغییر در مقایسه با سوم ماهه دوم برابر با 1.9 درصد میباشد. تجارت خارجی با ثبت رکورد جدید 13.7 درصد رشد سالانه رسید. میزان واردات 20.8 درصد و میزان صادرات 7.8 درصد رشد یافت.

مالزی مقصد سرمایه‌گذاری جایگزین برای شرکت‌های چند ملیتی

به گفته تحلیل گران پیش بینی می‌شود که تغییر اخیر رهبری در ایالات متحده به طور قابل توجهی بر محیط تجارت جهانی به ویژه در زمینه روابط ایالات متحده و چین. در پاسخ به تنش‌های ژئوپلیتیکی، تأثیر بگذارد، ظفرول عزیر وزیر سرمایه‌گذاری، تجارت و صنعت مالزی (MITI) این کشور را به عنوان یک مقصد سرمایه‌گذاری جایگزین برای شرکت‌های چند ملیتی که به دنبال تنوع بخشیدن به فعالیت‌های خود به دور از چین هستند، معرفی نمود. وی اعلام کرد که مالزی برای جذب این سرمایه‌گذاری‌ها، ابتکارات متعددی را ارائه به ویژه با تمرکز بر صنعت نیمه‌رسانا، که جزء کلیدی طرح جامع صنعتی جدید 2030 (NIMP 2030) تعیین کرده است

ثبت بیش از 45000 خودروی برقی در مالزی

آنتولی لوک وزیر  حمل و نقل اعلام داشت تاکنون بیش از 45000 وسیله نقلیه الکتریکی (EV) به صورت ملی ثبت شده است. این میزان رشد در حضور خودرو های برقی در مالزی نشان از تاثیرات مثبت معافیت مالیات جاده ای برای خودروهای برقی از  سال 2022 میباشد. تاکنون در مجموع 45737 خودروی برقی در اداره حمل و نقل جاده ای مالزی (JPJ) ثبت شده است

سفر وزیر علم فناوری مالزی به ترکیه

وزیر علوم، فناوری و نوآوری (MOSTI) در سفر چهار روزه خود به ترکیه موضوع ترجمه موفق دیپلماسی علمی‌بین کشورها را مورد تاکید قرار داد در این سفر بر پتانسیل همکاری بین دو کشور مشخصا سابقه همکاری نهاد مالزیایی موسوم به MIGHT و TÜBITAK  ترکیه تاکید شد. مالزی و ترکیه به عنوان کشورهای با درآمد متوسط بالا، همچنین در رتبه 33 (مالزی) و 39 (ترکیه) در شاخص جهانی نوآوری طبقه بندی می‌شوند. وزیر علوم، فناوری و نوآوری گفت که دو کشور در حال گفت‌وگوهای جدی برای گسترش تلاش‌های مشترک خود در زمینه‌هایی مانند انرژی‌های تجدیدپذیر، بیوتکنولوژی، هوافضا و فناوری فضایی هستند. علاوه بر این، دوکشور همچنین در حال بررسی سرمایه گذاری در بخشهای فناوری و طرح های تحقیق و توسعه در زمینه‌های تحقیقات هسته ای، انرژی پاک، سلول های سوختی هیدروژنی و عناصر خاکی کمیاب هستند.

مصاحبه نخست وزیر مالزی با شبکه سی ان ان

انور ابراهیم، نخست‌وزیر مالزی و وزیر دارایی، اخیراً در مصاحبه‌ای با ریچارد کوئست در شبکه سی‌ان‌ان، به تأثیرات احتمالی حمایت‌گرایی کشورهای مختلف بر تجارت و سرمایه‌گذاری و اینکه هر گونه اقدام حمایت‌گرایانه می‌تواند بر صادرات ریزتراشه‌های مالزی به ایالات متحده که بیش از ۲۶ درصد صادرات این کشور را تشکیل می‌دهد، تأثیر بگذارد. این گفته‌ها به ویژه در پی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و احتمال اعمال سیاست‌های جدید گمرکی مطرح شده است.

از سوی دیگر، انور بر اهمیت همکاری‌های مالزی با کشورها در راستای عضویت در گروه بریکس تأکید کرده است. او ذکر کرده که مالزی از روابط تجاری با ایالات متحده و اروپا بهره‌مند شده و اکنون با توجه به رشد چین و عضویت در بریکس، زمینه‌های بیشتری برای تقویت تجارت و سرمایه‌گذاری فراهم شده است.

بریکس که در ابتدا شامل برزیل، روسیه، هند و چین بود و اکنون شامل ۱۵ کشور (از جمله مالزی) است، به عنوان یک پلتفرم همکاری برای اقتصادهای در حال توسعه ایجاد شده و به حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهانی و ۲۶.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی کمک می‌کند.

این تحولات نشان می‌دهد که مالزی در تلاش است تا نقش خود را در صحنه جهانی تقویت کند و با تنوع دادن به روابط تجاری، به چالش‌های ناشی از تغییرات سیاست‌های تجاری بپردازد.

راه اندازی کارخانه مونتاژ پروتون مالزی در مصر

شرکت خودرو سازی پروتون سومین کارخانه مونتاژ خوردو در قاره آفریقا را همزمان با سفر نخست وزیر این کشور به مصر افتتاح کرد. بر اساس برنامه ریزی انجام شده تا پایان سال جاری 1400 دستگاه خوردو مدل ساگا در این کارخانه تکمیل گردد. این میزان برای سال آتی به 5000 دستگاه و نهایتا در سال 2026 به 16000 دستگاه خواهد رسید. بر اساس براورد این شرکت خودرو سازی، 570 میلیون رینگیت از طریق صادرات بعلاوه 20 میلیون رینگیت درآمد از طریق صادرات قطعات برای این شرکت بهمراه خواهد داشت.

درامد 12 میلیارد رینگیتی (2.7 میلیارد دلار) دولت از پول های مطالبه نشده بانک ها

امیر حمزه عزیزان، وزیر دارایی دوم، اظهار داشت  تا اکتبر 2024، دولت حدود 12 میلیارد رینگیت پول مطالبه نشده را در اختیار دارد. وی افزود که اداره حسابرسی غرفه‌هایی را در سراسر کشور برای تشویق مردم به مطالبه پول خود برگزار کرده است. بر اساس قانون پول های بی ادعا سال 1965 به دولت این امکان داده شده است که پول های مطالبه نشده را پس از 10 سال به عنوان درآمد در نظر بگیرد

مجمع تجاری روسیه - آسه آن در مالزی برگزار می‌شود:

کوالالامپور اواخر نوامبر 2024 میزبان نشست تجاری دو روزه ای خواهد بود که بیش از 250 مقام و رهبر تجاری از روسیه و کشورهای آسه آن را گرد هم می آورد. این نشست تجاری با عنوان «جهان فرصت ها: روسیه-آسه آن» بنا است 26 تا 27 نوامبر برگزار خواهد شد. تم و موضوع اصلی این مجمع غلبه بر چالش های جهانی از طریق ایجاد مشارکت عملی و پروژه‌های مشترک که توسعه اجتماعی - اقتصادی روسیه و کشورهای آسه آن را هدایت می‌کند، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

کمک 45 میلیون رینگیتی مالزی از اکتبر 2023 به غزه:

محمد عالمین معاون وزیر امور خارجه مالزی اعلام کرد از اکتبر 2023 تا به امروز، مالزی کمک های مالی و بشردوستانه ای بالغ بر 45 میلیون رینگیت (حدود 10 میلیون دلار) را به فلسطینیان غزه ارسال کرده است. به گفته وی، از اکتبر 2023 بیش از 5 هزار تن کمک های بشردوستانه از مالزی از طریق مرز رفح به غزه ارسال شده که میلیون‌ها فلسطینی از آن بهره مند شده اند.

امیدواری مالزی به رعایت منصفانه اصول تجارت در دوران ترامپ:

نخست وزیر مالزی در اظهاراتی در پرو ابراز امیدواری کرد که ایالات متحده، تحت رهبری دونالد ترامپ، به حفظ اصول تجارت آزاد و منصفانه که پایه و اساس همکاری‌های اقتصادی بین المللی را تشکیل می دهد، ادامه دهد. انور ابراهیم اضافه کرد که این اصول برای اطمینان از اینکه روابط تجاری به نفع همه طرف ها خواهد بود، از جمله کشورهای عضو همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC) ضروری است. وی در کنفرانس مطبوعاتی که همزمان با اجلاس سران اقتصادی اپک برگزار شد، گفت: امیدواریم این روحیه مورد استقبال همه از جمله آمریکا قرار گیرد. انور همچنین بر اهمیت اولویت دادن کشورهای عضو APEC به عناصر تجارت منصفانه، به ویژه با توجه به برنامه‌های ایالات متحده برای معرفی سیاست های تعرفه ای جدید، تأکید کرد.

مالزی در پی تقویت روابط تجاری-اقتصادی با هنگ کنگ: 

انورابراهیم، نخست وزیر مالزی در دیدار با جان لی کاچیو، رئیس اجرایی هنگ کنگ، جهت تقویت روابط در حوزه تجارت و سرمایه گذاری، آموزش، فناوری اطلاعات، خدمات مالی و روابط مردم-مردم توافق نمودند. مقام هنگ کنگ جهت همکاری با مالزی از جمله تبادل نظر و تجربه و انجام پروژه مشترک در حوزه حمل و نقل، فناوری و نوآوری بویژه توسعه پارک های علمی و فناوری اعلام آمادگی نمود.

 وزیر دارایی مالزی؛ چشم انداز 2025 مبتنی بر تحول اقتصادی و تقویت سرمایه گذاری است: 

داتوک سری امیر حمزه، وزیر دوم دارایی مالزی در سخنرانی خود اعلام نمود که مالزی دوره جدیدی از جذب سرمایه گذاری را پیش رو دارد که متضمن چشم اندازی روشن برای تحول اقتصادی و تعهد به جذب سرمایه برای رشد بالا و پایدار در این کشور است. در این راستا پورتال investmalaysia راه اندازی شده  و بودجه دولت مدنی در 2025 نیز متمرکز بر تقویت اقتصاد، اصلاحات و شکوفایی کشور است. در این چشم انداز سرمایه گذاری استراتژی ملی نیمه‌هادی‌ها و نقشه راه انتقال انرژی و نیز چارچوب تشویقی سرمایه گذاری در 2025 پیش بینی شده است که متضمن مشوق های مالیاتی و صندوق های سرمایه گذاری راهبردی است. بر این اساس شرکت های سرمایه گذاری متعهد شده اند 120 میلیارد رینگیت طی 5 سال آینده در زمینه صنایع هدایت نمایند و در این رابطه وزارت دارایی و بانک نگارا مشوق های لازم را ارائه خواهند نمود.

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما