معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۳۰- ۱۴:۲۸

اخبار اقتصادی قرقیزستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی قرقیزستان در هفته چهارم آبان ماه 1403 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

قرقیزستان در نظر دارد امسال ۲۵۰ هزار شغل دیگر ایجاد کند

درمانقول اولو باکیت معاون وزیر کار، تامین اجتماعی و مهاجرت  قرقیزستان در نشست توجیهی "سیاست مهاجرت قرقیزستان برای ۶ سال آینده" در خبرگزاری اسپوتنیک قرقیزستان گفت: قرار است امسال ۲۵۰ هزار شغل دیگر در قرقیزستان ایجاد شود. از این میزان وزارت کار ۳۸ هزار شغل ایجاد کرده است. برنامه اشتغال برای قرقیزستانی‌هایی که از مهاجرت کاری بازگشته اند در حال اجرا است. https://ru.sputnik.kg/20241105/kyrgyzstan-plan-sozdaniye-250-tysyach-rabochikh-mest-1089988387.html

یادداشت تفاهم درباره تاسیس شورای بانک های مرکزی کشورهای عضو سازمان کشورهای ترکزبان به امضا رسید

در چارچوب یازدهمین اجلاس سران سازمان کشورهای ترکزبان (OTS) در بیشکک، یادداشت تفاهم "در مورد ایجاد شورای بانک های مرکزی (ملی) کشورهای عضو سازمان کشورهای ترکزبان" امضا شد.

به گزارش بانک ملی، این یادداشت تفاهم توسط ملیس تورگونبایف رئیس بانک ملی جمهوری قرقیزستان، طالح کازیموف رئیس بانک مرکزی جمهوری آذربایجان، تیمور سلیمانوف رئیس بانک ملی جمهوری قزاقستان، فاتح کاراهان رئیس بانک مرکزی جمهوری ترکیه و ماماریزو نورموراتوف رئیس بانک مرکزی جمهوری ازبکستان به امضا رسید. ایجاد شورای بانک‌های مرکزی (ملی) کشورهای عضو سازمان کشورهای ترکزبان با هدف تقویت همکاری مؤثر بین بانک‌های مرکزی، انجام رایزنی‌ها و تحقیقات مشترک با هدف تبادل تجربه در زمینه سیاست‌های پولی، ثبات مالی، توسعه پرداخت، سیستم ها و فناوری‌های مالی و غیره صورت گرفته است.

https://www.kabar.kg/news/podpisan-memorandum-o-sozdanii-soveta-tcentral-nykh-bankov-gosudarstv-chlenov-otg/

صادرات و واردات بین قرقیزستان و مجارستان

نازاربک مالایف معاون وزیر اقتصاد در تاریخ 5 نوامبر اعلام کرد که طی 5 سال گذشته، حجم گردش تجاری میان  قرقیزستان و مجارستان دو برابر شده است.  به گفته وی، در سال 2019  هیچ صادراتی به مجارستان صورت نگرفت، اما در پایان سال 2023 حجم صادرات 1.5 میلیون دلار افزایش یافت. گردش کالا به 14.7 میلیون دلار رسید و نسبت به سال 2022، 1.7 برابر افزایش یافت.

معاون وزیر خاطرنشان کرد: طی 5 سال گذشته واردات قرقیزستان از مجارستان 1.9 برابر و صادرات به مجارستان 23 برابر افزایش یافته است.  مالایف افزود: واردات 13 میلیون دلار با 1.7 برابر افزایش و صادرات 1.6 میلیون دلار با افزایش 1.7 برابری بوده است. به طور کلی، این یک شاخص ناچیز در گردش تجاری قرقیزستان است. با این حال، ما شاهد یک جهش شدید در مبادلات تجاری با مجارستان هستیم، زیرا در سال های اخیر روابط سیاسی و اقتصادی ما با این کشور واقعا به طور پویا در حال توسعه بوده است. اساسا روابط تجاری و اقتصادی ما در چارچوب معاهدات بین المللی، یعنی با سازمان تجارت جهانی بر اساس اصول عدم تبعیض ایجاد می‌شود. مالیف گفت که  قرقیزستان بیشتر زغال سنگ، تلفن، کنسرو گوشت و ماهی، محصولات هنری و محصولات کشاورزی را به مجارستان صادر می‌کند. به گفته وی، بیشتر زغال سنگ صادر می‌شود، زیرا کشورهای اروپایی با توجه به رویدادهای اخیر با مشکل سوخت مواجه هستند.

معاون وزیر گفت: ما همچنین محصولات محلی مانند کنسرو گوشت و ماهی را صادر می‌کنیم. علاوه بر این، ما تلفن‌ها را ارسال می‌کنیم - ابتدا آنها را از کشورهای دیگر وارد می‌کنیم، زیرا موقعیت جغرافیایی کشور ما به ما امکان می دهد محصولات را از چین وارد کنیم. ما محصولات مختلف هنری صنایع دستی توسط صنعتگران و همچنین حجم کمی از کالاهای مصرفی و کشاورزی را صادر می‌کنیم.

https://www.tazabek.kg/news:2188520?from=portal&place=last

قرقیزستان علاقمند به ایجاد یک کریدور حمل و نقل در سراسر دریای خزر است

ایگور گلوبف، معاون رئیس انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل کالای قرقیزستان، در مصاحبه ای با خبرگزاری 24 کی جی از روند ایجاد کریدور حمل‌ونقل جدید در دریای خزر اطلاع داد. به گفته وی، این مسیر از ترکمن باشی (ترکمنستان) آغاز و توسط کشتی در آستاراخان روسیه ختم می‌شود. در حال حاضر تحویل کالا عمدتا از طریق قزاقستان انجام می‌شود، اما مسیر جدید لجستیکی از آب های دریای خزر عبور خواهد کرد. این مسیر در عین حال دو کریدور اصلی حمل و نقل بین المللی - "شمال - جنوب" و "غرب - شرق" را به هم متصل می‌کند. بدین ترتیب، مسیر جدید لجستیکی برای تحویل کالا از روسیه به قرقیزستان و از قرقیزستان به روسیه از آبهای دریای خزر، ترکمنستان و ازبکستان عبور خواهد کرد.

پیش بینی می‌شودکه مسیر عبور از دریای خزر بتواند مسافت تحویل کالا را برای مناطق جنوبی، شمال قفقاز، مرکزی و شمال غربی روسیه کاهش دهد. در عین حال، برای حمل و نقل از مناطق منطقه ولگا، سیبری، اورال و خاور دور، اولویت ترانزیت از طریق قزاقستان خواهد بود.

https://24.kg/ekonomika/309937_kyirgyizstanu_interesen_transportnyiy_koridor_cherez_kaspiy_nakakom_etape_proekt/

 روند روبه رشد صادرات قرقیزستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و تدارکات مناسب

ایگور گلوبف، معاون رئیس انجمن حمل و نقل بین المللی قرقیزستان اعلام کرد، قرقیزستان با استفاده از موقعیت جغرافیایی خود و توسعه بخش های کلیدی اقتصاد، رشد صادرات را نشان می دهد. وی گقت: ما با چین همسایه هستیم و به لطف آن صادرات و صادرات مجدد کالا را فعالانه آغاز می‌کنیم. حوزه تولید و صنعت پوشاک در کشور در حال رشد است. به گفته ایگور گلوبف، توسعه تجارت الکترونیک به تولیدکنندگان قرقیز امکان ورود به پلتفرم های بین المللی مانند Wildberries و Ozon را می دهد. ایگور گلوبف تاکید کرد که برخی از کالاهای قرقیزستانی، از قبیل محصولات فاسد شدنی و میوه‌های خشک حتی به اروپا صادر می‌شود. این امر به رشد تقاضا برای خدمات لجستیک در جمهوری کمک می‌کند. امسال، شرایط بهبود یافته و برخی از موانع در مسیر تولید و تجارت برداشته شده است. مشکل روابط با کشورهای همسایه نسبت به سال گذشته کمتر است.  به گفته این کارشناس، تعداد شرکت های صادرکننده در جمهوری قرقیزستان افزایش خواهد یافت. او پیشنهاد کرد که با حمایت دولت، می‌توان یک مرکز نمایشگاهی بزرگ در کشور ایجاد کرد. قابل ذکر است، بر اساس گزارش کمیته ملی آمار قرقیزستان، از ژانویه تا آگوست 2024، حجم تجارت متقابل این کشور با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا به 3.24 میلیارد دلار رسیده است. بحش عمده داد و ستد قرقیزستان با روسیه (71.2 درصد) و قزاقستان (26.9 درصد) انجام شد. در این مدت، حجم تجارت خارجی قرقیزستان با کشورهای ثالث (خارج از اتحادیه اقتصادی اوراسیا به 7.36 میلیارد دلار رسید. واردات حدود 8.4 میلیارد دلار و صادرات 2.15 میلیارد دلار بوده است.

https://24.kg/ekonomika/309932_kyirgyizstan_naraschivaet_eksport_blagodarya_vyigodnomu_raspolojeniyu_ilogistike/

افزایش 35 برابری صادرات قرقیزستان به فرانسه

بنا به داده‌های کمیته ملی آمار قرقیزستان، صادرات این کشور به فرانسه به شدت افزایش یافته و به بیش از 35 برابر رسیده است.  قرقیزستان طی هشت ماه گذشته کالاهایی به ارزش 18.8 میلیون دلار به فرانسه صادر کرد، در حالی که در ژانویه تا اوت سال گذشته این رقم فقط 533.4 هزار دلار بوده است.

https://kaktus.media/doc/512265_kyrgyzstan_rezko_yvelichil_eksport_vo_franciu._v_35_raz_.html

در سال ۲۰۲۳ سود هتل ها و رستوران‌ها با سرمایه خارجی ۴ برابر شد

 کمیته ملی آمار گزارش داد: در سال ۲۰۲۳ سود هتل ها و رستوران‌ها با سرمایه گذاری خارجی ۴.۳ برابر شده است. هتل ها و رستوران‌های دارای سرمایه خارجی در پایان سال ۲۰۲۳ یک میلیارد صوم سود دریافت کردند. این بالاترین رقم در حداقل پنج سال گذشته است. برای مقایسه: در سال ۲۰۲۱ سود این گونه شرکت ها ۵۴.۴ میلیون صوم و در سال ۲۰۲۲ - ۲۴۱.۷ میلیون صوم بوده است.

https://www.tazabek.kg/news:2184286?from=portal&place=last

شرکت های اتریشی برای مشارکت در پروژه‌های سرمایه گذاری بزرگ در قرقیزستان دعوت شدند

به گزارش وزارت دارایی قرقیزستان، نهمین نشست کمیسیون  مشترک اقتصادی قرقیزستان و اتریش در مورد روابط اقتصادی دوجانبه در 30 اکتبر در وین برگزار شد. هیئت  قرقیزی به ریاست روسلان تاتیکوف، معاون وزیر دارایی و از سوی اتریش فلوریان فراشر، مدیر کل امور اقتصادی، نوآوری و سیاست بین‌الملل وزارت کار و اقتصاد فدرال اتریش در این اجلاس حضور داشتند.

در چارچوب این نشست، ملاقات دوجانبه تاتیکوف با فراوشر برگزار شد. در این دیدار طرفین در مورد امکان گسترش همکاری بین قرقیزستان و اتریش گفتگو کردند. دو طرف برای تقویت روابط دوجانبه و ایجاد شرایط برای اجرای پروژه‌های مشترک ابراز علاقه کردند.

در این دیدار طرفین در مورد وضعیت اقتصادی کنونی و چشم انداز روابط دوجانبه گفتگو کردند. هر یک از اعضای هیئت قرقیزستان گزارشی را با هدف شناسایی پروژه‌های مشترک برای اجرا در جمهوری قرقیزستان ارائه کردند. توجه ویژه ای به همکاری در زمینه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، تجارت، زیرساخت ها، بهداشت، آموزش و کشاورزی شد.  تاتیکوف از سرمایه گذاران اتریشی خواست تا فعالانه مشارکت کنند و در مورد وظایف تعیین شده توسط رئیس جمهور قرقیزستان صحبت کرد.

معاون وزیر دارایی همچنین با اشاره به دستاوردهای اقتصاد قرقیزستان و پروژه‌های سرمایه گذاری بزرگ مانند ساخت نیروگاه برق آبی کامباراتا-1 و راه آهن چین - قرقیزستان - ازبکستان از شرکت های اتریشی برای مشارکت در این طرح ها دعوت کرد.

در ادامه این نشست مراسم امضای پروتکل برگزار شد. تاتیکوف از همکار اتریشی خود تشکر کرد و پیشنهاد برگزاری نشست بعدی در قرقیزستان را داد.

https://kabar.kg/news/avstriiskie-kompanii-priglasili-uchastvovat-v-krupnykh-invsteitcionnykh-proektakh-v-kyrgyzstane/

اتحادیه اروپا 7 میلیون یورو به قرقیزستان برای حمایت از آموزش اختصاص داد

در 25 اکتبر، اتحادیه اروپا 7 میلیون یورو (حدود 648.7 میلیون صوم) به عنوان کمک بودجه بر اساس کمک بلاعوض برای بخش آموزش به کابینه وزیران قرقیزستان واریز کرد.

هدف این بودجه بهبود کیفیت آموزش مدرسه و اطمینان از دسترسی به آن برای همه کودکان، صرف نظر از جنسیت، قومیت و زبان است. اتحادیه اروپا و کابینه وزیران قرقیزستان با هم کار می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که سیستم آموزشی با الزامات بازار کار و جامعه مدرن مطابقت دارد.

تمرکز ویژه ای بر حمایت وزارت آموزش از STEM، از جمله ارتقاء سواد دیجیتالی و رسانه ای و مهارت های سبز می‌باشد تا دانش آموزان برای آینده بهتر آماده شوند.

این پرداخت دومین بخش کمک مالی تحت برنامه حمایتی به مبلغ 27 میلیون یورو است که توسط اتحادیه اروپا برای اجرای استراتژی توسعه آموزش در قرقیزستان برای 2023-2026 تخصیص داده شده است.

روسلان تاتیکوف، معاون وزیر دارایی از اتحادیه اروپا به خاطر مشارکت راهبردی و کمک های ارائه شده تحت برنامه حمایت از بودجه تشکر کرد.

منبع: کاکتوس مدیا

https://kaktus.media/doc/512427_evropeyskiy_souz_vydelil_kyrgyzstany_7_millionov_evro_na_podderjky_obrazovaniia.html

 افزایش تجارت متقابل بین قرقیزستان و اتحادیه اوراسیا

باکیتبیک شوکنوف معاون کمیته ملی آمار قرقیزستان در تاریخ ۱۱ نوامبر در کنفرانس مطبوعاتی در بیشکک گفت: طی ۹ ماه سال ۲۰۲۴ حجم تجارت متقابل بین قرقیزستان و کشور های عضو سازمان اوراسیا بالغ بر ۳.۸ میلیارد دلار بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۱۵.۲ درصد افزایش داشته است.

بیشترین سهم تجارت متقابل در این دوره با روسیه - ۷۲.۵ درصد و در قزاقستان - ۲۵.۷ درصد بوده است.

افزایش ۲۰.۲ درصدی صادرات به کشور های اوراسیا مربوط به افزایش صادرات کفش، پارچه بافتنی، محصولات پلاستیکی، شیر و محصولات لبنی، گوشت گاو، سبزیجات، تجهیزات مکانیکی، فلزات آهنی و پوشاک نساجی است. در عین حال صادرات خودرو، سرامیک، سنگ معدن و کنسانتره فلزات گرانبها، میوه و خشکبار، پوشاک تریکو، شیشه، ماشین آلات و تجهیزات برقی، محصولات نانوایی و قنادی کاهش یافت.

افزایش ۹.۵ درصدی واردات از کشور های اوراسیا نسبت به سال ۲۰۲۳ مربوط به افزایش دریافت‌ های کک و قیر، گاز طبیعی، فرآورده‌ های نفتی، شکر، فلزات آهنی، محصولات دارویی، برق، محصولات تنباکو، آرد گندم، محصولات فلزی و گندم است. همزمان واردات سیمان، زغال سنگ، وسایل نقلیه زمینی، کود، روغن آفتابگردان، صابون و مواد شوینده، کاغذ، مقوا، محصولات فرآوری شده میوه و سبزی، پلاستیک، تجهیزات برقی، چوب، تجهیزات مکانیکی، نانوایی و شیرینی آردی و همچنین آب معدنی و گازدار کاهش یافته است.

حجم تجارت خارجی با کشور های ثالث از ماه ژانویه تا سپتامبر ۲۰۲۴ به ۸.۲ میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵.۶ درصد افزایش داشته است.

https://www.tazabek.kg/news:2190772?from=portal&place=last

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما