اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته اول آبان ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
نمایشگاه بین المللی «تاجیکستان-2024»
خبرگزاری آسیا پلاس: 24 تا 26 اکتبر سال جاری، مرکز اکسپو دوشنبه میزبان یک نمایشگاه بین المللی جهانی است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع تاجیکستان با حمایت دولت جمهوری تاجیکستان برگزار میشود. شرکتهایی از تاجیکستان، بلاروس، روسیه، پاکستان، ایران، چین و ازبکستان در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد.
شرکتهای داخلی و خارجی طیف گستردهای محصولات از جمله: تجهیزات تشخیصی دندانپزشکی و آزمایشگاهی، دارو، برنج، خدمات آموزشی و ماشین آلات کشاورزی ارائه خواهند کرد.
امسال بیش از 100 شرکت در نمایشگاه «تاجیکستان-2024» شرکت خواهند کرد.
تلگرام خبرگزاری آسیا پلاس
گفتگوی تاجیکستان و چین در باره ایجاد پارک صنعتی نوآورانه
خبرگزاری خاور: در چارچوب بیست و ششمین مجمع و نمایشگاه بین المللی «معدن چین 2024»، دیدار هیات تاجیکستان با وانگ جیانگ پینگ معاون وزیر صنعت و فناوری اطلاعات جمهوری خلق چین برگزار شد.
در این دیدار در خصوص چشم انداز گسترش همکاریهای دوجانبه در صنایع اولویت دار، تقویت چارچوب قانونی بین دستگاههای دولتی دو کشور و سایر موضوعات مورد علاقه دو کشور تبادل نظر شد.
تقویت تلاشهای مشترک برای اجرای نکات توافق نامه امضا شده بین وزارت صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان و وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین از جمله ایجاد پارک صنعتی نوآورانه بین دو کشور، تقویت همکاریهای صنعتی بین شرکتهای صنعتی و آموزش پرسنل مجرب مورد توجه قرار گرفت. همچنین دیدارهایی بین هیات تاجیکستان و چین Minmetals و CNMC برگزار شد.
در این دیدار طرفین در زمینههای اولویت دار همکاری در صنعت معدن و توسعه پروژههای مشترک در این حوزه تبادل نظر کردند.
https://khovar.tj/rus/2024/10/tadzhikistan-i-kitaj-obsudili-voprosy-sozdaniya-innovatsionnogo-promyshlennogo-parka/
تولید محصولات به ارزش بیش از 16 میلیارد سامانی طی 9 ماه در استان سغد
خبرگزاری اوستا: طی نه ماه گذشته سال جاری، محصولات کشاورزی به ارزش 16 میلیارد و 288 میلیون سامانی در منطقه سغد تولید شده است. این شاخص نشان دهنده رشد مداوم بخش کشاورزی در منطقه است که یکی از مراکز کلیدی کشاورزی تاجیکستان میباشد.
سهم عمده در تولید کشاورزی از کشت غلات، پنبه، میوهها، سبزیجات و سیب زمینی بوده است. همچنین نتایج خوبی در دامداری به ویژه در تولید شیر، گوشت و پشم حاصل شده است.
حمایت دولت از کشاورزان، از جمله یارانه و اعتبار ارزان، نقش مهمی در افزایش سطح تولید داشته است. شیوههای نوآورانه کشاورزی، مانند استفاده از انواع بذر جدید، شیوههای کشاورزی و فنآوریهای خاکورزی، به افزایش حاصل کمک کردهاند.
تجزیه و تحلیل دادهها نشان می دهد که این شاخصها شاخص مهمی از توسعه پایدار بخش کشاورزی هستند. رشد تولید نه تنها نیازهای غذایی داخلی را تامین میکند، بلکه پتانسیل صادراتی منطقه را نیز افزایش می دهد.
تولید پنبه و میوههایی که به کشورهای دور و نزدیک خارج از کشور صادر میشود، برای اقتصاد اهمیت ویژهای دارد. علاوه بر این، رشد تولیدات کشاورزی به طور مستقیم بر وضعیت اجتماعی-اقتصادی منطقه تأثیر میگذارد.
افزایش تولید منجر به ایجاد مشاغل جدید به ویژه در مناطق روستایی و افزایش درآمد میشود که به بهبود استانداردهای زندگی کمک میکند.
با این حال، علیرغم نتایج به دست آمده، کارشناسان خاطرنشان میکنند که برای افزایش بیشتر حجم تولید، حل تعدادی از مشکلات ضروری است. از جمله نیاز به مدرنسازی زیرساختهای ذخیرهسازی و فراوری محصول، بهبود لجستیک و معرفی سیستمهای مدیریت تولید کشاورزی کارآمدتر است.
به طور کلی، بخش کشاورزی منطقه سغد دارای پتانسیل قابل توجهی برای رشد و توسعه بیشتر است که به نوبه خود به تقویت اقتصاد منطقه، بلکه کل کشور کمک خواهد کرد
https://avesta.tj/2024/10/16/v-sogdijskoj-oblasti-za-9-mesyatsev-proizvedeno-selskohozyajstvennoj-produktsii-na-16-288-milliarda-somoni/
تقویت همکاری با ایران به ویژه استان خراسان رضوی
سایت رسمی استانداری ختلان: ایجاد سرمایهگذاری مشترک و تبادل هیاتهای تجاری برای گسترش همکاریها و افزایش حجم گردش مالی بین مناطق ختلان جمهوری تاجیکستان و خراسان رضوی جمهوری اسلامی ایران ضروری است.
این نکته در دیدار دولتعلی سعید رئیس استان ختلان با حسن نوری زاده معاون اقتصادی رئیس منطقه خراسان رضوی و علیرضا حقیقیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان که در حاشیه مجمع بین المللی «ختلان اینوست 20245» در شهر باختر برگزار شد، مورد تاکید قرار گرفت.
طرفین در این گفتگو وضعیت کنونی روابط تجاری و سرمایه گذاری دوجانبه را مورد بحث و بررسی قرار دادند و به موضوع تقویت هرچه بیشتر همکاریهای تجاری و اقتصادی استان ختلان و استان خراسان رضوی توجه ویژه داشتند.
رئیس استان ختلان با یادآوری سفر هیات منطقه ختلان به استان خراسان رضوی در ماه می سال گذشته، روابط بین فعالان اقتصادی دو منطقه را بسیار نزدیک ارزیابی کرد.
نوریزاده خاطرنشان کرد: منطقه خراسان رضوی با توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری با منطقه ختلان علاقهمند است. هدف اتاق بازرگانی خراسان رضوی تقویت روابط با کشور برادر و دوست تاجیکستان است که نتیجه آن بهبود روابط دو ملت است.
در این دیدار خاطرنشان شد کالاهای مورد نیاز از جمله کاشی، چسب، در و پنجره، کیف و تجهیزات مختلف از جمهوری اسلامی ایران به جمهوری تاجیکستان وارد میشود. و از استان ختلان عمدتا الیاف پنبه و نخ ریسندگی به جمهوری اسلامی ایران صادر میگردد.
دولتعلی سعید گفت: تاجیکستان و ایران دو کشوری هستند که به یک زبان و فرهنگ صحبت میکنند و دارای پیوندهای تاریخی و میراثی مشترک هستند. دستگاه اجرایی استان ختلان همه فرصتها را برای گسترش و تعمیق همکاریهای متقابل سودمند با مناطق ایران به ویژه منطقه خراسان رضوی بسیج میکند.
در این دیدار طرفین نسبت به آینده خوب روابط دوستانه و همکاریهای سودمند منطقه ختلان و خراسان رضوی به نفع مردم شریف دو کشور ابراز امیدواری کردند، و برای اجرا و توسعه همکاریها در زمینههای صنایع سبک، کاشت و اصلاح بذر، ایجاد کارخانههای مشترک در کشاورزی، داروسازی، تقویت روابط فرهنگی، علمی، بهداشتی و گردشگری اظهار علاقه مندی نشان داده شد.
http://khatlon.tj/?p=8891
برای اولین بار محاسبه داراییهای جادهای تاجیکستان
آسیا پلاس: وزارت نقلیات جمهوری تاجیکستان گزارش می دهد که در تاجیکستان، از سپتامبر سال گذشته برای اولین بار در تاریخ این کشور، برای صدور گواهینامه راههای کشور، داراییهای جاده ای ثبت و محاسبه میشود.
در این گزارش آمده است :برای این منظور، با حمایت بانک توسعه آسیایی، وزارت نقلیات تاجیکستان یک سیستم حسابداری مدرن دارایی جاده ای «ROMDAS» را که توسط شرکت نیوزلند Data Collection Limited ساخته شده است، دریافت کرد.
خاطرنشان میشود در حال حاضر از 5567.9 کیلومتر جادههای عمومیبا اهمیت بین المللی و ملی که در ترازنامه وزارت نقلیات جمهوری تاجیکستان قرار دارد، دادههای مربوط به داراییهای 4407.7 کیلومتر جاده جمع آوری که معادل 79.1 درصد آن است.
این وزارتخانه تأکید میکند که تحول دیجیتال به شرکتها و مؤسسات این صنعت اجازه میدهد تا با استفاده مؤثر از فناوری راهحلهای دیجیتال برای بهبود سرعت و کیفیت کار، افزایش سودآوری و تضمین توسعه پایدار، یک قدم جلوتر باشند.
در این گزارش آمده است که از 30 ماژول تبدیل دیجیتال، 13 ماژول در مرحله توسعه و بهره برداری قرار دارند که 44.8 درصد از ظرفیت تولید شرکت واحد دولتی «مرکز دیجیتالی سازی صنعت حمل و نقل» را تشکیل میدهد.
مقامات این وزارتخانه خاطر نشان میکنند: « ماژولها شامل مدیریت فرآیند صدور مجوز و گواهینامه، حسابداری و صدور مجوز برای حمل و نقل بین المللی، توزیع و کنترل بارنامهها و بارنامهها - SMR، مدیریت دارایی جاده، وزن کردن وسایل نقلیه، ثبت شدت ترافیک و غیره است».
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20241021/v-tadzhikistane-vpervie-provoditsya-uchet-dorozhnih-aktivov
گفتگوی وزرای کشورهای مستقل مشترک المنافع در مورد چشم انداز توسعه بازار معدن و متالورژی
خبرگزاری خاور: وزرای جمهوری تاجیکستان، جمهوری ازبکستان، جمهوری قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و فدراسیون روسیه در این برنامه تجاری در مجمع بین المللی سرمایه گذاری معدن و متالورژی تاجیکستان که در 29 اکتبر در سال جاری در دوشنبه برگزار میشود، سخنرانی خواهند کرد.
این مجمع با حمایت وزارت صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان و همچنین با حمایت اداره اصلی زمین شناسی وابسته به دولت جمهوری تاجیکستان برگزار میشود.
شایان ذکر است که این رویدادها عمدتا با هدف دستیابی به چهارمین هدف استراتژیک جمهوری تاجیکستان برای صنعتی شدن سریع کشور، حمایت از توسعه صنعتی پایدار، تجدید و گسترش روابط همکاریهای منطقهای و همچنین تشدید و توسعه همکاریها و مشارکتها در بخش صنعتی برگزار میشود.
اولین مجمع سرمایه گذاری معدن و متالورژی تاجیکستان اولین رویداد پیشرو در زمینه معدن و متالورژی است. برنامه ریزی شده است که چنین رویدادهایی به بستری موثر برای تبادل نظرات و تجربیات حرفهای کارشناسان صنعت، برای بحث در مورد چشم انداز توسعه بازار معدنی و متالورژی کشور، نوآوریها در زمینه تجهیزات و فناوریهای استخراج و فرآوری مواد معدنی تبدیل شود.
در حال حاضر بیش از 15 وزیر صنعت کشورهای خارجی، بیش از 50 شرکت فراملی در زمینه معدن و متالورژی و سرمایه گذاری حضور خود را در این مجمع تایید کرده اند.
https://khovar.tj/rus/2024/10/ministry-stran-sng-obsudyat-perspektivy-razvitiya-gorno-metallurgicheskogo-rynka/
امضای قرارداد سرمایه گذاران ترکیه و ایران جهت تاسیس شرکت صنعتی در ختلان
سایت رسمی استانداری ختلان: در راستای جذب سرمایه، توسعه روابط اقتصادی و تجاری منطقه با سرمایهگذاران خارجی، ارائه فرصتهای سرمایه گذاری و ظرفیتهای تولید و صادرات منطقه، در اکتبر سال جاری نهتاللهزاده دولت مراد رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ختلان منطقه با سرمایه گذاران ترک و ایرانی از مناطق بالجوان و خاولینگ بازدید کرد.
میهمانان با صفرزاده بختیار رئیس ناحیه بالجوان و نبیزاده فخرالدین رئیس ناحیه خاولینگ دیدار و با ظرفیت تولید این نواحی آشنا شدند.
پیش بینی شده است که در مجمع بین المللی «ختلان اینوست – 2024» سه قرارداد همکاری با منطقه خاولینگ و یک قرارداد همکاری با منطقه بالجوان در زمینه خرید و فرآوری میوه، ایجاد کارخانه مایع دستشویی و لباسشویی و فرآوری پشم به امضا رسد. همچنین در رابطه با این موضوعات میهمانان با میرزازاده مظفر معاون اول منطقه ختلان دیدار کردند.
اهداف اصلی اتاق بازرگانی و صنایع استان ختلان، کمک به توسعه اقتصاد استان، ادغام آن در نظام اقتصادی جهانی، تشکیل ساختار مدرن روابط بازار، فراهم کردن شرایط مساعد برای فعالیت تجاری و گسترش روابط تجاری، اقتصادی، علمی و فنی با سایر کشورها میباشد.
این نهاد در آینده نیز در راستای تحقق دستورات رئیس جمهور تاجیکستان، برای جذب هر چه بیشتر سرمایههای خارجی به اقتصاد کشور، برای ارائه کالاها و محصولات تولید داخل در نمایشگاههای بین المللی خارج از کشور و افزایش ظرفیت صادراتی کشور، از فرصتهای موجود استفاده کامل خواهد کرد.
http://khatlon.tj/?p=8875
تولید 28 میلیون سامانی محصولات کشاورزی در ختلان
اسپوتنیک: حجم تولید محصولات کشاورزی استان ختلان در 9 ماهه 28.3 میلیارد سامانی بوده است. بر اساس گزارش سرویس مطبوعاتی استان ختلان این میزان 11.5 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 2023 است.
به عنوان مثال، تا اول اکتبر 2024، محصولات کشاورزی در زمینی به مساحت 434 هزار هکتار محصولات کشاورزی کشت از جمله غلات 191.6 هزار هکتار، محصولات فنی 132 هزار هکتار، پنبه 120.7 هزار هکتار، سبزیجات 39.765 هزار هکتار، سیب زمینی 13.723 هزار هکتار شده است. شایان ذکر است که در این مدت 6.6 درصد از محصولات کشاورزی کاشته شده است.
در نیمه دوم ماه اوت در جنوب تاجیکستان در استان ختلان، کارزار برداشت پنبه آغاز شد. به گزارش ستاد خبری رئیس منطقه ختلان، 26.3 هزار تن پنبه تا 16 سپتامبر سال جاری در شهر و نواحی استان ختلان جمع آوری شد که 8.9 درصد کل طرح منطقه است.
در تاجیکستان، کشت پنبه تقریبا برای 20 درصد جمعیت کشور اشتغال ایجاد میکند و منبع مهمی از مواد خام برای صنعت نساجی شمار می رود.
https://sputnik.tj/20241020/khatlon-mahsulot-kishovarzi-istehsol-1064784323.html
صادرات برق به مبلغ 16.3 میلیون دلار در ماه سپتامبر سال جاری
آسیا پلاس: آژانس آمار تاجیکستان گزارش داده است که طی 9 ماه سال جاری، تاجیکستان حدود 100 میلیون دلار برق به کشورهای همسایه صادر کرده است. به ویژه، در ماه سپتامبر، از عرضه به خارج از کشور مبلغ 16.3 میلیون دلار به دست آورد.
شرکت برق تاجیک بیان داشت که برق رسانی به ازبکستان فقط در تابستان انجام میشود و صادرات به افغانستان نیز در فصل پاییز و زمستان (سپتامبر تا می) صرفا برای حفظ زیرساخت ها ادامه می یابد.
شایان ذکر است که شرکت برق تاجیک در ابتدای 10 روز پایانی ماه سپتامبر سال جاری از اعمال محدودیت در تامین برق در کشور خبر داد.
ساکنان مناطق روستایی میگویند که از 21 سپتامبر تنها از 8 تا 10 ساعت در روز از 5 تا 8 صبح و از 17 تا 22 بعد از ظهر برق دریافت میکنند.
روستاییان تمام مناطق کشور به جز منطقه بدخشان از محدودیت تامین برق گلایه دارند (سیستم انرژی این منطقه مستقل از سیستم انرژی مرکزی کشور کار میکند و توسط شرکت خصوصی پامیر انرژی اداره میشود).
بر اساس آمار، در 9 ماه سال جاری، تاجیکستان 17.2 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده است که نسبت به مدت مشابه در سال 2023، 0.4 درصد افزایش داشته است. شایان ذکر است که حدود 95 درصد انرژی توسط نیروگاههای برق آبی تولید میشود.
https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20241018/tadzhikistan-v-sentyabre-na-eksporte-elektrichestva-zarabotal-163-mln
حضور شرکتهای فرآوری میوه خشک تاجیکستان در نمایشگاه بین المللی «SIAL»
خبرگزاری خاور: در ماه اکتبر سال جاری نمایشگاه بزرگ بین المللی SIAL» » در شهر پاریس فرانسه برگزار شد که در آن 6 شرکت فرآوری خشکبار شهر ایسفره شرکت کرده و محصولات داخلی خود را عرضه خواهند کردند.
این شرکتها عبارتند از: «برکت ایسفره»، «آرا ایسفره »، « ایسفره فود»، «وادی میوهها»، «وصال» و همچنین «میوه زرین» است. آنها تازه ترین محصولات را به هزاران بیننده از سراسر جهان در بزرگترین نمایشگاه مواد غذایی و نوشیدنی در میان 7500 شرکت کننده دیگر ارائه میکنند.
نمایندگان هفت شرکت دیگر، انجمن بین المللی تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی تاجیکستان (MAPEST) و انجمن کارآفرینان ختلان به عنوان بازدید کننده به هیات تاجیکستان را همراهی خواهند کرد.
شرکت های تاجیکستانی در چارچوب پروژه مرکز تجارت بین المللی (ITC) با همکاری اتاق بازرگانی و صنایع جمهوری تاجیکستان در این نمایشگاه شرکت میکنند.
این نمایشگاه فرصت خوبی را برای شرکتهای فرآوری میوه خشک تاجیکستان فراهم میکند تا محصولات و فرصتهای خود را ارائه و تبلیغ کنند، در مورد همکاریهای تجاری احتمالی بحث کنند و با روند و اصول جدید بازار در سطح جهانی آشنا شوند.
https://khovar.tj/2024/10/korhona-oi-korkardi-hushkmevai-to-ikiston-dar-namoishgo-i-bajnalmilalii-sial-ishtirok-mekunand/
نتایج اقتصادی و اجتماعی استان ختلان در 9 ماه سال جاری
سایت رسمی دستگاه اجرایی استان ختلان: طی نشست جمع بندی نتایج اقتصادی-اجتماعی استان ختلان در نه ماهه سال 2024 گزارش شد که در اقتصاد منطقه، شاخص توسعه کوتاه مدت منطقهای استان ختلان به 27.9 میلیارد سامانی رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 8.3 واحد درصد افزایش داشته و سهم آن در شاخصهای توسعه کشور 27.2 درصد را تشکیل می دهد.
همچنین گفته شد طی سال گذشته برنامه توسعه اقتصادی- اجتماعی استان برای سالهای 2025-2021، 59.7 درصد تامین شده است که در طول اجرای این برنامه، 170 پروژه به ارزش 5.1 میلیارد سامانی به طور کامل اجرا شده است و کار در 86 پروژه دیگر ادامه دارد.
علاوه بر این در منطقه، اقداماتی برای جذب سرمایه گذاری خارجی انجام شده است و در 9 ماهه سال 2024، 5.9 میلیون دلار سرمایه خارجی وارد شده که مبلغ 4.1 میلیون دلار آن سرمایه گذاری مستقیم خارجی است. در حال حاضر 44 پروژه سرمایه گذاری دولتی در منطقه ختلان در حال اجراست که بیش از 1.2 میلیارد دلار برای خرید کالا، انجام کار و خدمات در زمینههای آموزشی، بهداشتی، کشاورزی، آبیاری، مسکن و آب و برق، انرژی، حمل و نقل، محیط زیست، شرایط اضطراری و گردشگری روان گردیده است.
مقامات ذیربط گزارش دادند که در این مدت، حجم تجارت به 12.0 میلیارد سامانی و میزان خدمات پرداختی به 2.1 میلیارد سامانی رسیده است و نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب 122 و 111.8 درصد است.
گردش مالی تجارت خارجی استان ختلان در 9 ماه سال 2024 به 332.6 میلیون دلار رسید که حجم صادرات 154.5 میلیون دلار(46.5 درصد) و واردات 178.1 میلیون دلار ( 53.5 در صد) میباشد.
بر اساس گزارشات در این نشست، میزان کل محصولات کشاورزی 28 میلیارد و 39 میلیون 719.5 هزار سامانی را در بر گرفته است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 111.5 درصد افزایش داشته است. تا اول اکتبر 2024 در تمامیبخشهای کشاورزی، 434000 هکتار محصولات کشاورزی شامل 191600 هکتار غلات، 132000 هکتار محصولات فنی شامل 120700 هکتار پنبه، 39765 هکتار سبزجات، 13723 هکتار سیب زمینی،17218 هکتار محصولات پالیزی و 39679 هکتار علوفه کشت شد و چشم انداز کاشت محصولات 106.6 در صد انجام شد.
در منطقه اقدامات مشخصی برای اجرای چهارمین هدف راهبردی دولت جمهوری تاجیکستان «توسعه سریع صنعتی» انجام شده است، توسعه بخش صنعتی طبق چشم انداز مصوب تضمین شده است و در مدت سپری شده سال جاری 8.44 میلیارد سامانی محصولات صنعتی تولید شد که با احتساب قیمتهای مقایسهای، نرخ رشد تولید صنعتی 6.0 درصد افزایش یافت و سهم آن در سطح جمهوری 22.6 درصد را در برگرفت.
شایان ذکر است که در 9 ماهه سال 2024، از حساب کل منابع مالی به صنعت ساختمان 2 میلیارد و 473.3 میلیون سامانی تخصیص داده شد که نرخ رشد آن نسبت به مدت مشابه سال قبل 116.5 درصد را به خود اختصاص داده است. به طور خاص از منبع مالی دولتی 453 میلیون 281.5 هزار سامانی، شرکت های خصوصی 548.4 میلیون سامانی، کارآفرینان 347.7 میلیون سامانی، جمعیت 124.4 میلیون سامانی و سرمایه خارجی 999.5 میلیون سامانی بوده است.
در مقیاس استان، مجموعا 2098 کیلومتر جاده به مبلغ کل 173.1 میلیون سامانی عملیات تعمیر و بازسازی جادهها صورت گرفته است که میزان 36.5 میلیون سامانی نسبت به مدت مشابه سال 2023 بیشتر میباشد.
http://khatlon.tj/?p=8867
استان ختلان و 56 درصد محصولات کشاورزی تاجیکستان
خبرگزاری خاور: در مجمع بین المللی ختلان اینویست 2024 اطلاع داده شد که 56 درصد محصولات کشاورزی کشور از استان ختلان میباشد.
بر اساس اطلاع مطبوعاتی خدمات رئیس استان ختلان 62 درصد غلات در جمهوری ، 67 درصد پنبه، 52 درصد پیله ابریشم ، 60 درصد سبزیجات، 78 درصد محصولات پالیزی، 60 درصد گوشت، 42 درصد شیر و 43 درصد محصولات لبنی مربوط به استان ختلان تولید شده است.
مساحت اراضی آبی این استان 338 هزار هکتار است که معادل 45 درصد کل اراضی آبی جمهوری تاجیکستان است. تنها در سال 2023 بیش از 1.1 میلیون تن غلات، 1.8 میلیون تن سبزیجات، 227.3 هزار تن سیب زمینی، 276.2 هزار تن میوه، 125.0 هزار تن انگور و 229 هزار تن پنبه در این استان جمع آوری شده است.
گزارش شده است که سالانه نزدیک به 100 هزار تن محصولات کشاورزی از این منطقه به کشورهای دیگر صادر میشود.
شایان ذکر است که بخش کشاورزی در اجرای استراتژی توسعه پایدار، تضمین امنیت غذایی، اشتغال، کاهش سطح فقر و بهبود کیفیت زندگی ساکنان کشور نقش اساسی دارد.
https://khovar.tj/2024/10/56-foizi-ma-suloti-so-ai-kishovarzii-to-ikiston-ba-viloyati-hatlon-rost-meoyad/
راه اندازی صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر برای حمایت استارت آپهای فناوری اطلاعات در تاجیکستان توسط شرکت White Hill Capital
آسیا پلاس: تاجیکستان به طور پیوسته در حال حرکت به سمت رشد اقتصادی و تقویت جایگاه خود در عرصه بین المللی میباشد. در سال 2023، تولید ناخالص داخلی این کشور به 8.4 میلیارد دلار رسید که به توسعه فعال فناوریهای دیجیتال کمک کرد. امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در 24 سپتامبر 2024 بر اهمیت فناوریهای دیجیتال و هوش مصنوعی برای پیشرفت بیشتر کشور تاکید کرد.
در چارچوب این تغییرات مثبت، «White Hill Capital» و «Tajinvest» یادداشت همکاری امضا کردند که هدف آن ایجاد یک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر 5 میلیون دلاری برای حمایت از بخش فناوری اطلاعات در تاجیکستان است.
ایجاد این صندوق نشان دهنده یک گام استراتژیک با هدف توسعه استارت آپ های محلی فناوری اطلاعات و گشودن فرصت های جدید برای جذب سرمایه گذاری جهانی است. وایت هیل کپیتال و تاجاینوست قصد دارند منابع و تخصص خود را برای تبدیل تاجیکستان به مقصدی جذاب برای سرمایه بین المللی با یکدیگر ترکیب کنند و توجه سرمایه گذاران جهانی را به بخش رو به رشد فناوری اطلاعات کشور جلب کنند.
به عنوان بخشی از یادداشت امضا شده، طرفین توافق کردند که با هدف توسعه سرمایه گذاری مخاطره آمیز در تاجیکستان همکاری کنند. اصلان سلطاناف رئیس وایت هیل کاپیتال خاطرنشان کرد که طرفین به طور فعال در زمینه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر در تاجیکستان و قزاقستان تبادل تجربه خواهند کرد که این امر مدیریت سرمایه و برنامه ریزی استراتژیک را بهبود میبخشد. توجه ویژه ای به جذب سرمایه گذاری در استارت آپ های فناوری اطلاعات در تاجیکستان، ارتقاء رشد و گسترش آنها میشود.
همچنین برنامه ریزی شده است که جلساتی با سرمایه گذاران داخلی و بین المللی برای ارائه اطلاعات در مورد امیدوار کننده ترین فرصت های سرمایه گذاری در بخش فناوری اطلاعات سازماندهی شود. دلشاد جورَزاده رئیس تاجاینوست ابراز امیدواری کرد این شرکت بهعنوان بستر سرمایهگذاری تمام تلاش خود را برای فعالسازی اولین صندوق سرمایهگذاری خطرپذیر کشور و جذب سرمایهگذاران داخلی به آن انجام دهد.
این یادداشت گام مهمی در توسعه اکوسیستم فناوری اطلاعات تاجیکستان خواهد بود و به استارتاپ های محلی دسترسی به سرمایه بین المللی و بهترین شیوهها را فراهم میکند. این ابتکار موقعیت کشور را به عنوان مقصدی جذاب برای سرمایه گذاران جهانی تقویت خواهد کرد. وایت هیل کپیتال و تاجاینوست مطمئن هستند که همکاری آنها یک پلت فرم قوی برای نوآوری و رشد کسب و کار پایدار در تاجیکستان ایجاد میکند، از توسعه استارت آپ های محلی فناوری اطلاعات و جلب توجه بین المللی حمایت میکند و این کشور را به یک پلت فرم امیدوار کننده برای سرمایه گذاری بین المللی تبدیل میکند.
شایان ذکر است که وایت هیل کپیتال یک شرکت صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر است که در مراحل مختلف در سرتاسر جهان در استارتاپ هایی با رشد بالا سرمایه گذاری میکند. این صندوق در سال 2021 به عنوان بخشی از پروژه «تحریک نوآوری مولد» با همکاری بانک جهانی و وزارت توسعه دیجیتال، نوآوری و صنعت هوافضای قزاقستان تاسیس شد.
تاجاینوست بازیگر کلیدی در بازار سرمایهگذاری تاجیکستان است که به طور فعال برای توسعه مناطق استراتژیک اقتصاد، با تأکید ویژه بر بخش فناوری اطلاعات و ایجاد فرصتهای جدید برای کارآفرینان محلی، سرمایه جذب میکند.
https://www.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20241021/white-hill-capital-zapuskaet-venchurnii-fond-na-5-millionov-dlya-podderzhki-it-tartapov-v - tadzhikistane
تکمیل 64.9 در صدی «برنامه توسعه اجتماعی-اقتصادی حصار برای سالهای 2026-2021»
خبرگزاری خاور: طی نشست نتایج توسعه اجتماعی – اقتصادی حصار در 9 ماه سال جاری گزارش شد که برنامه "توسعه اجتماعی - اقتصادی حصار برای سال 2026-2021» 64.9 در صد تکمیل شده است.
در این نشست خاطرنشان شد که در این مدت حجم تولید ناخالص منطقهای این شهر بالغ بر 3 میلیارد و 375.6 میلیون سامانی و میزان توسعه به 110 درصد رسیده است.
در 9 ماهه امسال حجم تولید ناخالص داخلی 312 میلیون سامانی نسبت به مدت مشابه سال 2023 افزایش داشته است. این رقم در تولید و فرآوری محصولات صنعتی 5.7 درصد، در کشاورزی 4.7 درصد، در خرده فروشی 7.9 درصد، در زمینه خدمات پرداختی2 درصد در زمینه سرمایه گذاری و ساخت و ساز 48 در صد افزایش یافته است. در این مدت بیش از 230 میلیون سامانی به بودجه وارده شده است که 2.3 درصد کل طرح را در بر گرفته است.
دلربا منصوری معاون نخست وزیر جمهوری تاجیکستان با اشاره به پیچیدگی اوضاع سیاسی جهان و منطقه، تهدید ناآرامی در برخی از کشورهای جهان و تاثیر آن بر اقتصاد جهانی از جمله کشور تاجیکستان، خاطرنشان کرد: اگرچه نتایج قابل توجه است، در کنار موفقیت ها، جهت گیری اجتماعی-اقتصادی حصار خالی از کاستی نیست.
https://khovar.tj/rus/2024/10/programma-sotsialno-ekonomicheskogo-razvitiya-gissara-na-2021-2026-gody-vypolnena-na-64-9/
آغاز تولید پهپادهای مبتنی بر هوش مصنوعی در تاجیکستان
خبرگزاری آسیا پلاس: در چارچوب مجمع «Startupstan 2024» که در اکتبر سال جاری برگزار شد، یادداشت تفاهم بین وزارت صنعت و فناوریهای نوین جمهوری تاجیکستان، شورای هوش مصنوعی زیر نظر این وزارتخانه و شرکت QullaAI(امارات متحده عربی)، با هدف راه اندازی تولید بومیپهپاد بر اساس الگوریتم های هوش مصنوعی به طور رسمیبه امضا رسید.
این پروژه نقطه عطف مهمی در توسعه صنایع پیشرفته کشور در حوزه فناوری عمرانی و دفاعی (defensetech). خواهد بود.
این ابتکار با هدف معرفی فناوریهای پیشرفته در تولید وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپاد) است که برای اهداف غیرنظامی و دفاعی مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
قرار است موضوع معرفی پهپادها برای حفاظت از مرزهای کشور با توسعه بومی الگوریتمهای هوش مصنوعی با دقت بالا بر اساس بینایی کامپیوتری بررسی شود. علاوه بر این، این یادداشت راهاندازی تولید سامانههای جنگ الکترونیک (EW)، چاپ سهبعدی قطعات و همچنین آموزش متخصصان داخلی را پیشبینی میکند که باعث ایجاد مشاغل جدید و افزایش سطح صلاحیت پرسنل میشود.
برای معرفی تولید پهپاد، QullAI یک میلیون دلار سرمایه گذاری خطرپذیر برای تولید محلی پهپادها جذب خواهد کرد تا متعاقبا پیشرفتهای خود را در سطح جهانی گسترش دهد.
این طرح در چارچوب منطقه آزاد اقتصادی نظامیکه قرار است به زودی راه اندازی شودکه امکان استفاده از مزایای مالیاتی و سایر مزایای ارائه شده برای تحریک تولید صنعتی را فراهم میکند.
وزارت صنعت و فناوریهای نوین به همراه شورای هوش مصنوعی به این شرکت در برقراری ارتباط با نهادهای دولتی و خصوصی و تامین امنیت کار در منطقه آزاد اقتصادی کمک خواهند کرد.
عزیزجان عظیمی، رئیس شورای هوش مصنوعی در مراسم امضا یادداشت تفاهم گفت: این توافق برای جذب سرمایه گذاری خارجی برای راهاندازی صنعت داخلی در تولید پهپاد مبتنی بر هوش مصنوعی، اجرای چشم انداز امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان برای افزایش توان دفاعی این کشور است.
شرکت QullaAI Limited مستقر در امارت راس الخیمه، در توسعه پهپادهای مجهز به هوش مصنوعی برای کاربردهای مدنی و دفاعی تخصص دارد. به عنوان بخشی از راه اندازی تولید در تاجیکستان، این شرکت تلاشهای خود را بر بومیسازی خط پهپادهای خود در شرایط محلی متمرکز خواهد کرد. انتظار می رود اولین مدلهای پهپاد در اوایل سال آینده تولید شوند.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/society/20241022/v-tadzhikistane-zapustyat-proizvodstvo-bespilotnikov-na-osnove-ii
افزایش 52 درصد حجم وجوه ارسالی(حوالهها) در نیمه نخست سال جاری
خبرگزاری آسیا پلاس: بر اساس گزارش اقتصاد کلان بانک توسعه اوراسیا (EDB)، اقتصاد تاجیکستان همچنان به نشان دادن نرخ های رشد بالا، با حمایت مصرف و صادرات فلزات ادامه می دهد.
خاطرنشان میشود که در ژانویه تا آگوست سال جاری، خرده فروشی 12.3در صد (نسبت به مدت مشابه در سال 2023) و حجم خدمات پرداختی به مردم 12.7در صد افزایش یافته است.
به گفته تحلیلگران EDB، پویایی تجارت و خدمات با افزایش دستمزدها (از جمله به دلیل افزایش دستمزدها در بخش دولتی از اول جولای) و رشد مستمر حوالهها پشتیبانی میشود.
مولفان این گزارش با استناد به تراز پرداختهای کشور، از افزایش 52 درصدی حجم حوالهها خبر می دهند.
تحلیلگران EDB از صادرات به عنوان یکی دیگر از عوامل رشد اقتصاد تاجیکستان نام بردند که در ژانویه تا آگوست سال جاری 45.5 درصد افزایش یافت که «در درجه اول به دلیل افزایش فروش فلزات و منسوجات» میباشد.
مولفان این گزارش پیشبینی میکنند: «ما انتظار داریم که تأثیر این عوامل در نیمه دوم سال 2024 ادامه یابد و در پایان سال، رشد اقتصادی بالا 8.0 درصد باقی بماند».
شایان ذکر است که مقامات جمهوری تاجیکستان، تا پایان سال جاری رشد اقتصاد را حداقل 8 درصد پیش بینی کرده اند.
بر اساس گزارش اداره آمار کشور، رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در ژانویه تا سپتامبر 2024 به 8.4 درصد رسیده است.
این افزایش عمدتا توسط بخش کشاورزی، تجارت و حمل و نقل تأمین میشود. سهم کشاورزی در تولید ناخالص داخلی برای این دوره 24.6 در صد، صنعت 17.4در صد، تجارت 15.0در صد، مالیات 10.3در صد بود.
https://asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20241022/eabr-svyazivaet-visokii-rost-ekonomiki-tadzhikistana-s-denezhnimi-perevodami
بازدید بیش از یک میلیون گردشگر از تاجیکستان
اسپوتنیک: تنها در 9 ماه گذشته سال جاری، 1.2 میلیون خارجی از این جمهوری تاجیکستان بازدید کردند که از این تعداد 1.1 میلیون شهروند کشورهای CIS بودند.
بر اساس دادههایی سازمان آمار کشور، این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 17.3 درصد افزایش داشته است.
این منبع افزود 104.7 هزار خارجی از کشورهای دور به تاجیکستان آمدهاند که 89.1 هزار نفر از آنها به عنوان توریست وارد تاجیکستان شدهاند.
در عین حال، در 9 ماه 746 هزار نفر ازبک و 329 هزار روس و28 هزار قزاق از تاجیکستان دیدن کردند.
بر اساس گزارش آژانس آمار، در مدت 9 ماه، شهروندان 22 کشور جهان برای بازدید از تاجیکستان آمدهاند و کمترین آنها از کانادا بوده و حدود 1.8 هزار نفر از تاجیکستان دیدن کرده اند.
گردشگری در تاجیکستان یکی از حوزههای مهم توسعه اقتصادی این کشور محسوب میشود و در سالهای اخیر این حوزه در جمهوری تاجیکستان به سرعت در حال توسعه است.
از جالب ترین مکانهای تاجیکستان برای گردشگران روسی میتوان به بزرگراه پامیر، موزه ملی در دوشنبه، قلعه حصار، کوههای فان، اسکندرکول و ... اشاره کرد.
https://sputnik.tj/20241023/tojikiston-mln-khoriji-omad-1064817501.html
افزایش 17 درصدی واردات فرآوردهای نفتی در تاجیکستان
خبرگزاریهالوا: از ژانویه تا سپتامبر سال جاری، تاجیکستان واردات فرآوردههای نفتی را 17.3 درصد (به 769.7 هزار تن) نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داد.
شایان ذکر است که تنها در 9 ماه گذشته 375.5 هزار تن گازوئیل، 322.2 هزار تن بنزین، 22.8 هزار تن روان کننده و 46.2 هزار تن سوخت جت وارد کشور شد.
همانطور که کمیته گمرک این کشور تصریح کرد، فرآوردههای نفتی 92.5 در صد واردات آن به روسیه اختصاص دارد.
مقامات این کمیته افزودند: هزینه هیدروکربنهای وارداتی بالغ بر 611.5 میلیون دلار بوده است.
باید گفت 26 واحد به واردات بنزین مشغول بودند. آنها حجم واردات را 67.1 هزار تن افزایش دادند. به گفته مقامات گمرک، تامین کننده اصلی بنزین شرکت «گازپروم نفت - تاجیکستان» بوده است.این شرکت 45 درصد از کل عرضه را به کشور صادر کرده است.
https://halva.tj/news/tadzhikistan_uvelichil_import_nefteproduktov_na_17/?tg_rhash=cd8f2dd43a655e/
اختصاص بیش از 86 میلیون دلار کمک مالی برای ساخت کریدور سبز جادهای در تاجیکستان
خبرگزاری اوستا: بانک توسعه آسیایی (ADB) به تاجیکستان کمک مالی 86.67 میلیون دلاری برای نوسازی و گسترش شبکه راهها ارائه خواهد کرد. هدف این پروژه توسعه کریدور سبز است که برای اولین بار روشهای نوآورانه ساخت جادههای پایدار را معرفی میکند که میتواند الگویی برای سایر کشورهای منطقه باشد.
این پروژه شامل بازسازی یک بخش 49 کیلومتری از جاده دنغره -گلستان است که از دو خط به چهار خط توسعه خواهد یافت. علاوه بر توسعه جاده، ایستگاههای شارژ برای وسایل نقلیه الکتریکی ساخته خواهد شد و چارچوب سرمایهگذاری برای جذب سرمایه گذاری خصوصی در توسعه زیرساختهای حمل و نقل سبز ایجاد خواهد شد.
به گفته اوگنی ژوکاف، مدیر کل بانک توسعه آسیایی برای آسیای مرکزی و غربی، این پروژه بر روی انطباق شبکه جادهها با تغییرات آب و هوایی و همچنین در نظر گرفتن نیازهای زنان و دختران متمرکز خواهد بود. این پروژه شامل ساخت مسیرهای دوچرخه سواری، گذرگاههای ایمن، بهبود روشنایی، و همچنین توالتها و مناطق ویژه برای مادران دارای فرزند است.
برای تحریک اقتصاد محلی، آموزش اصول اولیه تجارت به زنان ارائه میشود. شرکت کنندگان منتخب برنامه برای راه اندازی کسب و کار خود کمک هزینه دریافت خواهند کرد.
تاجیکستان همچنین 23 میلیون دلار برای تأمین مالی مشترک این پروژه کمک خواهد کرد و بانک اروپایی بازسازی و توسعه در نظر دارد 40 میلیون دلار وام ارائه دهد.
انتظار می رود تایید نهایی توسط بانک اروپایی بازسازی و توسعه (EBRD) در اوایل سال 2025 باشد و تکمیل پروژه برای سال 2030 برنامه ریزی شده است.
بانک توسعه آسیایی با مشارکت فدراسیون بین المللی جاده و پژوهش MetaMeta Research راهنمای جادههای سبز را تهیه نموده است. توسط تیمهای مهندسی در بهکارگیری شیوههای زیستمحیطی پایدار برای ایجاد تعادل در اهداف اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی راهنمایی میشوند.
https://avesta.tj/2024/10/24/abr-odobril-86-67-mln-na-sozdanie-zelenogo-dorozhnogo-koridora-v-tadzhikistane/
تاکید رئیس جمهور تاجیکستان بر ذخیره مواد غذایی
اسپوتنیک: تاجیکستان در حال حاضر در حال ذخیره سازی محصولات غذایی مختلف است.بر اساس گزارش آژانس آمار، تا اوایل ماه اکتبر سال جاری 7692 تن غلات در تاجیکستان ذخیره شده است.
این منبع افزود: 7336 تن گندم و 360 تن جو از محصولات غلات ذخیره میباشند.
همچنین 169 تن سیب زمینی و 3694 تن سبزیجات شامل 22 تن هویج و 3671 تن پیاز ذخیره شده است.
سازمان آمار اشاره کرد که میوهها در سردخانههای کشور نیز نگهداری میشود. تا ابتدای این ماه 168 تن میوه از جمله 85 تن انگور در سردخانهها نگهداری شده است.
آرد که یکی از اصلی ترین محصولات غذایی در تاجیکستان است نیز به میزان لازم ذخیره میشود. این اداره گفت: در مدت یاد شده 1626 تن آرد جمع آوری شده است. همچنین 199.1 تن روغن و 485 تن شکر و 230 تن برنج ذخیره شده است.
شایان ذکر است که نگهداری محصولات غذایی نه تنها مفید است، بلکه ضروری است. زیرا هدف آن تامین امنیت غذایی ساکنان کشور است.
ذکر شد در صورت کمبود محصولات، با برپایی نمایشگاه محصولات، کمبود محصولات برطرف و در عین حال قیمت آن نیز تنظیم میشود.
باید گفت که امامعلی رحمان تقریبا در هر سفری که به مناطق تاجیکستان میکند، درخواست میکند که هر خانواده به مدت دو سال محصولات غذایی خود را باید ذخیره کند.
https://sputnik.tj/20241024/tojikiston-zakhira-ghalladona-1064828261.html
پیشتازی چین در بازار خودروی تاجیکستان
خبرگزاریهالوا: در نیمه اول سال جاری، واردات خودروهای سواری سبک (موقعیت 8703) از ژاپن و آلمان به تاجیکستان به طور قابل توجهی به ترتیب 4 و 10 برابر کاهش یافت، اما عرضه از چین 7 برابر افزایش یافت. بر اساس فرمان دولت جمهوری تاجیکستان مبنی بر ممنوعیت واردات خودروهای تولید شده قبل از سال 2013 و تمرکز بر خودروهای برقی منجر به ظهور روندهای جدیدی در این بازار شده است که حجم آن صدها میلیون دلار تخمین زده میشود.
تجزیه و تحلیل خبرگزاریهالوا، رشد سریع سهم چین در واردات خودرو به تاجیکستان را نشان میدهد. به ویژه، در شش ماهه اول سال جاری، سهم چین از واردات خودروهای الکتریکی به این کشور تقریبا 83 درصد بوده است. به عبارت دیگر، از هر ده خودروی الکتریکی وارداتی به تاجیکستان در شش ماه گذشته بیش از هشت دستگاه از چین تامین شده است.
به این ترتیب واردات خودرو از ژاپن و آلمان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است در حالی که این رقم با چین رو به افزایش است. شایان ذکر است که حجم مبادلات تجاری با آلمان، یکی از تامین کنندگان پیشرو خودرو به تاجیکستان، در شش ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته تقریبا دو برابر کاهش یافته است.
اگر سال گذشته در این مدت حجم مبادلات تجاری با آلمان 94 میلیون دلار بود، در نیمه اول امسال این رقم به 46 میلیون دلار کاهش یافت که بیش از 43 میلیون آن از آلمان به تاجیکستان وارد شد. وضعیت مشابهی در مورد ژاپن مشاهده میشود. اگر در نیمه اول سال گذشته حجم مبادلات تجاری به 84.7 میلیون دلار رسیده بود، در مدت مشابه سال جاری به 44.2 میلیون دلار کاهش یافت.
باید گفت که آلمان و ژاپن از پیشتازان تولید خودرو در جهان هستند و این محصولات عمده واردات به تاجیکستان هستند.
بر اساس مصوبه دولت تاجیکستان، از اکتبر سال گذشته واردات خودروهای تولید شده قبل از سال 2013 ممنوع شده است و این محدودیت عمدتا برای موقعیتهای 8702، 8703، 8704 و 8705 اعمال میشود.
لازم به ذکر است که در تجارت خارجی تاجیکستان در گروه کالاهای شماره 8702 خودروهای سواری با ظرفیت بیش از 10 سرنشین، با شماره 8703 خودروهای سواری، با شماره 8704 کامیون و با شماره 8705 وسایل نقلیه با هدف خاص، از جمله جرثقیل، میکسر بتن و خودروهای جادهای ترکیبی قرار دارند.
بر اساس گزارش گمرک، واردات خودروهای سواری به تاجیکستان در نیمه اول سال جاری کاهش یافته است. این در حالی است که خودرو تقریبا 6 درصد از کل واردات کشور را تشکیل می دهد که معادل 194 میلیون دلار است.
به گفته مقامات گمرک تاجیکستان، در شش ماهه نخست سال جاری واردات خودرو 58 درصد کاهش داشته که حدود 22 هزار واحد است. این کاهش در شرایطی مشاهده میشود که تقریبا دو هزار خودروی تولید شده قبل از سال 2013 در انبارهای گمرکی منطقه سغد گیر کردهاند. مأموران گمرک به دارندگان این خودروها توصیه میکنند یا آنها را بازگردانند و یا قطعات آن را جدا کرده و به عنوان جزء وارد کشور کنند.
چین همچنان به تقویت جایگاه خود در بازار خودرو تاجیکستان به ویژه در بخش خودروهای الکتریکی ادامه می دهد. واردات خودروی سواری از چین در نیمه نخست سال گذشته به 934 واحد رسید در حالی که در مدت مشابه سال جاری به نزدیک به 5.6 هزار واحد رسید.
در حالی که در شش ماهه نخست سال گذشته 603 واحد خودروی الکتریکی چینی به ارزش 13.6 میلیون دلار وارد کشور تاجیکستان شده است، در مدت مشابه سال جاری تعداد این خودروها به بیش از 4350 واحد به ارزش 63.5 میلیون دلار رسیده است. میانگین قیمت یک خودروی الکتریکی از چین حدود 15 هزار دلار در هر یک خودرو است.
شایان ذکر است که در سال گذشته 3.3 هزار خودروی الکتریکی به ارزش کل 59 میلیون دلار به تاجیکستان وارد شد. در نیمه اول سال جاری سهم چین در واردات خودروهای الکتریکی به تاجیکستان به حدود 83 درصد رسید. در مجموع، تاجیکستان 5266 خودروی الکتریکی به ارزش 76.4 میلیون دلار طی شش ماه وارد کرد.
پیش بینی میشود که سهم حمل و نقل الکتریکی در کشور همچنان به رشد خود ادامه می دهد، به ویژه با توجه به اینکه از سپتامبر 2025، شرکتهای مسافربری در دوشنبه موظف هستند به طور کامل به حمل و نقل الکتریکی روی بیاورند. دولت تاجیکستان در نظر دارد با معافیت واردات این نوع خودروها از مالیات و عوارض گمرکی به مدت 10 سال از سال 2022، سهم خودروهای الکتریکی را در سیستم حمل و نقل این کشور افزایش دهد.
عظیم ابراهیم وزیر حمل و نقل تاجیکستان خاطرنشان کرد که با توجه به منابع بزرگ انرژی سبز تاجیکستان که شرایط مطلوبی را برای استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی ایجاد میکند، توسعه حمل و نقل الکتریکی در این کشور امیدوارکننده است. وی همچنین تاکید کرد که در شرایط افزایش قیمت سوخت، توسعه حمل و نقل الکتریکی مزایای قابل توجهی برای کشور به همراه خواهد داشت و این امکان را به کشور می دهد تا وابستگی به برخی محصولات وارداتی را کاهش دهد.
https://halva.tj/articles/analytics/novye_trendy_avtomobilnogo_rynka_tadzhikistana_kitay_lidiruet/
تولید محصولات به ارزش 36 میلیارد سامانی در 9 ماه سال 2024
خبرگزاری خاور: کاخانههای صنعتی تاجیکستان به همراه کارآفرینان خصوصی در 9 ماهه سال جاری محصولاتی به ارزش 36.3 میلیارد سامانی تولید کردند که نسبت به مدت مشابه سال 2023 با افزایش 15.3 درصدی به قیمتهای مقایسهای روبرو شد.
در نه ماهه امسال 3692 کارخانه و بنگاه تولیدی در جمهوری تاجیکستان از جمله در حوزه معدن 345 واحد، فرآوری 3175 واحد، برق، گاز، بخار و تصفیه هوا72 واحد، تامین آب و تصفیه پسماند 100 واحد فعالیت کردهاند. از این تعداد 1198 واحد (32.5 درصد کل کارخانهها) به استان سغد، 864 واحد (23.4 درصد) به استان ختلان، 794 واحد (21.5 درصد) به شهر دوشنبه، 699 واحد (18.9 درصد) به نواحی تابعه جمهوری(مرکز) و 137 واحد (3.7 درصد) به استان مختار کوهستانی بدخشان تعلق دارد.
صنعت یکی از بخش های کلیدی اقتصاد کشور و تولید کننده اصلی کالاهای مادی است. توسعه آن، پایه و اساس مساعدی را برای توسعه سایر بخشهای اقتصاد ایجاد میکند و نفوذ و موقعیت دولت را در عرصه بین المللی تثبیت میکند. تولید صنعتی در مقایسه با سایر حوزههای اقتصادی از جمله کشاورزی به تدریج توسعه یافته و سهم آن در ایجاد اشتغال، صادرات محصولات، رشد تولید ناخالص داخلی و توسعه کلی اقتصادی کشورها نقش بسزایی پیدا کرده است.
حجم تولید در صنعت فرآوری در این مدت به 20.3 میلیارد سامانی رسید که از این میزان محصولات غذایی همراه با نوشیدنی و تنباکو 7.7 میلیارد سامانی، تولید محصولات نساجی و خیاطی 2.3 میلیارد سامانی، تولید محصولات چوبی و کاغذی، فعالیت انتشارات 555.7 میلیون سامانی، تولید فرآوردههای نفتی 46.7 میلیون سامانی، تولید فرآوردههای شیمیایی 425 میلیون سامانی، سایر محصولات معدنی غیرفلزی 2.9 میلیارد سامانی، تولید متالورژی و تولید فرآوردههای فلزی نهایی 5.4 میلیارد سامانی را به خود اختصاص داده است.
در ماههای ژانویه تا سپتامبر 2024، حجم تولید محصولات غذایی همراه با نوشابه و تنباکو 9.2 درصد افزایش داشته است که از این میزان 25.9 درصد مربوط به تولید ماکارونی، 30.4 درصد مربوط به محصولات قنادی و 16.7 درصد مربوط به نوشیدنیهای بدون الکل بوده است.
در ساختار حجم تولید محصولات صنعتی ملی، سهم حجم تولید محصولات صنعتی مناطق سغد (56.5 درصد) و ختلان (23.4 درصد) اولویت دارد.
https://khovar.tj/2024/10/sanoat-dar-nu-mo-ba-mabla-i-besh-az-36-milliard-somon-ma-sulot-iste-sol-shudaast/