معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۲/۲۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۴۱

افزایش نرخ مهاجرت از استانبول

با رسیدن تورم به بالاترین حد خود در 20 سال گذشته، مشکلات مالی و معیشتی در شهرهای ترکیه به ویژه کلان شهرها به اوج خود رسیده است. بیشترین افزایش اجاره مسکن در کلانشهر استانبول بوده است ، هر چند دولت به طور رسمی سقف حداکثر افزایش اجاره ملک را 25 درصد اعلام کرده است اما عملا این مورد رعایت نشده و میزان افزایش اجاره مسکن در سال گذشته به بیش از 300 درصد رسید.

تعداد اتباع خارجی ساکن در شهر استانبول نیز سیری صعودی دارد ، تعداد اتباع خارجی مقیم استانبول تا اکتبر سال گذشته میلادی 576 هزار نفر بود. مهاجرت هم چنان به این کلانشهر ادامه دارد.  بررسی روند مهاجرت نشان میدهد که تعداد مهاجران خروجی از این شهر بیش از تعداد مهاجران ورودی به این شهر است.  

اخبرا گزارشی از سوی سازمان آمار ترکیه ( TÜİK) در خصوص روند و دلایل مهاجرت در کلان شهر استانبول منتشر شده است که اهم نکات آن به شرح ذیل می‌باشد.

بر اساس این گزارش، طی 5 سال گذشته از سال 2018 الی 2022 میلادی تعداد 2 میلیون و 182 هزار نفر از استانبول مهاجرت کرده اند. در سال 2018 میلادی تعداد مهاجرین استانبول 596 هزار نفر بود. تعداد مهاجران استانبول در سال 2019 میلادی به 378 هزار نفر کاهش یافت و پس از آن سیر صعودی مهاجرت از این شهر به تدریج افزایش یافت و در سال 2022 میلادی از مرز 418 هزار نفر گذشت .  

در 5 سال گذشته ( 2018 الی 2022 میلادی )  2 میلیون و 182 هزار نفر از استانبول مهاجرت کرده اند. در سال 2018 این تعداد 596 هزار نفر بوده است. تعداد مهاجران استانبول که در سال 2019 به 378 هزار نفر کاهش یافت، دوباره به تدریج شروع به افزایش کرد و در سال 2022 از مرز  418 هزار نفر گذشت.

بررسی دلایل ترک کلانشهر استانبول نشان میدهد که مهمترین عوامل مهاجرت از این شهر عبارتند از :

  • شرایط سخت معیشتی و جستجو برای داشتن مسکن و شرایطی بهتر برای زندگی
  • مهاجرت وابسته به یکی از اعضاء خانواده ( انتقالی، جا به جایی، تغییر شغل و ..... )

در 5 سال گذشته 462 هزار نفر به دلیل دسترسی به شرایط بهتر مسکن و زندگی کلانشهر استانبول را ترک کرده اند.

 

وضعیت شاخص خالص مهاجرت در استانبول :

خالص مهاجرت در واقع تفاوت میان میزان ورود مهاجر و خروج مهاجر از یک شهر است. اگر خالص مهاجرت بیشتر از صفر باشد، نشان دهنده این است که افراد بیشتری نسبت به خروج به شهر می آیند. اگر خالص مهاجرت منفی باشد به این معنی است که تعداد مهاجران به شهر بیشتر است.

وضعیت مهاجرت استانبول نشان میدهد که سالانه صدها هزار نفر به این شهر مهاجرت می‌کنند.

در 5 سال گذشته در مجموع 1 میلیون و 983 هزار نفر بین سال های 2022-2018 به استانبول مهاجرت کرده اند.

در این مدت، خالص مهاجرت استانبول 199 هزار نفر بوده است. تعداد خالص مهاجرت استانبول در سال 2019 میلادی مثبت بود و در سایر سال ها منفی بود . به عبارت دیگر، تعداد خروجی‌ها از کلان شهر استانبول بیشتر از تعداد ورودی‌ها بوده است.

استانبول در سال 2022 میلادی با 33 هزار نفر دارای بیشترین تعداد مهاجرت منفی بوده است.

 

تعداد اتباع خارجی و سوری در استانبول :

بر اساس داده‌های اداره مدیریت مهاجرت استانبول  تا تاریخ 12 اکتبر 2023 میلادی ، تعداد سوری‌های تحت حمایت موقت ( آواره جنگی )  در استانبول 532 هزار نفر است. جمعیت استانبول با احتساب سوری‌ها 16 میلیون و 440 هزار نفر است. این نشان می دهد که از هر هزار نفر ساکن در این شهر 32 نفر سوری هستند.

بر اساس آمار و ارقام اداره مذکور، تعداد افرادی که دارای مجوز اقامت در شهر استانبول هستند 576 هزار نفر می‌باشد. این تعداد شامل سوری‌های تحت حفاظت موقت نمی‌شود و این بدان معناست که 6 الی 7 درصد از ساکنین این شهر خارجی هستند.

آمار منتشر شده نیز از سوی تعداد آبونمانهای سازمان آب استانبول نشان میدهد که تقریبا 2.5 میلیون نفر خارجی در این شهر زندگی میکنند.

وضعیت گذران زندگی در استانبول با افزایش قیمتها در همه سطوح سخت تر شده و بر اساس آمار آژانس برنامه ریزی این شهر ، میزان اجاره بهاء مسکن تا اکتبر سال 2023 میلادی بیش از 300 برابر افزایش یافت.

این افزایش به حدی رسیده است که حداقل حقوق تنها میتواند 85 درصد از اجاره مسکن را پوشش دهد و حقوق بازنشستگی افراد تنها 40 درصد از میزان اجاره مسکن را تامین می‌کند.  

مشکلات اقتصادی از مهمترین دغدغه‌های ساکنان کلان شهر استانبول به شمار می رود. بر اساس تحقیقات میدانی در خصوص وضعیت مالی شهروندان در پرداختهای روزمره زندگی ، 33 درصد از شهروندان ساکن این شهر قادر به پرداخت کل بدهیهای کارتهای اعتباری خود نیستند و تنها میتوانند حداقل میزان بدهی را پرداخت نمایند که بدین شکل هر روز بدهی آنها در نزد سیستم بانکی افزایش می یابد. تنها 49 درصد از ساکنین این شهر میتوانند مخارج زندگی خود را تامین کنند. 

در یک نظر سنجی بعمل آمده از شهروندان  کلان شهر استانبول ، محورهای اساسی مشکلات و نگرانیهای شهروندان عبارتست از :

  • مشکلات اقتصادی و سختی معیشتی ( افزایش قیمت مواد غذایی ، اجاره بهاء مسکن، آموزش و غیره )
  • وجود پناهجویان و پناهندگان سوری و خارجی
  • ترافیک شهری
  • نگرانی از بروز زلزله احتمالی و قریب الوقوع

منابع :

 http://tr.euronews.com

http://www.tuik.gov.tr     

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما