معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۰/۰۷- ۰۹:۳۶ - مشاهده: ۱۴۳

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته اول دی ماه 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

علاقمندی سفر اتباع تاجیکستان به ایران جهت تجارت، درمان و تحصیل

آسیا پلوس: عزت اله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری وصنایع دستی ایران در نشست کابینه وزرای این کشور توافقنامه لغو روادید با 33 کشور جهان از جمله تاجیکستان را تایید کرد. یادداشت تفاهم لغو روادید بین تاجیکستان و ایران در تاریخ 8 نوامبر سال جاری در جریان سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان به امضاء رسیده بود. این سند به منظور گسترش و توسعه روابط دوستانه منعقد شده و شامل سفر بدون روادید، عبور و اقامت موقت شهروندان دو کشور در قلمرو یکدیگر با گذرنامه عمومی می‌شود.

طبق سند مذکور، بازدید متقابل بدون ویزا شهروندان دو کشور به مدت 30 و برای تجارت، گردشگری و حمل و نقل کالا و مسافر رانندگان تمامی انواع وسائل نقلیه مجاز است. بایستی از مدت زمان گذرنامه حداقل 6 ماه باقی‌مانده باشد.

سفرهای متقابل شهروندان دو کشور به منظور فعالیت کاری، همانند شرایط فعلی تنها براساس روادید قابل انجام می‌باشد. طرف‌ها می‌توانند بدون توضیح از ورود بدون روادید افراد ناخواسته جلوگیری کنند و یا اقامت چنین افراد را در قلمرو خود قطع کنند. همچنین طرف‌ها می‌توانند کاملاً و یا بخشی از مفاد یادداشت تفاهم مذکور را به منظور تامین نظم عمومی، امنیت ملی و بهداشتی مردم، تعلیق کنند.

برای اینکه این توافقنامه عملیاتی شود، بایستی توسط طرف تاجیکستان نیز تصویب شود. زمان وقوع این اتفاق هنوز مشخص نیست. فعلاً شهروندان تاجیکستان برای تجارت، تحصیل، درمان و یا گردشگری فرهنگی با روادید به ایران سفر خواهند کرد.

https://old.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/society/20231219/biznes-lechenie-ucheba-zachem-tadzhiki-letayut-v-iran

رشد اقتصادی 8.3  تاجیکستان در سال 2023

خبرگزاری خاور: رشد تولید ناخالص داخلی تاجیکستان در سال 2023 به  8.3 درصد رسید. براساس آمار منتشر شده در پیام امامعلی رحمان، رئیس جمهور محترم جمهوری تاجیکستان به مجلس عالی جمهوری تاجیکستان به این مطلب اشاره  شد. در سال 2023 ، تاجیکستان با وجود پیچیدگی بی سابقه وضعیت دنیای مدرن، تغییرات اقلیمی و پیامدهای ناخوشایند آن، خشکسالی و کمبود در منطقه در سال های اخیر و به لطف تلاش و فداکاری، سال موفقی برای مردم سرافراز تاجیکستان بوده است.

رئیس‌جمهور کشور تاکید کرد که پیشرفت‌های چشمگیری در همه عرصه‌های زندگی جامعه صورت گرفت و تولید ناخالص داخلی کشور نسبت به سال گذشته 8.3 درصد افزایش یافته و به بیش از 130 میلیارد سامانی رسید. تاکید شد که درآمد بودجه کشور 102.5 درصد تامین شد.

 طی 7 سال آینده میزان فقر در تاجیکستان 10 درصد کاهش می یابد

خبرگزاری خاور: بنا به اعلام امامعلی رحمان، رئیس جمهور جمهوری تاجیکستان به مجلس عالی جمهوری این کشور، اقدامات لازم برای 10 درصد کاهش میزان فقر در 7 سال آینده اتخاذ شده است. رئیس جمهور کشور اعلام کرد که میزان فقر از 29.5 درصد در سال 2017 به 21.2 درصد در سال 2023 کاهش یافته است. در دو دهه اخیر سطح زندگی مردم به تدریج بهبود یافته و میزان فقر از 83 درصد در سال 1999 به 21.1 درصد در سال 2023 کاهش یافته است. رئیس جمهور تاجیکستان افزود با اجرای موثر، میزان رشد اقتصادی این کشور در سال 2024 حداقل 8 درصد تضمین  می‌شود. در نتیجه طیق برنامه‌های سازنده دولت، سهم درآمد بودجه کشورمان هر سال افزایش یافته و در سال 2023 حجم آن نسبت به سال 2017 معادل 1.6 درصد افزایش یافته است.

افزایش درآمد مالیاتی تاجیکستان

براساس آمار منتشر شده از سوی آژانس آمار تاجیکستان، درآمدهای مالیاتی این کشور طی ده ماه سال جاری به  21.2 میلیارد سامانی (بیش از 1.9 میلیارد دلار افزایش یافته است. این میزان به اندازه 4.7 درصد بیشتر از برنامه تایید شده بوده و نسبت به شاخص‌های دوره مشابه سال گذشته به اندازه 18.8 درصد (حدود 3.4 میلیارد سامانی) بیشتر می‌باشد.  بین مالیات‌های اصلی، افزایش مالیات بر ارزش افزوده نسبت به ماه‌های ژانویه الی اکتبر سال 2022 تقریباً به اندازه 1.4میلیارد سامانی، مالیات از درآمد به اندازه 836.4 میلیون سامان و مالیات‌های غیر مستقیم به اندازه 362.4 میلیون سامانی مشاهده می‌شود.

سهم مالیات در میزان کل درآمد بودجه دولت طی ماه‌های ژانویه الی اکتبر سال جاری 0.62 درصد برآورد می‌شود. طبق اطلاعات اولیه وزارت دارایی، میزان کل درآمدها به بودجه دولت طی این دوره حدود 34.2 میلیارد سامانی برآورد شده که 2.8 درصد بیشتر از برنامه تایید شده می‌باشد. مقامات تاجیکستان در نظر دارند افزایش درآمدهای مالیاتی به بودجه دولت در سال 2024 را حدود 15 افزایش دهند.

میزان درآمدهای مالیاتی به بخش درآمدی بودجه دولت در سال 2024 معادل 26.3 میلیارد سامانی (2.4 میلیارد دلار) تعیین شده است. این میزان به اندازه 3.3 میلیارد سامانی بیشتر از میزان تعیین شده درآمد مالیاتی به بودجه دولتی سال 2023 می‌باشد. همچنین  قرار است 18.9 میلیارد سامانی از حساب مالیات‌های داخلی که کمیته مالیات مشغول جمع‌آوری آن می‌باشد، دریافت شود. درآمد از طریق عوارض گمرکی انتظار می‌رود در معادل 8.4 میلیارد سامانی باشد. درآمدهای مالیاتی بر اساس شاخص‌های تایید شده بیش از 61 درصد درآمدهای بودجه برای سال 2024 برآورد می‌شود.

شایان ذکر است که میزان بخش درآمدی بودجه سال آینده به مبلغ 43 میلیارد سامانی (3.9 میلیارد دلار) برنامه ریزی شده است که 5.9 میلیارد سامانی و یا 15.9 درصد بیشتر از میزان تعیین شده درآمدهای بودجه برای سال جاری می‌باشد.

https://khovar.tj/rus/2023/12/v-moskve-sostoyalos-zasedanie-mezhpravitelstvennoj-komissii-po-ekonomicheskomu-sotrudnichestvu-mezhdu-respublikoj-tadzhikistan-i-rossijskoj-federatsiej/

امامعلی رحمان: توربین سوم نیروگاه برق آبی راغون در سال 2025 راه اندازی می‌شود

خبرگزاری خاور:  امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در پیام خود به مجلس عالی جمهوری تاجیکستان از راه اندازی توربین سوم نیروگاه برق آبی راغون در سال 2025 خبر دادند. ایشان تاکید کردند که در سال 2023 بیش از 5 میلیارد سامانی از بودجه دولتی برای احداث این پروژه مهم اختصاص یافته است. وی افزود در حال حاضر 15 هزار متخصص و کارگر و 3500 تجهیزات ساختمانی در این تاسیسات مهم قرن مشغول به کار هستند.

 تاجیکستان تا سال 2037 به «کشور کاملا سبز» تبدیل می‌شود

خبرگزاری خاور: در پیام سالانه رئیس جمهور تاجیکستان خطاب به جامعه جهانی اعلام شد: این کشور در حال حاضر در رتبه ششم جهانی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر قرار دارد و تا سال ۲۰۳۷ به یک کشور کاملا سبز تبدیل خواهد شد. در حال حاضر ۹۸ درصد برق این کشور از منابع تجدیدپذیر تولید می‌شود.

بر اساس گزارش آژانس آمار جمهوری تاجیکستان، در ماه‌های ژانویه تا نوامبر (۱۱ماه سال جاری میلادی)  حدود ۱۹.۹ میلیارد کیلووات ساعت برق در جمهوری تولید شده که بیش از ۹۵.۱ درصد آن تولید منابع انرژی تجدید پذیر بوده است. بر اساس این گزارش تولید برق در این کشور نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۲ معادل ۳.۴ درصد افزایش داشته است.

امامعلی رحمان با انتقاد از کاشت درختان نمایشی به ساختارهای مربوطه دستور داد تا برنامه سبزسازی شهرها را تا سال ۲۰۴۰ تدوین کنند. وی تصریح کرد: «هر سال درختانی کاشته می‌شود که خشک می‌شود. هر نهال هزینه دارد. قوانین درختکاری رعایت نمی‌شود و هیچ متخصصی وجود ندارد. مقامات در تلویزیون نشان داده می‌شوند که چگونه در کنار جاده‌ها درخت می‌کارند. این همه برای نمایش است. شما باید بررسی کنید که کدام گونه درخت در کجا کاشته شود. نزدیک‌ترین رقیب تاجیکستان در میان کشورهای آسیای مرکزی در تولید انرژی سبز، قرقیزستان است که ۹۳.۴۸ درصد نیروی برق مورد نیاز خود را از منابع تجدید پذیر استحصال می‌کند. روسیه، ‌ازبکستان و قزاقستان به ترتیب تنها ۱۵.۶، ۲۱.۳۵ و ۸.۳۸ درصد از انرژی برق خود را از منابع سبز تهیه می‌کنند.

تاجیکستان کشوری کوهستانی با بارندگی قابل توجه و دارای رودخانه‌های فراوانی برای تولید برق است. در این کشور ۹۴۷ رودخانه وجود دارد که طول آنها از ۱۰ کیلومتر تجاوز می‌کند. در مجموع طول رودخانه‌های تاجیکستان بیش از ۲۸ هزار کیلومتر است. تاجیکستان فارسی زبان یکی از کشورهای صاحب مقام در منابع و ذخایر آب در منطقه و جهان است و بر اساس گزارش وزارت انرژی و صنایع تاجیکستان این کشور ۱۰ میلیون نفری با ۱۴۳ هزار کیلومتر مربع مساحت، ۶۴ درصد منابع آبی آسیای مرکزی را در اختیار دارد.

تصمیم بانک توسعه اوراسیا جهت افزایش سرمایه گذاری در تاجیکستان

نیکولا پادگوزاف، رئیس هیأت مدیره بانک توسعه اواسیا در نشست خبری در شهر آلماتی گفت، در حال حاضر هدف ما افزایش میزان سرمایه گذاری در تاجیکستان نسبت به سال گذشته می‌باشد. امیدوارم در سال 2024 نتیجه خوبی را به دست خواهیم آورد. براساس گزارشات ارزیابی، رشد اقتصادی تاجیکستان پایدار و در سطح بالا حفظ شده و این رقم در سال 2023 معادل 8.2 درصد بوده است. تقاضا و تامین نیازهای مصرفی و سرمایه گذاری بویژه تجارت و ساخت و ساز در پویای فعالیت اقتصادی در کشور سهم کلیدی دارند.  

پیش بینی می‌شود رشد تولید ناخالص داخلی تاجیکستان در سال 2024 تا سطح 7.3 درصد بالا باشد.  بهبود ارزیابی رشد اقتصادی در روسیه و منطقه،  بانک توسعه اوراسیا با افزایش توانایی مصرف، در مجموع برای ورود بیشتر انتقال حواله‌ها به تاجیکستان شرایط فراهم می‌کند. افزایش ظرفیت ها در بخش صنایع و همراهی سرمایه گذاران فعال همچنین برای توسعه سریع بازار داخلی شرایط ایجاد می‌کنند. پیش بینی می‌شود در سال 2026-2025 رشد اقتصادی تاجیکستان به اندازه 6 تا 7 درصد افزایش یابد.

کارشناسان بانک توسعه اوراسیا  پیش بینی می‌کنند نرخ تورم در منطقه در آینده کاهش یابد و نرخ تورم کل از 7.8 درصد در سال 2023 به  5.8 درصد در نتیجه سال 2024 کاهش خواهد یافت.

https://khovar.tj/rus/2023/12/eabr-nameren-uvelichit-obem-investitsij-v-tadzhikistan/

کمک 40 میلیون دلاری بانک توسعه آسیا به تاجیکستان

بانک توسعه آسیا جهت بهبود آموزش علوم طبیعی و فناوری‌های نوین به تاجیکستان 40 میلیون دلار کمک بلاعوض اختصاص می دهد. این وام جهت اجرای پروژه «بهبود آموزش متوسطه در زمینه علوم طبیعی، فنی، مهندسی و ریاضیات» پیش بینی شده است. هدف این پروژه ایجاد یک پایگاه سرمایه برای حمایت از گذار تاجیکستان به بهره‌وری بالای نیروی کار، تشدید مهارت‌‌‌ها بر اساس استانداردهای آموزش متوسطه دولتی، نوسازی آموزش، بهبود محیط آموزشی، مدیریت مدرسه‌ها و غیره است. طبق برنامه اجرای پروژه مذکور سال 2024 آغاز و در سال 2030 تکمیل می‌شود. این توافقنامه توسط «فیض‌الدین قهارزاده» وزیر دارایی تاجیکستان و «شانی کامپبل» نماینده دائم بانک توسعه آسیا در این کشور به امضا رسید.

شایان ذکر است بانک توسعه آسیایی در ماه اکتبر سرمایه گذاری 15 پروژه دولتی در زمینه‌های حمل‌ونقل، مراقبت‌های بهداشتی، آموزش، تامین آب و محیط زیست به ارزش کلی 922.8 میلیون دلار را در تاجیکستان بر عهده گرفت.

کاهش سرمایه گذاری کشورهای آسیای مرکزی در تاجیکستان

براساس گزارش بانک توسعه اوراسیا در سال 2023،  قرقیزستان بیشترین میزان سرمایه‌گذاری را در بین کشورهای در آسیای مرکزی با سهم 63 درصدی دریافت کرده است. سهم ازبکستان در جذب سرمایه‌گذاری 24 درصد، قزاقستان 11 درصد، تاجیکستان 2 درصد و در ترکمنستان ارقامی اعلام نشده است.

طبق ارزیابی بانک توسعه اوراسیا قرارداد سرمایه‌گذاری در 27 طرح بزرگ در کشورهای آسیای مرکزی امضاء و زمینه اجرایی شدن آنها فراهم شده است.  میزان کل سرمایه‌گذاری‌های متقابل انباشته شده در منطقه، 1.1 میلیارد دلار ارزیابی می‌شود. پنج طرح بزرگترین در منطقه توسط شرکت قزاقستانی Kaz Minerals, United Cement Group، «بانک مردمی» و «سرمایه معتمد» (دو طرح) اجرایی می‌شود. سایر طرح‌های بزرگ توسط  شرکت‌های ازبکستانی Artel و Alliance Textile اجرایی می‌شوند.

سرمایه‌گذاران اصلی در منطقه قزاقستان و ازبکستان محسوب می‌شوند. سهم کشور قزاقستان حدود 87 درصد و سهم ازبکستان 13 درصد ارزیابی می‌شود. سرمایه گذاری Kaz Minerals  در معدن طلای بازیمچَک نوع باز در قرقیزستان به مبلغ 350 میلیون دلار 32 درصد میزان سرمایه‌گذاری متقابل در منطقه آسیای مرکزی را تامین می نماید.

برزگترین سرمایه‌گذار ازبکستان در منطقه، شرکت Artel می‌باشد که در سال 2018 با راه‌اندازی تولید یخچال در قرقیزستان به منظور فروش در بازار داخلی، وارد بازار آسیای مرکزی شد. بعداً شرکت مذکور نمایندگی‌های خود را در کشورهای قزاقستان و تاجیکستان افتتاح کرد.

22 درصد از سرمایه گذاری مستقیم خارجی متقابل در آسیای مرکزی به ارزش 242 میلیون دلار برای بخش ارائه سرویس‌های مالی متمرکز شده است.

https://old.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20231219/tadzhikistan-okazalsya-neprivlekatelnim-dlya-vnutriregionalnih-investorov

امضای موافقتنامه کمک مالی بانک جهانی به جمهوری تاجیکستان

خبرگزاری خاور: موافقتنامه کمک مالی بانک جهانی به جمهوری تاجیکستان برای تامین مالی پروژه “توسعه بخش های مالی و خصوصی”، تامین مالی اضافی پروژه “انتقال برق منطقه ای CASA-1000” و تامین مالی اضافی “پروژه حمایت از جامعه CASA-1000” امضا شد. این قراردادها در 21 دسامبر 2023 توسط فیض‌الدین قهارزاده، وزیر مالیه جمهوری تاجیکستان و اوزان سویملی، نماینده دائم بانک جهانی در جمهوری تاجیکستان امضا شد. هدف اصلی پروژه “توسعه بخش های مالی و خصوصی” تقویت سیستم بیمه امانت ها، اعطای وام بانکی به کارخانه‌های کوچک و متوسط است. مبلغ این پروژه 37.2 میلیون حق استقراض ویژه معادل 50 میلیون دلار آمریکا است که از طریق کمک مالی اتحادیه توسعه بین المللی تامین می‌شود.

امضای قرارداد وام بین جمهوری تاجیکستان و صندوق توسعه بین المللی اوپک

خبرگزاری خاور: قرارداد وام بین جمهوری تاجیکستان و صندوق توسعه بین المللی اوپک برای تامین مالی مشترک فاز اول پروژه “بازسازی بزرگراه گلستان – فرخار – پنج – دوستی” و فاز دوم پروژه “حمایت اجرای استراتژیک توسعه معاف” امضا شد. قرارداد وام در دیدار فیض الدین قهارزاده، وزیر دارایی جمهوری تاجیکستان با دکتر عبدالحمید الخلیفه، مدیر کل صندوق توسعه بین المللی اوپک به امضا رسید.

هدف اصلی پروژه “نوسازی بزرگراه گلستان – فرخار – پنج – دوستی” افزایش کارایی و کیفیت شبکه راه‌های جمهوری تاجیکستان و کمک به توسعه ظرفیت ترانزیتی بین المللی جمهوری تاجیکستان است.
مبلغ این قرارداد 10 میلیون دلار است و به طور کامل توسط صندوق های وام ترجیحی صندوق توسعه بین المللی اوپک تامین می‌شود.

وزیر دارایی جمهوری تاجیکستان در دیدار با مدیر کل صندوق توسعه بین المللی اوپک قرارداد وام بین جمهوری تاجیکستان و صندوق توسعه بین المللی اوپک را امضا کردند.

به گزارش رادیو تاجیکی صدای خراسان به نقل از خاور؛ قرارداد وام بین جمهوری تاجیکستان و صندوق توسعه بین المللی اوپک برای تامین مالی مشترک فاز اول پروژه “بازسازی بزرگراه گلستان – فرخار – پنج – دوستی” و فاز دوم پروژه “حمایت اجرای استراتژیک توسعه معاف” امضا شد.

هدف اصلی پروژه “نوسازی بزرگراه گلستان – فرخار – پنج – دوستی” افزایش کارایی و کیفیت شبکه راه‌های جمهوری تاجیکستان و کمک به توسعه ظرفیت ترانزیتی بین المللی جمهوری تاجیکستان است. مبلغ این قرارداد 10 میلیون دلار است و به طور کامل توسط صندوق های وام ترجیحی صندوق توسعه بین المللی اوپک تامین می‌شود.

سرمایه‌گذاری 130 میلیون دلاری بانک توسعه اوراسیا  به نیروگاه برق- آبی راغون تاجیکستان

بنا به اعلام دنیس ایلئین، معاون رئیس هیأت مدیره بانک توسعه اوراسیا در نشست خبری در شهر آلماتی جمهوری قزاقستان، بانک توسعه اوراسیا آماده سرمایه گذاری ساخت و ساز نیروگاه برق آبی راغون در تاجیکستان در حجم 130 میلیون دلار برای مدرنیزه سازی فرودگاه دوشنبه به مبلغ 100 میلیون دلار سرمایه گذاری کند.

به گفته نامبرده، ما اکنون به طور فعال با فرودگاه دوشنبه، شرکت هواپیمایی سامان ایر، همراه با آریان بانک در مورد برنامه‌ای برای نوسازی ناوگان هواپیما و ایجاد یک پایگاه فنی برای تعمیر و نگهداری هواپیما مذاکره می‌کنیم، که این خود می‌تواند حدود 100 میلیون دلار کمک کند و در نیروگاه برق آبی راغون ما در صورت اتخاذ تصمیم در سال 2024، مشارکت 130 میلیون دلاری پیش بینی می‌شود.

اینها دو پروژه بزرگ هستند که به طور جدی از مقادیر ذکر شده در استراتژی کشور بانک توسعه اورآسیایی برای تاجیکستان تا سال 2026 فراتر می‌باشد. علاوه بر این، به گفته وی، بانک در حال بررسی مشارکت در چندین پروژه دیگر - بازیافت زباله، تولید آجر و غیره است.

 https://avesta.tj/2023/12/18/eabr-gotov-profinansirovat-stroitelstvo-rogunskoj-ges-v-tadzhikistane-v-obeme-130-mln/

 

ملاقات مدیرکل صندوق توسعه بین المللی اوپک با رئیس جمهور تاجیکستان 

خبرگزاری خاور: در تاریخ 20 دسامبر 2023 دکتر عبدالحمید الخلیفه، مدیرکل صندوق توسعه بین‌المللی اوپک با امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار وضعیت همکاری‌ها و چشم انداز گسترش روابط بین جمهوری تاجیکستان و صندوق توسعه بین المللی اوپک مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رئیس جمهور تاجیکستان تاکید کرد همکاری‌های سودمند تاجیکستان با صندوق اوپک گسترش یافته و در راستای تضمین توسعه پایدار کشور قرار دارد. در این دیدار طرفین در خصوص همکاری جهت اجرای پروژه‌ها در زمینه‌های آموزشی، بهداشتی، کشاورزی، حمل و نقل و انرژی گفتگو کردند. افزایش تولید انرژی “سبز” زمینه مساعدی برای ارتقای اقتصاد “سبز” در تاجیکستان است و فرصت کافی برای توسعه همکاری‌ها در این راستا وجود دارد. افزایش اعتبارات برای اجرای پروژه‌های مهم زیربنایی کشور از جمله در زمینه‌های مذکور ضروری تلقی شد. ابراز اطمینان شد که در چارچوب همکاری‌های مفید، از دیگر فرصت های موجود برای توسعه و گسترش روابط استفاده خواهد شد.

افزایش دو برابری قیمت زغال سنگ در منطقه سغد

آسیا پلوس: مسدود بودن مرز بین تاجیکستان و قرقیزستان موجب افزایش قیمت زغال سنگ در منطقه سغد شده است. در حال حاضر زغال سنگ قرقیزستان از طریق ازبکستان وارد تاجیکستان می‌شود که به معنای هزینه‌های اضافی و با قیمت های بالاتر است. ساکنان امیدوارند که مرزها به زودی باز شود. در حال حاضر، 1 کیلوگرم زغال سنگ "قرقیز" در منطقه سغد به قیمت 3.5-3.6 سامانی فروخته می‌شود. قیمت پودر این زغال سنگ 1.4-1.6 سامانی است. قبل از بسته شدن مرز، یک کیلوگرم زغال سنگ 1.5 سامانی و پودر آن 70-80 درم فروخته می‌شد.

عبدالحمید صفراف، از ساکنان ناحیه باباجان غفوراف گفت قیمت زغال سنگ بسیار بالا است و همه نمی‌توانند آن را به مقدار کافی بخرند. «شرایط اقتصادی هر کسی متفاوت است، برخی از مردم نمی‌توانند زغال سنگ بخرند، اما در زمستان بدون آن نمی‌توانند کار کنند. فروشندگان هم دلیل افزایش قیمت زغال سنگ نسبت به سال های گذشته را به بسته شدن مرز بین تاجیکستان و قرقیزستان می دانند. به گزارش اداره آمار منطقه سغد، تا نوامبر سال جاری یک میلیون و 256 هزار و 60 تن زغال سنگ در شمال کشور تولید شده که نسبت به سال گذشته 326 تن کاهش داشته است.

میزان افزایش تجارت سین کیانگ  چین با پنج کشور آسیای مرکزی طی 11 ماه سال جاری

به اطلاع گمرک ارومچی، برای اولین بار میزان تجارت منطقه سین کیانگ چین با پنج کشور آسیای مرکزی به اندازه 53.4 درصد افزایش یافته و 79.8 درصد میزان کل تجارت در این دوره ارزیابی شده است.

از جمله تجارت منطقه سین کیانگ با کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان به اندازه 70.8، 32.1 و 97.3 درصد متناسباً افزایش یافته است.

در این دوره، گردش تجارت منطقه مذکور با کشورهای عضو ابتکار «یک کمربند و یک راه» سالانه به اندازه 49.8 درصد افزایش یافته است. طی ماه‌های ژانویه الی نوامبر سال جاری میزان گردش تجارت سالانه منطقه سین کیانگ به میزان  47.4 درصد افزایش و بالغ بر 320.53 میلیارد یوان (حدود 45.19 میلیارد دلار) ارزیابی رسید. 

https://khovar.tj/rus/2023/12/za-pervye-11-mesyatsev-etogo-goda-obem-torgovli-sintszyana-s-pyatyu-stranami-tsentralnoj-azii-uvelichilsya-na-53-4/

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما