معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۲۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۳۷

ایجاد صندوق 30 میلیارد دلاری تامین مالی آب و هوا در جریان برگزاری اجلاس COP28 در دبی

دولت امارات در صدد است با راه اندازی مرکز مالی پیشگام جهانی آب و هوا (GCFC) و همچنین تعهد مالی 272 میلیارد دلاری(تا سال 20230) فدراسیون بانک های اماراتی و کمک صندوق تامین مالی آب و هوا، یک اکوسیستم مالی آب و هوا در امارات ایجاد و روند جذب سرمایه در این حوزه را تسریع نماید.

این برنامه که برای پر کردن شکاف مالی آب و هوا و مقرون به صرفه تر کردن آن طراحی شده است، قصد دارد تا سال 2030 جمع آوری و سرمایه گذاری 250 میلیارد دلاری را تسریع کند. شیخ محمد بن زاید آل نهیان رئیس کشور امارات متحده عربی این خبر را در جریان افتتاحیه "اجلاس جهانی اقدام اقلیمی" در چارچوب کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی (cop28) در اکسپو سیتی دبی اعلام کرد. شیخ محمد بن زاید آل نهیان تأیید کرد که امارات 100 میلیارد دلار در تأمین مالی اقدامات اقلیمی و انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک سرمایه گذاری کرده است و متعهد به سرمایه گذاری 130 میلیارد دلاری دیگر طی هفت سال آینده است.

این صندوق که با نام ALTÉRRA راه اندازی شده به عنوان یک کاتالیزور 30 میلیارد دلاری فعالیت می‌کند که تلاش‌های بین‌المللی را برای ایجاد یک سیستم مالی اقلیمی عادلانه‌تر با تأکید بر بهبود دسترسی به بودجه برای جنوب جهانی پیش می‌برد. هدف ALTÉRRA بسیج 250 میلیارد دلاری در سطح جهان تا سال 2030، هدایت بازارهای خصوصی به سمت سرمایه گذاری‌های آب و هوایی با تمرکز بر تغییر بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه به سمت حمایت از پروژه‌های مرتبط با تغییرات آب وهوایی است که در آن مناطق جغرافیایی سرمایه گذاری سنتی  به دلیل خطرات بیشتر کاهش یافته است.

همچنین رئیس فدراسیون بانک های امارات(UBF) که نماینده 56 بانک و موسسه مالی در این کشور است در جریان اجلاس آب و هوای سازمان ملل متحد 28Cop در دوبی، از تعهد 1 تریلیون درهم (272 میلیارد دلار) تامین مالی پایدار توسط اعضای این فدراسیون تا سال 2030 خبر داد.

عبدالعزیز الغریر، رئیس فدراسیون بانک های امارات متحده عربی گفت؛ که این تعهد با هدف تحقق برنامه‌های امارات برای رسیدن به هدف صفر خالص تا سال 2050 است. 28Cop بستر قابل توجهی را برای فدراسیون بانک‌های امارات متحده عربی فراهم کرده است که به ما قدرت می‌دهد تا متحد شویم و به یک هدف مالی پایدار برسیم. ما کاتالیزوری برای اقدام هستیم و از موسسات بانکی خود می خواهیم تعهد مالی و استراتژیک خود را برای پیشبرد ما به سمت نقطه عطف خالص صفر 2050 انجام دهند. یازده بانک امارات متحده عربی از جمله بانک اول ابوظبی، بانک مشرق، بانک تجاری ابوظبی، NBD امارات، بانک اسلامی دبی، بانک RAK، بانک ملی فجیره و بانک اسلامی ابوظبی عضو فدراسیون فوق الذکر هستند. کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول در جریان اعلام این خبر گفت؛ دولت‌ها باید یارانه سوخت‌های فسیلی را که سال گذشته به 7.1 تریلیون دلار رسید، حذف کنند، اما این امر تنها در صورتی می‌تواند انجام شود که ما از آسیب‌پذیرترین افراد جوامع، حمایت کنیم.

امارات همچنین با راه اندازی مرکز مالی پیشگام جهانی آب و هوا (GCFC) در صدد است که توسعه چارچوب ها و مهارت های مالی آب و هوا را تسریع می‌بخشد و از بهترین راه حل ها در این حوزه در امارات متحده عربی و در سطح جهانی حمایت می‌کند. هدف GCFC رفع موانع کلیدی مرتبط با چارچوب‌های مالی است که مانع از جریان‌های سرمایه‌گذاری می‌شود، تا کمک کند تا منابع مالی لازم تغییرات آب و هوایی را در دسترس، مقرون به صرفه نماید.

هدف GCFC به عنوان یک اتاق فکر مستقل و مرکز تحقیقاتی، رسیدگی به دلایل ریشه‌ای که در حال حاضر مانع از سرمایه‌گذاری می‌شود، گرد هم آوردن تحقیقات پیشرفته و متخصصان پیشرو برای توسعه چارچوب‌های مالی مناسب برای حمایت از تغییرات آب و هوایی است.GCFC، که مقر آن در بازار جهانی ابوظبی (ADGM) است، برای اولین بار توسط دکتر سلطان بن احمد الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و رئیس 28COP، در 1 دسامبر 2023 اعلام شد.

احمد جاسم الذابی رئیس بازار جهانی ابوظبی (ADGM) و اداره توسعه اقتصادی ابوظبی (ADDED) در اجلاس هفته پایداری ابوظبی (ADSW) که بخشی از نسخه ویژه ADSW در 28COP است، گفت؛ مرکز مالی پیشگام جهانی آب و هوا (GCFC) سه عملکرد اصلی دارد که عبارتند از؛

1- تحقیق، سیاست و نوآوری:

GCFC به عنوان یک اتاق فکر مستقل و متمرکز بر بخش خصوصی در امور مالی جهانی آب و هوا، تحقیقات پیشرفته ای را انجام خواهد داد و بهترین شیوه‌ها، اصول و راه حل ها را برای همسویی چارچوب ها و ایجاد بازارهای مالی، امکان سرمایه گذاری بیشتر در بخش انرژیهای پایدار به اشتراک خواهد گذاشت

2- مشارکت مشورتی و ذینفعان:

GCFC سهامداران خصوصی و عمومی را که مستقیماً با موانعی روبرو هستند برای اجرای توصیه‌ها و اقداماتی در این زمینه گرد هم خواهد آورد. ائتلاف ها و مشارکت بازیگران حوزه تغییرات اقلیمی و انرژی‌های تجدیدپذیر در هسته اصلی کار GCFC خواهد بود.

3- آکادمی مالی آب و هوا:

GCFC در وهله اول یک پایه دانش قوی را بر اساس تجربه ابوظبی در بازارهای مالی سبز ایجاد خواهد کرد، از جمله ارائه ماژول های آموزشی و دوره‌های مناسب برای ایجاد تخصص و ظرفیت در امارات. این امر به نوبه خود فرصت هایی را برای تعامل با سایر حوزه‌های قضایی در حمایت از توسعه چارچوب های مالی متناسب با امارات باز می‌کند.

این ابتکارات با هم باعث ایجاد ظرفیت در امارات متحده عربی و موسسات مالی جهانی خواهد شد و هم فعالیت‌ها و اکوسیستم‌های بازار مالی سبز را افزایش داده و سرمایه گذاری بین المللی را در ابتکارات کم کربن و صفر تسریع می‌کند. GCFC یک موسسه جهانی است. علاوه بر ADGM، سایر اعضای موسس GCFC عبارتند از:  ADQ، بلک راک، بنیاد صندوق سرمایه گذاری کودکان (CIFF)، اتحاد مالی گلاسکو برای خالص صفر (GFANZ)، HSBC، مصدر، نود وان و گروه بانک جهانی.

اعضای موسس با تکیه بر تخصص، تجربه و شبکه‌های عمیق خود، جهت استراتژیک GCFC را تعیین نموده و به دنبال همکاری با مؤسسات همتا و شرکای دانش بنیان برای ایجاد رهبری پایدار مالی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر است.

محمد حسن السویدی، وزیر سرمایه‌گذاری امارات و مدیرعامل ADQ، گفت: «در حالی که ما برای تسریع تحول اقتصادی و رشد پایدار تلاش می‌کنیم، حمایت از نوآوری در تأمین مالی پایدار حیاتی است.

لری فینک، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل بلک راک، گفت: "BlackRock از شرکت در راه اندازی GCFC خوشحال است. تمرکز آینده اتاق فکر مستقیماً به تعدادی از زمینه‌های مورد علاقه بسیاری از مشتریان ما در سراسر جهان صحبت می‌کند. آن‌ها به دنبال بهترین داده‌ها، تحلیل‌ها و بینش‌ها برای هدایت ریسک‌ها و گرفتن فرصت‌های سرمایه‌گذاری در گذار به اقتصاد کم کربن هستند.

مارک کارنی، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای اقدام و امور مالی در زمینه آب و هوا و رئیس مشترک اتحادیه مالی گلاسکو برای خالص صفر (GFANZ)، گفت: «نوآوری برای تسریع جریان مالی آب و هوا و ایجاد پلی برای آینده‌ای بهتر مورد نیاز است. GFANZ مشتاقانه منتظر حمایت از مرکز مالی جهانی آب و هوا است تا شکاف‌های موجود در داده‌ها، اقدام و سرمایه‌گذاری را برای دستیابی به اهداف توافق پاریس برطرف کند. ما رهبری امارات متحده عربی را در مقابله با مبرم‌ترین و دشوارترین چالش‌ها تحسین می‌کنیم و مشتاقانه منتظریم تا در مأموریت مشترک خود برای گسترش بودجه انتقال و بسیج سرمایه در جنوب جهانی با یکدیگر همکاری کنیم.»

به دنبال توسعه موفقیت آمیز نیروگاه انرژی هسته ای برکه و ادامه پیشرفت برنامه انرژی هسته ای صلح آمیز امارات، شرکت انرژی هسته ای امارات (ENEC)، اکنون در صدد استفاده از تکنولوژی‌های جدید برای ایجاد مولکول های پاک برای حمایت از کربن زدایی جهانی است. این خبر در تاریخ 22 سپتامبر 2023  توسط طرف اماراتی در اجلاس سیاست جهانی انرژی هسته‌ای شورای آتلانتیک در سال 2023 در نیویورک اعلام شد. محمد ابراهیم الحمادی، مدیرعامل ENEC، در این نشست با حضور پنلی با سما لئون، مدیرکل انجمن جهانی هسته ای (WNA) گفت؛ ENEC اکنون از تجربیات، مهارت‌ها و الکتریسیته پاک خود در Barakah برای سرعت بخشیدن به توسعه مولکول‌های تمیز مانند هیدروژن تمیز، گرما و بخار استفاده می‌کند. این مولکول‌های پاک نقش مهمی در جلوگیری از انتشار کربن و حمایت از کشورها برای نزدیک‌تر شدن به اهداف خالص صفر خواهند داشت. رقابتی جهانی برای تولید برق و مولکول‌های پاک وجود دارد تا نه تنها صنایع سنگین را کربن‌زدایی کند، بلکه تأمین نیاز روزافزون انرژی پاک برای تأمین انرژی مراکز داده‌ای که به شدت مورد نیاز کشورها هستند، بر آن متکی است. الحمادی تاکید کرد که تعداد مراکز داده از 800000 در سال 2013 به 8 میلیون در سال 2022 رسیده است که مدل ها نشان می دهند که تا سال 2030 بیش از 10 درصد برق جهان را مصرف می‌کند. این مراکز همراه با افزایش روزافزون هوش مصنوعی به این معنی است که کشورهای سرتاسر جهان به زودی برای مشتریان دیجیتالی که به دنبال برق پاک برای قرار دادن مراکز داده مشترک هستند، رقابت خواهند کرد.

شایان ذکر است؛

راه اندازی صندوق مالی آب و هوا با استقبال اکثریت کشورهای حاضر در اجلاس تغییرات اقلیمی مواجه شده است و دولت امارات نیز با اعلام راه اندازی مرکز مالی پیشگام جهانی آب و هوا (GCFC) و همچنین تعهد مالی 272 میلیارد دلاری(تا سال 20230) فدراسیون بانک های اماراتی به صندوق تامین مالی آب و هوا(ALTÉRRA) کمک می‌کند تا یک اکوسیستم مالی آب و هوا در امارات ایجاد نماید و روند جذب سرمایه به این حوزه را تسریع نماید.

منابع؛

https://www.cop28.com

https://www.thenationalnews.com

https://wam.ae

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما