معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۰۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۴۲

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته چهارم آبان ماه 1402 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

قیمت سوخت ممکن است در بحبوحه کاهش بازارهای جهانی کاهش یابد

انتظار می رود قیمت بنزین و گازوئیل پرسرعت (HSD) در اسلام آباد در تاریخ 15 نوامبر به دلیل کاهش قیمت در بازارهای بین المللی طی دو هفته گذشته، 8 روپیه به 10 روپیه در هر لیتر کاهش یابد. علیرغم کاهش ارزش روپیه در برابر دلار در همان دوره، مقامات به کاهش قیمت HSD و بنزین اشاره می‌کنند که تا حدودی برای مصرف کنندگان تسکین می یابد. دولت در حال حاضر به حداکثر مجاز 60 روپیه به ازای هر لیتر عوارض توسعه نفت (PDL) که توسط قانون تصریح شده است، رسیده است.

https://www.dawn.com/news/1788841/fuel-prices-may-drop-amid-global-market-decline

 چالش های پیش روی صادرات

پاکستان در تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی خود فراتر از پنج مقصد برتر از جمله ایالات متحده آمریکا و چین با چالش هایی مواجه است. پیچیدگی‌های ژئوپلیتیک و اقتصاد شکننده نیاز به رشد پایدار را برانگیخته و بر جذب سرمایه گذاری خارجی و حفظ نظم صندوق بین المللی پول تاکید می‌کند. چالش‌های متنوع‌سازی شامل پیچیدگی‌های سیاسی، روابط پرنوسان و رقابت با غول‌های صادراتی مانند چین و هند است. افزایش صادرات به افغانستان با عدم قطعیت مواجه است، در حالی که فرصت های تجارت درون آسیایی مستلزم افزایش رقابت است. عادی سازی روابط تجاری با هند و بررسی فرصت ها در غرب آسیا، آسیای جنوب شرقی، ایران و آسیای مرکزی برای تاب آوری اقتصادی پاکستان حیاتی است.

https://www.dawn.com/news/1788651/challenges-on-export-front

 سریلانکا خواستار بازنگری مجدد توافقنامه تجارت آزاد است

جاگات آبیوارنا، سرکنسول سریلانکا، بر لزوم بازنگری در توافقنامه تجارت آزاد (FTA) و رفع موانع تجارت بین سریلانکا و پاکستان تاکید کرد. با وجود 75 سال روابط دیپلماتیک و توافقنامه تجارت آزاد از سال 2005، حجم تجارت 440 میلیون دلار باقی مانده است که صادرات پاکستان 360 میلیون دلار و سریلانکا 80 میلیون دلار است. آبیوارنا بر اهمیت همکاری بین بخش های خصوصی از طریق نمایشگاه‌های تجاری و مبادلات منظم برای تقویت روابط تجاری تاکید کرد. او بخش هایی مانند داروسازی، پارچه، چرم و غیره را که پتانسیل بهبود تجارت بین دو کشور را ارائه می دهند، را برجسته کرد.

https://tribune.com.pk/story/2445996/sri-lanka-calls-for-revisiting-fta

 نگرانی صندوق بین المللی پول در مورد کنترل واردات، مذاکرات وارد مرحله نهایی می‌شود

مذاکرات بین پاکستان و صندوق بین المللی پول (IMF) در مرحله نهایی خود است و مذاکرات در سطح سیاست تا 15 نوامبر ادامه دارد. گفتگوها شامل بحث با شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه در مورد سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رسیدگی به کمبود منابع مالی خارجی و نگرانی در مورد کنترل واردات است. مقامات بانک دولتی موضع خود را در مورد محدودیت های واردات ارائه خواهند کرد. این مذاکرات جنبه‌های مختلفی از جمله افزایش درآمد، کاهش هزینه‌ها، ورودی دلار، اصلاحات نهادی، سیاست‌های آب و هوایی و اقداماتی برای کاهش کسری بودجه را پوشش می‌دهد. موفقیت در مذاکرات ممکن است به آزادسازی قسط 71 میلیون دلاری توسط صندوق بین المللی پول منجر شود.

https://urdu.geo.tv/latest/346740-

 این احتمال وجود دارد که صندوق بین المللی پول از پاکستان خواسته‌های سختگیرانه ای داشته باشد

انتظار می رود صندوق بین المللی پول (IMF) خواسته‌های سختی را به پاکستان ارائه کند. مذاکرات در سطح فنی با هیئت فدرال درآمد (FBR) به پایان رسید تا صندوق بین المللی پول در مورد درآمد مالیاتی راضی باشد. مذاکرات در سطح سیاست با هیئت فدرال درآمد، وزارت دارایی و بانک دولتی هند قرار است آغاز شود. ممکن است در جریان این مذاکرات مطالبات جدیدی از سوی وزارت نیرو و وزارت نفت مطرح شود. مذاکرات تیم اقتصادی با ماموریت صندوق بین المللی پول قرار است تا 15 نوامبر تکمیل شود.

https://urdu.geo.tv/latest/346592-

 محموله LNG ممکن است وارد نشود، بحران گاز احتمالاً در زمستان بدتر می‌شود

به دلیل در دسترس نبودن محموله LNG از آذربایجان، انتظار می‌رود بحران گاز جدی‌تر شود. به گفته مقامات ارشد وزارت انرژی، بحران گاز کشور احتمالاً در زمستان بدتر خواهد شد زیرا محموله LNG از آذربایجان ممکن است در ژانویه وارد نشود. به گفته مقامات، پیش از عدم تحویل محموله LNG، برآورد می‌شد که کشور در ماه دسامبر 360 میلی متر مکعب در روز کمبود گاز داشته باشد که اکنون تا ژانویه 2024 به 470 میلی متر مکعب در روز افزایش خواهد یافت. مسئولان وزارت نیرو می‌گویند بیم آن می‌رود که گاز مصرفی داخلی بین ۶ تا ۸ ساعت در روز تامین شود. لازم به ذکر است که پیشتر محمد علی وزیر موقت انرژی گفته بود که عرضه گاز در پاکستان در سال گذشته 20 درصد کاهش یافته است، آنها تلاش می‌کنند LNG بیشتری ارسال کنند اما قیمت آن بسیار بالا است. محمدعلی در بیانیه‌ای اعلام کرد که در فصل زمستان بارگیری گاز وجود دارد، گازرسانی به صورت 24 ساعته غیرممکن است، بنابراین نباید از گاز بی جهت استفاده کرد.

https://www.aaj.tv/news/30355050/

 افزایش قیمت 20 کالای اساسی در کشور

نرخ تورم کل کشور 29.86 درصد و قیمت 20 قلم کالای اساسی افزایش یافته است. اداره آمار فدرال آمار تورم هفتگی را منتشر کرد که بر اساس آن نرخ تورم در این کشور طی یک هفته 0.73 درصد افزایش یافت و نرخ تورم کلی 29.86 درصد ثبت شد. بر اساس گزارش اداره آمار، قیمت 20 کالای اساسی در هفته گذشته افزایش یافت و قیمت گوجه فرنگی 25 روپیه در هر کیلوگرم، سیر 11 روپیه در هر کیلوگرم و قیمت مرغ زنده 6 روپیه افزایش یافت. در هر کیلوگرم در حالی که شکر 57 پایز و دال 90 دلار افزایش یافت و قیمت یک کیسه آرد نیز 54 روپیه افزایش یافت. بر اساس اطلاعات موسسه آمار، قیمت 8 قلم کالا طی هفته کاهش و قیمت 23 قلم کالا ثابت ماند.

https://www.aaj.tv/news/30354723/

نخست وزیر موقت خواستار تدوین یک استراتژی برای بهبود عملکرد FBR شد

انوارالحق کاکر، نخست وزیر موقت، به مقامات مربوطه دستور داد تا با مشورت با همه سهامداران، استراتژی جامعی را برای بهبود عملکرد هیئت فدرال درآمد (FBR) تدوین کنند. به گفته دفتر نخست وزیری، آقای کاکر ریاست جلسه ای را برای بررسی اقدامات برای بهبود عملکرد سازمان مالیاتی بر عهده داشت. نخست وزیر در این دیدار گفت: استفاده از فناوری مدرن برای بهبود نظام مالیاتی اجتناب ناپذیر است. در این جلسه در خصوص اقدامات برای گسترش شبکه مالیاتی و دیجیتالی کردن نظام مالیاتی توضیحاتی ارائه شد.

https://www.dawn.com/news/1789124/pm-kakar-wants-strategy-to-improve-fbr-performance

معاون نخست وزیر ازبکستان برای گفتگوهای تجاری مهم وارد پاکستان شد

جمشید خواجه اف، معاون نخست وزیر و مسئول تجارت و سرمایه گذاری ازبکستان برای یک سفر مهم دو روزه با هدف بررسی راه‌های تقویت روابط تجاری و سرمایه گذاری دوجانبه وارد پاکستان شد. این دیدار بر روابط اقتصادی رو به رشد بین دو کشور تاکید می‌کند و انتظار می رود که مشارکت آنها در عرصه تجارت و سرمایه گذاری بیشتر شود. در بیانیه رسمی وزارت بازرگانی آمده است که خواجه اف در جریان این سفر با مقامات ارشد دولتی دیدار خواهد کرد تا راه‌های تقویت همکاری‌ها در طیفی از بخش‌ها از جمله تجارت و سرمایه‌گذاری را مورد بحث و بررسی قرار دهند. او همچنین هیئتی از رهبران تجاری ازبکستان را برای دیدار با همتایان پاکستانی خود برای بررسی فرصت های جدید برای سرمایه گذاری و همکاری رهبری خواهد کرد. پاکستان و ازبکستان سال هاست که از روابط نزدیک اقتصادی برخوردار بوده اند. تجارت دوجانبه بین پاکستان و ازبکستان در سه سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است و از 27 میلیون دلار در سال 2019-2020 به 126 میلیون دلار در سال های 2022-2023 رسیده است. با این حال، این بسیار کمتر از پتانسیل کامل تجارت دوجانبه است. در دسامبر 2022، پاکستان و ازبکستان 9 یادداشت تفاهم را برای افزایش همکاری در زمینه‌های مختلف و تهیه یک برنامه اقدام برای افزایش حجم تجارت به 1 میلیارد دلار امضا کردند. دو طرف توافق کردند که توافقنامه تجارت ترجیحی پاکستان و ازبکستان (PTA) را از فوریه 2023 اجرا کنند، طرف ازبکستان تشریفات داخلی را در ژانویه آتی انجام خواهد داد و طرف پاکستانی قبلاً انجام داده است.

https://www.dawn.com/news/1789149/uzbek-deputy-pm-arrives-in-pakistan-for-crucial-trade-talks

پاکستان از ایران می خواهد که ضرب الاجل ساخت خط لوله گاز را کاهش دهد

پاکستان در مذاکراتی که در تهران برگزار می‌شود از ایران درخواست خواهد کرد تا ضرب الاجل فوریه مارس 2024 که پاکستان را ملزم می‌کند خط لوله را در خاک خود شروع کند و در صورت عدم انجام این کار باید 18 میلیارد دلار جریمه پرداخت کند را کاهش دهد. در نوامبر تا دسامبر 2022، ایران از پاکستان درخواست کرد که یا ساخت خط لوله گاز در خاک خود را تا فوریه تا مارس 2024 آغاز کند یا اینکه آماده پرداخت 18 میلیارد دلار جریمه شود. هیأت پاکستانی امروز از مذاکره کنندگان ایرانی می خواهد که پرونده 18 میلیارد دلاری علیه پاکستان را در دیوان بین المللی داوری مطرح نکنند. پاکستان همچنین به مقامات ایران اطلاع خواهد داد که تلاش می‌کند پروژه خط لوله گاز با تاخیر را از طریق شخص ثالث اجرا کند تا از عواقب تحریم های آمریکا علیه ایران جلوگیری کند. در همین راستا، دولت همچنین با ادارات مربوطه ایالات متحده تماس گرفته و از آنها خواسته است تا به آنها اطلاع دهند که اگر پاکستان خط لوله گاز IP در خاک خود احداث کند، محدودیت های اعمال شده بر اقتصاد پاکستان چه تاثیری خواهد داشت. مقامات آمریکایی هنوز پاسخ مناسبی به این درخواست ندانسته‌اند، اما مقامات آمریکایی می‌گویند که گفتن تأثیر واقعی خط لوله گاز بر اقتصاد پاکستان روند بسیار طولانی است. با این حال، مشاوران فرانسوی می‌گویند که تحریم های آمریکا غیرقابل توجیه است و هیچ تاثیری بر اقتصاد پاکستان نخواهد داشت.

https://jang.com.pk/news/1289072

بحث سه جانبه مهم در اسلام آباد برای تقویت ارتباط منطقه ای

پاکستان میزبان اولین نشست وزیران با افغانستان و ازبکستان بود. اولین نشست سه جانبه وزرای بازرگانی افغانستان، پاکستان و ازبکستان برگزار شد که نشان دهنده گامی مهم در جهت تقویت فرصت های سرمایه گذاری در بخش های مختلف است. پیش‌بینی می‌شود که این ابتکار راه را برای هجوم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و افزایش اتصال هموار کند. نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت افغانستان، اعجاز گوهر وزیر بازرگانی پاکستان و دکتر جمشید خواجه اف معاون نخست وزیر ازبکستان ریاست این نشست را بر عهده داشتند. در بیانیه رسمی‌که پس از این نشست منتشر شد، آمده است که سه وزیر بازرگانی چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف را بررسی کردند که راه‌هایی را برای سرمایه‌گذاری‌های مشترک، مشارکت‌های دولتی و خصوصی و افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی باز می‌کند. این گفتگوها بر کاهش موانع تجاری، ساده‌سازی رویه‌های گمرکی و ترویج تجارت فرامرزی روان‌تر متمرکز بود. همچنین راه‌های تقویت شبکه‌های حمل‌ونقل و ارتقای توسعه زیرساخت‌ها برای تسهیل جابه‌جایی کالا مورد بحث قرار گرفت. آقای اعجاز گفت که انتظار می رود همکاری‌های سه جانبه باعث تحریک رشد اقتصادی در هر سه کشور شود. او گفت که پاکستان، افغانستان و ازبکستان می‌توانند با استفاده از قدرت ها و منابع خود به بازارهای جدید دست یابند و اقتصاد خود را گسترش دهند.

https://www.dawn.com/news/1789415/landmark-trilateral-moot-in-islamabad-resolves-to-boost-regional-connectivity

رئیس اتاق بازرگانی و صنعت مشترک پاکستان و چین: پاکستان و چین می‌توانند شکر با کیفیت بالا را به وفور تولید کنند

معظم غورکی، رئیس اتاق بازرگانی و صنعت مشترک پاکستان و چین (PCJCCI) در جلسه اتاق فکری که اخیراً در دبیرخانه PCJCCI برگزار شد، اظهار داشت: پاکستان و چین می‌توانند شکر با عیار بالا را به وفور تولید کنند و آن را به سراسر جهان صادر کنند. وی خاطرنشان کرد: همکاری تولید شکر بین چین و پاکستان انقلاب شیرینی را به همراه خواهد داشت و به معنای واقعی کلمه دوستی بین دو ملت را شیرین‌تر از عسل خواهد کرد. رئیس PCJCCI گفت که مسئولیت ما این است که افراد و متخصصان چین و پاکستان را به هم متصل کنیم و برای آنها یک پلت فرم فراهم کنیم. چین و پاکستان باید برای ترویج تولید و فرآوری نیشکر برای تولید شکر با عیار بالا دست به دست هم دهند و با همکاری یکدیگر می‌توانند شکر را به دنیا صادر کنند. گفتنی است آکادمی علوم کشاورزی گرمسیری چین به دانشمندان در سراسر جهان آموزش می دهد. 100 دوره آموزشی برای 4000 شرکت کننده از بیش از 90 کشور جهان تاکنون اجرا کرده است.

https://www.brecorder.com/news/40273308/pakistan-china-can-produce-high-grade-sugar-in-abundance-pcjcci-chief

کریستالینا جورجیوا: معامله با پاکستان نزدیک است

کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین المللی پول (IMF) گفت که توافق با پاکستان بسیار نزدیک است. وی ضمن مصاحبه با مجله آمریکایی بلومبرگ گفت که مقامات پاکستانی در شرایط بسیار سختی این برنامه را اجرا می‌کنند. وی با بیان اینکه مشکل اصلی پاکستان جمع آوری مالیات است، خواستار اخذ مالیات از پاکستان حداقل 15 درصد تولید ناخالص داخلی شد. از سوی دیگر، پاکستان قرار است پس از تایید هیئت اجرایی صندوق بین المللی پول، قسط 710 میلیون دلاری را در ماه دسامبر دریافت کند. به گفته منابع، این آخرین روز مذاکرات پاکستان و صندوق بین المللی پول است و مذاکرات بررسی اقتصادی با هیئت صندوق بین المللی پول به موفقیت نزدیک شده است.

https://jang.com.pk/news/1289577

افغانستان از پاکستان می خواهد که هزاران کانتینر را که در بندر کراچی ایستاده اند آزاد کند

نورالدین عزیزی وزیر موقت تجارت افغانستان از پاکستان خواسته است تا اجازه عبور هزاران کانتینر مملو از کالاهای وارداتی را بدهد که از زمان ممنوعیت حمل و نقل بین المللی توسط پاکستان در بندر کراچی گیر کرده اند. روزنامه داون گزارش داد که مقامات پاکستانی می‌گویند که آنها میلیون‌ها دلار مالیات را از دست داده اند زیرا کالاها بدون عوارض گمرکی از بنادر این کشور به افغانستان محصور در خشکی حمل می‌شود و سپس به صورت قاچاق از مرز خارج می‌شود. مقامات افغان می‌گویند که پاکستان بیش از 3000 کانتینر ارسالی به افغانستان در بندر کراچی را مسدود کرده و خواستار پرداخت مالیات و عوارض بیشتر شده است که میلیون‌ها دلار ضرر به تاجران وارد کرده است. این کانتینرها حاوی لوازم الکترونیکی با کیفیت بالا، قطعات ماشین آلات، مواد شیمیایی و کالاهای نساجی هستند که همگی در صورت واردات به پاکستان، تعرفه‌های سنگینی را به خود اختصاص می دهند. مقامات پاکستانی می‌گویند که حجم ارسال این کالاها به افغانستان در دو سال گذشته افزایش یافته است و با توجه به وسعت بازار در آنجا، این امر غیر واقعی به نظر می رسد.

https://www.dawnnews.tv/news/1216313/

کاهش قابل توجه در فروش خودرو از جولای تا اکتبر

طی 4 ماهه نخست سال مالی جاری، فروش تراکتور با رشد 87 درصدی همراه بوده است، اما علاوه بر این، فروش خودرو نیز با کاهش 10 درصدی به 47 درصد رسیده است. به گزارش روزنامه داون، افزایش فروش تراکتور (فیات و ماسی فرگوسن) به 17 هزار و 296 دستگاه در تیر تا مهرماه حکایت از رونق فعالیت های کشاورزی دارد که 258 دستگاه بوده است. به صورت ماهانه، فروش خودرو در اکتبر 2023 به 4850 دستگاه کاهش یافت، در مقایسه با 5909 دستگاه در آگوست و 6410 دستگاه در سپتامبر، از 3702 دستگاه در جولای 2023. طی 4 ماهه نخست سال مالی جاری، فروش خودرو پس از 47 درصد کاهش نسبت به 39700 دستگاه در سال مالی قبل، به 20871 دستگاه رسید که دلیل آن کاهش تقاضا، مشکلات در افتتاح ال سی و کارخانجات بوده است. تامین مالی گران قیمت خودرو، قیمت بالای خودرو و افزایش قیمت فرآورده‌های نفتی. به همین دلیل شرکت خودروسازی پاک سوزوکی و سایر مونتاژکنندگان مجبور به کاهش قیمت شدند، اما به نظر می‌رسد که این امر آنطور که انتظار می‌رفت نشان دهنده علاقه خریداران نیست.

https://www.dawnnews.tv/news/1216236/

سقوط بزرگ ارزش دلار پس از توافق صندوق بین المللی پول

دلار در برابر روپیه در سطح بین بانکی شروع به کاهش کرد. در چهارمین روز از هفته کاری، دلار پس از افت یک روپیه و 68 پیسه در بازارهای ارز داخلی به 286 روپیه و 46 پیسه سقوط کرد. لازم به ذکر است دیروز قیمت دلار با افزایش ۲۷ پیسه در بازار بین بانکی ۲۸۸ روپیه ۱۴ پیسه ثبت شد. صندوق بین‌المللی پول دیروز در بیانیه‌ای اعلام کرد که کارکنان صندوق بین‌المللی پول و مقامات پاکستانی به توافقی در سطح کارکنان در مورد اولین بازنگری تحت توافقنامه آماده‌ به کار 3 میلیارد دلاری 9 ماهه (SBA) دست یافتند که توسط هیئت اجرایی صندوق بین‌المللی پول تأیید شد. پس از تأیید هیئت اجرایی، پاکستان به 528 میلیون حق برداشت ویژه (SDR) (حدود 700 میلیون دلار آمریکا) دسترسی خواهد داشت. در بیانیه ای که صندوق بین المللی پول صادر کرد، مقامات پاکستانی وعده داده اند اصلاحاتی را برای کاهش هزینه‌ها در بخش انرژی اجرا کنند.

https://www.aaj.tv/news/30355626/

شاخص بورس اوراق بهادار پاکستان (PSX) پس از موفقیت در بررسی صندوق بین‌المللی پول از مرز 57000 عبور کرد

شاخص بورس اوراق بهادار پاکستان (PSX) یک روز پس از دستیابی دولت و صندوق بین‌المللی پول (IMF) به توافقی که راه را برای پاکستان برای دریافت 700 دلار به عنوان بخشی از توافقنامه آماده به کار هموار کرد، شاهد افزایش بیش از 470 واحدی حجم معاملات روزانه بود. در ساعت 11:34 صبح، KSE با 470.91 واحد یا 0.83 درصد افزایش به 57155.14 رسید. بسته قبلی 56680 بود. این وام دهنده دیروز در بیانیه ای اعلام کرد وجوه صندوق بین المللی پول که قرار است صادر شود، بخش دوم بسته کمک مالی 9 ماهه است و منوط به تایید هیئت اجرایی صندوق بین المللی پول است. این باعث می‌شود که کل پرداخت ها تحت بسته 3 میلیارد دلاری که در ماه جولای تصویب شد، به تقریبا 1.9 میلیارد دلار برسد.

https://www.dawn.com/news/1789814/psx-breaches-57000-mark-after-imf-review-success

 توافقنامه بین پاکستان و صندوق بین المللی پول قطعی شده است، 700 میلیون دلار دریافت خواهد شد

توافقنامه ای در سطح کارکنان بین پاکستان و صندوق بین المللی پول (IMF) حاصل شده است. بر اساس این قرارداد، با تصویب هیئت اجرایی صندوق بین المللی پول، پاکستان 700 میلیون دلار دریافت خواهد کرد. صندوق بین‌المللی پول می‌گوید پاکستان به تمام اهداف اقتصادی دست یافته است، احتمال کاهش تورم در چند ماه آینده وجود دارد، قول داده شده که با نرخ ارز مبتنی بر بازار ادامه دهد، فشار بر بازار ارز نیز در حال کاهش است. همچنین وعده اصلاحات برای ایجاد فرصت های سرمایه گذاری و اشتغال داده شده است. به گفته صندوق بین المللی پول، بهبود اقتصادی تحت این برنامه ادامه دارد، ثبات اقتصادی با حمایت کشورهای دوست به پاکستان می رسد، اجرای بودجه فدرال تداوم در سیاست ها، تعدیل به موقع قیمت برق و گاز را به همراه داشته است. صندوق بین‌المللی پول می‌گوید که پاکستان همچنین وعده اصلاحات در نهادهای دولتی را داده است، پاکستان نیز قول داده است که برنامه‌های کمک‌های اجتماعی را بهبود بخشد، و فشار خارجی بر اقتصاد ناشی از افزایش قیمت انرژی و ارز خارجی کاهش یافته است. به گفته صندوق بین المللی پول، پاکستان ممکن است تحت تأثیر تهدیدهای خارجی، تنش های ژئوپلیتیکی و افزایش قیمت کالاها و نیاز به ادامه تلاش ها برای ظهور به دلیل شرایط سخت مالی جهانی قرار گیرد. تقویت پایداری اقتصاد کلان و افزایش نرخ رشد متوازن اولویت های اصلی و کاهش عمومی هستند. بدهی برای ثبات مالی نیز یک اولویت است. با 700 میلیون دلار، مبلغی که صندوق بین المللی پول به پاکستان واگذار می‌کند، 1.9 میلیارد دلار خواهد بود. لازم به یادآوری است که بین پاکستان و صندوق بین المللی پول توافقنامه آماده به کار 3 میلیارد دلاری منعقد شد.

https://urdu.geo.tv/latest/347013-

 سرمایه گذاری 10 میلیارد دلاری عربستان به زودی وارد عمل می‌شود

محمد علی وزیر موقت انرژی، نیرو و نفت فدرال گفت که پاکستان به طور فعال با عربستان سعودی برای سرمایه گذاری بالقوه حدود 10 میلیارد دلار در بخش پالایش نفت تعامل دارد و معتقد است که تلاش های آنها در چند ماه آینده به ثمر خواهد رسید. وی در گفتگو با رسانه‌ها در حاشیه "اجلاس آینده - تصویر بزرگ" با رد تاخیر در برنامه‌های سرمایه گذاری آرامکوی عربستان سعودی برای پاکستان تاکید کرد که تحولات به طور مداوم در حال وقوع است. "این یک پروژه سرمایه گذاری بزرگ 8 تا 10 میلیارد دلاری است . سرمایه گذاری، ساختار بودجه، چارچوب سیاست، همه این موارد کمی زمان می‌برد و در عرض یک تا دو ماه آینده شاهد پیشرفت معنی‌دار خواهید بود. وزیر گفت که آرامکو در مورد محل سرمایه گذاری تصمیم می‌گیرد اینکه این پالایشگاه چند میلیارد را دلاری در هاب یا گوادر راه اندازی خواهد کرد. وی تصریح کرد: آرامکو محل سرمایه گذاری (نه پاکستان) را تعیین خواهد کرد. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در جریان سفر خود به اسلام آباد در فوریه 2019 از پروژه‌های سرمایه گذاری جدید به ارزش 21 میلیارد دلار خبر داده بود که پروژه پالایشگاه 10 میلیارد دلاری یکی از آنها بود. آرامکو اعلام کرده است که قصد دارد این پالایشگاه را با ظرفیت تولید 450 هزار بشکه در روز راه اندازی کند.

https://tribune.com.pk/story/2446612/10b-saudi-investment-to-arrive-soon

کاهش قیمت بنزین در پاکستان برای دو هفته آینده

دولت موقت قیمت بنزین را 2.04 روپیه در هر لیتر برای دو هفته آینده کاهش داد. وزارت دارایی در بیانیه ای اعلام کرد که دولت قیمت سوخت را مطابق با توصیه سازمان تنظیم مقررات نفت و گاز (Ogra) بازنگری کرده است. قیمت هر لیتر گازوئیل پرسرعت (HSD) نیز 6.47 روپیه کاهش یافت، در حالی که قیمت نفت سفید و روغن دیزل سبک به ترتیب 6.05 و 9.01 روپیه کاهش یافت. قیمت های جدید از 16 نوامبر اعمال می‌شود و تا 30 نوامبر باقی می ماند.

https://www.thenews.com.pk/latest/1129392-petrol-price-drops-in-pakistan-for-next-fortnight

پاکستان و ایران برای توسعه مشترک طرح اجرای خط لوله گاز IP موافقت کردند

پاکستان و ایران تصمیم گرفته‌اند همکاری‌های متوقف شده خود را در پروژه خط لوله گاز ایران-پاکستان که سال‌ها به دلیل ترس از تحریم‌های آمریکا رو به افول بوده، احیا کنند. دو کشور ظرف چند هفته آینده مذاکرات رسمی را آغاز خواهند کرد. این نتیجه سفر اخیر محمد علی وزیر انرژی موقت پاکستان به تهران بود که در آن با همتای ایرانی خود و دیگر مقامات ارشد دیدار کرد. به گزارش پایگاه خبری «نیوز»، وزیر انرژی پاکستان اعلام کرد که پاکستان بر تعهد خود به این پروژه تاکید کرده و نیاز مبرم خود به امنیت انرژی را اعلام کرده است. پاکستان همچنین کار خود را در پروژه خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند (TAPI) تسریع کرده است. وزیر امور خارجه گفت: طرف ایرانی به نگرانی‌های پاکستان گوش داد و موافقت کرد که همکاری‌های خود را برای تحقق پروژه IP افزایش دهد. انتظار می رود پروژه خط لوله گاز IP روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز به پاکستان که با بحران شدید انرژی مواجه است و به شدت به گاز طبیعی مایع وارداتی (LNG) متکی است، ارائه دهد. این پروژه همچنین به عنوان نماد دوستی و همکاری بین دو کشور همسایه تلقی می‌شود. این پروژه اما به دلیل خطر تحریم های آمریکا علیه ایران که به دلیل برنامه هسته ای خود تحت فشار است، با تاخیرهای زیادی مواجه شده است. ایران بخشی از خط لوله خود را تکمیل کرده است، اما پاکستان ساخت 780 کیلومتری آن را آغاز نکرده است. ایران تا سپتامبر 2024 به پاکستان فرصت داده تا پروژه را تکمیل کند، در غیر این صورت ممکن است به دلیل نقض قرارداد به داوری بین‌المللی منتقل شود. وزیر نیرو گفت: هر دو کشور در سپتامبر 2019 توافقنامه را مورد بازنگری قرار دادند و ایران در آن زمان گفته بود که تا سال 2024 هیچ اقدام قانونی علیه پاکستان برای تاخیر انجام نخواهد داد. او گفت که پاکستان نمی‌تواند خط لوله را به دلیل تهدید تحریم های آمریکا بر روی هر پروژه ای با ایران بسازد. وی با این حال گفت که طرف ایرانی اطمینان داده است که هیچ تحریمی از سوی آمریکا وجود نخواهد داشت زیرا قبلاً بدون هیچ تحریمی‌به آذربایجان و ترکمنستان گاز می فروخت. آنها گفتند که پاکستان نیز در این مورد از هرگونه تحریم مصون خواهد بود.

وزیر نیرو همچنین در این سفر همکاری‌های برق با ایران را مورد بررسی قرار داد. وی گفت: ایران برای توسعه گوادر و چمن پیشنهاد صادرات برق بیشتر به پاکستان را داده است. وی گفت: پاکستان در حال حاضر 104 مگاوات برق از ایران وارد می‌کند و موافقت کرد که پیشنهاد جدیدی را با تعرفه اصلاح شده در نظر بگیرد زیرا به برق بیشتری برای گوادر نیاز است که به عنوان یک بندر کلیدی تحت کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) در حال توسعه است. وی افزود نیروگاه 300 مگاواتی مبتنی بر زغال سنگ که چین در حال ساخت در گوادر است ممکن است برای تقاضای آینده کافی نباشد. او گفت که پاکستان همچنین می‌تواند پس از اتصال به گوادر از برق ایران بیشتر برای شبکه ملی خود استفاده کند.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/11/17/pakistan-iran-agree-to-jointly-develop-ip-gas-pipeline-implementation-plan/

تحولات مهم در خصوص سرمایه گذاری خارجی نفت و گاز در کشور

در زمینه سرمایه گذاری خارجی در نفت و گاز در کشور پیشرفت چشمگیری حاصل شده است. بر اساس جزئیات، تفاهم نامه ای بین ماری پترولیوم و شرکت اکتشافات نفتی خارجی کویت منعقد شده است که بر اساس آن شرکت اکتشاف نفت خارجی کویت در پاکستان سرمایه گذاری خواهد کرد. در همین راستا در این بیانیه آمده است که در این مذاکرات برای بهبود روابط راهبردی، توانمندی‌های فنی و تبادل اطلاعات توافق شده است. به گفته ماری پترولیوم، این دو شرکت در بلوک های منتخب در سراسر جهان از جمله پاکستان با یکدیگر همکاری خواهند کرد و هر دو مطالعات مشترکی برای اکتشاف نفت و گاز در کشورهای منتخب انجام خواهند داد.

https://urdu.arynews.tv/oil-and-gas-foreign-investment/

بانک توسعه آسیایی 250 میلیون دلار برای شبکه انتقال نیرو در پاکستان تصویب کرد

پروژه تقویت انتقال برق که توسط بانک توسعه آسیایی سرمایه گذاری شده است با افزایش ظرفیت انتقال برق، به تقویت پایداری شبکه ملی کمک خواهد کرد. در بیانیه ای که منتشر شد، بانک توسعه آسیایی (ADB) وام 250 میلیون دلاری را برای بهبود و توسعه شبکه انتقال برق در استان‌های پنجاب و خیبرپختونخوا پاکستان تصویب کرد.  طبق گفته این موسسه چندجانبه، این پروژه شبکه انتقال فشار قوی را به سمت حلقه‌های خطوط انتقال 500 کیلوولت (کیلوولت) و 220 کیلوولت گسترش می دهد و با جایگزینی خطوط انتقال قدیمی تلفات انتقال را در شهر لاهور پنجاب کاهش می دهد. در بیانیه آمده است: «بهبود مدیریت سیستم انتقال ملی پاکستان یکی دیگر از اهداف کلیدی است.

https://www.brecorder.com/news/40273818/asian-development-bank-approves-250mn-for-power-transmission-network

برنامه اقدام برای تجدید ساختار هیئت درآمدهای فدرال(FBR)

گمرک از نقش جمع آوری درآمد جدا خواهد شد. انتظار می رود هفته آینده اطلاعیه ای در این زمینه ارائه شود. دولت موقت با جدا کردن گمرک از عملکرد جمع آوری درآمد، یک برنامه عملیاتی برای بازسازی هیئت درآمدهای فدرال (FBR) ایجاد کرده است. دکتر شمشاد اختر، وزیر موقت دارایی و درآمد فدرال، در سخنرانی آنلاین خود در نشست پایانی کنفرانس دو روزه با عنوان "اجلاس آینده - تصویر بزرگ" که توسط گروه Nutshell برگزار شد، گفت که گمرک قاچاق را ردیابی خواهد کرد، در حالی که جمع آوری درآمد توسط (FBR)انجام می‌شود. علاوه بر این، تجدید ساختار (FBR) را به دو بخش جداگانه - جمع آوری درآمد و سیاست گذاری - تقسیم می‌کند که در تلاش برای افزایش دریافت های مالیاتی، افزایش تعداد مالیات دهندگان و مستندسازی اقتصاد غیررسمی است. هدف دولت موقت افزایش جمع آوری درآمد از طریق تفکیک و کاهش اتکای ملت به استقراض است. او گفت که این یک فضای مالی با بانک ها برای تامین مالی بخش خصوصی و افزایش فعالیت های اقتصادی ایجاد می‌کند. اختر اعلام کرد که دولت برای افزایش تعداد مالیات دهندگان و به حداقل رساندن شکاف سیاست مالیاتی و انطباق، از فناوری استفاده می‌کند. دولت راهبردی را برای همکاری نزدیک با اداره ملی پایگاه داده و ثبت (NADRA) طراحی کرده است که سیستم های داده خود را نیز ارتقا خواهد داد. یک کمیته فنی ایجاد شده است که توسط روسای NADRA و FBR ریاست خواهد شد. اختر گفت: «با توجه به اینکه باید به سایر زمینه‌های اصلاحات اداری مالیاتی نیز نگاه کنم، در داخل یا خارج از کمیته فنی با آنها کار خواهم کرد. وی تاکید کرد که نتیجه اولین بررسی صندوق بین المللی پول (IMF) تحت برنامه وام 3 میلیارد دلاری، مستلزم تعمیق اصلاحات ساختاری برای دستیابی به رشد اقتصادی پایدار است. وزیر کشور افزود: تکمیل موفقیت آمیز این بررسی منجر به دریافت 700 میلیون دلار وام بعدی خواهد شد که ذخایر ارزی پاکستان را تثبیت می‌کند.

https://tribune.com.pk/story/2446796/action-plan-in-place-for-fbr-restructuring

 سازمان تنظیم داروی پاکستان (DRAP)، متعهد شده است که صادرات را به 1 میلیارد دلار افزایش دهد

عاصم رئوف مدیر عامل سازمان تنظیم داروی پاکستان (DRAP)، متعهد شده است که صادرات کالاهای درمانی را به 1 میلیارد دلار در سال مالی جاری برساند که نسبت به  713 میلیون دلار ثبت شده در سال مالی گذشته، افزایش قابل توجهی است. وی در حاشیه بیستمین رویداد PharmaAsia که در مرکز نمایشگاهی کراچی برگزار شد اظهار داشت: دولت با همکاری همه ذینفعان بخش دارویی اعم از شرکت های دارویی، تولیدکنندگان مواد اولیه و دانشگاه‌ها فعالانه تلاش می‌کند تا صادرات این بخش در کشورهای مختلف افزایش یابد. رئوف تأکید کرد که دولت فعالانه امور بخش خصوصی را در ایجاد پنج کارخانه مواد فعال دارویی (API) تسهیل می‌کند. هدف، افزایش تولید داروهای مختلف در سطح محلی، کاهش وابستگی به برندهای وارداتی و اطمینان از در دسترس بودن داروها با قیمت مقرون به صرفه در بازار داخلی است.

https://tribune.com.pk/story/2446763/drap-pledges-to-boost-exports-to-1b

شمشاد اختر وزیر دارایی: به این زودی‌ها راهی برای خروج از وام های صندوق بین المللی پول وجود ندارد

شمشاد اختر، وزیر دارایی موقت، گفت: دولت برنامه‌های خود برای انتشار اوراق قرضه بین المللی 1.5 میلیارد دلاری را به تعویق انداخته و تاکید کرد که کشور باید برای مدتی به دنبال برنامه‌های وام بیشتری از صندوق بین المللی پول باشد زیرا اقتصاد شکننده است. اظهارات او یک روز پس از آن بیان شد که دولت به توافقی در سطح کارکنان با صندوق بین المللی پول درباره بسته کمک مالی 9 ماهه دست یافت. دکتر اختر طی یک نشست خبری، جنبه‌های کلیدی توافق صندوق بین‌المللی پول را تشریح کرد و بر تعهد دولت به تعدیل منظم تعرفه‌ها، از جمله افزایش برنامه‌ریزی شده قیمت گاز در ژانویه برای جلوگیری از انباشت بدهی‌های دایره‌ای در هر دو بخش گاز و برق، تاکید کرد. او گفت که نرخ برق و گاز به طور مستمر بازنگری می‌شود.

https://www.dawn.com/news/1790037/no-way-out-of-imf-loans-anytime-soon-says-finance-minister-shamshad

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما