برگزاری مجمع تجاری دبی
مجمع تجاری دبی(Dubai Business Forum 2023)با حضور تعدادی از مقامات ذیربط اماراتی و دهها نفر از مدیران بنگاههای اقتصادی سایر کشورها در روزهای 10 و 11 آبان ماه 1402 در مرکز همایش های اتاق های بازرگانی دبی برگزار شد.
مجمع تجاری دبی(Dubai Business Forum 2023) در تاریخ 1 و 2 نوامبر توسط اتاق های بازرگانی دبی برگزار شد. در رویداد فوق جلسات و میزگردهای متعددی با حضور شخصیت ها و فعالان اقتصادی امارات و سایر کشورها برگزار شد، برخی از مهمترین بخش های رویداد مذکور به شرح ذیل بود؛
راه اندازی صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر (VC)
احمد بن محمد بن راشد آل مکتوم، معاون دوم حاکم دبی در جریان این رویداد راه اندازی یک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) به ارزش 500 میلیون درهم را تحت نظر سازمان یکپارچه مناطق اقتصادی دبی (DIEZ) اعلام کرد. بر اساس گفتههای شیخ احمد این صندوق برای تامین مالی استارت آپ های فناوری و حمایت از رشد شرکت های کوچک و متوسط (SMEs) در حوزههای نوظهور طراحی شده است. این صندوق اولین برنامه سرمایه گذاری است که تحت نام Oraseya Capital، توسط سازمان یکپارچه مناطق اقتصادی دبی (DIEZ) برای حمایت از استارت آپ ها راه اندازی شده است.
احمد بن سعید آل مکتوم، رئیس سازمان یکپارچه مناطق اقتصادی دبی (DIEZ) در جریان راه اندازی این صندوق گفت؛ این ابتکار استراتژیک برای افزایش سهم شرکت های کوچک و متوسط در دبی و تضمین تداوم پایداری و پیشرفت اقتصاد دبی در دهههای آینده راه اندازی شده است و یکی از اهداف اصلی صندوق رسیدگی به شکاف های موجود در امور مالی شرکت ها، به ویژه در این مراحل توسعه شرکت های کوچک و متوسط است.
آمار ارائه شده توسط وزیر اقتصاد امارات
عبدالله بن طوق المری، وزیر اقتصاد امارات در جریان این مجمع گفت: اقتصاد امارات متحده عربی در نیمه اول سال 2023 بیش از 3.7 درصد رشد کرد که بالاتر از رشد سایر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. همچنین در بخش نفت امارات متحده عربی نرخ رشد 5.9 درصدی را به ثبت رسانده است. سرمایه گذاریهای استراتژیک امارات در بخش های غیر نفتی، نوآوری و فناوری، این کشور را به عنوان یک رهبر منطقه ای در صنایع مختلف تبدیل کرده است.
وزیر اقتصاد امارات همچنین گفت؛ عملکرد اقتصاد امارات در سال 2023 با اصلاحات ساختاری مانند مالکیت 100 درصدی خارجی، تصویب قانون معاملات تجاری و اصلاح نظام اقامتی، فراتر از انتظارات توسعه یافت. ما پیشبینی میکنیم که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) امارات در سال جاری 3.6 درصد باشد که سهم عمده آن مربوط به بخش غیرنفتی است. علاوه بر این موقعیت استراتژیک و زیرساخت های پیشرفته دبی که به عنوان یک مرکز جهانی که مسیرهای تجاری منطقه ای را به هم متصل میکند، جذب سراماه گذاری و حضور شرکت های بزرگ بین المللی در امارات را تسهیل کرده است.
راه اندازی مرکز نوآوری چین در دبی
در جریان این مجمع اتاقهای دبی تفاهمنامهای را با شرکت نمایشگاههای کمربند سلطنتی چین برای ایجاد مرکز نوآوری چین در دبی امضا کرد. مرکز نوآوری چین اولین نمونه در نوع خود در خاورمیانه است که برای تسهیل حضور و سرمایه گذاری شرکت های چینی و حمایت از تحقیقات و همچنین تجاری سازی و بومی سازی مالکیت معنوی چینی در منطقه راه اندازی میشود.
این مرکز با دولت چین در سطوح مرکزی، منطقهای و شهری برای حمایت از نمایشگاههای منطقهای و سازماندهی مأموریتهای تجاری برای کمک به شرکتهای چینی در زمینه شهرهای هوشمند، صنعت، فناوریهای پاک، فناوری سلامت و تولید پیشرفته، که به دنبال ورود به بازار دبی هستند، همکاری خواهد کرد.
راه اندازی اپلیکیشن المپیک برای پیشبرد اکوسیستم دیجیتال دبی
شمسه الفلاسی، مدیرعامل سیتی بانک دبی در جریان یکی از نشست های مجمع اقتصادی دبی ضمن تاکید بر تعهد سیتی بانک بر ارتقای شرکتهای کوچک و متوسط در بخشهای مختلف از راه اندازی یک اپلیکیشن جدید برای کمک به پیشبرد اکوسیستم دیجیتال دبی خبر داد.
اهم اظهارات مطرح شده در میزگردها
هلال سعید المری، مدیرکل دپارتمان اقتصاد و گردشگری دبی گفت؛ امارت دبی در حال حاضر در بین سه مقصد برتر گردشگری در جهان قرار دارد و استراتژی گردشگری ما با دقت زیادی توسعه داده شده است و دبی را تبدیل به یک مقصد برتر برای گردشگری تفریحی، تجاری و سلامت کرده است.
سعید محمد الطایر مدیرعامل اداره برق و آب دبی (DEWA) گفت در چارچوب استراتژی انرژی 2050 و ابتکار استراتژیک خالص صفر امارات تا سال 2050 چندین پروژه را برای تنوع بخشیدن به منابع انرژی پاک اجرا میکنیم، برخی از این پروژهها که در دست اجرا هستند شامل؛ یک نیروگاه برق آبی در هاتا، تولید هیدروژن سبز با استفاده از انرژی خورشیدی میشود. همچنین استفاده از نانوماهوارهها برای بهبود نگهداری و برنامه ریزی شبکههای برق و آب و راه اندازی یک پلت فرم مجازی با استفاده از متاورس از دیگر اقدامات مبتکرانه اداره آب و برق دبی است که اجرا شده اند.
ژان کلود تریشه، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا، ضمن بررسی توانایی خاورمیانه برای راه اندازی مجدد اقتصاد خود در مواجهه با بحرانهای جهانی گفت: به عنوان مقصد شماره یک سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) در غرب آسیا، من تحت تاثیر تولید ناخالص داخلی امارات متحده عربی و رشد مداوم آن قرار گرفته ام. دولت در اینجا بر نوسازی متمرکز است و صلح و ثبات امارات زمینه رشد استارت اپ ها را فراهم کرده است.
شرکت اوراسیا کپیتال با معرفی وب سایت رسمی خود اعلام کرد بستری را برای صاحبان مشاغل فراهم میکند تا بتوانند درخواست های مالی خود را به صندوق VC ارسال کنند. این موضوع به شرکت های محلی و بین المللی برای توسعه فعالیتشان در دبی کمک میکند.
ختیجههاک، اقتصاددانارشد و رئیس تحقیقات در بانک NBD امارات گفت:با افزایش نرخ بهره، هزینه سرمایه افزایش یافته است؛ بنابراین دبی در طیف وسیعی از صنایع برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود با تمرکز ویژه بر فناوری جدید و روباتیک سرمایهگذاری کرده است.
پروفسور یان گلدین، استاد جهانیسازی و توسعه در دانشگاه آکسفورد گفت؛ عایقسازی اقتصادها، حمایتگرایی و ملیگرایی در مقایسه با خطرات مرتبط با یک سیستم جهانی باز، خطرات بزرگتری برای کشورها به همراه دارد. به دلیل تحولات تکنولوژیکی که منجر به طراحی مجدد زنجیرههای تامین شده است، جهان با تغییرات ساختاری عمدهای مواجه است. با ثروتمندتر شدن اقتصادها، کالاهای کمتر و خدمات بیشتری خریداری میکنند، این تحول همچنین به تغییر شکل زنجیرههای تامین کمک کرده است. از طرفی وجود کشورها در انزوا غیرممکن است و همکاری منطقه ای و جهانی برای ایجاد یک اقتصاد جهانی پر رونق ضروری است. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس میتواند از مزایای تجارت درون منطقه ای و اشتراک منابع بهره مند شوند. در کل تشکیل بلوک های تجاری برای رشد اقتصادی کشورها مفید بوده است، در اروپا این بلوک ها بیش از 70 تا 75 درصد و در آسیا بیش از 60 درصد تجارت در داخل قارههای خود را تشکیل می دهند.
هادی بدری، مدیرعامل شرکت توسعه اقتصادی دبی گفت؛ سرمایهگذاری مستقیم خارجی در دبی یکی از بهترین رتبهها را در جهان دارد، رویکرد ما کاهش تولید کربن، تقویت بخش خدمات مالی و گردشگری برای دو برابر کردن تولید ناخالص داخلی امارات است و در این زمینه ما چندین قرارداد با کشورهایی مانند هند امضا کردهایم و در حال مذاکره با سایر کشورها هستیم.
سالم الشمسی معاون بازارهای جهانی در اتاقهای دبی گفت؛ رهبران ما زیرساخت های تجاری قوی ایجاد کرده اند و سیاست هایی را اجرا کرده اند که سهولت انجام تجارت را افزایش می دهد. ما به ادامه جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی، که زیربنای رهبری قوی، محیط رشد و سیاستهای موجود است، خوشبین هستیم.
دیپاک باگلا، رئیس انجمن جهانی آژانسهای تشویق سرمایهگذاری (WAIPA) گفت؛ سهولت انجام تجارت در دبی و تمرکز دولت دبی بر افزایش کیفیت زندگی در این امارت فوق العاده است و سرمایه گذاران در شبه قاره هند به دنبال ایجاد ردپایی در دبی هستند.