معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۸/۱۶- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۸۳

گزارش رویداد Pre-COP به عنوان نشست مقدماتی COP28

رویداد Pre-COP به عنوان نشست مقدماتی COP28 در ابوظبی برگزار گردید. در این رویداد ضمن ارایه اطلاعاتی در خصوص سرمایه گذاری و پیشرفت های امارات در زمینه انرژی‌های تجدید پذیر، شرکت کنندگان با اشاره به لزوم دستیابی به راه حل هایی برای کاهش 43 درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030، بر گنجاندن بندهایی در متن مذاکرات COP28 برای ترغیب کشورها به کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و سرمایه گذاری در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر تاکید کردند.

رویداد Pre-COP به عنوان یک جلسه مقدماتی برای وزرا و مذاکره کنندگان قبل از نشست COP28  از 30 تا 31 اکتبر 2023 در ابوظبی برگزار شد. طی این رویداد آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) و امارات متحده عربی به عنوان رئیس COP28 در گزارشی مشترک اعلام کردند که دولت‌ها، صنایع و سهامداران موظفند تا سال 2030 ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر را سه برابر کنند و به 11000 گیگاوات برسانند و در صورت بی توجهی به این موضوع گرمایش جهانی 1.5 درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.

بر اساس این گزارش که در تاریخ 30 اکتبر 2023 منتشر شد؛ ظرفیت جهانی انرژی‌های تجدیدپذیر باید از 3382 گیگاوات فعلی تا سال 2030 به 11200 گیگاوات افزایش یابد. تخمین زده می‌شود که از این مجموع حدود 11 هزار گیگاوات انرژی تجدیدپذیر مورد نیاز، 5457 گیگاوات از انرژی خورشیدی، 3040 گیگاوات از انرژی باد و بخش باقی‌مانده از منابع مختلف انرژی تجدیدپذیر دیگر از جمله نیروی برق آبی به دست آید.

این گزارش کشورها را تشویق می‌کند که پیش از برگزاری نشست COP28 تعهدات و اقداماتی را به انجام برسانند، از جمله این تعهدات افزایش سرمایه‌گذاری 29.5 میلیارد دلاری تا سال 2030 می‌باشد. این بودجه شامل تخصیص 10.4 میلیارد دلار برای تولید دو برابر انرژی تجدیدپذیر، 14.2 میلیارد دلار برای افزایش صرفه‌جویی و بهره‌وری انرژی و 4.8 میلیارد دلار برای توسعه شبکه‌های انرژی است.

سلطان الجابر، رئیس COP28، بر نیاز فوری به وحدت جهانی در پرداختن به مسائل آب و هوایی تاکید کرد و گفت؛ قبل از توافق پاریس در سال 2015، جهان به سمت بیش از چهار درجه گرم شدن پیش می رفت اما اکنون در مسیر گرمایش دو تا سه درجه قرار دارد. بنابراین ما در مسیر درستی حرکت می‌کنیم، اما به اندازه کافی سریع نیستیم. رئیس COP28 بر فوریت پاسخ قوی به خواسته جهانی برای دستیابی به اهداف توافقنامه آب و هوای پاریس تأکید کرد و گفت؛حوزه‌های تمرکز کلیدی در این زمینه شامل تلاش‌های قوی برای کاهش کربن، یک توافق‌نامه سازگاری جامع و راه‌حل‌های مالی نوآورانه است. این شامل اجرای تعهدات مالی برای ضرر و زیان و اطمینان از اجرای وعده‌های داده شده در نشست پیشین COP28 است.

رئیس COP28 همچنین از دولت ها خواست تا سال 2030 تولید هیدروژن را دو برابر کنند و به 180 میلیون تن در سال برسانند و گفت؛ صندوق بین‌المللی پول (IMF)، بانک جهانی و اتحاد مالی گلاسکو برای رسیدن به هدف خالص صفر به دولت ها و بخش خصوصی کمک خواهند کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) به دنبال کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی است، که شامل دستورالعملی برای شرکت های نفتی برای حذف کامل انتشار گاز متان تا سال 2030 می‌باشد. بر اساس گزارش Bain & Company در خصوص انرژی و منابع طبیعی جهانی؛ رشد سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز در سال 2022 تقریباً 43 درصد افزایش داشت که نسبت به رشد 58 درصدی این نوع از سرمایه گذاری در سال 2018 کاهش یافته است.

بر اساس گزارش فوق الذکر، تنها 19 درصد از مدیران انرژی و منابع طبیعی، کمبود سرمایه را مانعی برای گسترش شرکت‌های کم کربن می‌دانند. نگرانی اصلی آنها در بازگشت سرمایه نهفته است، به طوری که 78٪ از مدیران این موضوع را به عنوان یک مانع اصلی برای کربن زدایی می دانند.

آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) تخمین می‌زند که برای رسیدن جهان به صفر خالص تا سال 2050، سرمایه‌گذاری سالانه در انرژی پاک باید از سطح 1.6 تریلیون دلاری سال 2022 به 4.6 تریلیون دلار تا سال 2030 افزایش یابد.

گزارش Bain & Company اعلام کرده است که در سال 2022، سرمایه‌گذاری‌های بی‌سابقه‌ای در سیستم انرژی آینده، با اضافه شدن بیش از 250 گیگاوات ظرفیت تولید انرژی بادی و خورشیدی در سطح جهان انجام شده است.

بر اساس گزارشی که BCG در سال گذشته میلادی، سرانه تولید زباله روزانه در شورای همکاری خلیج فارس 1.2 برابر بیشتر از اروپا است و در مجموع سالانه 105 تا 130 میلیون تن زباله تولید می‌شود.

امارات در راستای سرمایه گذاری در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر و کاهش تولید کربن، شرکت سرمایه گذاری دیجیتالی EVOTEQ و شرکت انرژی زباله امارات را در سال 2017 و شرکت حمل و نقل پایدار ION را در سال 2018 تاسیس کرد و در سال 2021 شرکت انرژی پسماند امارات اولین پروژه دفن زباله خورشیدی این کشور را توسعه داد که حداکثر تا 120 مگاوات انرژی برق را تولید می‌کند.امارات همچنین دانشگاه شارجه را به یکی از مراکز علمی فعال در منطقه شورای همکاری خلیج فارس در زمینه توسعه و اتخاذ فناوری‌های پیشرفته برای تولید انرژی پاک، جذب کربن، کاهش ضایعات و بازیافت زباله تبدیل نمود. همچنین گروه BEEAH Group مستقردر امارات به عنوان بزرگترین شرکت مدیریت زباله در خاورمیانه به تازگی اعلام کرد که موفق به بازیافت بیش از 90 درصدی زباله‌های امارت شارجه شده است. این کارخانه در اولین سال عملیاتی خود بیش از 100000 تن زباله - معادل زباله تولید سالانه 180000 نفر - را پردازش کرد. همچنین بیش از 150000 تن انتشار CO2 را جبران کرده و در حال حاضر انرژی کافی برای تامین انرژی بیش از 2000 خانه در سال را تامین می‌کند. این تاسیسات با تولید بخار از زباله‌های جامد شهری برای تامین انرژی مورد نیاز ژنراتورهای الکتریکی استفادهمی‌کند.  این انرژی را می‌توان نه تنها برای کاهش کربن، بلکه به عنوان وسیله‌ای برای ادامه فرآیندهای حیاتی مانند نمک‌زدایی آب با استفاده از تکنیک‌های پیشرفته مانند اسمز معکوس، استفاده کرد، فرایندی که باعث تولید برق با خروجی کربن کمتر خواهد شد. گروه BEEAH همچنین یک پروژه فراوری هیدروژن از زباله را با همکاری شرکت انگلیسی Chinook Sciences راه اندازی کرد. این پروژه شامل یک نیروگاه تولید هیدروژن سبز و یک ایستگاه سوخت رسانی خودروهای هیدروژنی است که قادر به تامین سوخت 1000 خودرو در روز است. این شرکت همچنین پروژه‌های بزرگی را در راستای تولید انرژی کم کربن از زباله در کشورهای مصر و عربستان سعودی اجرا کرده است.

شایان ذکر است؛

- شرکت کنندگان در نشست Pre-COP در ابوظبی با اشاره به لزوم دستیابی به راه حل هایی برای کاهش 43 درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال 2030 ، بر گنجاندن بندهایی در متن مذاکرات COP28 برای ترغیب کشورها به کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و سرمایه گذاری در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر تاکید کردند.

- بنابر اعلام سلطان الجابر، رئیس COP28؛ قراردادن تعهد به رشد انرژی‌های تجدیدپذیر و حذف تدریجی سوخت های فسیلی منتشر کننده دی اکسید کربن از مهمترین برنامه‌های نشست COP28 است.

- گفته می‌شود سرمایه گذاری جهانی در طرح های اقتصاد دایره ای و انتقال به چارچوب صفر خالص، که بین 2.6 تا 3 تریلیون دلار پیش بینی می‌شود، می‌تواند علاوه بر اثرات زیست محیطی، رشد اقتصادی و استانداردهای رفاهی را در کشورها افزایش داده و سلامت عمومی را ارتقاء دهد.

منابع؛

https://tdra.gov.ae

https://www.forbesmiddleeast.com

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما