استراتژی جدید صنعتی آلمان
بر اساس استراتژی صنعتی جدید، وزارت اقتصاد آلمان در حال برنامهریزی برای اعمال معافیتهای مالیاتی به ارزش 50 میلیارد یورو در 4 سال آینده میباشد تا به صنعت و کسبوکار این کشور در مقابله با افزایش قیمتهای انرژی کمک نماید.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد و امور اقلیمی آلمان در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین (در تاریخ 25 اکتبر 2023)، ضمن انتقاد از بهکارگیری عبارت «آلمان، مَرد بیمار اروپا»، از استراتژی جدید صنعتی این کشور برای مقابله با «صنعتیزدایی آلمان» رونمایی نمود. وزیر اقتصاد در این خصوص گفت: آلمان به عنوان یک کشور صنعتی قوی، دارای پیشینۀ طولانی است و میخواهیم به همین منوال باقی بماند.
بر اساس استراتژی صنعتی جدید، وزارت اقتصاد آلمان در حال برنامهریزی برای اعمال معافیتهای مالیاتی به ارزش 50 میلیارد یورو در 4 سال آینده میباشد تا به صنعت و کسبوکار این کشور برای مقابله با افزایش قیمتهای انرژی کمک نماید. در این استراتژی، مشاغل کوچک و متوسط مورد توجه ویژه قرار میگیرند. دولت آلمان پول زیادی را برای حمایت از مشاغل کوچک و متوسط و دیگر صنایع سنگین تزریق خواهد نمود تا آنها سرپا بمانند. در قوانین مالی و پولی قبلی نیز که به مثابه ترمز و افزایش دهنده بدهی در صنایع آلمان عمل میکردند، به نفع صنعت تجدیدنظر خواهد شد. هابک اعلام کرد با وزارت دارایی نیز در این خصوص رایزنی نموده و سعی خواهد شد هزینه اضافی تحمیلی بر صنعت آلمان بازتنظیم گردد. البته وی اذعان نمود که بسیاری از هزینهها غیرقابل انکار میباشد. وزیر اقتصاد آلمان همچنین خواستار توافق در مورد قیمتهای برق و تخفیف برای برخی از بخشهای صنعت از طریق یارانههای دولتی شده است.
هابک تصریح نمود: صنعت آلمان تحت فشار است؛ اقتصاد آلمان ساختار خوبی داشت، اما در حال حاضر در شرایط بدی قرار دارد. وی افزود: به خوبی بر صنعت و طیف گستردهای از مشاغل وابسته، مسلط هستیم، ولی چیزهای زیادی نیز در خطر است و باید بیشتر تلاش کنیم، زیرا وضعیت ژئوپلیتیکی، گذار از انرژی فسیلی و ضرورت ذخیرهسازی CO2 و زیرساختهای لازم آن، فقدان دیجیتالی شدن، بوروکراسی دست و پا گیر آلمان و دیگر عوامل باعث شده که صنعت آلمان تحت فشار فوقالعادهای قرار بگیرد.
وزیر اقتصاد و امور اقلیمی آلمان اعلام کرد: اقتصاد آلمان درسال 2023 کوچک شده و تعداد ورشکستگیها نیز در حال افزایش است و امواج ورشکستگیها، صنایع را تهدید میکند. از سوی دیگر روابط تجاری آلمان و چین نیز از مدتها پیش باعث وابستگی آلمان گردیده است. با این اوصاف، برای غلبه بر این چالشها، استراتژیها و برنامههایی تدوین شده است که اهم آنها عبارتند از:
1- معافیت مالیاتی به مبلغ 50 میلیارد یورو برای صنعت آلمان در 4 سال آینده
2- تسریع در گسترش شبکههای برق و زیرساختهای هیدروژنی
3- مدرنسازی خطوط ریلی، پلها و جادهها
4- کاهش بوروکراسی، تسریع در برنامهریزی و مراحل تصویب
5- ذخیره سازی CO2 در مخازن زیرزمینی
6- قراردادهای تجاری جدید
7- کمک به صنایع انرژی بَر در آلمان با کاهش قیمت صنعتی برق
8- ایجاد انگیزههای مالی برای افراد جهت تداوم کار و تولید
9- ایجاد تسهیلات برای کارگران مهاجر به آلمان
10- نظارت متوازن و برابر بر شرکتهای بزرگ و متوسط
وزیر اقتصاد آلمان با تشریح این برنامهها تصریح کرد: یک چیز مسلم است، باید برای اجرای این استراتژی صنعتی، میلیاردها یورو هزینه شود و قوانین مالی و پولی نیز تغییر یابد.
در فایلهای پیوست، نسخۀ کوتاه رسمی (به زبان آلمانی) و ترجمۀ انگلیسی این سند ارائه گردیده است.