معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۷/۳۰- ۱۴:۵۶ - مشاهده: ۱۰۳

اخبار اقتصادی قبرس

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی قبرس در نیمۀ دوم مهر ماه 1402 مندرج در رسانه‌ها و روزنامه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد.

رونمایی از بسته حمایتی 17گانۀ دولت قبرس

نیکوس کریستودولیدس، رئیس‌جمهور قبرس پس از نشست هیات دولت در 19 اکتبر، در بیانیه‌ای خطاب به مردم قبرس توضیحاتی درخصوص بستۀ 17 گانۀ حمایتی دولت از شهروندان ارائه کرد. وی ضمن تاکید بر تعهد دولت برای تامین امنیت و رفاه شهروندان، حفظ چشم‌انداز موفق اقتصاد قبرس و ثبات فراگیر در منطقه مدیترانه شرقی را از اهداف دولت خود برشمرد و عنوان نمود که اقتصاد قبرس به لطف سیاست‌های مالی محتاطانه، انعطاف‌پذیر و قوی باقی مانده است. وی با اشاره به مشکلات و چالش‌هایی که مردم قبرس این روزها با آن روبه‌رو هستند، این بستۀ حمایتی را در راستای رفع مشکلات و چالش‌های پیش روی شهروندان برشمرد که حاوی اقدامات هدفمند، فوری و میان‌مدت برای حمایت از شهروندان آسیب‌پذیر و تقویت طبقه متوسط است. به گفتۀ رئیس‌جمهور قبرس، اقدامات اعلام شده کاملا تامین مالی شده و در حد توان مالی دولت است. اقدامات فوری در این بسته عبارتند از:

  1. اختصاص یارانه پلکانی برق برای مصرف‌کنندگان مسکونی، تجاری و صنعتی که برای قشرهای آسیب‌پذیر، یارانه برق 100 درصدی لحاظ شده است.
  2. کاهش 8.33 سنتی قیمت سوخت اتومبیل در هر لیتر
  3. کاهش مالیات بر مصرف خانگی نفت کوره (برای گرمایش) به میزان 6.39 سنت در هر لیتر
  4. یارانه 2 درصدی نرخ سود وام مسکن برای خرید و ساخت خانه اولی‌ها و خانوار‌هایی با درآمد سالانه کمتر از 50 هزار یورو.
  5. نرخ مالیات صفر بر ارزش افزوده گوشت و سبزیجات
  6. یارانه اجاره به مبلغ 300 یورو برای دریافت کنندگان یارانه اجاره یا وام مسکن
  7. کمک 120 یورویی به دریافت کنندگان کمک هزینه تردد معلولان
  8. تمدید کمک هزینه اولاد برای گروه‌های هدف
  9. افزایش 5 درصدی کمک هزینه فرزندان

در ابتکارهای میان‌مدت، یافتن راه حل‌های دائمی و پایدار برای کاهش شدید هزینه‌های انرژی و تضمین مسکن مقرون به صرفه، به عنوان هدف اصلی در نظر گرفته شده است که بخش انرژی شامل ابتکارهای ذیل است:

  1. نصب پنل‌های خورشیدی برای منازل کوچک و متوسط بدون نیاز به پرداخت پول اولیه، با حمایت مالی 1000 یورویی که باز پرداخت آن به صورت اقساط و از طریق قبض‌های ماهیانه برق انجام می‌شود.
  2. افزایش قدرت خود تولیدی و خود مصرفی برق در مشاغل، از طریق نصب پنل‌های خورشیدی

همچنین با توجه به سیاست‌های تدوین شده در حوزه مسکن، با رویکردی کل‌نگر و بلندمدت، ابتکارهای زیر مد نظر قرار گرفته است:

  1. طرح نوسازی و بازسازی برای گنجاندن خانه‌های خالی و غیرفعال در بازار اجاره.
  2. تقویت مشوق‌های شهرسازی موجود برای ساخت واحدهای مسکونی که بخشی از هزینه‌های آن با اجاره بهای مقرون به صرفه (اجاره به شرط تملیک) پرداخت می‌شود.
  3. طراحی، ساخت و اجاره در زمین خصوصی، با استفاده از ابتکارهای جدید ساخت و ساز و مشوق‌های مالیاتی برای ساخت و اجاره واحدهای مسکونی با قیمت‌های مقرون به صرفه.
  4. پروژۀ مسکن اجتماعی، از طریق ساخت واحدهای مسکونی در قطعه زمین مشخص.
  5. واگذاری زمین در روستا‌ها برای خانواده‌های کم درآمد.
  6. یارانه مسکن برای جوانان تا سن 41 سال با کمک هزینه از 20 هزار تا 50 هزار یورو.

لازم به ذکر است بر اساس اعلام دولت، بسته اعلام شده در مجموع، 429 هزار خانوار و 106 هزار کسب و کار را تحت پوشش قرار می‌دهد. بسیاری از صاحب‌نظران اقتصادی، ارائه بسته حمایتی در شرایط کنونی را اقدامی درست و سنجیده دانسته‌اند که ضمن حمایت از شهروندان قبرسی، اثرات مثبتی را به دنبال خواهد داشت. دولت با گسترش فهرست محصولات مشمول مالیات بر ارزش افزوده صفر و افزودن گوشت و سبزیجات به این لیست، به دنبال جلوگیری از افزایش قیمت‌ها است، چرا که آخرین داده‌های سازمان آمار نشان می‌دهد این محصولات افزایش قیمت جدی داشته‌اند. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، اگرچه برخی از اقدامات این بسته حمایتی می‌تواند در بلندمدت تورم‌زا باشد، اما به طور کلی اثرات مثبتی در روند کمک به زندگی شهروندان و بهبود کسب و کار خواهد داشت. به نظر این کارشناسان، این بسته حمایتی موجب ورود پول به بازار شده، مصرف را بالا برده و در نهایت موجب تقویت چرخه تولید خواهد شد.

نکته مورد توجه دیگر اینست که اگرچه دولت برای این بسته حمایتی بودجه 196 میلیون یورویی اختصاص داده، اما برخی از فاکتورهای این بسته موجب درآمدزایی برای دولت نیز خواهد شد. به گفتۀ دولت، یکی از جنبه‌های مهم این بسته این است که شامل اقداماتی است که راه حل‌های دائمی‌برای رسیدگی به مشکلات اساسی انرژی و مسکن ارائه می‌دهد و با ارائه راه‌حل‌های جامع و پایدار برای این دو حوزه، موجب رهایی هزاران شهروند و کسب و کار از هزینه‌های مرتبط با انرژی و مسکن می‌شود.

 منبع: فیلنیوز

کمک‌های اتحادیه اروپا برای قبرس

لفتریس کریستوفرو، عضو دیوان محاسبات اتحادیه اروپا (ECA) گفت که تا سال 2027، قبرس 3.93 میلیارد یورو از بودجه اتحادیه اروپا را به خود اختصاص خواهد داد. وی در ملاقات با آنیتا دمیتریو، رئیس مجلس نمایندگان با بیان این مطلب اظهار داشت: قبرس دیگر به اتحادیه اروپا کمک نمی‌کند و اکنون چندین برابر بیشتر از اتحادیه اروپا پول دریافت می‌کند. براساس گزارش بودجه اتحادیه اروپا در سال 2022، قبرس به دریافت کننده خالص وجوه اتحادیه اروپا تبدیل شده و موقعیت دیرینه یک مشارکت کننده را به طور کلی معکوس کرده است. البته این روند به قبرس کمک کرده تا مسیر توسعه و پیشرفت را با سرعت خوبی طی کند. لازم به ذکر است قبرس از طرح بازیابی و تاب‌آوری اتحادیه اروپا یک میلیارد یورو دریافت می‌کند. علاوه بر این، یک وام 200 میلیون یورویی دیگر نیز به نیکوزیا اختصاص داده شده است.

منبع : قبرس میل

افزایش تعداد گردشگرهای ورودی به قبرس

سرویس آماری قبرس اعلام کرد که در ماه سپتامبر در مجموع 487.350 گردشگر وارد قبرس شده‌اند که نسبت به سال قبل 17.9 درصد افزایش داشته است. از ژانویه تا سپتامبر 2023 نیز، قبرس پذیرای 3 میلیون و 136 هزار و 145 گردشگر بوده است که در مقایسه با 2 میلیون و 540 هزار و 554 گردشگر در دوره مشابه سال قبل، 23.4 درصد افزایش داشته است. بریتانیا با سهم 34 درصدی، منبع اصلی گردشگری برای قبرس در ماه سپتامبر بوده است. در مجموع 84.1 درصد از کل بازدیدکنندگان قبرس، برای گذراندن تعطیلات به این کشور سفر کرده بودند، 10.3 درصد هدفشان دیدار دوستان و اقوام و 5.5 درصد کسانی بودند که برای تجارت به قبرس سفر کرده‌اند.

همچنین، در مجموع 140187 نفر از ساکنان قبرس در سپتامبر 2023 به سفرهای خارجی رفته‌اند که در مقایسه با 122450 نفر در ماه مشابه سال گذشته، افزایش 14.5 درصدی را نشان می‌دهد. یونان با سهم 37.1 درصد، انگلیس با 8.2 درصد، ایتالیا با 4.7 درصد و روسیه با 4 درصد در صدر این فهرست بوده‌اند.

منبع: قبرس میل

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما