معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۷/۱۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۸۳

موافقت اتحادیه اروپا با تمدید وضعیت تعرفه ای پاکستان تا سال 2027

پارلمان اروپا طرح تعرفه ترجیحی ویژه برای بیش از 60 کشور در حال توسعه از جمله پاکستان را تا سال 2027 تمدید کرد.

طرح ترجیحات(یا تعرفه ترجیحی ویژه)تعمیم یافته (GSP) یک ترتیب تجاری است که به کشورهای در حال توسعه اجازه می دهد تعرفه‌های کمتر یا صفر بر صادرات خود به کشورهای توسعه یافته بپردازند. این طرح از سال 1971 اجرا شده است. اتحادیه اروپا برای کشورهایی که معیارهای آسیب پذیری اقتصادی خاص دارند و 27 کنوانسیون بین المللی در مورد حقوق بشر و کار، استانداردهای زیست محیطی و حکمرانی خوب را تصویب و اجرا می‌کنند، به طور کامل از عوارض گمرکی محصولات منتخب چشم پوشی می‌کند. این سیاست بیش از 60 کشور را تحت پوشش قرار می دهد و حدود دو میلیارد نفر از آن سود می‌برد. شصت کشور در حال توسعه از تعرفه‌های کاهش یافته بر صادرات تحت وضعیت GSP برخوردار خواهندشد و اعضای پارلمان اروپا به تمدید وضعیت سیستم ترجیحات تعمیم یافته (GSP) پاکستان به همراه سایر کشورهای در حال توسعه برای چهار سال دیگر و حفظ آن تا سال 2027 رأی مثبت دادند.

دکتر گوهر اعجاز، وزیر بازرگانی و صنعت فدرال، این خبر را از طریق توییتر منتشر کرد و از تصمیم نمایندگان پارلمان اروپا برای ادامه طرح ترجیحات تعمیم یافته (GSP) تا سال 2027 ابراز خرسندی کرد. برای اعطای تایید نهایی برای این تمدید در آینده نزدیک. هدف برنامه‌های GSP ارتقای توسعه اقتصادی در این کشورهای در حال توسعه از طریق ایجاد دسترسی بهتر به بازارهای بین المللی است. برای پاکستان، ترتیبات +GSP ترجیحات تعرفه‌ای سخاوتمندانه را ارائه می‌کند که عمدتاً شامل عوارض صفر بر تقریباً دو سوم دسته‌های محصولات یا کالا می‌شود. هدف آن ترویج توسعه پایدار و حکمرانی خوب است. نمایندگان پارلمان اروپا افرادی هستند که توسط شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای نمایندگی آنها در پارلمان اروپا که یکی از نهادهای قانونگذاری اتحادیه اروپا است، انتخاب می‌شوند. موضوع تمدید وضعیت GSP پاکستان توسط کمیته تجارت بین‌المللی پارلمان اروپا (INTA) مورد بررسی قرار گرفته بود. تمدید این امتیازات تجاری، که دسترسی ترجیحی پاکستان به بازارهای اتحادیه اروپا را فراهم می‌کند، هنوز در انتظار تصویب شورای اروپا است. پاکستان نسبت به نتیجه امیدوار بود، زیرا هیچ اعتراضی در کمیته اتحادیه اروپا در طول جلسات برنامه ریزی شده در 18 و 19 سپتامبر ظاهر نشد.

دکتر اعجاز در توییت خود بر تعهد پاکستان به طرح GSP تاکید کرد و بر نقش آن در پیشبرد رفاه همه طرف های درگیر تاکید کرد. وی از پارلمان اتحادیه اروپا به دلیل احترام به تعهد خود برای تسهیل تجارت کشورهای در حال توسعه تشکر کرد. در حالی که پیشنهاد تمدید وضعیت GSP پاکستان ممکن است ساده به نظر برسد، مهم است که توجه داشته باشیم که ادامه وضعیت تحت ترتیبات GSP برای پاکستان منوط به بررسی‌های منظم توسط اتحادیه اروپا است که هر دو سال یکبار انجام می‌شود. یافته‌های بررسی اخیر فاش نشده باقی می‌ماند و عنصری از عدم قطعیت را در امیدهای پاکستان برای تمدید ایجاد می‌کند. پاکستان فعالانه برای ادامه طرح GSP تلاش کرده و گام های اساسی برای همسویی با الزامات اتحادیه اروپا برداشته است. این تلاش ها شامل تصویب و اجرای موثر 27 کنوانسیون بین المللی اصلی است که بر حقوق بشر و کار، حفاظت از محیط زیست و حکمرانی خوب تمرکز دارند.

روابط تجاری بین اتحادیه اروپا و پاکستان در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است. در سال 2022، تجارت دوجانبه بین این دو به 15.257 میلیارد دلار رسید. صادرات پاکستان به 9.865 میلیارد دلار رسید که نسبت به 6.639 میلیارد دلار در سال گذشته افزایش قابل توجهی داشت. صادرات اتحادیه اروپا به پاکستان در سال 2022 به 5.392 میلیارد دلار رسید که در مقایسه با 5.544 میلیارد دلار در سال 2021 کاهش اندکی داشته است.

شایان ذکر است، صادرات اولیه پاکستان به اتحادیه اروپا شامل کالاهای نساجی، پوشاک، پنبه، نوشیدنی، غلات، کالاهای چرمی و محصولات مختلف دیگر است. تمدید وضعیت GSP تا سال 2027 برای تقویت بیشتر روابط تجاری بین پاکستان و اتحادیه اروپا و تقویت رشد و توسعه اقتصادی برای هر دو طرف آماده است.

در جریان رای گیری پارلمان، 561 نماینده پارلمان اروپا رای موافق،  5 رای مخالف و 2 رای ممتنع دادند. این تمدید مربوط به قوانین فعلی حاکم بر طرح GSP است و زمان بیشتری را به پارلمان اروپا و کشورهای عضو می دهد تا در مورد قوانین جدید به توافق برسند.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/10/05/eu-meps-approve-extension-of-pakistans-gsp-status-till-2027

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما