معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۷/۰۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۷۶

صنعت گردشگری حلال در امارات متحده عربی

بر اساس گزارش 2023 Crescent Rating کشورهای عربستان، امارات، ترکیه و کویت فعال ترین کشورهای منطقه خاورمیانه در زمینه گردشگری حلال بوده اند. همچنین مقاصد اصلی گردشگران مسلمان در جهان شامل کشورهای مالزی، ترکیه، امارات، سنگاپور، عربستان سعودی، فرانسه، استرالیا، بریتانیا و روسیه می‌باشد.

گردشگری حلال به ارائه خدمات گردشگری منطبق با موازین اسلامی‌گفته می‌شود و شامل فعالیت های بسیاری از جمله بازدید از اماکن مذهبی، خرید، ورزش، غذا، خدمات پزشکی و خدمات هتلداری و استراحتگاهی با رعایت احکام اسلامی است، در سال های اخیر اقبال گردشگران بین المللی به گردشگری حلال با رشد قابل توجهی مواجه بوده است، به شکلی که گردشگری حلال به یکی از انواع اصلی گردشگری در جهان تبدیل شده است.

گردشگری حلال با توجه به افزایش تعداد مسلمانان در جهان و افزایش درآمد اتباع بسیاری از کشورهای مسلمان، می‌تواند فرصت‌های سرمایه‌گذاری متمایزی را برای شرکت‌های فعال در این حوزه فراهم کند. این نوع از گردشگری عمدتاً به اجرای درست قوانین اسلامی‌بستگی دارد و رعایت شاخصه‌هایی مانند ممنوعیت مشروبات الکلی، تهیه گوشت ذبح شده به روش اسلامی، ایجاد مکان برای نماز، امکان رعایت حجاب اسلامی، فراهم کردن فضاها و استخرهای مخصوص زنان و کودکان از جمله مهمترین مزیت های رقابت در بازار گردشگری حلال هستند.

بر اساس گزارش 2023 CrescentRating، در سال گذشته میلادی تعداد گردشگران مسلمان حدود 110 میلیون نفر بوده است که نشان دهنده رشد 68 درصدی تعداد گردشگران مسلمان نسبت به قبل از همه گیری کرونا در سال 2019 است. پیش بینی‌ها برای سال 2023 حاکی از افزایش این تعداد به 140 میلیون بازدیدکننده مسلمان است، همچنین بر اساس این گزارش انتظار می رود که بازار سفر مسلمانان تا سال 2028 به 230 میلیون نفر برسد که تقریباً 225 میلیارد دلار درآمد برای کشورهای میزبان این گردشگران خواهد داشت. این ارقام اهمیت و پتانسیل اقتصادی این بخش را برای پیشبرد بهبود و رشد صنعت گردشگری جهانی نشان می دهد. در این بین آسیا نزدیک به 60 درصد از ورودی گردشگران حلال را به خود اختصاص داده است که مقصد 31 درصد از کل این گردشگران کشورهای آسیای جنوب شرقی(اندونزی، مالزی و سنگاپور) بوده است.

در آخرین گزارش گردشگری حلال CrescentRating کشورهای اندونزی و مالزی به طور مشترک مقام اول را به دست آورده اند و کشورهای ترکیه، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز در رتبه‌های بعدی هستند.در این میان بریتانیا در بین 20 کشور اول مقصد گردشگران حلال قرار گرفته است  و سنگاپور نیز موقعیت خود را به عنوان مقصد اصلی غیر OIC (سازمان همکاری اسلامی) حفظ کرد.

برنامه‌های امارات برای توسعه گردشکری حلال

بر اساس مطالعه منتشر شده توسط اتاق بازرگانی و صنعت دبی، امارات متحده عربی در طول دهه گذشته  یکی از بزرگترین سرمایه گذاری‌ها را در زمینه ایجاد زیر ساخت های گردشگری حلال انجام داده است و در این حوزه دهها مسجد و محل های ویژه ارائه غذاهای حلال ساخته است که این کشور را در بین سه کشور اول خاورمیانه و شمال آفریقا در زمینه گردشگری حلال قرار داده است.

زیاد الشعار، مدیر عامل شرکت Damac Properties در این ارتباط می‌گوید:«تقاضای ایجاد شده در حوزه گردشگری حلال در دبی در حال افزایش است. تعداد زیادی از بازدیدکنندگان از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، به ویژه عربستان سعودی، به دنبال گزینه‌های اقامتی لوکس در این شهر هستند که با شریعت اسلامی نیز تطابق داشته باشد.»

همچنین انتظار می‌رود رشد گردشگری حلال باعث رشد بخش کالاهای مصرفی مطابق با شریعت در دوبی و امارات متحده عربی شود، زیرا مواد غذایی، نوشیدنی‌ها، داروها، لوازم آرایشی و خرده‌فروشی به طور کلی با افزایش تقاضا مواجه خواهند شد. امارات متحده عربی در رده‌های غذای حلال، امور مالی اسلامی و مد اسلامی در بین 73 کشوری که در گزارش «وضعیت اقتصاد جهانی اسلامی» معرفی شده اند در دو سال گذشته رتبه دوم و سوم را به خود اختصاص داده است.

همچنین اداره امور اسلامی و فعالیت های خیریه دبی در راستای پروژه گردشگری اسلامی این امارت مجموعه ای از طرح ها، برنامه‌ها و ابتکارات را در دست اجرا دارد. در همین زمینه در ماه جاری(سپتامبر2023) مقامات دبی آغاز ساخت یک مسجد شناور در این امارت را اعلام نمودند.

پروژه گردشگری مذهبی دبی به دنبال تقویت جایگاه دبی در حوزه گردشگری مذهبی و حلال و ایجاد جاذبه‌های گردشگری مذهبی برای بازدیدکنندگان بین المللی و ساکنان است. پیش بینی شده است راه اندازی این پروژه‌ها تعداد گردشگران دبی را 3 تا 4 درصد افزایش دهد.  این پروژه با هدف ارتقای جایگاه گردشگری دبی و استفاده بیشتر از ظرفیت های گردشگری برخی ماه‌های سال مانند رمضان و تعطیلات مذهبی برای توسعه گردشگری اسلامی در امارات است.

راه اندازی اولین مسجد شناور جهان در دبی همچنین در چارچوب استراتژی 2025 دبی است و سازندگان اعلام کرده اند این مسجد تا سال آینده میلادی افتتاح خواهد شد و انتظار دارند تا سال 2025 به پربازدیدترین مسجد جهان تبدیل شود. دکتر عبدالله ابراهیم عبدالجبار، رئیس ابتکار گردشگری مذهبی دبی گفت این مسجد به عنوان اولین مسجد شناور جهان در 3 طبقه(طبقه اول برای نماز، طبقه دوم سالن چند منظوره و طبقه سوم نمایشگاه اسلامی) با هزینه ای حدود 55 میلیون درهم ساخته می‌شود. در چارچوب طرح امارت دبی برای توسعه گردشگری اسلامی نمایشگاهی قرآنی نیز برگزار می‌شود که در آن تعدادی از نسخ خطی قدیمی و قرآن‌های چاپ شده جدید در امارات نیز به نمایش گذاشته خواهند شد.

این امارت بنا دارد علاوه بر اجرای فعالیت های مذهبی و اجتماعی مختلف که مردم محله‌های جدید در امارت دبی را تحت ابتکار «حلا رمضان» در ماه مبارک رمضان گرد هم می آورد، با ایجاد بازارهایی در مجاورت برخی از مساجد مهم دبی یا مراکز وابسته، گردشگران خارجی را با هدف آشنایی با آداب و سنن امارات و ارزش های اسلامی جذب نماید.

 فهرست منابع؛

https://www.crescentrating.com

https://www.asswak-alarab.com

https://www.emaratalyoum.com

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما