اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته اول مهر ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
تقویت رقابت صنعتی: نهاد اجرایی SIFC به دنبال یک برنامه مالی است
کمیته اجرایی شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه (SIFC) در اسلام آباد برای رسیدگی به مسائل مختلف اقتصادی و تجاری اقدامات مهمی را انجام داده است:
- تدوین طرح مالی برای تعرفههای صنعتی بر اساس هزینه خدمات در جهت رفع نگرانیهای یارانه متقابل کاربران داخلی؛
- اقداماتی برای کاهش هزینه برق انجام میشود، از جمله اجرای توزیع برق و تشکیل کمیته برای تامین هزینههای ظرفیت و بازسازی بدهی در بخش برق؛
- طرح هایی برای جایگزینی تعرفههای گاز دیفرانسیل با سیستم "WACOG" برای کاهش انحرافات بازار در حال انجام است؛
- ارزیابیهایی برای اولویتبندی عرضه گاز به بخش صادرات و بهینهسازی مصرف گاز داخلی برای تولید برق برای مصارف صنعتی، تجاری و خانگی انجام خواهد شد؛
- اقداماتی برای کاهش تأثیر نوسانات دلار بر اقتصاد بررسی خواهد شد، از جمله تسویه حساب با روپیه و ارز چینی از طریق اتحادیه تسویه حساب آسیایی، بازگرداندن تسهیلات نقدی در مقابل رسیدگی به مسائل مربوط به ترانزیت از طریق ایران/افغانستان و ممانعت از احتکار دلار امریکا؛
- افزایش پوشش طرح تسهیل صادرات (EFS) و ارزیابی چشمانداز بانک صادرات و واردات در کمک به تقویت مالی اقتصاد اقداماتی انجام خواهد شد؛
- در راستای تعهدات صندوق بینالمللی پول و نگرانیهای سیاست صنعتی، برنامههایی برای منطقیسازی خطوط تعرفه واردات، از جمله کاهش تعرفهها برای صنایع خاص به صفر درصد بر مواد خام/واسطه، طراحی خواهد شد؛
- برای مهار قاچاق اقلام شناسایی شده از جمله پارچه، ماشین آلات، لاستیک و چای سیاه با بررسی تاثیرات مالی آنها، راهبردهایی پیشنهاد خواهد شد؛
- بررسی امکان جایگزینی ضمانت نامه بیمه با ضمانت نامه بانکی برای محمولههای تجاری ترانزیتی ؛
- به منظور مبارزه با قاچاق طرح هایی برای افزایش اسکن و بررسی محمولهها در بنادر ورودی و خروجی فراهم خواهد شد؛
- برای مقابله با قاچاق کالا، توافقنامه تجارت ترانزیتی افغانستان و پاکستان (APTTA) بررسی خواهد شد.
هدف از این اقدامات رسیدگی به چالش های مختلف اقتصادی و افزایش کارایی تجارت و سرمایه گذاری در پاکستان است.
https://www.brecorder.com/news/40264890/boosting-industrial-competitiveness-sifc-executive-body-seeks-a-financial-plan
هیئت فدرال درآمد ، برای بررسی قاچاق شکر و فرار مالیاتی سیستم جدیدی راه اندازی میکند
هیئت فدرال درآمد (FBR) در پاکستان با هدف کنترل فرار مالیاتی و قاچاق، برای نظارت بر انتقال شکر از کارخانهها به بازار مصرف، سیستم ردیابی فروش جدیدی را معرفی میکند. سیستم پیگیری و ردیابی قبلی (TTS) به دلیل مشکلات موجود در نظارت بر تولیدات مربوط به سیاستمداران با نفوذ، شکست خورده بود. نرم افزار جدید در تمام 78 کارخانه قند نصب خواهد شد و برای جلوگیری از فرار مالیاتی و احتکار، دادههای عرضه در زمان واقعی را ارائه می دهد.
https://www.dawn.com/news/1777569/fbr-set-to-roll-out-new-system-to-check-sugar-smuggling-tax-evasion
دوراز انتظار بودن کاهش قیمت خودرو با وجود ارزان شدن دلار
با وجود تقویت روپیه در برابر دلار، مونتاژکاران خودرو در پاکستان در حال حاضر برنامهای برای کاهش قیمت خودرو ندارند. مونتاژکاران افزایش قیمت های قبلی را به کاهش ارزش روپیه و افزایش هزینههای سربار نسبت می دهند. آنها به دلیل عواملی مانند افزایش هزینه انرژی و نیروی کار برای کاهش قیمتها محتاط هستند. همچنین بعید است که قیمت موتورسیکلت نیز بلافاصله کاهش یابد، زیرا مونتاژکاران قطعات وارداتی را در زمانی که قیمت دلار افزایش پیدا کرده بود، تامین کردند. در صورت ادامه روند کاهشی دلار، در اکتبر یا نوامبر، ممکن است قیمت ها کاهش یابد.
https://www.dawn.com/news/1777578/auto-price-cuts-unlikely-despite-cheaper-dollar
دولت به کاهش قیمت نفت و نرخ دلار اشاره میکند
دولت موقت پاکستان از زمان تصدی این سمت پس از افزایش 20 درصدی قیمت بنزین و گازوئیل، به احتمال کاهش نرخ سوخت اشاره کرده است. دکتر گوهر ایجاز وزیر بازرگانی موقت اظهار کرد که برای احیای اقتصاد کشور تلاش هایی صورت میگیرد و هدف از گفتگو با صنعتگران کراچی رسیدگی به مسائلی پیش روی جامعه تجاری است.
https://www.dawn.com/news/1777492/govt-hints-at-relief-in-biting-oil-prices-dollar-rate
دولت در فکر پایان دادن به تسهیلات گاز ارزان است
دولت موقت پاکستان در نظر دارد به جای اعطای نرخ یارانه ای، قیمت گاز خوراک صنعت کود را با نرخ صنعتی 1260 روپیه در هر MMBTU یکسان کند. این اقدام به دلیل اتهاماتی مبنی بر عدم پرداخت یارانه به کشاورزان از سوی صنعت کود است. در صورت اجرا، این پیشنهاد قیمت هر کیسه اوره را 800 روپیه افزایش می دهد و از 3800 روپیه به 4600 روپیه در هر کیسه می رسد، در حالی که قیمت اوره وارداتی 7700 روپیه در هر کیسه است. یکسان سازی قیمت گاز میتواند منجر به صرفه جویی 90 میلیارد روپیه ای شود که ممکن است توسط استانها به کشاورزان کوچک منتقل گردد.
https://www.brecorder.com/news/40264888/fertiliser-industry-govt-mulling-ending-cheaper-gas-facility
به علت گران شدن نفت روسیه، پاکستان در حال بررسی دریافت گاز و بنزین ارزان از ایران است
محمد علی وزیر موقت انرژی پاکستان از پیگیری پاکستان در پروژه خط لوله گاز ایران و در نظر گرفتن پیشنهاد گاز و بنزین ارزان از ایران خبر داد. وی تصریح کرد که تورم ناشی از عواملی مانند ارزش دلار، قاچاق و دزدی برق/گاز است نه قیمت آنها. بر اثر تلاشهای صورت گرفته در جهت مبارزه با سرقت برق، طی 10 روز 6 میلیارد روپیه بازیابی شده است. در مورد نفت روسیه، دولت در حال رسیدگی به چالش های پالایشی است و قصد دارد پالایشگاههای خصوصی را درگیر کند. سهم مالیات دهندگان در تولید ناخالص داخلی پاکستان بسیار کم است. پیگیریهای مربوط به خط لوله گاز پاکستان-ایران آغاز شده است و تلاش پاکستان برای مدیریت عرضه گاز در زمستان ادامه دارد.
https://www.urdupoint.com/daily/livenews/2023-09-23/news-3739840.html
گزینههایی برای کاهش هزینههای برق در حال بررسی است
محمد علی وزیر موقت نیرو از برنامههایی برای کاهش هزینههای برق از طریق تمدید دوره بازپرداخت بدهیها و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و زغال سنگ در ترکیب انرژی ذکر کرد. وی همچنین بر اساس قرارداد امتیاز بلند مدت (LTCA) به مدت 20 تا 25 به بحث در مورد خصوصی سازی 10 شرکت توزیع سابق Wapda سال اشاره کرد که تصمیم نهایی توسط کابینه فدرال گرفته خواهد شد. کاهش بار گاز در زمستانهای آینده پیشبینی میشود، اما تلاشهایی برای حفظ آن در سطح سال گذشته انجام خواهد شد. قیمت گاز افزایش خواهد یافت، اما اقداماتی برای محدود کردن تأثیر آن بر مصرف کنندگان فقیر اتخاذ خواهد شد.
https://www.dawn.com/news/1777920/options-to-cut-power-costs-being-mulled
تشویق به سرمایه گذاری در پاکستان
انوارالحق کاکار، نخست وزیر موقت، در جریان سفر خود به لندن، بازرگانان بریتانیایی را به سرمایه گذاری در پاکستان تشویق کرد و بر بهبود اقتصاد و سیاست های سرمایه گذاری پسند این کشور تاکید کرد. وی به شاخصهای مثبت اقتصادی مانند ارز قویتر، کاهش تورم و کاهش محدودیتهای وارداتی ناشی از اصلاحات دولت اشاره کرد. سرمایه گذاران بریتانیایی-پاکستانی علاقه مندی خود را برای گسترش عملیات تجاری خود در پاکستان ابراز کردند. همچنین در انتها بهبود ارتباطات هوایی پاکستان و بریتانیا برای واردات نیز مورد بحث قرار گرفت.
https://www.dawn.com/news/1777907/pm-kakar-urges-investors-to-benefit-from-improved-economy.
افزایش قابل توجه استقراض دولت پاکستان برای حمایت از بودجه در سال مالی جاری
دولت پاکستان برای حمایت از بودجه در سال مالی جاری، استقراض را به میزان قابل توجهی افزایش داده است و در 70 روز اول 1600 میلیارد روپیه وام گرفته است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته 261 میلیارد بوده است. این امر نشان دهنده شکاف رو به رشد بین درآمدزایی و مخارج دولت است که احتمالاً به دلیل کمبود درآمد یا مخارج بالاتر از بودجه است. در حالی که جمع آوری درآمد برای دو ماه اول سال مالی از هدف فراتر رفته ، تورم در حال افزایش است و پیش بینیها حاکی از آن است که تورم در ماه سپتامبر میتواند به 30 درصد برسد. افزایش قیمت فرآوردههای نفتی و انرژی باعث تورم بیشتر میگردد و بر مردم و جامعه تجاری نیز تأثیر میگذارد.
https://www.dawn.com/news/1777916/govt-borrows-rs16tr-in-70-days
با وجود بهبود ارز در بازار هنوز کاهش قیمت از سوی تولیدکنندگان میله فولادی دریافت نشده است
علیرغم کاهش اخیر ارزش دلار در بازار بین بانکی پاکستان و کاهش قیمت ضایعات در سطح جهانی، تولیدکنندگان میله فولادی افزایش قیمت 10000 روپیه در هر تن را در نظر دارند. نرخ دلار در بازار آزاد اکنون به 293 روپیه رسیده است که طی دو هفته گذشته 40 روپیه کاهش یافته است. قیمت فولاد در ماه گذشته به دلیل عواملی مانند نرخ ارز و افزایش هزینههای انرژی 10000 روپیه در هر تن افزایش یافت بود. قیمت میلگردهای فولادی با کیفیت بالا در حال حاضر از 292000 روپیه تا 294000 روپیه در هر تن متغیر هستند.
https://www.dawn.com/news/1777919/steel-prices-set-to-rise-despite-stronger-rupee
رئیس موسسه اقتصاد توسعه پاکستان: تعرفههای بالا مانع صادرات میشود
بر اساس دیداری که بین دکتر ندیمول حاق، معاون صدراعظم PIDE و گوهر اعجاز، وزیر بازرگانی پاکستان انجام شد، موسسه اقتصاد توسعه پاکستان (PIDE) تعرفههای بالا را به عنوان مانعی برای صادرات شناسایی کرده است. در این نشست وضعیت اقتصادی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و پیشنهاد شد واردات 10 قلم کالا برای رسیدن به وضعیت متعادل تر تجارت، محدود شود. شرکت کنندگان همچنین نگرانیهای خود را در مورد هزینههای بالای برق برای تولید، نیاز به تحقیق و توسعه و تقویت نوآوری در صنایع مبتنی بر فناوری مطرح کردند. وزیر بازرگانی بر اهمیت افزایش سرمایه گذاری در مشاغل در مقایسه با املاک نیز تاکید کرد.
https://www.dawn.com/news/1777921/high-tariffs-hindering-exports-pide-chief
وزیر موقت امنیت غذایی و تحقیقات ملی خواستار یکپارچه سازی زنجیره تامین است
دکتر کوثر عبدالله مالک، وزیر موقت امنیت غذایی و تحقیقات ملی، بر اهمیت ایجاد یک زنجیره تامین یکپارچه و یک چارچوب نظارتی قوی برای مبارزه با افزایش قیمت مصنوعی اقلام غذایی در پاکستان تاکید کرد. وی بر لزوم تعدیل سیاست ها برای افزایش کارایی و برابری در بخش کشاورزی نیز تاکید کرد. دکتر کوثر عبدالله مالک همچنین پیشنهاد فعال کردن مجدد شورای مشورتی امنیت غذایی را برای تسهیل ارتباط بین مقامات فدرال و استانی در مورد سیاست های کشاورزی و تأثیر آنها بر قیمت مواد غذایی ارائه کرد.
https://tribune.com.pk/story/2437804/minister-calls-for-unified-supply-chain
پاکستان VLSFO(روغن کوره با گوگرد بسیار کم) سازگار با محیط زیست را معرفی میکند
پاکستان نفت کوره با سولفور بسیار کم (VLSFO) را برای کشتیهای دریایی معرفی کرده است که با مقررات سازمان بین المللی دریانوردی IMO) 2020 ( هماهنگ است.) National Refinery Limited (NRL با موفقیت VLSFO سازگار با محیط زیست را تولید و عرضه کرده است و برای همه کشتیهای دریایی الزامی دانست. این تغییر تولید نفت کوره قدیمی را کاهش می دهد و تقاضا برای VLSFO را تثبیت میکند.
https://tribune.com.pk/story/2437819/pakistan-introduces-eco-friendly-vlsfo
تاکید شورای تجارت پاکستان به مذاکره مجدد در مورد تجارت ترانزیتی با کابل
شورای بازرگانی پاکستان (PBC) برای جلوگیری از سوء استفاده از توافقنامه تجارت ترانزیتی پاکستان و افغانستان ، مذاکره مجددی را پیشنهاد میکند. PBC بر اساس نفوس و الگوهای مصرف افغانستان، محدودیت هایی را برای کالاها ، رعایت مالیات و واریز عوارض واردات پیشنهاد کرده است . افغانستان از طریق پاکستان به دنبال برابری در عوارض و مالیات، به اعتبار اسنادی بانکی افغانی و جلوگیری از جریان کالاهای هندی نیازمند هستند. PBC همچنین خواستار نظارت بیشتر بر کالاهای ترانزیتی و بازنگری در قوانین مشترک است.
https://www.brecorder.com/news/40265324/pbc-underscores-need-for-renegotiating-transit-trade-with-kabul
بانک دولتی پاکستان سیستم پرداخت «فرد به تاجر» را راهاندازی میکند
بانک دولتی پاکستان (SBP) در سیستم پرداخت فوری خود در حال راه اندازی سیستم پرداخت آنلاین شخص به تاجر (فرد به تاجر) است. این سیستم به بازرگانان و تجار اجازه می دهد تا پرداخت های فوری خود را از مشتریان دریافت کنند. از زمان راه اندازی این سامانه، Raast (یک سیستم پرداخت فوری است که توسط بانک دولتی پاکستان معرفی شده است) بیش از 32 میلیون صاحب حساب را ثبت کرده و 225 میلیون تراکنش به ارزش 4.6 تریلیون روپیه تسهیل شده است. قرار است سیستم پرداخت آنلاین به بازرگان در ماههای آینده به طور رسمی راه اندازی شود و در حال حاضر در چندین بانک نیز مستقر شده است. بانک دولتی پاکستان همچنین در حال بررسی ارزهای دیجیتال است و هدف آن تسهیل بانکداری دیجیتال در پاکستان است.
https://www.brecorder.com/news/40265332/raast-platform-sbp-set-to-launch-p2m-payment-system
دریافت محموله گازی از روسیه
پاکستان با کمک ایران اولین محموله گاز (LPG) خود را از روسیه دریافت کرد که به دنبال اولین تحویل نفت خام روسیه توسط پاکستان در اوایل سال جاری صورت گرفت. محموله LPG 100000 تن متریک بود و بحث برای محموله دوم در حال انجام است. این واردات انرژی از روسیه باعث حل مسئله تراز پرداخت پاکستان میشود، زیرا پاکستان با چالش های بدهی خارجی مواجه است و به شدت به واردات انرژی متکی است.
https://dailytimes.com.pk/1135746/pakistan-receives-first-shipment-of-russian-lpg-russian-embassy/
صادرات سیمان در سال مالی 2024-2023 با افزایش بیش از 130 درصدی به 39.6 میلیون دلار رسید
بر اساس گزارش اداره آمار پاکستان، صادرات سیمان از پاکستان در دو ماه اول سال مالی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته 130.24 درصد افزایش یافته است. پاکستان 39.641 میلیون دلار از صادرات سیمان در ژوئیه تا اوت 2023-2024 درآمد داشته است، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل 17.217 میلیون دلار بود. بر اساس دادههای ماهانه ، صادرات سیمان در آگوست 2023 نسبت به ژوئیه 2023 به 45.53 درصد افزایش یافته است.
https://dailytimes.com.pk/1135464/cement-exports-surge-by-over-130-to-39-6-million-in-fy-2023-24/
"پروژه سوکی کیناری ،کریدور اقتصادی چین و پاکستان به سرعت در حال پیشرفت است"
پروژه برق آبی 884 مگاواتی سوکی کیناری (SK) که بخشی از کریدور اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) است، به سرعت در حال پیشرفت است. انتظار می رود این پروژه بیش از 4250 شغل ایجاد کند و برق قابل توجهی را به شبکه سراسری انتقال دهد. مدیر عامل گروه بین المللی انرژی چین انتظار دارد تا پایان سال جاری یا اواسط سال 2024 با رفع چالش های مربوط به تونل 24 کیلومتریهادس در خصوص نیروی انسانی ماهر و ماشین آلات مدرن ، تکمیل شود. پروژه برق آبی SK تقریباً سه میلیارد واحد برق مقرون به صرفه به شبکه پاکستان اضافه خواهد کرد که به توسعه صنعتی و بهبود اقتصادی کمک میکند.
https://tribune.com.pk/story/2437965/cpecs-suki-kinari-project-progressing-fast
پیشنهاد "سازمان صادرات مواد اولیه" در پاکستان
اتاق بازرگانی و صنعت لاهور (LCCI) پیشنهاد ایجاد یک "سازمان صادرات مواد اولیه" در پاکستان را داده است. این مرجع مواد خام را تنظیم و کنترل میکند از طرفی فرآوری داخلی را قبل از صادرات ترویج و برای صنایع تولیدکننده مواد خام برای صادرات، مشوقهایی ارائه میدهد. مزایای پیشنهادی شامل ارزش افزوده، قیمت های بالاتر در بازارهای بین المللی، ایجاد شغل و درآمدزایی است. سازمان صادرات مواد خام همچنین میتواند بر استراتژیهای پایدار، شناسایی بازار، استانداردهای کیفیت و شیوههای زیستمحیطی تمرکز کند.
https://tribune.com.pk/story/2437968/call-for-export-raw-material-authority
افزایش تعرفه سازمان تنظیم مقررات ملی برق (نپرا)
سازمان تنظیم مقررات ملی برق (نپرا) افزایش تعرفه K.Electric را از 1.49 روپیه تا 4.45 روپیه به ازای هر واحد برای دستههای مختلف مصرفکننده، به استثنای مصرفکنندگان ضروری، تصویب کرده است. این تعدیل که در مجموع حدود 30 میلیارد روپیه است، شامل افزایش جدید 8 میلیارد روپیه و تعدیل قبلی 22 میلیارد روپیه است. این افزایش از مصرف کنندگان K.Electric در اکتبر و نوامبر 2023 بازیابی خواهد شد.
https://www.brecorder.com/news/40265538/ke-tariff-hiked-up-to-rs445
پاکستان در دو ماه اول سال مالی 2024-2023 ،3.2 میلیارد دلار وام دریافت کرد
پاکستان در دو ماه اول سال مالی 2023-2024 3.206 میلیارد دلار وام دریافت کرده است، در حالی که این رقم در مدت مشابه در سال مالی گذشته 439.32 میلیون دلار بوده است. دولت تحت فشار است و قصد دارد با وام صندوق بینالمللی پول برای مقابله با تورم، افزایش کسری حساب جاری و کاهش ارزش پول، اقتصاد خود را تثبیت کند.
https://dailytimes.com.pk/1136091/pakistan-secures-3-2bn-in-loans-in-first-two-months-of-fiscal-year-2023-24/
تاکید اتاق بازرگانی و صنایع اسلام آباد به منظور ارتقای نقش داروسازان در رشد اقتصادی
اتاق بازرگانی و صنعت اسلام آباد (ICCI) در روز جهانی داروسازی بر اهمیت داروسازان در رشد اقتصادی پاکستان تاکید کرد. مقامات بر پتانسیل صادرات دارو برای تقویت اقتصاد و نیاز به توسعه مهارت در میان متخصصان مراقبت های بهداشتی نیز تاکید کردند. نقش داروسازان در مراقبت های بهداشتی و تاثیر اقتصادی کاهش خطاهای دارویی نیز مورد تاکید قرار گرفت.
https://dailytimes.com.pk/1136088/icci-for-enhancing-role-of-pharmacists-for-economic-growth/
سرمایه گذاری در معدن مس و طلا Reko Diq
پاکستان اقداماتی را برای جذب سرمایه گذاری خارجی از جمله از سوی عربستان سعودی برای پروژه معدن مس و طلا Reko Diq انجام می دهد. شرکت های دولتی OGDC و PPL که مجموعاً 25 درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارند، برنامههایی را برای ارزیابی تعامل بالقوه با سرمایه گذاران خارجی مستقل و انتصاب مشاوران برای این منظور اعلام کرده اند. سهام باریک گلد کانادا 50 درصد و دولت بلوچستان 25 درصد باقی مانده را در اختیار دارد. شرکت های دولتی احتمالاً سهام خود را برای تقویت ذخایر ارزی می فروشند و تخمین زده میشود که 600 میلیون دلار از فروش 25 درصد سهام به عربستان سعودی امکان پذیر است. این پروژه در طول عمر خود پتانسیل ایجاد میلیاردها دلار سرمایه گذاری و درآمد را دارد. پس از آن که دادگاه بانک جهانی از جریمه 11 میلیارد دلاری پاکستان صرف نظر کرد، قرارداد توسعه به یک شرکت کانادایی واگذار شد.
https://tribune.com.pk/story/2438391/investment-in-reko-diq-sought
شرکت توسعه نفت و گاز 224.6 میلیارد روپیه سود کسب کرده است
شرکت توسعه نفت و گاز (OGDC) برای سال مالی منتهی به 30 ژوئن 2023 رکورد سود خالص 224.62 میلیارد روپیه را گزارش کرد که نسبت به سال قبل از آن 68 درصد افزایش داشته است. سود هر سهم برای سال مالی 23 به 52.23 روپیه رسید که نسبت به 31.11 روپیه در سال قبل افزایش داشت.
https://tribune.com.pk/story/2438385/ogdc-earns-record-profit-of-rs2246b
دولت پنجاب صادرات برنج به ارزش 2 میلیارد دلار در سال جاری را تخمین می زند
دولت پنجاب امسال به ارزش 2 میلیارد دلار برنج صادر خواهد کرد، ارزش کل صادرات برنج در سال جاری 3 میلیارد دلار پیش بینی میشود. این رقم در مقایسه با سال قبل که یک میلیارد دلار برنج صادر شده بود، 100 درصد افزایش داشته است. محسن نقوی، وزیر موقت پنجاب، پیش بینی میکند که صادرات برنج این کشور در دو سال آینده به 5 میلیارد دلار برسد. علاوه بر این، تلاش هایی برای تثبیت قیمت پنبه انجام خواهد شد و از شرکت بازرگانی پاکستان (TCP) درخواست میشود که خرید پنبه را به سرعت آغاز کند. هدف اولیه تولید گندم در پنجاب 40 میلیون تن تعیین شده است و 1.9 میلیون هکتار زمین برای محصولات روغنی نیز کشت خواهد شد.
https://dailytimes.com.pk/1136200/punjab-to-export-rice-worth-2bn-during-current-year/
کمیته پاکستان و ایران درباره تجارت دوجانبه و مسائل مرزی تبادل نظر کردند
نشست کمیته مشترک تجارت مرزی پاکستان و ایران در شهر میرجاوه ایران برای بررسی مسائل مرزی، گسترش تجارت دوجانبه، فرآیندهای مهاجرت، تردد مردم در مرز، جلوگیری از قاچاق و حمل و نقل کالا برگزار شد. هر دو هیأت تدابیری را برای تقویت روابط ریلی، بانکی و تجاری بین پاکستان و ایران پیشنهاد کردند. این نشست با هدف ارتقا منطقه و حل و فصل چالش های تجاری برای هر دو طرف انجام شد. هیئت ایرانی به سرپرستی مدیرکل اداره ترانزیت و حمل و نقل بینالملل از هیئت پاکستانی استقبال کرد. در این نشست مقامات مختلف دولتی، نمایندگان بازرگانی و کارشناسان نیز حضور داشتند.
https://tribune.com.pk/story/2438420/pakistan-iran-explore-trade-expansion
واردات ماشین آلات کشاورزی طی دو ماه 27.49 درصد کاهش یافت
واردات ماشین آلات و ادوات کشاورزی پاکستان در دو ماه اول سال مالی جاری با کاهش 27.49 درصدی همراه بوده است که ارزش کل آن به 8.878 میلیون دلار رسیده است. علاوه بر این، واردات محصولات کشاورزی و سایر مواد شیمیایی به میزان 15.48 درصد کاهش و در مجموع به 1.439 میلیارد دلار در جولای تا آگوست 2023 رسید که نسبت به 1.702 میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است و واردات کود 11.65 درصد، حشره کش 27.03 درصد و واردات مواد پلاستیکی از نظر ارزشی کاهش یافته است. واردات فرآوردههای دارویی نیز در دو ماهه نخست سال جاری 12.85 درصد کاهش داشته است.
https://dailytimes.com.pk/1136198/agriculture-machinery-imports-reduced-27-49-in-two-months/
خالص ذخایر خارجی نگهداری شده توسط بانک های تجاری به 5525.1 میلیون دلار رسید
مجموع ذخایر خارجی نقدینگی پاکستان به 13161.8 میلیون دلار رسیده که بانک مرکزی 7636.7 میلیون دلار و بانک های تجاری دارای 5525.1 میلیون دلار هستند. ذخایر بانک مرکزی به دلیل بازپرداخت بدهی در هفته منتهی به 22 سپتامبر 2023، به 59 میلیون دلار کاهش یافت است.
https://www.samaa.tv/208731723-sbp-held-foreign-exchange-reserves-decrease-further-by-59-million
پاکستان به دنبال قرارداد بلندمدت نفت با روسیه است
پاکستان به دنبال توافق بلندمدت نفت با روسیه با سقف قیمت 60 دلار در هر بشکه است. یک هیئت پاکستانی قرار است در 10 اکتبر به مسکو سفر کند تا در مورد این قرارداد مذاکره نمایند. قیمت پایه 60 دلار در هر بشکه "تحویل در محل" است، که به این معناست روسیه هزینه حمل و نقل نفت به پاکستان را متقبل خواهد شد. این اقدام در بحبوحه نظارت فزاینده جهانی بر صادرات نفت روسیه صورت میگیرد و ایالات متحده امریکا و متحدانش محدودیتهای قیمتی را برای نفت روسیه وضع کردهاند تا از تامین مالی این کشور برای جنگ در اوکراین جلوگیری کنند. پاکستان از روسیه میخواهد که نفت خام را با همان سقف قیمتی که ایالات متحده امریکا حمایت میکند، عرضه کند.
https://tribune.com.pk/story/2438416/pakistan-seeks-long-term-oil-deal-with-russia