معرفی گمرک و امور مالیاتی قبرس
گمرک و امور مالیاتی از زیرمجموعههای وزارت دارایی جمهوری قبرس است و دفتر مرکزی آن در نیکوزیا قرار دارد. عمده سیاستگذاریها در این حوزه به عهده ستاد مرکزی است که در شهرهای لیماسول و لارناکا نیز نمایندگی دارد. گمرک شهر پافوس به عنوان یک واحد فرعی از دفتر گمرک لیماسول فعالیت میکند. این دپارتمان در مجموع حدود 400 کارمند دارد.
تاریخچه
سازوکار امور گمرکی و مالیاتی قبرس در شکل کنونی آن به سال 1878 باز میگردد که امپراتوری عثمانی پس از معاهده برلین، قبرس را به بریتانیای کبیر اجاره داد. درنتیجه، یک رژیم گمرکی جدید در جزیره حاکم شد. رژیم گمرکی بریتانیا مدرنتر، مؤثرتر، منصفانهتر و معقولتر از رژیمهای قبلی بود. در سال 1960 قبرس به یک کشور مستقل تبدیل شد و گمرک در دولت جدید مانند گذشته به کار خود ادامه داد. پرسنل گمرک متشکل از یونانیتبارها و ترکتبارهای قبرسی بودند. در سال 1967 اداره گمرک تحت هدایت گروهی از کارشناسان گمرک بریتانیا مجددا سازماندهی و قانون جدید و مدرنی برای آن تنظیم شد. در 19 دسامبر 1972، توافقنامه ارتباط بین جمهوری قبرس و جامعه اقتصادی اروپا (EEC) امضا شد که در آن یک اتحادیه گمرکی در دو مرحله ایجاد شد. مرحله اول در سال 1987 به پایان رسید و تمام اهداف آن محقق شد. در 1 می 2004 قبرس و 9 کشور دیگر به اتحادیه اروپا پیوستند. از آن زمان اداره گمرک قبرس بهطور فعال در جلسات مختلف شورا و کمیسیون اروپا و همچنین در گروههای کاری مربوطه با هدف ارائه اطلاعات به موقع، حل مشکلات، تهیه قوانین و مقررات اجرایی مربوطه شرکت میکند. علاوه بر این، اداره گمرک قبرس در عملیات مشترک گمرکی با همکاری سایر مقامات گمرکی، سازمانهای اروپایی و بینالمللی (مانند سازمان جهانی گمرک، یوروپل، اداره مبارزه با تقلب اروپا) با هدف مقابله با قاچاق کالاهای مشمول مالیات، قاچاق مواد مخدر و رعایت قوانین گمرکی شرکت میکند.
شرح وظایف
- حفاظت از جامعه و محیطزیست و تسهیل در بهبود کیفیت زندگی از طریق جلوگیری از ترانزیت مواد مخدر و سایر کالاهای ممنوعه.
- جمعآوری درآمدها
- تسهیل تجارت قانونی
- جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادههای آماری
- احترام به حاکمیت قانون و حقوق و آزادیهای فردی
- اعمال قوانین ملی و رعایت مفاد موافقتنامهها و کنوانسیونهای بینالمللی
- پایبندی به بیطرفی و شفافیت و صداقت در روابط خود با مردم
مقررات و فرآیندهای گمرکی
برخی مقررات و فرآیندها برای واردات کالا به قبرس عبارتند از:
سیستم تعرفه: عوارض گمرکی در قبرس توسط یک سیستم تعرفه براساس سیستم هماهنگشده توصیف کالا و کدگذاری تنظیم میشود. کالاها براساس شرح، هدف و ترکیب آنها طبقهبندی میشوند و دارای نرخهای مختلفی هستند.
مالیات غیرمستقیم: برخی از محصولات در قبرس علاوه بر تعرفه، مشمول مالیات غیرمستقیم نیز هستند. این مالیاتها بر کالاهای خاصی اعمال میشود و از نظر نرخ متفاوت است.
مالیات بر ارزش افزوده (VAT): قبرس 19 درصد مالیات بر ارزش افزوده (VAT) را بر اکثر کالاها و خدمات، بهاستثنای برخی کالاها اعمال میکند. این مالیات، جدا از عوارض گمرکی و مالیات غیرمستقیم است.
نظارت گمرکی: کالاهای واردشده به منطقه گمرکی اتحادیه اروپا، از جمله قبرس، از زمان ورود تا انجام تشریفات گمرکی تحت نظارت گمرکی قرار دارند.
مدارک: هنگام واردات کالا به قبرس، ممکن است از شما خواسته شود که مدارک خاصی مانند اثبات مالکیت خانه یا قرارداد اجاره در صورت نقل مکان به قبرس، یا مدرک اشتغال در صورت کار در قبرس ارائه دهید. گاهی ممکن است برای ترخیص کالا، به ترخیصکنندۀ مورد تأیید گمرک نیاز داشته باشید.
اظهارنامه کالا: هنگام نقل مکان به قبرس، مهم است که تمام اقلام جدید را به گمرک اعلام کنید. عدم انجام این کار ممکن است منجر به پرداخت جریمه، عوارض و مالیات شود.
بررسیهای احتمالی: گمرک در قبرس بهطور معمول همه بستهها را باز نمیکند، اما ممکن است گاهی بررسیهای تصادفی انجام شود. در صورتی که ارزش اعلامیکالا بیش از حد معینی باشد، تعداد این بررسیها ممکن است افزایش یابد.
جابجایی پول در مبادی ورودی و خروجی کشور: هر شخص حقیقی که از کشور دیگری وارد جمهوری قبرس میشود، یا جمهوری قبرس را به مقصد کشور دیگر ترک میکند، چنانچه وجه نقد به ارزش ده هزار یورو یا بیشتر را حمل میکند، باید آن را هنگام ورود یا خروج کتباً به مأمور ذیصلاح گمرک اعلام کند. رعایت این مقررات برای هماهنگی با سیاستهای اتحادیه اروپا در مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم است.
منطقه تحت مدیریت ترکهای قبرس (قبرس شمالی): در قبرس شمالی، تعرفهها در این زمینه با تعرفه گمرکی مشترک اتحادیه اروپا (CCT) هماهنگ نیست و نرخ آن بالاتر است. نرخ مالیات بر ارزش افزوده تا 20 درصد بر اکثر کالاها و خدمات اعمال میشود.