اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته دوم مرداد ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
گسترش همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان محور مهم گفتگوهای وزرای خارجه دو کشور
در دیدار دکتر حسین امیر عبداللهیان با آقای بلاول بوتو زرداری وزیر امورخارجه پاکستان و در ادامه مذاکرات هیئت های علیرتبه دو کشور، گسترش مناسبات همه جانبه ایران و پاکستان، با تاکید بر بهره گیری از ظرفیت های موجود در دو کشور به منظور توسعه همکاریهای اقتصادی و ارتقاء حجم دو جانبه مورد بررسی قرار گرفت.
وزیر امور خارجه همچنین امضای بیش از ۱۹۰ سند همکاری میان دو کشور و برگزاری ۲۱ اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی را خاطرنشان ساخت و افزود ملاقات امروز میان هیئتهای عالی رتبه دو کشور با هدف مساعدت به اجرایی شدن این توافقات و دستیابی به یک همکاری پایدار و بلند مدت میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان برگزار میشود. طی سالهای اخیر در دوره دولت جناب آقای رئیسی حجم همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است. البته با توجه به ظرفیتهای موجود در دو کشور برای گسترش مناسبات، این افزایش رضایت مقامات دو کشور را فراهم نمیآورد و ما میخواهیم که در سالهای آینده شاهد گسترش هرچه بیشتر این همکاریها باشیم.
وزیر امور خارجه پاکستان نیز گسترش مبادلات تجاری و تعمیق همکاریهای اقتصادی میان دو کشور را مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت در سالهای اخیر مراودات تجاری دو کشور بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است ولی واقعیتها و ظرفیتهایی داریم که میتوانیم این میزان را افزایش دهیم. لازم است کمیته راهبردی بر روی کلیه توافقات دو کشور تشکیل دهیم تا تمامی ابعاد روابط اعم از همکاریهای اقتصادی دفاعی و تجاری ارتقا یابد.
وی افزود دو کشور اهمیت ویژهای برای روابط دوجانبه قائل هستیم. سفر شما به پاکستان به ویژه اسلام آباد و کراچی را بسیار مفید ارزیابی میکنیم.
آقای بلاول بوتو از افتتاح بازارچههای مرزی میان دو کشور استقبال کرد و عملکرد این بازارچهها در توسعه مبادلات تجاری میان دو کشور را رضایت بخش توصیف نمود.
در این دیدار هیئتهای دو کشور گزارشهایی در خصوص وضعیت جاری و پیشرفت در همکاریهای دو کشور در زمینههای حمل و نقل و ترانزیت، امور بانکی و مالی، همکاریهای کنسولی و مناسبات پارلمانی ارائه و تبادل نمودند.
بخشی از گفتگوهای دو هیئت نیز به موضوعات منطقهای و تحولات بینالمللی اختصاص یافت.
https://mfa.gov.ir/portal/newsview/726555/
برون سپاری فرودگاه بین المللی اسلام آباد
کمیته اجرایی شورای اقتصاد ملی (ECNEC) شش پروژه به ارزش 110.2 میلیارد روپیه از جمله پیشنهاد برون سپاری نسبی فرودگاه بین المللی اسلام آباد (IIA) تحت حالت مشارکت عمومی خصوصی (PPP) را تصویب کرده است. سناتور محمد اسحاق دار وزیر فدرال دارایی و درآمد روز شنبه 5 آگوست، ریاست ECNEC را بر عهده داشت. وزارت توسعه برنامه ریزی و اصلاحات برون سپاری IIA را تحت روش PPP در ECNEC ارائه کرد.
مقامات به رئیس اطلاع دادند که هدف اصلی این پروژه فقط افزایش سرمایه نیست، بلکه نوسازی زیرساخت های موجود IIA و امکانات مرتبط با جلب مشارکت بخش خصوصی است. این به نوبه خود به بسیج مالی خصوصی، آوردن تخصص بین المللی برای بهبود کیفیت و کارایی خدمات و اجرای آخرین استانداردهای بین المللی برای تحریک رشد هوانوردی کمک میکند.
https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/08/05/ecnec-approves-proposal-to-partially-outsource-the-islamabad-international-airport-proposal/
فروش سیمان شاهد رشد چشمگیر 57.4 درصدی در جولای 2023 است
صنعت سیمان در پاکستان در جولای 2023 رشد قابل توجهی را تجربه کرد و مجموع فروش سیمان به 3.212 میلیون تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال مالی گذشته 57.44 درصد، افزایش قابل توجهی را نشان می دهد.
فروش محلی سیمان طی ژوئیه 2023 رشد قابل توجهی 47.15 درصدی (با فروش صنعت 2.776 میلیون تن در مقایسه با 1.887 میلیون تن در ژوئیه 2022) را نشان دادند. این روند مثبت به فروش های صادراتی نیز تعمیم یافت که با رشد خیره کننده 183.91 درصد (از 153517 تن در جولای 2022 به 435854 تن در جولای 2023 )افزایش یافت. تجزیه و تحلیل منطقه ای نشان داد که کارخانههای سیمان مستقر در شمال در ژوئیه 2023 به 2.473 میلیون تن تولید رسیدند که در مقایسه با 1.688 میلیون تن تولید در جولای 2022، رشد قابل توجه 46.54 درصد(739376 تن سیمان در جولای 2023 در مقایسه با 352747 تن در جولای 2022) را ثبت کردند.
https://profit.pakistantoday.com.pk/2023/08/03/cement-despatches-witness-impressive-growth-of-57-4-in-july-2023/
کاهش صادرات برنج در سال 2023
صادرات برنج در کشور پاکستان به دلیل وقوع سیل، در سال مالی گذشته (سال مالی 2023) به شدت کاهش یافت، یعنی 14 درصد کاهش نسبت به سال گذشته. به گفته صادرکنندگان، با این حال، پیش بینی محصول در سال جدید و ممنوعیت صادرات برنج توسط هند به دستیابی به صادرات بالای برنج در طول سال مالی 2024 کمک خواهد کرد.
بر اساس آمارهای رسمی، پاکستان از نظر ارزشی 2.14 میلیارد دلار صادرات برنج در سال مالی 2023 در مقایسه با 2.51 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی 2022 درآمد ارزی داشته است که نشان دهنده کاهش 364 میلیون دلاری است.
در مجموع، از نظر حجمی صادرات برنج طی سال مالی گذشته 25 درصد کاهش یافته است. این کشور طی ماههای ژوئیه تا ژوئن سال مالی 2023، 3.717 میلیون تن برنج شامل باسماتی و سایر انواع برنج صادر کرد که در مقایسه با 4.97 میلیون تن در دوره مشابه سال قبل کاهش قابل ملاحظه ای داشته است.
https://www.brecorder.com/news/40256214/all-time-high-rice-exports-likely
حمایت از مصرف کنندگان کم مصرف و اختصاص بودجه به بخش برق
رشید محمود لنگریال، دبیر بخش دولتی، اظهار داشت که دولت 976 میلیارد روپیه برای بودجه بخش برق اختصاص داده است. وی ضمن ارائه توضیحاتی به کمیته دائمی انرژی مجلس ملی (بخش برق)، گفت از مصرف کنندگانی که حداکثر تا 200 واحد مصرف میکنند حمایت میشود.
اعضای کمیته با ابراز نگرانی جدی از افزایش تعرفه برق افزودند که قبوض برق خارج از توان پرداخت مصرف کننده است. صیرا بانو با بیان اینکه مردم قادر به پرداخت قبوض برق نیستند، گفت: قیمت هر واحد برق به شدت افزایش یافته است.
https://www.brecorder.com/news/40256210/rs976bn-set-aside-for-power-sector-pd-official-tells-na-panel
تصمیم برای اجازه واردات مصالح ساختمانی به مناطق فرآوری صادراتی
دولت تصمیم گرفته است تا واردات مصالح ساختمانی به ارز پاکستانی را در مناطق پردازش صادراتی (EPZs) مجاز کند، اقدامیبا هدف ارتقای توسعه و صادرات EPZ به ویژه در مناطق شمالی.
این اصلاحات به سرمایه گذاران در EPZ مناطق شمالی گجرانوالا، سیالکوت و ریسالپور این امکان را می دهد که مصالح ساختمانی را به جای ارز خارجی از منطقه تعرفه وارد کنند و از این طریق به آنها در صرفه جویی ارزی و حمایت از صنعت داخلی کمک کند.
این اصلاحات به درخواست اتاق بازرگانی سیالکوت به نخست وزیر ارائه شد، اما بانک دولتی با این پیشنهاد مخالفت کرد.
https://www.express.pk/story/2516770/6/