معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۵/۲۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۲۷

تلاش دولت پاکستان برای افزایش صادرات تجهیزات فناوری اطلاعات

نخست وزیر پاکستان بر افزایش صادرات فناوری اطلاعات به 2.5 میلیارد دلار تاکید کرد. وی اظهار داشت : پاکستان باید صادرات فناوری اطلاعات خود را به 2.5 میلیارد دلار و سرمایه گذاری را به 20 میلیارد دلار در یک بازه زمانی سه ساله افزایش دهد.

نخست وزیر پاکستان در سخنرانی در سمینار فناوری اطلاعات (IT) و مراسم راه اندازی چندین پروژه مرتبط با فناوری اطلاعات گفت: ما باید تحت هر شرایطی با حمایت و تخصیص سرمایه به هدف خود در این خصوص برسیم. وی در جمع دیپلمات‌ها، کارشناسان فناوری اطلاعات، سرمایه‌گذاران، کارآفرینان، اساتید و دانشجویان گفت : شورای ویژه تسهیل سرمایه‌گذاری (SIFC) برای بحث در مورد مسائل و یافتن راه‌حل‌ها با آنها با دست اندرکاران فناوری اطلاعات (IT) گفتگو خواهد کرد و این موضوع به یک فرهنگ  تولید و مشارکت تبدیل شده و رو به جلو حرکت خواهد کرد.

نخست وزیر در ادامه  گفت: پاکستان با توانمندی‌های جوانان با ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار غنی است که دارای مهارت های مدرن، به ویژه فناوری اطلاعات است در این زمینه به پیش خواهد رفت، اما رقم صادراتی که حدود 2.5 میلیارد دلار است، به دلیل عدم حمایت جدی و رویه‌های قدیمی، آن را قابل توجیه نیست. نخست وزیر با اشاره به روند کشور همسایه ای که در زمینه فناوری اطلاعات و صادرکنندگان آن الان سرآمد است، گفت که پاکستان نیز در موقعیتی قرار دارد که ادعا رفتن به فضا را دارد.

نخست وزیر سرمایه‌گذاران را برای سرمایه گذاری در این خصوص فرا‌خواند و اظهار داشت که دولت از طریق شورای ویژه تسهیل سرمایه‌گذاری (SIFC) تسهیلات همه جانبه را در اختیار آنها قرار می‌دهد، زیرا خودش ریاست جلسه کمیته Apex را بر عهده دارد و ژنرال عاصم منیر رئیس ستاد ارتش نیز نقش کامل خود را در این پروژه ایفا می‌کرد. وی تاکید کرد : شورای ویژه تسهیل سرمایه‌گذاری (SIFC)  بر تقویت سرمایه گذاری در کشاورزی، فناوری اطلاعات، معدن و تولید و دفاع تمرکز خواهد کرد. این پروژ به طور جدی یک حرکت رو به جلو به عنوان  یک پنجره که از حمایت و پشتیبانی دولت برخوردار است. او اطمینان داد که تسهیلات مورد نظر بدون هیچ تاخیری در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌گیرد هیچ تاخیری در این خصوص به هر قیمتی قابل تحمل نیست.

تشویق و ترغیب جهت افزایش صادرات فناوری اطلاعات :

 نخست وزیر پاکسنتن در ادامه گفت: با اجرای پروژه‌های اقتصادی کشور با حضور فرمانده ارتش، اقتصاد کشور  شکوفا خواهد شد. وی مدعی شد که از همه دست اندرکاران برای اجرای پروژه‌های اقتصادی حمایت می‌کند. او قول داد که صادرات فناوری اطلاعات را تا به 20 میلیارد دلار افزایش دهد. ثابت شده است. صنعت فناوری اطلاعات به عنوان منبع سریع ثروت برای کشورهایی که از منابع طبیعی محروم هستند یا هنوز از این منابع به درستی استفاده نکرده اند. نارندرا مودی نخست وزیر هند در سفر اخیر خود به آمریکا با غرور به خود می‌بالید که کشورش به اندازه ای که عربستان سعودی نتوانسته از نفت استفاده کند، از صادرات فناوری اطلاعات در سال گذشته ثروتی عظیم به دست آورده است. در پاکستان، بخش‌های فناوری اطلاعات یکی از بخش‌هایی است که سریع‌ترین رشد را دارد. صادرات فناوری اطلاعات پاکستان طی سال‌های اخیر دو برابر شده است و انتظار می‌رود در چهار سال آینده ۱۰۰ درصد و جهار سال بعدی به ۷ میلیارد دلار برسد.

بر اساس بررسی‌های به عمل آمده توسط بانک دولتی پاکستان، صادرات فناوری اطلاعات برای اولین بار با 47.4 درصد به 2.2 میلیارد دلار از ژوئیه تا آوریل 2022-2021 در مقایسه با 1.44 میلیارد دلار در سال 2019 و مبلغ 1.7 میلیارد دلار سال مالی  2021 رسیده است. ایالت لاهور بزریگترین مرکز فناوری اطلاعات با بیترین شرکت های فناوری اطلاعات با تعداد 3567 شرکت در پاکستان است. همچنین این بخش از صنعت در کراچی و اسلام آباد در حال توسعه است. فناوری اطلاعات امروزه نقش مهم را در پویایی در توسعه کشورها دارد..

بخش فناوری اطلاعات پاکستان در حال تثبیت خود به عنوان منبعی متمایز برای توسعه نرم افزارهای امروزی و است. طرح سیاست دیجیتال سال 2018 پاکستان در چشم انداز 2025 با سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در صنعت فناوری چندین پروژه را اجرا خواهد کرد. علیرغم برون سپاری برخورداری از این صنعت، هنوز با مشکلات و چالش هایی رو به برو هستیم که موانع مهمی در راه پیشرفت این صنعت است.

اولین مشکل در این خصوص کندی اینترنت در کشور است. البته ضریب نفوذ پهنای باند در پاکستان در ده سال گذشته به دلیل استفاده از شبکه‌های 3G و4G به طور قابل توجهی افزایش یافته است، اما با این حال بخش بزرگی از جمعیت کشور هنوز به خدمات اینترنتی با کیفیت بالا دسترسی ندارند.

مشکل دیگر در صنعت فناوری اطلاعات در پاکستان کمبود منابع مالی در اجرای پروژه‌های جدید در حوزه تکنولوژی‌های جدید و نوآورانه است. سرمایه گذاری در صنعت در پاکستان خطرپذیر هنوز و در مراحل اولیه است و نهادینه نشده و به طورکامل از کارآفرینان حمایت نشده است. فارغ التحصیلان فناوری اطلاعات فاقد دانش و نیاز این بخش هستند. برنامه دانشگاهی و توانایی‌های آکادمیک فناوری اطلاعات در پاکستان پایین تر از استانداردهای بین المللی است. بخش فناوری اطلاعات نیازمند فارغ التحصیلانی با آخرین مهارت های مورد نیاز مشتریان چند ملیتی است، اما فارغ التحصیلان با استفاده از برنامه‌های درسی و فناوری قدیمی آموزش داده می‌شوند.

برای تولید فارغ التحصیلانی که از صلاحیت و مهارت بیشتری برخوردار باشند، همه دانشکده‌ها باید فناوری نوین و نوآورانه فعلی را در برنامه‌های درسی خود بگنجانند. ناآرامی‌های سیاسی پاکستان بر گسترش این کشور تأثیر گذاشته است و به دلیل تغییرات مکرر در قوانین و مقررات دولتی، سرمایه گذاری و برنامه ریزی‌های بلندمدت شرکت های سرمایه گذار در این خصوص را با مشکل مواجه می‌کنند. چارچوب قانونی برای تجارت الکترونیکی وجود ندارد. یک چارچوب قانونی مناسب برای تشویق تجارت الکترونیک و سیستم های پرداخت الکترونیکی در پاکستان مورد نیاز است.

شایان ذکر است فناوری اطلاعات (IT)  در سال های اخیر به عنوان یک علم پیش رو  در جهان روبه پیشرفت است و همه کشورها در این موضوع سرمایه گذاری زیادی کرده اند. پاکستان نیز در سال های اخیر بر موضوع فناوری اطلاعات تاکید دارد و در تلاش است که با ارائه تسهیلات و تشویق سرمایه داران نسبت به افزایش صادرات فناوری اطلاعات اقدام نماید.

 منبع : روزنامه انگلیسی زبان بلوچستان تایمز – مورخ 1402.04.30

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما