معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۴/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۹۷

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم تیرماه 1402مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

افزایش تجارت دوجانبه بین تاجیکستان و ایران

 خبرگزاری اسپوتنیک : بر اساس آمار رسمی، تجارت دوجانبه تاجیکستان و ایران در حوزه کشاورزی در سه ماه نخست سال جاری بالغ بر 81 میلیون دلار بوده است که نسبت به سال گذشته 6.5 میلیون دلار افزایش داشته است. این آمار اخیراً در دیدار محمدتقی صابری سفیر جمهوری اسلامی ایران در شهر دوشنبه با قربان حکیم زاده وزیر کشاورزی جمهوری تاجیکستان اعلام شد.

 باید یاد آور شد که بر اساس اطلاعات علی اکبر محرابیان وزیر نیرو ایران، مبادلات تجاری تاجیکستان و ایران در سال 2022 نسبت به سال 2021 سیصد درصد افزایش داشته است.

شایان ذکر است در سال 2021، به میزان 427 تن خوراک ماهی از ایران به تاجیکستان وارد شده است. همچنین در 3 ماه سال 2022، تعداد 12 دستگاه تراکتور نوع های 475، 470 و  100 دستگاه شخم زنی به تاجیکستان صادر شده است. امروزه تراکتورهای ایرانی به 30 کشور جهان از جمله کشورهای آسیای مرکزی صادر می‌شود.

https://sputnik.tj/20230706/kohishi-tijorati-dujonibai-tojikistoun-eron-1058118586

 

افتتاح کارخانه پردازش کاغذ و تولید محصولات پلی گرافی «پاپیروس» در استان سغد

 خبرگزاری خاور : امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان کارخانه پردازش کاغذ و تولید محصولات پلی گرافی «پاپیروس» را در شهر خجند مورد بهره برداری قرار داد. شرکت تولیدی عمدتاً در پردازش کاغذ و تولید دفترچه‌های آموزشی، علمی، کاری و آلبوم‌ها مشغول است. ظرفیت روزانه شرکت 200-150 هزار دفترچه‌ گوناگون آموزشی و آلبوم مختلف است که در ماه به 4.5 میلیون خواهد رسید همچنین 140-150 تن مواد اولیه برای تولید این مقدار محصول فرآوری می‌شود و حدود 98 درصد محصولات تولیدی برای صادرات در نظر گرفته شده است.

https://khovar.tj/rus/2023/07/glava-gosudarstva-emomali-rahmon-v-hudzhande-sdal-v-ekspluatatsiyu-predpriyatie-po-pererabotke-bumagi-i-proizvodstvu-poligraficheskoj-produktsii-ooo-papirus/

 

دیدار وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی تاجیکستان با وزیر اقتصاد ملی قزاقستان

ذوقی ذوقی زاده وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان در تاریخ 1 جولای سال 2023 در شهر آستانه جمهوری قزاقستان با علی بیک کوئانتیراف، وزیر اقتصاد ملی جمهوری قزاقستان ملاقات کرد.

در این دیدار عنوان شده است که در طی سال 2022 میزان گردش تجارت خارجی جمهوری تاجیکستان و جمهوری قزاقستان با 22.3 درصد افزایش، بالغ بر 1441.2 میلیون دلار شده و کشور قزاقستان دومین شریک بزرگ تجاری تاجیکستان شده است.

در این دیدار همچنین طرف ها در خصوص اتخاذ اقدامات مربوط به اجرایی نمودن دستورات سران دو کشور، صورتجلسه اجلاس کمیسیون بین دولتی، نقشه راه افزایش گردش تجارت میان جمهوری تاجیکستان و جمهوری قزاقستان برای سال های 2024-2023، بویژه صادرات محصولات و اجرایی نمودن طرح های سرمایه گذاری، به توافق رسیدند.

همزمان ذوقی زاده از وزیر قزاق دعوت به عمل آورد که در همایش اقتصادی کشورهای آسیای مرکزی که در نظر است 15-14 سپتامبر سال 2023 در شهر دوشنبه در چارچوب نشست سران کشورهای آسیای مرکزی برگزار شود، شرکت نماید.

در پایان دیدار مذکور طرف ها به منظور گسترش همکاری‌های متقابلاً سودمند، اعلام آمادگی نموند.

سایت وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان، مورخ 10 تیر

https://medt.tj/ru/news/novosti-ministerstva-ekonomiki/2687-ministr-ekonomicheskogo-razvitiya-i-torgovli-respubliki-tadzhikistan-vstretilsya-s-ministrom-natsionalnoj-ekonomiki-respubliki-kazakhstan

 

مراسم امضاء توافقنامه بلاعوض بین وزارت مالیه و نماینده بانک جهانی در تاجیکستان

بین جمهوری تاجیکستان و انجمن بین المللی توسعه در تاریخ 30 جون سال جاری مراسم امضاء توافقنامه مربوط به سرمایه گذاری (طرح «محیط آموزش-اصلی تحصیلات با کیفیت») برگزار شد.

توافقنامه مذکور از سوی فیض الدین قهارزاده، وزیر مالیه (دارایی) جمهوری تاجیکستان و اوزان سِویملی، نماینده دائم بانک جهانی در جمهوری تاجیکستان به امضاء رسید. هدف اصلی طرح مذکور، ارتقاء کیفیت شرایط آموزش و محیط آموزشی در مدارس جداگانه تحصیلات متوسطه عمومی می‌باشد. اجرای این طرح از سال 2023 شروع شده، تاریخ پایان آن سال 2029 در نظر می‌باشد. همزمان در روز مذکور مراسم امضای توافقنامه مربوط به سرمایه گذاری «طرح نوسازی حفظ اجتماعی و همگرایی اقتصادی» بین جمهوری تاجیکستان و انجمن بین المللی توسعه  (صندوق چند جانبه کمک اعتمادی صندوق جهانی سرمایه گذاری برای زنان، کودکان و نوجوانان) صورت گرفت.

ارزش عمومی طرح مذکور 37.5 میلیون دلار می‌باشد که 35 میلیون دلار آن از محل کمک های بلاعوض  انجمن مذکور و 2.5 میلیون دلار آن از محل صندوق چند جانبه کمک اعتمادی صندوق جهانی سرمایه گذاری برای زنان، کودکان و نوجوانان سرمایه گذاری می‌شود.

سایت وزارت مالیه (دارایی) جمهوری تاجیکستان، مورخ 12 تیر

http://moliya.tj/marosimi-baimzorasonii-sozishnoma%d2%b3oi-grant%d3%a3/

 

سرمایه گذاری 650 میلیون دلاری بانک توسعه اوراسیا در کشور

به گزارش اداره همکاری‌های بین المللی وزارت توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان، بانک توسعه اوراسیایی برای اجرایی نمودن طرح های اولویت دار در تاجیکستان مبلغ 650 میلیون دلار اختصاص خواهد داد.

به اطلاع منبع، طبق توافقنامه مذکور، مبلغ مورد اشاره طی سه سال از سال 2023 تا 2026 اختصاص خواهد یافت.

در ملاقات ذوقی زاده، وزیر توسعه اقتصاد و بازرگانی جمهوری تاجیکستان با نیکولای پادگوزاف، رئیس بانک مذکور در مورد این سرمایه گذاری توافق حاصل شده است. گفته می‌شود، مذاکرات در چارچوب نشست سالانه شورای بانک توسعه اروآسیا در شهر آستانه صورت گرفت.

در جریان دیدار مذکور طرف ها همچنین مسائل توسعه همکاری‌های تاجیکستان و بانک اوراسیایی، جلب مبالغ دارای امتیاز را مورد بررسی قرار دادند.

رئیس بانک توسعه اوراسیایی اعلام آمادگی نمود که سرمایه گذاری طرح ها در این بخش ها را افزایش داده و اطمینان داد که صندوق سرمایه گذاری این بانک در تاجیکستان تا 5 درصد مجموع سرمایه گذاری آن افزایش خواهد یافت.

تا کنون بانک توسعه اوراسیایی و ساختارهای آن 13 طرح را به مبلغ 266.4 میلیون دلار سرمایه گذاری نموده اند.

خبرگزاری تاجیک پرس، مورخ 11 تیر

https://tajikpress.com/2023/07/02/%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%be%d1%8f%d0%b3%d1%83%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b8-650-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%bb%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b8-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%be/

 

کاهش میزان صادرات محصولات تاجیکستان

به گزارش آژانس آمار کشور، تاجیکستان در سه ماهه اول سال جاری مبلغ 560 میلیون دلار کالا و محصولات به خارج از کشور صادر نموده است که 34 درصد (288 میلیون دلار) کمتر از دوره مشابه سال گذشته می‌باشد.

کاهش میزان صادرات کشور، قبل از همه مرتبط با کاهش صادرات سنگ و فلزات قیمتی و نیمه قیمتی (کاهش 97 درصدی)، پنبه و الیاف پنبه (55 درصد)، منسوجات و محصولات آماده از آن (44 درصد) می‌باشد.

همچنین صادرات میوه و سبزیجات و مواد معدنی (سیمان، سنگ معدن و کنسانتره، برق و زغال سنگ) نسبتاً کمتر کاهش یافته اند.

شرکای اصلی صادراتی تاجیکستان در این دوره شامل قزاقستان 23.6 درصد از میزان کل صادرات، چین 22 درصد، ترکیه 13،1 درصد و روسیه 12.9 درصد بوده اند.

در ضمن، واردات کالا بالعکس به میزان 21 درصد افزایش یافته و از 1.9 میلیارد دلار ماه‌های ژانویه الی می سال 2022 بالغ بر 2.3 میلیارد دلار شده است.

واردات بیشتر شامل مواد معدنی (فراورده‌های نفتی، گاز مایع، زغال و ...) 17 درصد، ماشین و تجهیزات 14 درصد، فلزات غیر قیمتی و محصولات آماده از آن 10 درصد بوده است.

کشورهای تامین کنندگان اصلی کالای تاجیکستان کشورهای روسیه 27.8 درصد، چین 20،4 درصد و قزاقستان 15.1 درصد بوده اند.

در مجموع گردش تجارت خارجی تاجیکستان طی ماه‌های ژانویه الی می سال جاری بیش از 2.8 میلیارد دلار ارزیابی شده است که 3.9 درصد بیشتر از دوره مشابه سال 2022 می‌باشد. تاجیکستان در این دوره با 104 کشور جهان روابط تجاری داشته است.

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 13 تیر

          https://old.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20230704/eksport-tadzhikskoi-produktsii-upal-na-288-millionov

 

میزان ورود حواله‌ها به تاجیکستان در سال 2022

در گزارش بانک جهانی درخصوص اقتصاد تاجیکستان آمده است؛ جریان خالص وجوه ارسالی به تاجیکستان در سال 2022 همچنان عامل اصلی رشد اقتصادی بوده و به بالاترین حد خود یعنی 49 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است.

طبق اطلاع رسمی، میزان تولید ناخالص داخلی کشور در سال 2022 بالغ بر حدود 116 میلیارد سامانی (10.5 میلیارد دلار) شده است. متناسباً ورود حواله‌ها بالغ بر 5.2 میلیارد دلار شده است که رکورد بالایی برای کشور می‌باشد.

طبق اظهار خانوارها، بیش از 80 درصد حواله‌ها برای دریافت مواد غذایی و حدود 10 درصد آن برای براورده سازی سایر نیاز ها، از قبیل بهداشت، مسکن و آموزش استفاده می‌شود.

نظر سنجی آژانس آمار تاجیکستان حاکی از آن است که از 22 تا 30 درصد درآمد کل خانوارها از طریق انتقال حواله‌ها تامین می‌شود که بیش از 90 درصد آن از روسیه وارد می‌شود.

کارشناسان بانک جهانی بر این نظرند که تاجیکستان یکی از کشورهای وابسته به حواله‌ها باقی می ماند. آنان تاکید نمودند که حدود 1 میلیون مهاجر تاجیک در روسیه زندگی و فعالیت می‌کنند.

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 13 تیر

https://old.asiaplustj.info/ru/news/tajikistan/economic/20230704/tadzhikistan-v-2022-godu-poluchil-rekordno-visokii-obem-denezhnih-perevodov

 

بررسی تقویت همکاری‌های اقتصادی تاجیکستان و آذربایجان در باکو

 خبرگز اری خاور : ذوقی ذوقی زاده وزیر توسعه اقتصادی و تجارت جمهوری تاجیکستان روز 7 ژوئیه سال جاری در باکو با هدایت اسداف نخست وزیر جمهوری آذربایجان دیدار و گفتگو  کرد که در جریان آن گسترش همکاری‌های اقتصادی دوجانبه مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش رسانه‌ها، طرفین توافق کردند که در حوزه‌های تجاری و اقتصادی، ایجاد شرکت های صنعتی مشترک، از جمله در قلمرو مناطق آزاد اقتصادی جمهوری تاجیکستان، حمل و نقل نفت خام از آذربایجان برای نیاز کارخانه فرآوری نفت مناطق آزاد اقتصادی «دنغره»، جذب سرمایه برای نوسازی شرکت سهامی « آلومینیوم تاجیک»، صادرات آلومینیوم، کرایولیت و فلوراید آلومینیوم از تاجیکستان به آذربایجان، واردات خاک رس از آذربایجان به تاجیکستان، فرآوری محصولات کشاورزی، ارائه تخفیف در حمل و نقل ریلی، توسعه گردشگری، جستجو و اکتشاف ذخایر زیرزمینی تاجیکستان و در مجموع افزایش تجارت دوجانبه  باعث تقویت همکاری خواهد شد. ششمین نشست کمیسیون همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین جمهوری تاجیکستان و جمهوری آذربایجان روز 7 ژوئیه در باکو برگزار شد.

https://khovar.tj/2023/07/to-ikiston-va-ozarboj-on-amkorii-i-tisodiro-ta-viyat-mebahshand/

 

افزایش واردات گندم از قزاقستان

طی مدت 9 ماه اخیر، از ماه سپتامبر سال 2022 تا ماه می سال 2023، تاجیکستان بر اساس میزان واردات گندم از قزاقستان، پس از ازبکستان در مقام دوم قرار دارد.

خبرگزاری آ. پ. ک اینفورم با نقل از آمار رسمی قزاقستان نوشته است، در این دوره این کشور 804 هزار و 500 تن گندم به تاجیکستان صادر کرده است.

تنها در ماه می سال جاری 67 هزار تن گندم از جمهوری قزاقستان به جمهوری تاجیکستان وارد شده است.

شایان ذکر است که بهار سال جاری در جریان همایش تجار قزاقستان و تاجیکستان 39 قرارداد تجاری به مبلغ بیش از 1 میلیارد و 800 میلیون دلار بسته شده که شامل انتقال گندم و روغن آفتابگردان به تاجیکستان بوده است.

بر اساس گزارش خدمات گمرک کشور، در ماه اول سال جاری واردات آرد نسبت به مدت مشابه سال 2022 حدود 24.7 درصد و واردات گندم 18 درصد کاهش یافته است.

طبق داده‌های این منبع، در این دوره بیش از 2.7 هزار تن آرد وارد شده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 24.7 درصد کاهش یافته است. میزان واردات آرد نیز بالغ بر 865 هزار دلار بوده است.

مقامات ذیربط کشور ادعا می‌کنند که تا کنون حدود 90 درصد نیاز داخلی تاجیکستان برای آرد از طریق تولید داخلی تامین می‌شود.

خبرگزاری تاجیک پرس، مورخ 13 تیر

https://tajikpress.com/2023/07/04/%d0%b0%d1%84%d0%b7%d0%be%d0%b8%d1%88%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bc%d0%b8-%d2%9b%d0%b0%d0%b7%d0%be%d2%9b%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bd/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما