اخبار اقتصادی تاجیکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته دوم اردیبهشت ماه 1402مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
نارضایتی نماینده تاجیکستان از عملکرد شرکتهای تلفن همراه
پایگاه اطلاع رسانی اسپوتنیک تاجیکستان: عبدالحلیم غفور زاده رئیس حزب سوسیالیست تاجیکستان از عملکرد شرکتهای تلفن همراه در این جمهوری انتقاد کردکه همیشه به تماسهای ساکنان پاسخ نمیدهند. هنگام تماس با مراکز خدمات شرکتهای تلفن همراه، زمان زیادی صرف میشود، اما بدون صحبت با اپراتور، اتصال قطع میشود. رئیس حزب سوسیالیست تاجیکستان در جریان بررسی موضوع ارتباطات و اینترنت در مجلس، نماینده مردم با ذکر این نکته از معاون خدمات ارتباطات تاجیکستان علت چنین وضعیتی را جویا شده است. موضوع ارتباط با مراکز خدماتی بسیار مهم است.
این مقام مسئول در مجلس وعده داد: مرکز تماسی نیز زیر نظر خدمات ارتباطات با شماره 221009 ایجاد شود که مجدداً در این خصوص بحث خواهد شد. این در حالی است که اخیراً امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در پیام خود به مجلس و جلسه عمومی دولت، ارتقای کیفیت ارتباطات و اینترنت در این جمهوری را تعیین کرده است. خدمات ارتباطی جمهوری تاجیکستان موظف به کاهش هزینه ارتباطات موبایل و اینترنت و در دسترس قرار دادن اینترنت پرسرعت در تمام مناطق کشور شد.
همچنین به دنبال دستورالعمل رئیس دولت، خدمات ضد انحصار تاجیکستان اعلام کرد که اقداماتی را برای کاهش قیمت اینترنت و ارتباطات سیار در این کشور آغاز کرده است.
https://sputnik.tj/20230423/mushtari-khatti-aloqa-norozigii-vakil-mobili-1056633561.html
ثبت حدود 600 هزار وسیله نقلیه در تاجیکستان
پایگاه اطلاع رسانی اسپوتنیک تاجیکستان: وزارت حمل و نقل تاجیکستان تعداد خودروهای ثبت شده در این جمهوری را 600 هزار دستگاه اعلام کرد که بیشتر آنها در مالکیت افراد میباشد. بیش از 2.3 هزار کارخانه و شرکت با مالکیتهای مختلف در بخش حمل و نقل جاده ای و ریلی تاجیکستان فعالیت میکنند.
بنا به گزارش وزارت نقلیات تاجیکستان، تا اول آوریل بیش از 577 هزار دستگاه خودرو در تاجیکستان ثبت شده است. بیش از 50000 وسیله نقلیه باری و بیش از 15500 وسیله نقلیه مسافری هستند.
وزارت حمل و نقل تاکید کرد که از مجموع این تعداد بیش از 507 هزار خودروی شخصی و حدود 1800 خودروی ویژه هستند.در سه ماهه نخست امسال بیش از 23.3 میلیون تن محموله با انواع خودرو جابجا شده است و حجم بار نزدیک به 11 درصد و تردد مسافر بیش از 11 درصد افزایش یافته است. در بازار خدمات حمل و نقل با توجه به شرایط اقلیمی خاص و موقعیت جغرافیایی کشور، حوزه حمل و نقل خودرویی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.بیش از 93 درصد کالاها و بیش از 96 درصد مسافران از طریق حمل و نقل جاده ای جابجا میشوند.
https://sputnik.tj/20230417/sabt-vositai-naqliyot-tojikiston-1056510858.html
ارزیابی بانک توسعه اوراسیا از امنیت غذایی در تاجیکستان
پایگاه اطلاع رسانی آسیا پلوس: بنا به اعلام کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران بانک توسعه اوراسیا (EBRD)، در منطقه اوراسیا میزان خودکفایی محصولات غذایی از 80 تا 95 درصد فراتر میرود، اما وقتی کشورها را جداگانه در نظر بگیریم، تفاوت ها و مشکلات قابل توجهی وجود دارد. این در گزارش بانک گزارش شده است.
در منطقه اوراسیا، کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا (ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه) و همچنین تاجیکستان و ازبکستان قرار دارند. به گفته تحلیلگران، بالاترین سطح خودکفایی در منطقه در زمینه غلات (132درصد) و محصولات روغنی (151درصد) و کمترین در میوهها (65درصد) مشاهده شده است.
این منطقه فرصت های زیادی برای توسعه تولید و صادرات محصولات غذایی دارد. نویسندگان این گزارش تاکید میکنند: استفاده از ظرفیت تولید، ذخیرهسازی و صادرات منطقه امکان تامین غذای ۲۴۰ میلیون نفر از مردم کشور های جهان و علاوه بر آن ۳۶۰ میلیون نفر در کشورهای ثالث را فراهم میکند.
بر اساس برآوردها در سال 2021، سطح خودکفایی در منطقه اوراسیا به شرح زیر است: 151درصد برای گیاهان روغنی،132درصد محصولات غلات،193درصد سبزیجات و میوهها، 100 درصد گوشت، 99درصد - تخم مرغ، 97درصد شیر و محصولات فرآوری شده آن، 92درصد سیب زمینی، 84درصد چغندر قند.
به گفته تحلیلگران بانک توسعه اوراسیا، تاجیکستان در زمینه خودکفایی شکر، روغن نباتی و غلات با مشکل مواجه است. تاجیکستان در کنار ارمنستان و قرقیزستان علیرغم پیشرفت در دستیابی به امنیت غذایی، همچنان به واردات مواد غذایی وابسته بوده و واردکننده خالص محصولات غذایی محسوب میشود.
نویسندگان گزارش تاکید میکنند که بیشترین بخش از ظرفیت صادراتی استفاده نشده محصولات غذایی در تاجیکستان - 67.5 درصد، ارمنستان - 57.1 درصد و ازبکستان - 56.9 درصد مشاهده شده است.
روند بهره وری از اراضی زراعی در سالها فزایش یافته، اما ذخایر قابلتوجهی برای رشد گسترده وجود ندارد. در استراتژی توسعه ملی تاجیکستان تا سال 2030، تضمین امنیت غذایی و دسترسی جمعیت به مواد غذایی با کیفیت به عنوان یکی از اهداف استراتژیک شناخته شده است. این استراتژی افزایش خودکفایی غذایی را تا سال 2030 به 70 درصد و کاهش سهم هزینه های غذایی خانوار به 40 درصد از کل درآمد را پیش بینی میکند.
https://www.asiaplustj.info/tj/news/tajikistan/economic/20230426/baor-amniyati-ozuavorii-toikistonro-arzyob-kard-faat-alladonavu-shakar-va-ravan-namerasad
مشارکت سازمان آقاخان در توسعه بخش کشاورزی در تاجیکستان
پایگاه اطلاع رسانی آسیا پلوس: نماینده دائم سازمان آقاخان در جلسه وزارت کشاورزی جمهوری تاجیکستان شرکت کرد. قاضی دولت قائم داداف، نماینده دائم سازمان آقاخان برای توسعه در تاجیکستان (AKDN) در نشست وزارت کشاورزی جمهوری تاجیکستان درتاریخ 20 آوریل سالجاری شرکت کرد. در این نشست مراسم معرفی رسمیبرنامه توسعه نظام کشاورزی و غذایی و کشاورزی پایدار تا سال 2030 برگزار شد.
نماینده دائم سازمان آقاخان برای توسعه در تاجیکستان در کنار سایر نمایندگیهای دیپلماتیک و سازمانهای بینالمللی دیدگاههای خود را در مورد برنامه توسعه سیستم کشاورزی- غذایی و کشاورزی پایدار ارائه کرد. وی گفت: سازمان آقاخان برای توسعه کشاورزی در تاجیکستان و خدمات آن از سال 1993 به عنوان یک شریک قدیمی و قابل اعتماد به این کشور کمک میکند و در حال حاضر برنامهها و پروژههای کشاورزی را در بیش از 45 شهرستان اجرا کرده است. این نماینده دائمی همچنین به لزوم جذب سرمایههای خارجی از شرکای توسعه برای توسعه این حوزه تاکید کرد و همکاریهای مفید آتی را در مجموعه کشت و صنعت برشمرد.
https://asiaplustj.info/tj/news/tajikistan/society/20230426/sami-tashkiloti-oohon-ba-rushdi-bahshi-kishovarz-dar-toikiston
شرکت نماینده تاجیکستان در نشست سالانه بانک توسعه آسیا
بنا بر گزارش اسیا پلوس، هیئت تاجیکستان به ریاست دستیار رئیس جمهور در امور اقتصادی در پنجاه و ششمین نشست سالانه بانک توسعه آسیا شرکت کرد. این نشست طی روزهای 2 تا 5 می سال جاری در کره جنوبی برگزارشد. حدود 5000 نفر از جمله وزرای دارایی، روسای بانک مرکزی، مقامات ارشد دولتی، نمایندگان بخش خصوصی، نمایندگان سازمانهای بین المللی و جامعه مدنی و رسانهها در این رویداد شرکت کردند.
اجلاس سالانه بزرگترین نشست بانک است و فرصتی منحصر به فرد برای مشارکت در بحث های جدی در مورد مسائل توسعه و چالش های پیش روی منطقه آسیا و اقیانوسیه است. بانک توسعه آسیا به مقامات تاجیکستان توصیه میکند که گذار به اقتصاد دیجیتال را تشدید کنند. بانک توسعه آسیا با مجموع کمک های مالی بیش از 2.5 میلیارد دلار، شامل بیش از 1.9 میلیارد دلار کمک های بلاعوض، اصلی ترین کمک کننده مالی تاجیکستان است.
بررسی توسعه همکاری تاجیکستان و بانک جهانی در زمینه انرژی
بنا به گزارش خبرگزاری خاور، توسعه همکاریهای تاجیکستان و بانک جهانی در زمینه انرژی در دیدار دلیر جمعه، وزیر انرژی و منابع آب جمهوری تاجیکستان با هیئت بانک جهانی به ریاست خانم سودشنا قوش بانرجی، مدیر اجرای بانک جهانی در امور انرژی برای کشورهای اروپا و آسیای مرکزی در دوشنبه بحث و بررسی شد. وزیر انرژی و منابع آب تاجیکستان از روند تلاش های بانک جهانی در راستای جذب سرمایه و هماهنگی سایر همکاران برای تامین مالی نیروگاه برق آبی “راغون” قدردانی کرد.
در این دیدار روند آماده سازی پروژه خصوصی نیروگاه خورشیدی در استان سغد با ظرفیت 200 مگاوات، مقدمات توسعه پروژهها در راستای تامین گرما در شهرهای بزرگ تاجیکستان، پروژه کاهش تلفات برق در شبکههای توزیع برق، پروژههای منطقهای و کارهای مقدماتی برای برگزاری نشست پنجمین کنفرانس آسیای مرکزی در موضوع تغییرات اقلیم که ماه مه امسال در شهر دوشنبه برگزار میشود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
برگزاری هفدهمین نشست کمیسیون مشترک بین دولتی تاجیکستان و قزاقستان در آستانه
براساس گزارش خبرگزاری خاور، هفدهمین نشست کمیسیون مشترک بین دولتی تاجیکستان و قزاقستان در زمینه همکاریهای اقتصادی، فنی و علمی در آستانه برگزار شد. در این نشست موضوعات مهم مرتبط با توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی بین تاجیکستان و قزاقستان مورد بررسی قرار گرفت. این نشست به ریاست مشترک عثمانعلی عثمانزاده، معاون نخست وزیر جمهوری تاجیکستان و رومن اسکلیار، معاون نخست وزیر جمهوری قزاقستان برگزار شد.
در این نشست، طرفین بر تقویت همکاریها در زمینههای تجارت و اقتصاد، سرمایهگذاری، کشاورزی، صنایع، انرژی، حملونقل، ارتباطات و فناوریهای نوین، آموزش و علم، بهداشت، گردشگری، کار و مهاجرت، اقتصاد سبز و دیجیتال، حفظ محیط زیست، ورزش و تاسیس شرکت های صنعتی مشترک با مشارکت سرمایه گذاران قزاق توافق کردند.این نشست در فضای دوستی و تفاهم متقابل برگزار شد و در پایان آن پروتکل هفدهمین نشست کمیسیون مشترک بین دولتی تاجیکستان و قزاقستان در زمینه همکاریهای اقتصادی، فنی و علمیبه امضا رسید.
تسهیل صدور مجوز ساخت و ساز در تاجیکستان
پایگاه اطلاع رسانی اسپوتنیک تاجیکستان: بنا به اعلام کمیته معماری و ساختمان جمهوری تاجیکستان، اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند مدارک لازم برای اخذ مجوز ساخت و ساز را به صورت الکترونیکی درسایت خدمات صدور پروانه شهرسازی ثبت کنند. تاجیکستان روند اخذ مجوز فعالیتهای ساختمانی را تسهیل کرده است.
براساس گزارش خبرگزاری خاور از مدیران کمیته معماری و ساختمان جمهوری تاجیکستان، این اقدام بر اساس برنامه کاری کمیته معماری و ساختمان در چارچوب گسترش و تعمیق دیجیتال سازی در تاجیکستان اجرا شده است. طرح اجرای کامل دولت الکترونیک در جمهوری تاجکستان در حال انجام است که بیشتر توسط شرکتهای روسی انجام میشود.
پیش از این از پروژه مشترک تاجیکستان و چین برای ساخت جاده و پلها در منطقه خودمختار کوهستانی بدخشان اعلام شده بود. در چارچوب این طرح، احداث پل به طول 200 متر بر روی رودخانه غند واقع در خیابان شاه تیمور شهرستان خاروغ و همچنین راههای متصل به آن به طول بیش از یک کیلومتر پیش بینی شده است.
یک پل به طول 3.4 کیلومتر در شهرستان شغنان با توجه به ساخت دهلیز ضد سیل (550 متر) و یک پل به طول حدود 83 متر ساخته خواهد شد.
https://sputnik.tj/20230409/giriftan-mujavviz-sokhtmon-tojikiston-soda-1056334829.html