معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۱/۳۰- ۰۹:۰۰ - مشاهده: ۲۰۰

اخبار اقتصادی سریلانکا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سریلانکا در نیمه دوم فروردین ماه 1402 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

استفاده از وام صندوق بین‌المللی پول برای هزینه‌های روپیه‌ای

ناندالال ویراسینگه، رئیس بانک مرکزی سریلانکا اعلام کرد که وام حمایت از بودجه سریلانکا از صندوق بین المللی پول می‌تواند برای بازپرداخت بدهی یا هزینه‌های روپیه‌ای نیز استفاده شود. رئیس بانک مرکزی سریلانکا در همین زمینه گفت: «دولت وام را به شکل دلاری دریافت می‌کند. اگر خدمات بدهی به صورت ارزی باشد می‌توانند مستقیماً بدون تبدیل از آن استفاده کنند. هر میزانی که باقی می‌ماند را دولت می‌تواند به بانک مرکزی بفروشد و روپیه بگیرند و برای هزینه‌های‌روپیه‌ای از آن استفاده کند.»

تبدیل توافق با صندوق بین‌المللی پول به قانون

دولت سریلانکا در نظر دارد به نظر اطمینان از روند اجرای دقیق توافق انجام شده با صندوق بین‌المللی پول، با تهیه لایحه‌ای و ارسال آن به مجلس سریلانکا، این توافق را به یک قانون تبدیل کند. گفته می‌شود که این تصمیم به جهت نگرانی دولت از عدم اجرای این توافق در آینده اتخاذ شده است. زیرا دولت نگران است که در انتخابات آتی برخی از جنبه‌های مهم این توافق مانند لغو یارانه‌ها مورد سوء استفاده قرار گرفته و به درستی اجرای نشود.

نکته دیگری که باید در این زمینه به آن اشاره کرد آن است که دولت سریلانکا در نظر دارد که در ماه جاری یا ماه آتی، یک لایحه بسیار مهم که در توافق با صندوق بین‌المللی پول نیز به آن توجه شده بود، یعنی قانون مبارزه با فساد را به مجلس ارائه دهد. دولت سریلانکا تبلیغ گسترده‌ای در خصوص این لایحه ارائه داده است و امیدوار است که بتواند با آن اقدامات مهمی را در مسیر مقابله با فساد انجام دهد.

قانون جدید مبازره با فساد در سریلانکا

سریلانکا پس از تصویب وام 2.9 میلیارد دلاری توسط صندوق بین المللی پول ملزم به رسیدگی به مشکلات ناشی از فساد شده است و به همین دلیل لایحه جدیدی را برای مبارزه با فساد به تصویب رساند.

افزایش شفافیت در حکومت‌داری، تقویت یکپارچگی حکومت‌داری و افزایش پاسخگویی، افزایش اعتماد عمومی‌به دولت و تقویت مشارکت عمومی‌برای ریشه‌کن کردن فساد، بخشی از اهداف این قانون است. این قانون همچنین ایجاد یک کمیسیون مستقل را برای اعمال و اجرای اختیارات و وظایف تحت این قانون و انجام مسئولیت ها در نظر گرفته است. کمیسیون مذکور موظف به انجام تحقیقات مقدماتی و تعقیب کیفری علیه ارتشاء، فساد اداری، جرایم مربوط به اظهار دارایی و بدهی و جرایم مرتبط خواهد بود.

این لایحه در صورت تصویب، مقامات را قادر می‌سازد تا فعالیت‌های آموزشی در زمینه پیشگیری از رشوه و فساد اداری را اجرا نمایند، سیستمی مؤثر برای اعلام دارایی‌ها و بدهی‌ها به منظور جلوگیری از پرداخت‌های غیرقانونی به مقامات دولتی و بین سازمانی را ایجاد نماید. این قانون همچنین همکاری‌های بین‌المللی در جلوگیری از رشوه و فساد و اجرای تعهدات مندرج در کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه فساد و هر کنوانسیون بین المللی دیگری را که مربوط به پیشگیری از فساد است و سریلانکا عضو آن است و را به رسمیت می‌شناسد.

مذاکرات بین‌المللی سریلانکا

وزیر مشاور دارایی اعلان کرد که گفت‌وگوهای سازنده‌ای با رهبران جهان در خصوص اولویت‌ها و برنامه‌های سریلانکا داشته و بررسی فرصت‌های همکاری به سمت بهبود پایداری و اقتصاد سریلانکا یکی از مهم‌ترین موضوعات این ملاقات‌ها بوده است.

وزیر مشاور دارایی در این ملاقات‌ها با رئیس بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا (AIIB)، معاون وزیر امور خارجه ژاپن، وزیر دارایی برزیل، دبیرخانه باشگاه پاریس، معاون ارشد سازمان JICA دیدار کرده است و مسئله همکاری سریلانکا با این نهادها جز اولویت‌های این ملاقات‌ها بوده است. نکته بسیار ملاقات وزیر مشاور دارایی با نماینده سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن، اعلام این سازمان برای از سرگیری پروژه‌های خود در سریلانکا است. سازمان همکاری‌های بین‌المللی ژاپن، پروژه‌های خود در سریلانکا را با آغاز بحران اقتصادی و اعلام نکول این کشور به حالت تعلیق درآورده بود. لازم به ذکر است که برخی از مهم‌ترین پروژه‌های زیربینایی سریلانکا از جمله طرح توسعه فرودگاه بین‌المللی کلمبو توسط این سازمان در حال اجرا می‌باشد.

همچنین در این ملاقات‌ها باید به دیدار وزیر مشاور دارایی با رئیس صندوق بین‌المللی پول نیز اشاره کرد. در این دیدار شهان سماسینگه اعلام کرد که روند مذاکره با طلبکاران به منظور توافق در خصوص تغییر ساختار بدهی‌های سریلانکا آغاز شده است در همین زمینه باید اشاره کرد که طبق توافق ماه گذشته سریلانکا و صندوق بین‌المللی پول، این کشور موظف است که توافق‌های لازم بر اساس اصول صندوق بین‌المللی پول در خصوص تغییر ساختار بدهی‌های خود را تا جلسه آتی این نهاد پولی که پنج ماه دیگر برگزار خواهد شده، ارائه دهد.

درخواست کاهش 30 درصدی هزینه‌های برق توسط سازمان خدمات عمومی

رئیس سازمان خدمات عمومی سریلانکا از هیئت برق سیلان درخواست کرد تا با توجه به تحولات اخیر در کشور که موجب کاهش هزینه‌های این شرکت شده است، نسبت به کاهش تعرفه‌های برق اقدام کند. بر اساس اعلام رئیس این سازمان، شرکت برق می‌تواند تا 30 درصد نسبت به کاهش قیمت تعرفه‌های برق اقدام کند.

لازم به ذکر است که با حذف رایانه‌های این بخش، تعرفه هزینه‌های برق به شکل بی‌سابقه‌ای در سریلانکا افزایش داشته است و البته این مورد موجب کاهش 18 تا 20 درصدی مصرف برق نیز شده است. البته این اقدام موجب شد که خاموشی‌های مداوم در این کشور به کمترین میزان در دو سال اخیر رسیده است.

البته باید اشاره کرد که طبق اعلام دولت سریلانکا بررسی در تعرفه‌های برق هر شش ماه یکبار انجام خواهد شد و لذا بعید به نظر می‌رسد که دولت این پیشنهاد را با دید مثبت مد نظر قرار دهد.

اطمینان سریلانکا از ادامه حمایت‌های چین

ناندالال ویراسینگه، رئیس بانک مرکزی سریلانکا گفت که این کشور از حمایت چین در بازسازی بدهی اطمینان دارد تا سریلانکا بتواند به تعهدات خدمات بدهی خود عمل کند او همچنین ادامه داد که تکمیل فرآیند بازسازی بدهی‌ها سریلانکا به نفع هر دو کشور خواهد بود. رئیس بانک مرکزی سریلانکا همچنین اشاره کرد که چین کشوری است که برای مدت طولانی به سریلانکا کمک می‌کند و سرمایه گذاری زیادی در سریلانکا کرده است.

باید اشاره کرد که توافق با چین برای تغییر ساختار بدهی‌های سریلانکا به جهت آنکه پکن مهم‌ترین و بزرگترین طلبکار سریلانکا محسوب می‌شود از اهمیت خاصی برای این کشور برخوردار است.

پیش‌بینی رشد اقتصادی سریلانکا

بانک توسعه آسیایی اعلام کرد که اقتصاد سریلانکا در سال 2023 با انقباض 3 درصدی مواجه خواهد بود و این کشور می‌تواند امیدوار باشد که شاهد رشد مثبت و هر چند اندک 1.4 درصدی در سال 2024 باشد. در این گزارش آمده است: «احتمالاً رشد صادرات در سال 2023 ضعیف باقی خواهد ماند زیرا رشد جهانی کند خواهد بود، تورم بالا رقابت‌پذیری سریلانکا را از بین خواهد برد و کارگران ماهر مهاجرت خواهند کرد.»

بانک توسعه آسیایی همچنین به چشم انداز مبهم سریلانکا به دلیل عدم اطمینان در مورد پیشرفت در بازسازی ساختار بدهی‌ها، اجرای به موقع اقدامات تحت برنامه صندوق بین المللی پول، تحولات سیاسی و ورود کشور به چرخه انتخاباتی که احتمالاً اراده مقامات برای انجام اصلاحات را با چالش مواجه خواهد کرد را از دیگر مشکلات سریلانکا در سال 2023 دانسته است.

باید به این موضوع اشاره کرد که پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول نیز مانند بانک توسعه آسیایی است با این تفاوت کوچک که صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی رشد 1.5 درصدی سریلانکا در سال 2024 را مد نظر قرار داده است.

در همین زمینه باید اشاره کرد که در بین منابع اولیه و اصلی درآمدی سریلانکا، شرایط صادرات چندان مناسب نبوده اما درآمدهای حاصل از گردشگری و حواله‌های ارزی با رشد قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو بوده اند و روند مثبتی را در سال 2023 ثبت کرده‌اند.

برنامه توسعه جاده‌ها با تعرفه سوخت

سریلانکا با وضع مالیات بر سوخت و پرداخت هزینه مجوز سالانه وسایل نقلیه برای حفظ جاده‌های کشور، صندوق تعمیر و نگهداری از جاده را ایجاد خواهد کرد.

ماهش ویکراما، دبیر رسانه وزارت حمل و نقل و راهداری، گفت: «برای اطمینان از تعمیر و نگهداری مناسب جاده‌ها و کاهش هزینه‌های بالای دولت برای ساخت و نگهداری راه‌ها، رانندگان نیز باید هزینه را بر عهده بگیرند، همانطور که در سایر کشورها چنین است. به همین منظور کارمزدی به صورت مالیات در نظر گرفته خواهد شد. برای تحقق این موضوع مصوبه ای به مجلس ارائه خواهد شد.»

باید به این موضوع اشاره کرد که در بودجه سال 2023، 100 میلیون روپیه پول برای صندوق پیشنهادی راه اختصاص داده است که به نظر می‌رسد به هیچ وجه برای حفظ و توسعه راه‌های این کشور کافی نباشد.

چشم‌انداز مثبت سریلانکا از صنعت گردشگری

پریانتا فرناندو، رئیس اداره توسعه گردشگری سریلانکا اعلام کرد که با توجه به روند ورود گردشگران در سه ماهه اول سال 2023، این کشور هدف ورود گردشگران را از 1.5 میلیون نفر به 2 میلیون در سال 2023 افزایش خواهد داد. رئیس سازمان گردشگری سریلانکا اعلام کرد که: «بر اساس تعداد ورود گردشگران در سال گذشته، 1.5 میلیون گردشگر را هدف گذاری کرده بودیم اما با توجه به روند‌های سه ماه اول سال، آن را به 2 میلیون تغییر خواهیم داد.»

لازم به ذکر است که سریلانکا برای اولین بار در سه ماه متوالی شاهد ورود 100 هزار گردشگر بود. بر همین اساس تعداد گردشگران ورودی در سه ماه اول سال به حدود 325 هزار نفر رسید. از سوی دیگر در بین بازارهای اصلی سریلانکا، روسیه همچنان جایگاه اول را به خود اختصاص داده است و هند و انگلیس در مرحله‌ بعدی قرار دارند.

البته افزایش ورود گردشگران نگرانی‌هایی را نیز برای مسئولین این کشور ایجاد کرده است. توقف ساخت دومین ترمینال فرودگاه بین‌المللی کلمبو و مشکلات این فرودگاه برای ارائه خدمات به مسافران ورودی از جمله مهم‌ترین نگرانی‌های این کشور برای افزایش ورود گردشگران است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما