مهمترین تحولات اقتصادی سنگال در سال 1401
سنگال بعنوان مهمترین کشور منطقه غرب آفریقا به لحاظ جغرافیایی و ثبات سیاسی همواره جایگاه مهمی در این منطقه داشته است. در سال 1401 تحولات مثبتی را در رشد و توسعه اقتصادی این کشور شاهد بودیم که میتوان آنها را در دو بعد اقتصاد داخلی و خارجی تقسیم بندی نمود.
در زمینه اقتصاد داخلی با نگاهی کلی به روند تحولات اقتصادی سنگال میتوان دریافت که این کشور رشد اقتصادی نسبتاً مطلوبی را تجربه کرده است به گونه ای که بنا به گزارش بانک جهانی، رشد اقتصادی این کشور معادل 4.8 درصد بوده است. البته سنگال با چالش های کاهش رشد جهانی، تشدید تورم فزاینده ناشی از جنگ اوکراین و خطر فزاینده بحران بدهیها نیز مواجه بود. بنا به پیش بینیها، انتظار می رود نرخ رشد سنگال در سال 1402 ( 2023 ) به 10.8 درصد بالغ گردد که این امر ناشی از بهره برداری این کشور از منابع نفت و گاز خواهد بود.
مهمترین دستاوردها و تحولات اقتصادی سنگال در سال گذشته:
1- یکی از مهمترین مواردی که دولت سنگال در سال 1401 به آن اهتمام ویژه ای مبذول داشت موضوع برقراری امنیت و حاکمیت غذایی در کشور از طریق تلاش برای خودکفایی در تامین اقلام اساسی معیشتی از جمله غلات بویژه گندم، برنج و ذرت بود. بدنبال وقوع جنگ در اوکراین شماری از کشورهای افریقایی و از جمله سنگال که بشدت به واردات غله متکی بودند با بحران کمبود غلات و افزایش قیمت مواد غذایی روبرو شدند. لذا دولت تمامی سعی خود را بکار برد تا با تامین غلات در داخل با افزایش سطح کشت، تشویق سرمایه گذاری خارجی در عرصه کشاورزی با هدف بهره برداری از ماشین آلات جدید برای توسعه کشاورزی مکانیزه و نیز واردات از خارج و کنترل قیمتها ، فشارهای تورمی را مدیریت نماید. در همین راستا دولت سنگال توجه ویژه ای به بخش های کشاورزی و دامداری از طریق بهره برداری بهینه از زمینهای کشاورزی، تهیه لوازم و ادوات کشاورزی برای تولید کنندگان ، مدیریت منابع آب ، تامین کود و غیره نمود تا فعالان این عرصهها بتوانند با ترویج و تاکید بر تولیدات محلی امنیت و حاکمیت غذایی را افزایش دهند. از مصادیق این مورد میتوان به ایجاد مزارع کشت موز، برنج و گندم و همچنین کارخانه تولید پودر و روغن ماهی اشاره نمود.
2- از دیگر دستاوردهای دولت سنگال در این سال میتوان ادامه موفقیت آمیز عملیات اجرایی پروژه میدان گازی مشترک سنگال و موریتانی موسوم به Grand Tortue Ahmoyin ( GTA ) را بر شمرد. این میدان گازی در 125 کیلومتری ساحل شهر سن لوئی و در آبهای سرزمینی مشترک دو کشور قرار دارد. قرارداد احداث این پروژه به ارزش 10 میلیارد دلار در سال 2018 بین روسای جمهور دو کشور به امضا رسید. شرکت نفتی بریتیش پترولیوم BP اجرای این پروژه شامل اسکله دریایی و تامین تجهیزات لازم را بعهده دارد. ذخایر گازی این میدان 450 میلیارد متر مکعب برآورد میگردد. قرار است اولین محموله از گاز طبیعی LNG این منطقه در سه ماهه سوم سال 2023 وارد بازار شود . در صورت وقوع این امر سنگال میتواند به یکی از بازیگران عرصه انرژی گاز در منطقه و جهان تبدیل شود. همچنین ارز حاصل از فروش گاز میتواند در روند توسعه اقتصادی سنگال نقش بسیار موثری داشته باشد.
3- روند افتتاح پروژههای نوآورانه زیرساختی و عمرانی در سنگال طی سال 1401 نیز ادامه داشت به گونه ای که در اواسط فوریه این سال ورزشگاه بزرگ پنجاه هزار نفری عبدالله واد که توسط ترکیه ساخته شده بود با حضور رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه افتتاح گردید. همچنین نیروگاه برق 120 مگاواتی مالیکوندا در بخش امبور منطقه تیس توسط مکی سال به بهره برداری رسید. این نیروگاه دارای یک پست دیجیتال است که در نوع خود اولین نیروگاه با کیفیت در غرب افریقا محسوب میشود. همچنین از دیگر موارد میتوان به افتتاح قطار سریع السیر داکار به جمنیاجو ، اکتشاف منابع مشترک نفت و گاز با موریتانی، کارخانههای تصفیه آب و احداث یک فقره پل بین سنگال و موریتانی اشاره نمود. مکی سال رئیس جمهور سنگال با اجرا و افتتاح این طرح ها سعی نمود تا کارآمدی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری سال 2024 نشان دهد. همچنین اجرای پروژههای توسعه ای در روستاها در واقع با هدف کاهش مهاجرت روستاییان با تاکید بر توانمندسازی زنان روستایی صورت گرفت. از دیگر دستاوردهای اجرای طرح های اقتصادی از جمله میتوان به ساخت کارخانه آب شیرین کن، انعقاد قراردادهای ساخت مسکن اجتماعی، و احداث خط اتوبوس تندرو اشاره نمود.
4- دولت سنگال تلاش نمود تا در سال گذشته بتواند به جایگاههاب منطقه غرب افریقا در همه زمینههای حمل و نقل هوایی، دیجیتال و امور بانکی دست یابد. البته در خصوص پاره ای مسائل موفق عمل نمود ولی در بعضی زمینهها نیز توفیق چندانی نیافت. بعنوان نمونه در خصوص هاب هوایی بعلت عدم وجود مرکزی برای آموزش کادر خلبانی و تعمیر و نگهداری هواپیما موفقیت چندانی حاصل نگردید ولی در زمینههای امور دیجیتالی و بانکی و برگزاری نمایشگاه تجاری فیداک توفیقاتی خوبی بدست آورد.
5- سنگال به عنوان ریاست دوره ای اتحادیه افریقا چند ابتکار عمل در موضوعات مختلف اقتصادی و تجاری اجرا نمود که از جمله آنها میتوان به برگزاری نهمین کنفرانس آب، تلاش برای تولید واکسن ضد کرونا در افریقا و قبولاندن بهره گیری از گاز به عنوان انرژی انتقالی برای افریقا به رغم مخالفت اولیه اروپا با بهره برداری از انرژیهای فسیلی به دلیل تاثیرات زیست محیطی اشاره کرد. دولت سنگال قصد داشت تا با این اقدامات از فرصت ریاست این کشور بر اتحادیه مذکور در جهت ارتقای جایگاه سنگال در قاره افریقا و معرفی افریقا به عنوان قاره فرصت ها و راه حل ها و پیشگامی آن در زمینه چندجانبه گرایی استفاده نماید.
6- در جهت چند جانبه گرایی سنگال سعی نمود تا با حضور و مشارکت فعال در نهاد ها و کنفرانسهای بین المللی هر چه بیشتر در جهت جذب کمکهای بلاعوض، وامهای بین المللی و کمکهای توسعه ای کشورها برای اجرای پروژههای عمرانی و زیر ساختی استفاده نماید. از مصادیق این مورد میتوان به حضور این کشور در کنفرانس سرمایه گذاری ریاض بمنظور جذب سرمایه گذاریهای خارجی اشاره نمود.
7- اعطای نقش فزاینده به سندیکاها و اتحادیههای کارگری سنگال از قبیل اتحادیههای ماهیگیران و کارگران از دیگر اهداف اقتصادی دولت سنگال محسوب میشود که هدف آن تلاش این کشور برای فعالیت بیشتر در عرصه اقتصاد داخلی برای فعالان اقتصادی و ایجاد فرصتهای لازم به آنها برای تجارت در عرصه بین المللی میباشد.
8- با توجه به جمعیت جوان سنگال ، دولت به ایجاد پانزده مرکز آموزش فنی و حرفه ای در نقاط مختلف این کشور با حمایت نهادهای مالی و پولی بین المللی اقدام نمود با این هدف که با تاسیس این مراکز تا حدی از جمعیت بیکاران این کشور کاسته گردد.
دولت سنگال در سال 1401 همچنین تلاش نمود با انجام اقدامات مختلفی از جمله دیپلماسی اقتصادی فعال و پویا نسبت به دریافت کمک مالی از نهادهای پولی و مالی منطقه ای و بین المللی برای انجام طرح های مختلف اقتصادی در زمینههای بهداشتی، آموزش، کشاورزی و صنعتی و غیره عمل نماید و از سوی دیگر با اجرای پروژههای عمرانی و زیر ساختی در زمینههای جاده سازی، آبرسانی، پل سازی و غیره نسبت به تامین رفاه و آسایش شهروندان این کشور اقدام نماید.