اخبار اقتصادی سریلانکا
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی سریلانکا در نیمه دوم اسفند ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
موافقت همه کشورها با اعطای وام به سریلانکا توسط صندوق بینالمللی پول
پس از قریب به یک سال اعلام نکول و توقف پرداخت بدهیها و مذاکرات پیچیده و طاقتفرسای سریلانکا با طلبکاران این کشور، نهایتاً همه کشورهای طلبکار از سریلانکا موافقت خود را با اعطای وام توسط صندوق بینالمللی پول به سریلانکا اعلام کردند. بر این اساس به نظر میرسد که توافق صندوق بینالمللی پول برای اعطای وام چهارساله 2.9 میلیارد دلاری که قرار است در هشت قسط به این کشور پرداخت خواهد شد، در نشست آتی هیئتمدیره صندوق بینالمللی پول که قرار است در روز 29 اسفند برگزار شود را نهایی و قطعی دانست. در همین زمینه باندولا گوناواردنا، سخنگوی کابینه اعلام کرد که «دولت از حمایت صندوق بینالمللی پول (IMF) از سریلانکا اطمینان دارد. ثبات روپیه یکی از عوامل مهمی است که نشان میدهد بازار از این حرکت مثبت استقبال کرده است. طی چند روز گذشته 500 میلیون دلار وارد اقتصاد کشور شد. اینها وجوهی است که توسط افراد نگهداری میشد.»
البته باید اشاره کرد که این مهم پس از پاسخ مثبت چین به عنوان بزرگترین طلبکار سریلانکا با این روند محقق شد. البته همان گونه که مشخص است با توجه به بدهیهای سریلانکا، این میزان نمیتواند تأثیرقابلملاحظهای برای اقتصاد این کشور داشته باشد، اما اثر اصلی همکاری سریلانکا و صندوق بینالمللی پول را میتوان در بازیابی مجدد اعتماد بینالمللی به این کشور جستوجو کرد. در حال حاضر تقریباً تمامی همکاریهای بینالمللی با سریلانکا به حالت تعلیق درآمده است و نهادهای پولی و مالی بینالمللی و دوجانبه، آغاز همکاری با این کشور را منوط به نهاییشدن همکاری این کشور و صندوق بینالمللی پول کردهاند. به همین جهت سریلانکا امیدوار است که با نهاییشدن این اقدام بتواند شاهد دریافت کمکهای بیشتر از سایر نهادها و کشور مانند بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی نیز باشد.
برنامههای بانک مرکزی سریلانکا و قانون جدید این نهاد
دکتر ناندالال ویراسینگه، رئیس بانک مرکزی سریلانکا (CBSL) ، اعلام کرد که این کشور تمام اقدامات قبلی موردنیاز را انجام داده و آماده آغاز همکاری با صندوق بینالمللی پول است. او همچنین اشاره کرد که بانک مرکزی پس از تثبیت اقتصاد، پیشرفتهای خوبی داشته و پس از تصویب هیئتمدیره صندوق بینالمللی پول، آماده است تا روند بازسازی بدهیها را آغاز کند.
رئیس بانک مرکزی سریلانکا همچنین با اشاره به اینکه سوءمدیریت اقتصادی همراه با تأثیر همهگیری بیماری کرونا باعث شد سریلانکا در ابتدای سال گذشته با کمبود شدید منابع ارزی برای واردات ضروری مواجه شود و این موضوع این کشور را وارد بدترین بحران مالی از زمان استقلال از بریتانیا در سال 1948 کرد. ویراسینگه گفت که قانون بانک مرکزی بهزودی و پس از آغاز همکاری سریلانکا و صندوق بینالمللی پول اجرایی خواهد شد. در قانون جدید بانک مرکزی که اهداف اصلی آن بر بهبود استقلال و پاسخگویی این نهاد و ثبات قیمت در کشور خواهد بود. همچنین در این قانون کنترل تورم در اولویت قرار داردکه در آن تحقق یک هدف تورمی در توافق بانک مرکزی و وزارت دارایی تعیین و مشخص خواهد شد.
افزایش درآمدهای گردشگری و حوالههای ارزی
صنعت گردشگری سریلانکا در سال جاری با رونق قابلملاحظهای همراه بوده است. صنعت گردشگری سریلانکا در دو ماه ابتدای سال توانست افزایش درآمد قابلتوجهی را ثبت کند. بر اساس گزارشهای منتشر شده در ماههای ژانویه و فوریه سریلانکا با ورود بیش از 210 هزار نفر گردشگر شاهد درآمد بیش از 330 میلیوندلاری از صنعت گردشگری بوده است. همین روند دولت را امیدوار کرده است که بتواند شاهد تحقق هدف تعیین شده برای ورود 1.55 میلیون گردشگر و درآمد بیش از 2.88 میلیارد دلاری در سال 2023 باشد.
از سوی دیگر روند مثبت افزایش حوالههای ارزی نیز به عنوان دومین منبع درآمدی سریلانکا شرایط خوبی را برای سال 2023 از این منظر نشان میدهد. حوالههای کارگران در ماه فوریه سال جاری نسبت به سال گذشته دو برابر شده و به 407.4 میلیون دلار رسیده است و البته این میزان در ماه ژانویه برابر با 438 میلیون دلار بوده است. بر همین اساس حوالههای کارگران در دوماهه نخست سال جاری به 845 میلیون دلار رسید که نسبت به 464 میلیون دلار در مدت مشابه سال 2022، 82 درصد رشد داشته است.
در همین زمینه دولت مالزی اعلام کرد که 10000 فرصت شغل جدید را برای کارگران مهاجر سریلانکا تصویب کرده است. بر این اساس، 10000 فرصت شغلی اضافی برای سریلانکا به غیر از سهمیه شغلی موجود که قبلاً از طریق توافقنامه G2G بین دو کشور تصویب شده بود، تأمین شده است. باید اشاره کرد که سریلانکا در سال گذشته در زمینه اعزام نیروی کار توانست شرایط خوبی را برای خود ایجاد کند و با اعزام بیش از 300 هزار نفر به رکوردی تازه در این زمینه دست یابد.
احتمال کاهش قیمت سوخت
وزیر انرژی و نیرو اعلام کرد که امیدوار است در ماه آوریل تجدیدنظر در قیمت سوخت را اعلام کند. این تصمیم با توجه به افزایش ارزش روپیه در برابر ارزهای خارجی اتخاذ خواهد شد. البته غیر از آن بازنگری قیمت سوخت در سریلانکا هر ماه و با توجه به قیمت در بازار جهانی انجام میشود. باید اشاره کرد که در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین با اکتان 92 به قیمت 1.2 دلار و هر لیتر بنزین با اکتان 95 به قیمت 1.5 دلار به فروش میرسد.
راهاندازی پروژه آزمایشی نیروگاه خورشیدی
دولت سریلانکا اعلام کرد که در راستای گسترش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق، دو نیروگاه خورشیدی شناور به توان 2 مگاوات به عنوان نمونه آزمایشی با کمک 6.5 میلیوندلاریکره جنوبی در سریلانکا ساخت و راهاندازی خواهد شد. لازم به ذکر است که سریلانکا برنامه گستردهای برای تولید برق خورشیدی دارد.
ادامه کمکهای به سریلانکا
در ادامه کمکهای ارائه شده به سریلانکا، دولت چین پارچه و سایر مواد اولیه لازم برای تولید لباس پلیس سریلانکا را در اختیار این کشور قرار داد. این مراسم با حضور سفیر چین در سریلانکا و رئیسجمهوری سریلانکا و با شرکت رئیس پلیس و وزیر امنیت عمومیبرگزار شد. در همین زمینه باید اشاره کرد که پیش از این نیز چین 75 درصد از کل پارچه مورد نیاز برای تولید لباس فرم مدارس را در اختیار این کشور قرار داده بود. از سوی دیگر دولت هند نیز البته از محل خط اعتباری اختصاص داده شده به سریلانکا نسبت به ارسال کاغذ به این کشور برای چاپ 45 درصد از کتب درسی این کشور، اقدام کرد. بر اساس این توافق 10 میلیون دلار به شرکتهای دولتی و خصوصی برای واردات کاغذ و سایر مواد اولیه جهت چاپ کتب درسی موردنیاز دانشآموزان پرداخت خواهد شد.
همچنین با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان، عربستان سعودی نیز مانند سالهای گذشته نسبت به ارسال 50 تن خرما به این کشور اقدام کرد. لازم به ذکر است که با توجه به جمعیت 10 درصدی مسلمانان این کشور، کشورهای عربی معمولاً پیش از شروع ماه رمضان اقدام به ارسال خرما و سایر اقلام به سریلانکا میکنند.
برنامه شرکت Sinopec برای سرمایهگذاری در سریلانکا
هیئت شرکت بزرگ Sinopec به منظور بررسی همکاری با سریلانکا در هفته جاری وارد این کشور شدند. این هیئت در ملاقاتهای خود با چهرههای سیاسی از جمله رئیسجمهوری این کشور علاقه خود را برای سرمایهگذاری در حوزه انرژی در سریلانکا اعلام کردند.
برای اولینبار در سال گذشته و پس از اعلام شرکت نفت سیلان برای واگذاری بخشی از جایگاههای سوخت به شرکتهای دیگر مطرح شد و اعلام شد که این شرکت بزرگ چینی فعال در حوزه انرژی قصد بررسی ورود به بازار سریلانکا را دارد. البته در حال حاضر گفته میشود که برنامه اصلی این شرکت بررسی ایجاد یک پالایشگاه در سریلانکا و بهاحتمال زیاد در منطقههامبانتوتا است.