اخبار اقتصادی فنلاند
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی فنلاند در هفته چهارم بهمن ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
اثر تورم بر تقاضای مواد غذایی
خبرگزاری فنلاند (STT) گزارش داد که طی چند ماه گذشته، مصرفکنندگان فنلاندی به طور قابلتوجهی، عادات خرید مواد غذایی خود را تغییر دادهاند، زیرا در سال گذشته، قیمت مواد غذایی با سریعترین رشد از زمان پیوستن فنلاند به اتحادیه اروپا در سال 1995 افزایش یافت. گروههای خردهفروشی K و S که بیش از 80 درصد بازار را در اختیار دارند ، اعلام کردند مصرف کنندگان به طور فزایندهای به تخفیفهای ویژه و محصولاتی که برای نزدیک شدن به تاریخ انقضا علامتگذاری شدهاند توجه میکنند. با این حال، حتی قبل از افزایش اخیر تورم مواد غذایی، خواربار در فنلاند نسبت به سایر کشورهای اتحادیه اروپا هزینه بیشتری داشته است و فنلاند به عنوان یکی از گرانترین کشورها برای غذا رتبهبندی میشود.
https://yle.fi/a/74-20017532
دولت فنلاند، نیازمند کاهش هزینۀ 13 میلیارد یورویی
ایوا (یک اندیشکده محافظه کار مالی) در گزارش اخیر خود خاطرنشان کرد که با افزایش تورم، نرخ بهره و استقراض دولتی، تأثیرات مثبت اصلاحات پیشنهادی ممکن است مدتی طول بکشد تا به نتیجه برسد و دو دولت بعدی فنلاند باید تصمیمات سختی در مورد نحوه تعادل درآمد و هزینه اتخاذ کنند.
به گفته جوسی پیکونن، تحلیلگر اقتصادی در انجمن تجارت و سیاست فنلاند (Eva)، این کشور باید حدود 13 میلیارد یورو تدابیر ریاضتی در دو دوره بعدی دولت اعمال کند. علاوه بر این، پیکونن خاطرنشان کرد دولت بعدی باید با پیوستن فنلاند به ناتو، برای مقابله با تغییرات اقلیمی و تأمین مالی سیستم رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان، پول بیشتری برای دفاع هزینه کند. وی تصریح کرد رهبران فنلاند با چهار گزینه روبرو هستند:
1- کاهش هزینههای دولتی، از جمله کاهش بیش از 3 میلیارد یورو در زمینۀ آموزش
2- افزایش «مالیات دولتی» از جمله مالیات بر حقوق و دستمزد و مالیات بر درآمد متوسط
3- سیاست «دولت حداقلی» که به برچیده شدن برخی از خدمات عمومی منجر میشود و میتواند به عنوان فرسایش مدل دولت رفاه نوردیک که مدتها تثبیت شده بود، تلقی شود.
4- یک سیاست «اصلاح طلبانه» با اعمال اصلاحاتی در بخشهای خاص که شامل کاهش هزینهها نیز میشود.
https://yle.fi/a/74-20017615
کشف ذخایر قابل توجهی از فلزات خاکی کمیاب در لاپلند
ذخایر معدنی SOKLI در ساووکوسکی (لاپلند شرقی)، حاوی مقادیر بسیار بیشتری از فلزات کمیاب خاکی نسبت به آنچه قبلا تصور میشد، میباشد. گروه معدنی فنلاند که شرکتی دولتی و مالک سوکلی میباشد، فاش کرد که مطالعه محدوده آن نشان میدهد که این کانسار میتواند حداقل 10 درصد از تمام فلزات کمیاب خاکی مورد نیاز سالانه برای تولید آهنربای دائمی در اروپا را تولید کند. آهنرباهای دائمی در وسایل نقلیه الکتریکی، توربینهای بادی، پنلهای خورشیدی، لوازم الکترونیکی مصرفی و صنایع دفاعی مورد نیاز هستند.
جانی کیورو، معاون ارشد مواد خام در گروه معدنی فنلاند اظهار داشت اروپا قصد دارد تا سال 2050 یک قاره عاری از کربن باشد و فلزات خاکی کمیاب در اجرای گذار سبز ضروری هستند. انتقال از سوختهای فسیلی به سمت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر و اقتصاد چرخشی واقعی بدون معادن جدید امکانپذیر نیست.
https://www.helsinkitimes.fi/finland/finland-news/domestic/22982-significant-deposit-of-rare-earth-metals-discovered-in-finnish-lapland.html
تمدید مجوز نیروگاه هستهای لوویسا
دولت فنلاند مجوزهای نیروگاه هستهای لوویسا را تا سال 2050 تمدید کرده است. راکتورهای این نیروگاه که در دهه 1970 ساخته شد، قرار بود در سالهای 2027 و 2030 تعطیل شوند. فورتوم که این دو راکتور را اداره میکند، همچنین مجوز ذخیره زبالههای هستهای را تا پایان سال 2090 در این سایت دریافت کرد. این شرکت از یک سال پیش برای تمدید مجوز درخواست کرده بود و تاییدیه آن توسط وزارت امور اقتصادی تهیه شده بود.
میکا لینتیلا، وزیر امور اقتصادی فنلاند گفت که مجوزهای صادر شده، مشروط به تنوع عرضه سوخت برای کارخانه است و فورتوم قرار است تا پایان سال 2023 در این مورد گزارش دهد. لازم به ذکر است در سالهای اخیر، سوخت این نیروگاه توسط یکی از شرکتهای تابعه شرکت هستهای روسیه (روس اتم) تامین شده است و این قرارداد تا پایان مجوزهای فعلی راکتورها معتبر است. نوامبر گذشته فورتوم اعلام کرد که قرارداد جدیدی برای تامین سوخت با شرکت Westinghouse امضا کرده است، اما این یک پروژه چند ساله برای شروع تحویل خواهد بود.
https://yle.fi/a/74-20018411