معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۱۰/۱۸- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۷۴

سیاست پولی بانک مرکزی یونان

بانک مرکزی یونان در آخرین گزارش دوره‌ای سیاست پولی خود، رشد اقتصادی یونان در سال 2022 را برابر با 6.2 درصد برآورد کرد اما در سال 2023 این شاخص از 1.5 درصد تجاوز نخواهد کرد.

بانک مرکزی یونان در آخرین گزارش خود در سال 2022 در خصوص سیاست پولی این کشور ارزیابی کرد که رشد اقتصادی یونان در سال 2022 بالاتر از نرخ مورد انتظار بوده، اما در سال 2023، میزان رشد اقتصادی کاهش خواهد یافت. بانک مرکزی تورم را یکی از مهمترین مشکلات اقتصاد معرفی کرده و پیش بینی نمود که این مسئله در سال 2023 نیز ادامه خواهد یافت.

در این گزارش آمده است که رشد اقتصادی یونان در سال 2022 به 6.2 درصد خواهد رسید، اما در سال 2023 این شاخص از 1.5 درصد تجاوز نخواهد کرد. رکود اقتصادی در شماری از کشورهای حوزه یورو و کاهش مصرف از دلایل این افت معرفی شده است. بانک مرکزی پیش‌شرط‌های لازم برای دستیابی به رشد اقتصادی پایدار را به شرح زیر معرفی کرده است:

1- مهار نمودن اثرات فشارهای تورمی‌بر درآمد خانوارها به ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر جامعه به منظور حمایت از مصرف، حفظ پویایی رشد اقتصادی و حفاظت از انسجام اجتماعی. البته این نهاد تصریح کرده است که حمایت مالی از درآمد این اقشار برای خنثی سازی اثرات تورمی، باید هدفمند و موقتی باشد.

2- اجرای برنامه‌های سرمایه‌گذاری مرتبط با صندوق بازیابی اروپا.

3- حصول اطمینان از این موضوع که افزایش حقوق کارمندان، دستاوردهای حاصله اقتصاد ملی مبنی بر بهبود موقعیت رقابتی اقتصاد و شرکت‌ها را همچنان حفظ خواهد کرد. در این چارچوب، افزایش حداقل حقوق کارمندان که برای سال آینده برنامه‌ریزی شده است، باید به گونه ای باشد که با ظرفیت‌های واقعی اقتصاد مطابقت داشته باشد.

4- تداوم مقابله با مسئله بیکاری. اگرچه در سال‌های اخیر، نرخ بیکاری به طور قابل توجهی کاهش یافته، اما یونان همچنان دارای یکی از بالاترین نرخ‌های بیکاری در منطقه یورو است. ضمنا نرخ بیکاری در میان گروه‌های آسیب‌پذیر (جوانان، زنان) همچنان بالاست.

5- تسریع فرایند گذار به انرژی سبز و تقویت امنیت انرژی. رسیدگی به بحران دوگانه امنیت انرژی و بحران اقلیمی، مستلزم تسریع و ترویج سرمایه‌گذاری در فناوری‌های سبز، بهبود شبکه‌ها، گسترش زیرساخت‌های اتصال شبکه‌های برقی و همچنین توسعه سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی است.

 6- تقویت انعطاف‌پذیری سیستم بانکی کشور به منظور تداوم تامین مالی شرکت‌ها و خانوار‌های یونانی.  

در بخش دیگری از گزارش سیاست پولی بانک مرکزی یونان، رشد اقتصادی این کشور در سال 2024، برابر با 3 درصد و در سال 2025 نیز، 2.8 درصد تخمین زده شده است. همچنین بانک مرکزی، نرخ تورم سال 2022 را 9.4 درصد و نرخ تورم سال 2023 را 5.8 درصد تخمین می‌زند. بر اساس این گزارش و در صورت عدم افزایش صادرات کالا و خدمات توسط یونان،  فشارهای تورمی در سال 2024 نیز ادامه خواهد یافت. این در حالی است که بر اساس گزارش سازمان آمار یونان، صادرات یونان در 9 ماهه اول سال 2022 به بیش از 40 میلیارد یورو رسید که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به میزان 41.4 درصد افزایش یافته است.

بر اساس این داده‌های آماری، ایتالیا همچنان اولین مقصد صادرات یونان در 9 ماهه اول سال 2022 بوده است.  بلغارستان در حالی در رتبه دوم قرار گرفته است که در دوره مشابه سال 2021، در رتبه ششم قرار داشت. آلمان از رتبۀ دوم در سال 2021 به رتبۀ سوم رسیده است و این در حالی است که صادرات یونان به آلمان در دوره ژانویه- سپتامبر 2022 در مقایسه با دوره مشابه 2021 به میزان 24 درصد افزایش یافته است. قبرس از رتبه سوم سال قبل در رتبه چهارم سال 2022 قرار گرفته است و ایالات متحده در رتبه پنجم (از رتبه هفتم سال قبل) قرار گرفته است.

صادرات یونان به ایالات متحده، به میزان 41.5 درصد نسبت به سال 2021 افزایش یافته است. ترکیه و بریتانیا نیز به ترتیب در رتبه‌های ششم و هفتم قرار دارند. ترکیه یک رتبه پایین‌‌تر و بریتانیا دو رتبه بالاتر از مدت مشابه سال قبل قرار دارند. اسپانیا از رتبه دهم سال 2021 به رتبه هشتم ارتقا یافته است. همچنین با افزایش 104 درصدی صادرات یونان به لیبی در 9 ماهه اول سال 2022، این کشور در رتبه نهم قرار گرفته است. رومانی نیز از رتبه هشتم سال 2021 به رتبه دهم در سال 2022 رسیده است. بر مبنای این گزارش، مقصد 41.9 درصد از کل صادرات یونان، کشورهای عضو اتحادیه اروپا بوده است و سوخت، کالاهای صنعتی و مواد خوراکی مهمترین کالاهای صادراتی یونان معرفی شده‌اند.  

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما