معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۹/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۳۶

اخبار اقتصادی تاجیکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی تاجیکستان در هفته چهارم آذر ماه 1401 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

میزان کمک های بشردوستانه به تاجیکستان

خبرگزاری اوستا: تاجیکستان طی ماه‌های ژانویه تا اکتبر سال جاری به مبلغ حدود 120 میلیون دلار کمک بشردوستانه از سایر کشورها دریافت نموده است که 45 درصد (37 میلیون دلار) بیشتر از دوره مشابه سال گذشته می‌باشد.

براساس گزارش منتشر شده توسط خدمات گمرک وابسته به دولت جمهوری تاجیکستان، کمک های بشردوستانه در این دوره از سوی 59 کشور جهان ارائه شده است. در بین کشورهای کمک کننده ، چین با  36.6 درصد از میزان کل کمک ها و آمریکا با  27.9 درصد در ردیف اول و دوم قرار دارند.

 همچنین کشورهای بلژیک 7.5 درصد، هند 5.1 درصد، ژاپن 4.1 درصد، روسیه 3.3 درصد، دانمارک 2.3 درصد، سوئیس2.2 درصد، هلند2درصد، ازبکستان1.3درصد، کره جنوبی1.2 درصد و سایر کشورها کمک بشردوستانه ارائه نموده اند.

 

تقویت پول ملی تاجیکستان در سال 2022

 خبرگزاری خاور: پول ملی تاجیکستان، گرجستان و ارمنستان در رده بندی جهانی که نسبت به دلار تقویت شده‌اند، قرار گرفتند. بر اساس گزارش بلومبرگ، از ابتدای سال 2022، درام ارمنستان بیش از 22 درصد در برابر دلار افزایش یافته و در بین ارزهای جهانی پیشتاز شده است، لاری گرجستان و سامانی تاجیکستان به ترتیب بیش از 16 درصد و 10 درصد پایدار شده اند.

 

افزایش صادرات نیروی برق تاجیکستان در ماه نوامبر

به اطلاع آژانس آمار وابسته به ریاست جمهوری تاجیکستان، این کشور در ماه نوامبر سال 2022 معادل  2.1 میلیون دلار نیروی برق صادر نموده است که 0.8 درصد بیشتر از میزان ماه گذشته می‌باشد.

در مجموع طی یازده ماه سال جاری صادرات نیروی برق به خارج از کشور به مبلغ بیش از 103 میلیون دلار صورت گرفته است. این میزان 10.2 درصد (حدود 93.6 میلیون دلار) بیشتر از میزان صادرات طی ماه‌های ژانویه الی نوامبر سال 2021 می‌باشد. 

سهم نیروی برق در مبلغ کل صادرات کشور طی ماه‌های ژانویه الی نوامبر سال 2022 در حجم 5.2 درصدبرآورد می‌شود. تاجیکستان طبق قرارداد منعقده نیروی برق را به افغانستان و ازبکستان صادر می‌نماید

به اطلاع آژانس آمار، طی ماه‌های ژانویه الی نوامبر سال جاری در تاجیکستان بیش از 19.2 میلیارد کیلووات ساعت نیروی برق تولید شده است که 2.6 درصد بیشتر از دوره مشابه سال گذشته می‌باشد.

نزدیک به 93.8 درصد نیروی برق تولیدی توسط نیروگاه‌های برق آبی، بیش از 6.2 درصد توسط مراکز آب گرم تولید شده اند. توسط ایستگاه‌های خورشیدی تنها 300 هزار کیلووات ساعت نیروی برق تولید شده است که 0.001 درصد میزان کل تولید ارزیابی می‌شود. 

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 28 آذر

 4 میلیون گردشگر از تاجیکستان بازدید کردند

براساس گزارش خبرگزاری خاور: بمنظور جذب گردشگران و سرمایه گذاران خارجی، تاجیکستان تا ژانویه سال 2022 طرح یک‌جانبه ورود بدون روادید را برای شهروندان 52 کشور خارجی ارائه کرده است. در پنج سال گذشته، بیش از 3.9 میلیون نفر وارد تاجیکستان شده­اند که در سال 2022، حدود1 میلیون گردشگر وارد این کشور شده­اند.

امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان طی پیامی‌به پارلمان این کشور به این مطلب اشاره و افزود: در سال­های اخیر، توجه ویژه دولت به صنعت گردشگری باعث شد تا تعداد گردشگران و همچنین تعداد شرکت­های این بخش افزایش یابد. بویژه اینکه در سال­های گذشته بیش از 600 زیرساخت گردشگری برای ارائه خدمات به گردشگران مورد استفاده قرار گرفته است و در سال 2022 تنها 100 مورد به بهره برداری رسید.

امامعلی رحمان گفت: همچنین برای این منظور ویزای جمهوری تاجیکستان به روشی ساده برای اتباع 126 کشور خارجی معرفی شده است. رئیس جمهور تاجیکستان به منظور حصول اطمینان از توسعه بیشتر صنعت گردشگری، کمیته توسعه گردشگری را موظف کرد تا فهرست خدمات این بخش، توریسم پزشکی، گردشگری بوم گردی و کوه نوردی را گسترش دهد. تداوم ساخت زیرساخت­های گردشگری منطبق با استانداردهای جهانی، ارتقای جایگاه بین المللی کشور، تشکیل برند ملی فراگیر فرصت­های گردشگری و ارائه آن و نیز ظرفیت پرسنلی این صنعت مهم تلقی شد.

 

افتتاح کارخانه قالی در شهر دوشنبه و ساختمان جدید دانشگاه مالی و اقتصادی

در شهر دوشنبه با حضور امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان و رستم امامعلی، شهردار دوشنبه یک سری تاسیسات مورد بهره برداری قرار گرفتند. مراسم افتتاحیه کارخانه قالی شهر دوشنبه با ظرفیت سالانه 1 میلیون و 500 هزار مترمربع قالی در ناحیه شاه منصور برگزار شد. در این کارخانه که توسط کارآفرین داخلی احداث شده است، 500 نفر شهروندان کشور که بیشتر آنان زنان می‌باشند، به کار استخدام شده اند.

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 29 آذر

 

توقف صادرات زغال سنگ تاجیکستان و توضیحات وزارت صنعت

گزاری آسیا پلوس به نقل از گزارش وزارت صنعت تاجیکستان اعلام کرد، ممنوعیت صادرات زغال سنگ به خارج از کشور موقتی و به منظور تامین کامل نیازهای داخلی از جمله مرکز برق و گرمایش در نیروگاه «دوشنبه 2» اعمال شد. این وزارتخانه در پاسخ کتبی به درخواست خبرگزاری «آسیا پلوس» اعلام کرد که ممنوعیت صادرات به دستور نخست وزیر تاجیکستان از 17 آگوست سال 2022 اعمال شد. این وزارتخانه اشاره کرد که مجوز و مهلت آغاز صادرات زغال سنگ توسط دولت کشور تعیین می­شود. در ماه اکتبر سال­جاری چندین شرکت صادرکننده زغال سنگ اعلام کردند که صادرات زغال سنگ از تاجیکستان به کشورهای خارجی ممنوع شده است.

بر اساس گزارش وزارت صنایع و فناوریهای نوین تاجیکستان، در 9 ماهه امسال 328 هزار تن زغال سنگ صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال 2021، 294.2 هزار تن افزایش داشته است. زغال سنگ عمدتاً به افغانستان، پاکستان و ازبکستان صادر می­شد. در 10 ماهه امسال تولید زغال سنگ در تاجیکستان 2026.5 هزار تن بوده که 242.1 هزار تن بیشتر از مدت مشابه سال 2021 است. بر اساس آمار این وزارتخانه تا اول ماه نوامبر سال­جاری، ذخیره زغال سنگ در انبارهای شرکت­های معدنی 285 هزار تن است.

رشد مبادلات تجاری ولایت سغد تاجیکستان

براساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک:  طی 11 ماه سال­جاری حجم کل مبادلات تجاری سغد حدود 13.9 میلیارد سامانی و خدمات پولی معادل 3.7 میلیارد سامانی بوده است. مقامات آن ولایت اقدامات لازم را برای افزایش اقلام وارداتی و صادراتی در این منطقه انجام شد.

حجم گردش تجارت خارجی ولایت سغد از ژانویه تا نوامبرسال 2022 به 2 میلیارد و 840 میلیون و700 هزار دلار رسید و نرخ رشد نسبت به مدت مشابه سال 2021، 140.5درصد تامین شد.

حجم واردات 1 میلیارد و 892 میلیون و 700 هزار دلار را تشکیل داده  و 409.7 میلیون دلار معادل 27.6 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است. صادرات محصولات این ولایت در این مدت 948 میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 408.9 میلیون دلار معادل 1.8 برابر افزایش داشته است. صادرات سنگ و کنسانتره نسبت به مدت مشابه سال قبل 340.0 میلیون دلار افزایش و سنگ معدن و کنسانتره نیز به میزان 624.2 میلیون دلار صادر شد. حجم صادرات سیمان نسبت به مدت مشابه سال قبل 83 هزار و 428 تن افزایش و در مجموع 696 هزار و 82 تن سیمان به ارزش 21.6 میلیون دلار صادر شد. به میزان 20.57 میلیون دلار، 1330 تن پوشاک به بازار خارجی صادر شد که نسبت به سال قبل به ترتیب 3.4 میلیون دلار و 248 تن افزایش داشته است.همچنین 536 تن نخ پنبه به مبلغ 1.77 میلیون دلار صادر شد.

در 11 ماهه سال 2022، 128 هزار و 193 تن محصول کشاورزی به میزان 36.7 میلیون دلار صادر شدکه نسبت به مدت مشابه سال قبل 13.5 میلیون دلار افزایش داشته است.

سفر هیئت تجاری تاجیکستان به استان چهارمحال و بختیاری ایران

خبرگزاری اسپوتنیک: تجار و بازرگانان تاجیکستان و استان چهارمحال و بختیاری ایران تمایل زیادی برای سرمایه گذاری در این استان و تقویت تجارت دوجانبه نشان داده­ اند.

محمدجان محمدجان رئیس اتاق بازرگانی و صنایع منطقه سغد تاجیکستان اخیراً در نشستی با مدیران و جمعی از فعالان اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری که در محل اتاق تجارت این استان برگزار شد، اظهار داشت: تاجیکستان و ایران بستر مناسبی برای گسترش روابط اقتصادی و مبادلات تجاری دارند. وی افزود: سفر هیأت تجاری کشور تاجیکستان به استان چهارمحال و بختیاری می­تواند همکاری سودآوری را بین تجار تاجیکستان و این استان ایران فراهم کند. این فعال اقتصادی تصریح کرد: سران دو کشور ایران و تاجیکستان بر اساس سیاست‌های مشترک روابط دوستانه دارند و ما فعالان اقتصادی باید از این فرصت استفاده کرده و در جهت تقویت مبادلات تجاری با یکدیگر گام برداریم.

محمدجان رئیس اتاق بازرگانی و صنایع استان سغد تاجیکستان در عین حال افزود که لازم است بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور بیش از پیش از کشورهای یکدیگر بازدید کنند و در چارچوب این سفرها بمنظور  گسترش روابط تجاری خود به گونه ای که برای هر دو کشور مفید و موثر باشد، بازدید می­کنند.

محمد کاظمی منزوی معاون توسعه اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری، نیز به ظرفیت­های قابل توجه این استان در حوزه اقتصادی و سرمایه گذاری اشاره کرد. وی گفت: علاوه بر اینکه این استان ظرفیت قابل توجهی برای سرمایه گذاری دارد، تعهد و جدیت دولت  برای حمایت از سرمایه گذاری و توسعه بخش تولید می­تواند عامل مهمی‌برای جذب سرمایه گذاری خارجی باشد. وی افزود: بدون شک فرصت­های سرمایه گذاری در هر دو کشور می­تواند نتایج خوبی برای فعالان اقتصادی داشته باشد و باید از این فرصت­ها به نحو مطلوب استفاده کرد.

 

احداث کارخانه معدنی در شهر استقلال

براساس گزارش دفتر مطبوعات ولایت سغد، کارخانه صنعتی مشترک تاجیکستان و چین در شهر استقلال (تباشر سابق) از جمله کارخانه فرآوری مس، سرب و نقره احداث خواهد کرد. طرح کارخانه کاملاً آماده بوده و ساخت و ساز آن در سال آینده شروع خواهد شد. زمان ساخت کارخانه مذکور 1.5 سال و هزینه آن 50 میلیون دلار ارزیابی شده است. به اطلاع دفتر مطبوعات استانداری سغد، شهر استقلال به دلیل داشتن فرصت های زیاد ساخت و ساز کارخانه‌های صنعتی جدید برای این امر انتخاب شده است.

شهر استقلال در ولایت سغد، در 50 کیلومتری شهر خجند قرار دارد. در سال 1925 در نزدیکی این شهر بزرگترین معدن سنگ اورانیوم در آسیای مرکزی افتتاح شده و در سال 1926 در این معدن اولین گروه اکتشافی و زمین شناسی شروع به کار نموده است.

در حال حاضر در تاجیکستان 37 کارخانه مشغول به استخراج و تبدیل معادن هستند و اکثر آن‌ها توسط سرمایه‌های خارجی و داخلی تاسیس یافته اند. 

خبرگزاری آسیا پلوس، مورخ 29 آذر ماه

 

تاجیکستان در فهرست کشورهای دریافت کننده کارت بانکی «میر» قرار گرفت.

خبرگزاری اسپوتنیک: کارت سیستم پرداخت میر در حال حاضر در 9 کشور خارجی پذیرفته می‌شود.  اکنون کارت "میر" توسط برخی از بانک­های شریک در 9 کشور جهان - آبخازیا، ارمنستان، بلاروس، ویتنام، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، کره جنوبی و اوستیای جنوبی پذیرفته می­شود.

کارمند خدمات پشتیبانی کسب و کار کارت بانکی «میر» گفت: در این کشورها بانک ها تصمیم می­گیرند کارت های «میر» را به طور مستقل در شبکه دستگاه­های خود بپذیرند. وی افزود: دستگاه­های خودپرداز محلی می­توانند کارت موسسات مالی روسیه را که مشمول تحریم نیستند، بپذیرند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما