معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۹/۰۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۵۶

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته چهارم آبان ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

÷بازپس گیری درخواست تجدید نظر در خصوص رای دادگاه شریعت برای بانکداری بدون ربا

اسلام آباد: سر انجام بانک دولتی پاکستان (SBP) و سایر بانک های تجاری در روز شنبه درخواست تجدید نظر خود را از دادگاه عالی را پس گرفتند که این درخواست تجدید نظر ، دستورات دادگاه فدرال شریعت (FSC) خطاب به دولت مبنی بر اینکه قوانین بانکداری باید مطابق با شریعت و بدون ربا تا دسامبر 2027  انجام شود را به چالش می‌کشید.  

تصمیم شرکت گاز سویه شمال برای قطع چهارماه گاز برای صنایع

رهبران تجارت و صنعت قلب اقتصادی پاکستان، کراچی هشدار داده اند که  قطع عرضه گاز به مدت 4 ماه، منجر به انقباض شدید در صادرات، حذف درآمد مالیاتی، تعطیلی واحدها و بیکار شدن تعداد زیادی از کارگران خواهد شد.

کمیته اتاق بازرگانی و صنعت کراچی (KCCI) و هفت انجمن صنعتی ضمن رد اطلاعیه Sui Southern Gas Company Ltd مبنی بر تعلیق عرضه گاز  از 15 نوامبر تا 28 فوریه، گفتند که از دولت فدرال خواسته شده است تا اقدامات لازم برای  تامین گاز برای صنایع به جای توقف کامل عرضه در زمستان را انجام دهد.

این کمیته به دولت فدرال پیشنهاد داده بود که دو روز تعطیلی هفتگی گاز و قطعی روزانه 12 ساعته به صورت چرخشی داشته باشد تا تولید صنعتی ادامه یابد.

https://www.dawn.com/news/1720613/kcci-rejects-ssgcl-zero-gas-plan-for-industries-in-winter

کاهش حواله‌های ارسالی کارگران در اکتبر

کراچی: پاکستانی‌های خارج از کشور در ماه اکتبر 2.2 میلیارد دلار به خانه فرستادند که 9.1 درصد کمتر از ماه قبل است.

داده‌های منتشر شده توسط بانک دولتی پاکستان در روز جمعه نشان می دهد که کاهش سالانه حواله‌های ارسالی در ماه گذشته به 15.7 درصد رسیده است. سمیع الله طارق، رئیس شرکت سرمایه گذاری پاک کویت با مسئولیت محدود، در گفتگو با داون، گفت که ورودی‌های ماهانه به سه دلیل عمده کاهش یافته است.

یک، نرخ بهره در اقتصادهای بزرگ جهان به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. این جریان دلار را به سمت سرمایه گذاری در جاهایی که بازدهی بهتری دارد سوق می دهد.

دوم، رکود اقتصادی کلی در سراسر جهان، بر درآمد قابل تصرف مردم تأثیر گذاشته است. زیرا افراد  پس از پرداخت هزینه‌های  جاری خودمبلغ کمتری را پس انداز می‌کنند. این میزان متوسط حواله‌هایی را که یک پاکستانی خارج از کشور هر ماه به خانه می فرستد کاهش داده است.

سومین و شاید مهم ترین دلیل کاهش حواله‌ها، افزایش شکاف بین نرخ رسمی و غیررسمی ارز است. آقای طارق گفت: "اکنون بسیاری از مردم کانال های غیر رسمی را انتخاب می‌کنند که نرخ ارز بسیار بهتری را ارائه می دهد."

پنجاه و دو درصد درآمد دولت صرف پرداخت بدهی می‌شود

آیا باور دارید که از هر 100 روپیه ای که دولت فدرال در هر سال خرج می‌کند، 52 روپیه صرف پرداخت بدهی می‌شود؟ متاسفانه این درست است.

در طول ژوئیه تا سپتامبر 2022، هزینه‌های جاری دولت فدرال بالغ بر 1.832 تریلیون روپیه بوده است. بر اساس بررسی سه ماهه مالی ، از این میزان، 954 میلیارد روپیه برای پرداخت بدهی داخلی و خارجی استفاده شده است. بازپرداخت بدهی داخلی به تنهایی 835 میلیارد روپیه مصرف کرده است که معادل 45.6 درصد از هزینه‌های فعلی فدرال است. 119 میلیارد روپیه باقی مانده یا تقریباً 6.5 درصد از هزینه‌های جاری برای خدمات بدهی خارجی استفاده شده است.

این اعداد نگران کننده هستند. آنچه نگران‌کننده‌تر است این است که هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه شاهد تغییر اساسی در جهت بهتر شدن وضعیت در سه فصل آینده سال مالی جاری باشد، وجود ندارد.

https://www.dawn.com/news/1720845/struggling-ml-1

توافق چین و پاکستان در انجام مناقصه 10 میلیارد دلاری Mainline-1

پاکستان و چین در نظر دارند در ماه آینده (دسامبر) مناقصه 10 میلیارد دلاری Mainline-1 - مسیر راه آهن 1872 کیلومتری همراه با تسهیلات مرتبط از کراچی تا پیشاور - را ترتیب دهند و توافق کردند که بخش ارز خارجی آن به مبلغ 8.4 میلیارد دلار به طور کامل از طریق وام چینی مبتنی بر RMB  رنمینبی تامین شود.

این مناقصه در میان شرکت های چینی پیشرو خواهد بود که توسط دولت چین شناسایی و توصیه می‌شود. در جریان دیدار شی جین پینگ، رئیس جمهور چین و شهباز شریف، نخست وزیر چین در اوایل ماه جاری، هر دو طرف توافق کردند که فوراً تیم های مربوطه متشکل از کارشناسان فنی و مالی خود را برای سرعت بخشیدن به پیشرفت در پروژه فعال کنند.

این پروژ بخشی از پروژه سیپک بود اما در این مدت نتوانسته اجرایی شود. این فشار تازه در زمانی صورت می‌گیرد که پکن با سبد بدهی موجود بیش از 23 میلیارد دلار به بزرگترین وام دهنده به پاکستان تبدیل شده است.

در طول این دیدارها، دو طرف به طور کلی توافق کردند که کل وام چین به یوان خواهد بود، چیزی که چین بر آن اصرار داشت زیرا بیشتر ارز خارجی باید برای واردات ماشین آلات و مواد از چین استفاده شود. پاکستان اصرار بر تامین بودجه از طریق ترکیب یوان و دلار داشت اما با توجه به شرایط پیش آمده ناشی از سیل و خرابی زیرساختها مجبور شد بپذیرد. انتظار می رود این پروژه 8 سال طول بکشد.

https://www.dawn.com/news/1720845/struggling-ml-1

افزایش صادرات دانه کنجد به چین

بر اساس داده‌های اداره کل گمرک جمهوری خلق چین (GACC)، صادرات دانه کنجد پاکستان به چین در 9 ماه اول سال جاری میلادی به 59.09 میلیون دلار افزایش یافت که نشان دهنده رشد 50 درصدی نسبت به سال گذشته بود.

غلام قادر، رایزن بازرگانی سفارت پاکستان به شبکه اقتصادی چین (CEN) گفت که اخیراً صادرات دانه کنجد به دلیل توافق تجارت آزاد چین و پاکستان و قیمت های خوب در بازار چین افزایش یافته است.

https://tribune.com.pk/story/2386116/sesame-seed-exports-to-china-surge-50

جمیل احمد، رئیس بانک دولتی پاکستان (SBP) : این کشور به اندازه کافی دلار در خزانه خود دارد تا به تعهدات بدهی خارجی خود عمل کند.

 آقای احمد در حاشیه مراسمی در موسسه مدیریت بازرگانی (IBA) با مطبوعات گفت که دلیلی برای نگرانی در مورد کمبود نقدینگی ارز وجود ندارد. ذخایر ما بیش از 7.9 میلیارد دلار است. که برای انجام هر تعهدی کافی هستند.ذخایر ارزی SBP در هفته منتهی به 4 نوامبر 956 میلیون دلار کاهش یافت زیرا به دلیل پرداخت بدهی خارجی، از جمله بازپرداخت وام تجاری 500 میلیون دلاری به چین بود.بیانیه رئیس SBP همزمان بود با خطر نکول دولتی پاکستان که در پایان هفته گذشته به بالاترین حد خود در چند سال اخیر رسید.

آخرین داده‌های منتشر شده توسط بانک دولتی پاکستان نشان می دهد که صادرات پاکستان به 9 کشور منطقه در سه ماهه اول (ژوئیه تا سپتامبر) 2022-23 نسبت به سال گذشته رشد 0.72 درصدی داشته است.

صادرات این کشور به افغانستان، چین، بنگلادش، سریلانکا، هند، ایران، نپال، بوتان و مالدیو مقدار کمی 953.113 میلیون دلار است که تنها 13.27 درصد از کل صادرات جهانی پاکستان به ارزش 7.179 میلیارد دلار در ژوئیه تا سپتامبر را در بر می‌گیرد.

چین در صدر فهرست صادرات منطقه ای پاکستان قرار دارد و دیگر کشورهای پرجمعیت هند و بنگلادش را پشت سر می‌گذارد. اسلام آباد تجارت با همسایگان دورتر خود نپال، سریلانکا، بوتان، بنگلادش و مالدیو را فقط از طریق دریا انجام می داد.

صادرات پاکستان به چین در سه ماهه اول رشد منفی داشته است. بخش عمده ای از سهم صادرات منطقه  به میزان 52.56 درصد مربوط به چین است در حالی که مابقی سهم هشت کشور دیگر است.

صادرات پاکستان به چین در بازه زمانی ژوئیه تا سپتامبر با کاهش ده درصدی  از 559.17 میلیون دلار درمدت مشابه سال گذشته  به 501 میلیون دلار رسید. کاهش درآمدهای صادراتی برای اولین بار در دوره پسا کووید مشاهده شد.

صادرات پاکستان به افغانستان با رشد منفی 0.38 درصدی از 127.647 میلیون دلار به 127.157 میلیون دلارنسبت به جولای-سپتامبر سال  2021 رسید. تا چند سال پیش، افغانستان پس از ایالات متحده دومین مقصد صادراتی پاکستان برای پاکستان بود. ارقام صادرات شامل عوایدی که به ارز محلی تحقق یافته است نمی‌شود.

صادرات به افغانستان در اوت 2021 شروع به کاهش کرد. دولت در دوره پس از رژیم طالبان، حداکثر واردات از افغانستان را به روپیه در مسیر زمینی مجاز دانسته است. این ارقام وارداتی را که به روپیه انجام شده است منعکس نمی‌کند.

دولت همچنین واردات گوجه فرنگی و پیاز را از عوارض و مالیات معاف کرده است. در نتیجه، واردات این لوازم   در چند ماه گذشته رشد چشمگیری داشته است تا کمبود منابع داخلی را برطرف کند.

صادرات این کشور به هند در ژوئیه تا سپتامبر امسال از 0.099 میلیون دلار 1.98 درصد افزایش به 0.101 میلیون دلار رسید. در پی باران‌های موسمی، سبزیجات و پنبه به طور گسترده ای از بین رفت. تقاضای زیادی برای اجازه واردات پنبه در مرز واگه وجود دارد.

صادرات پاکستان به ایران در کانال رسمی در سال مالی 22 صفر باقی ماند. بیشتر تجارت با تهران از طریق مجاری غیررسمی در مناطق مرزی بلوچستان انجام می‌شود. دولت اجازه واردات پیاز و گوجه فرنگی در گمرکات مرزی تفتان و گوادر را برای رفع نیازهای محلی داده است.

صادرات به بنگلادش از 175.388 میلیون دلار در جولای تا سپتامبر 2021 با 33.7 درصد افزایش به 234.504 میلیون دلار در ژوئیه-سپتامبر رسید.

از سوی دیگر، صادرات پاکستان به نپال با 31.98 درصد کاهش از  1.238 میلیون دلار به 0.842 میلیون دلار رسید. صادرات به مالدیو با 4.84 درصد افزایش از 1.669 میلیون دلار به 1.754 میلیون دلار رسید. هیچ صادراتی به بوتان در سه ماه اول سال مالی جاری ثبت نشده است.

https://www.dawn.com/news/1720996/uptick-in-exports-to-9-regional-states-in-july-september

اسحاق دار وزیر دارایی اعلام کرد که قیمت فرآورده‌های نفتی طی دو هفته آینده تا 30 نوامبر تغییری نخواهد داشت.

«دولت پس از مجوز نخست وزیر شهباز شریف تصمیم گرفته است که هیچ گونه افزایشی در فرآورده‌های نفتی نداشته باشد.. وی در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: قیمت تمامی اقلام، بنزین، گازوئیل، روغن دیزل سبک و نفت سفید  از 16 نوامبر تا 30 نوامبر بدون تغییر باقی خواهد ماند.

بازار خوب صادرات تسلیحات

در نمایشگاه صنایع دفاعی کراچی اکثر غرفه دارانی که داون با آنها صحبت می‌کرد، با توجه به ماهیت مخفیانه تجارت تسلیحات، تمایلی به پرداختن به جزئیات مربوط به اندازه عملیات، قیمت و مشتریان خود نداشتند. اما بسیاری از آنها با خوشحالی اظهار داشتند که تجارت خارجی در سالهای اخیر رونق داشته است.

به گفته برخی غرفه داران ، آنها عمدتاً به کشورهای خاورمیانه سلاح صادر می‌کنند. به گفته یکی از غرفه داران :می‌توانم با اطمینان بگویم که شرکت های پاکستانی در حال افزایش سهم خود در بازار جهانی اسلحه هستند.

 این به این دلیل است که کیفیت ما بسیار بهتر از تولیدکنندگان اسلحه از کشورهای دیگر است.

بر اساس داده‌های تجاری گردآوری شده توسط مرکز تجارت بین المللی (ITC)، پاکستان در سال 2021 تسلیحات و مهمات به ارزش 3.8 میلیون دلار صادر کرد. در مقابل، واردات 30.1 میلیون دلار در همان سال بود. به نظر می رسد که این ارقام کم گفته شده باشد زیرا منبع اصلی داده‌های ITC اداره آمار پاکستان است.

داده‌های رسمی نشان می دهد که مقصد اصلی صادرات، امارات متحده عربی بود که در سال 2021 تسلیحات و مهمات پاکستانی را به ارزش 1.9 میلیون دلار خریداری کرد. پس از آن فرانسه (1.5 میلیون دلار) و ایالات متحده (165000 دلار) قرار گرفتند.

https://www.dawn.com/news/1721398/pakistans-share-in-global-arms-export-market-growing

همکاری خودروساز چینی و پاکستانی در تولید خودروهای هیبریدی

شرکت مهندسی سازگر (SEWL) با موفقیت اولین خودروی الکتریکی هیبریدی پاکستان (HEV) را مونتاژ کرد.

این شرکت در پرونده ای به بورس اوراق بهادار پاکستان (PSX) گفت که این خودرو با نام تجاری "هاوال" در تاریخ 17 نوامبر در لاهور عرضه شده است. این یک سرمایه گذاری مشترک بین SEWL و Great Wall Motor چین است.

منابع گفتند که قیمت خودروی‌هاوال HEV H6 حدود 9.9 میلیون روپیه برای فیلرها پیش بینی می‌شود.

داده‌های رسمی اداره آمار پاکستان در نشان داد که تولیدات در مقیاس بزرگ (LSM) در سه ماهه اول سال مالی جاری نسبت به سال گذشته رشد منفی 0.4 درصدی داشته است.

پیش بینی کاهش تولید صنایع مادر

کاهش تولید صنعتی در سال مالی جاری حاکی از کاهش بیشتر رشد اقتصادی در سه ماهه آینده است. تخمین زده می‌شود که سه ماهه دوم با توجه به صفر شدن گازرسانی به واحدهای صنعتی در فصل زمستان نگران کننده تر باشد.

در ژوئیه-سپتامبر، بخش نساجی به سمت معکوس تغییر کرد و نسبت به یک سال قبل 3.3 درصد کاهش یافت. رشد منفی عمده ناشی از پشم بافندگی (کاهش 100 درصد) و پتوهای پشمی (کاهش 52.9 درصد) بود. رشد اسمی در تولید نخ و پارچه گزارش شد.

کمک بانک جهانی به پاکستانی

جان روم، مدیر منطقه ای بانک جهانی برای توسعه پایدار گفت که این بانک 1.3 میلیارد دلار به پاکستان برای کمک های اضطراری، کشاورزی و مسکن کمک مالی می‌کند.

بر اساس یک بیانیه رسمی، مدیر منطقه ای بانک جهانی این را در دیدار با طارق بشیر وزیر امنیت غذایی و تحقیقات ملی گفت و وی را در مورد جلسه هیئت مدیره در ماه دسامبر مطلع کرد.

وی گفت: این بانک همچنین با ارائه اوره یارانه ای از کشاورزان سیل زده و باران زده پاکستان حمایت مالی خواهد کرد

. https://tribune.com.pk/story/2386653/world-bank-to-provide-financial-support-of-13b-to-pakistan

نگرانی از کاهش صادات به اروپا به علت مسائل زیست محیطی تولید برمبنای ذغال سنگ

از آنجایی که با شروع فصل زمستان سهمیه بندی گاز طبیعی به مصرف کنندگان خانگی و صنعتی ضربه زده است، صنعتگران نگران هستند که صادرات منسوجات به ایالات متحده و اتحادیه اروپا (EU) به دلیل استفاده از چوب و زغال سنگ برای تامین انرژی واحدهای خود با محدودیت هایی مواجه شود.

مصرف کنندگان داخلی در کراچی در حال حاضر در تلاش برای یافتن سوخت جایگزین برای روشن نگه داشتن اجاق های آشپزخانه خود هستند. اکنون واحدهای صنعتی نیز با شروع استفاده از چوب و زغال سنگ به عنوان سوخت، به آنها ملحق شده اند. صنعت گران می‌گویند که بحران گاز آنها را دو قرن به عقب می راند.

صنعت نساجی بیشترین ضربه را از بحران گاز متحمل شده است زیرا آنها مجبورند دیگ های بخار خود را روشن نگه دارند. اما به دلیل در دسترس نبودن گاز مجبور به سوزاندن چوب یا زغال سنگ می‌شوند که به آلودگی محیط زیست می افزاید. این می‌تواند صادرات نساجی به ایالات متحده و اتحادیه اروپا را در معرض خطر قرار دهد زیرا این واردکنندگان غربی در مورد نقش صنعت در تغییرات آب و هوایی بسیار حساس هستند.

جاوید بالوانی، رئیس انجمن پوشاک پاکستان گفت که در حال حاضر حدود 150 واحد صنعتی در کراچی از چوب و 50 تا 70 واحد از زغال سنگ به عنوان سوخت استفاده می‌کنند. او به اکسپرس تریبون گفت: "شرکت تامین گاز از صنایع خواسته است تا ظرفیت تولید ما را تا 50 درصد مدیریت کنند، این بدان معناست که اکنون باید صادرات خود را 50 درصد کاهش دهیم."

 وی گفت: در حالی که صنعت صادرات هم اکنون با مشکلاتی مانند کمبود دلار و عدم گشایش اعتبارات وارداتی برای مواد اولیه مواجه است، اکنون از گاز طبیعی نیز محروم شده اند.

بالوانی گفت: هزینه تولید صنعت صادرات به دلیل استفاده از چوب، زغال سنگ و کوره سه تا پنج برابر شده است. وی افزود: "صادرکنندگان پاکستانی در وضعیت بسیار بدی به سر می‌برند و هیچکس به حرف صادرکنندگان کراچی که 54 درصد از کل صادرات کشور را سهم دارند، گوش نمی دهد."

https://tribune.com.pk/story/2386673/gas-crisis-likely-to-risk-textile-exports

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما