حملونقل کالا از بنادر ترکیه
سرمایهگذاریهای انجامشده ترکیه در بخش حمل و نقل و بهبود زیرساختهای بندری در دو دهه اخیر سبب شده است تا این کشور در حوزه حمل و نقل دریایی پیشرفتهای قابلتوجهی داشته باشد.
پویایی اقتصادی بر مبنای افزایش صادرات یکی از محورهای اساسی فعالیتهای مسئولان کشور بوده و میزان صادرات در سال گذشته و بهویژه در سالجاری نشان می دهد که ترکیه توانسته است با ایجاد زیرساختهای لازم حمل و نقل به اهداف صادراتی خود دست یابد. نگاهی به آمار و ارقام ارائهشده از سوی وزارت زیرساخت و حمل و نقل حاکی از افزایش قابل توجه جابجایی کالا در گمرکات و بنادر کشور است.بر این اساس، میزان بار جابجاشده در بنادر ترکیه در بازه زمانی ژانویه الی آگوست سال جاری میلادی با 5.6 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل 365 میلیون و 162 هزار تن میباشد. در این مدت، میزان جابجایی کانتینرها در گمرکات و بنادر کشور در مدت مشابه 1.7 درصد افزایش یافت و به 8 میلیون و 408 هزار TEU (واحد معادل بیست فوتی) رسید.
تجارت خارجی ترکیه در 8 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل با 4.2 درصد افزایش 264 میلیون و 644 هزار تن شد. در این مدت تعداد کشتیهای ورودی به بنادر ترکیه 597 فروند و تعداد گردشگران ورودی به کشور توسط کشتیهای تفریحی کروز نیز 552 هزار و 581 نفر بوده است.در 8 ماه نخست سال جاری میلادی، تعداد خودروهای حملشده توسط کشتیهای RO-RO در خطوط دریایی بینالمللی نسبت به مدت مشابه سال قبل 13.9 درصد افزایش یافت و به 475 هزار و 326 دستگاه رسید.
حجم کانتینرهای جابجا شده در بنادر ترکیه در ماه آگوست سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل 1.3 درصد کاهش یافته و یک میلیون و 40 هزار TEU بوده است. میزان کانتینرهای مشمول تجارت خارجی در ماه آگوست با 4.7 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال قبل به 819 هزار و 971 TEU رسید.در این مدت، حجم محمولههای کانتینری برای صادرات 3.3 درصد، حجم تخلیه کانتینر در واردات 6.2 درصد و میزان جابجایی کانتینرهای کابوتاژ شده 8.8 درصد افزایش یافته و تعداد جابهجایی کانتینرهای ترانزیتی با 28.8 درصد کاهش، 142 هزار و 393 TEU (واحد معادل بیست فوتی) بوده است. بیشترین جابجایی کانتینر در بنادر کشور در بندر آمبارلی در کلانشهر استانبول با 242 هزار و 281 TEU بوده و پس از آن بیشترین جابجایی کالا در بندر کوجاالی در حومه استانبول با 180 هزار و 425 TEU و بندر تکیرداغ با 158 هزار و 152 TEU میباشد.حجم محمولههای کابوتاژشده در ماه آگوست سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل 4.1 درصد افزایش داشته و به میزان 5 میلیون و 765 تن بوده است (کابوتاژ Cabotage یا کرانبری، حمل کالا از گمرک یک کشور به گمرک دیگر همان کشور از راه دریا و یا رودخانههای مرزی است).
میزان جابجایی کالا در بنادر ترکیه در ماه آگوست سال جاری میلادی با کاهش یک درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به 45 میلیون و 414 هزار تن رسید.در این مدت، حجم بارگیری صادراتی با 2.4 درصد افزایش به 13 میلیون و 410 هزار تن و میزان تخلیه کالاهای وارداتی با 4.5 درصد کاهش 20 میلیون و 33 هزار تن بود.در آگوست سال جاری میلادی در بخش صادرات، بیشترین جابهجایی محموله از بنادر ترکیه به آمریکا بوده و پس از آن کشورهای ایتالیا و رژیم صهیونیستی جای دارند. در واردات کالا به کشور نیز بیشترین جابجایی در بنادر کشور در کالاهای وارداتی از روسیه بوده و پس از آن به ترتیب کالاهای وارداتی از کشورهای آمریکا و عراق بوده است.در آگوست سال جاری میلادی میزان کالاهای جابهجا شده از بنادر ترکیه به رژیم صهیونیستی 101 هزار و 101 TEU بوده است.
منبع : وزارت زیرساخت و حمل و نقل ترکیه http://www.uab.gov.tr