معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۴/۰۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۱۶

اخبار اقتصادی پاکستان - کویته

اهم اخبار و تحولات اقتصادی ایالت بلوچستان پاکستان در هفته اول تیر ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

وضعیت فروش و صادرات سیمان پاکستان در سال مالی 22-2021

عرضه داخلی سیمان با کاهش مشوق های دولتی ارائه شده به این بخش در سال مالی 22-2021، با یک درصد کاهش به 47.73 میلیون تن رسید.

پس از کاهش میزان صادرات دریایی به بنگلادش و سریلانکا و مشکلات نقدینگی در بازار افغانستان صادرات سیمان پاکستان با کاهش 44 درصدی سالانه در طول سال مالی 22-2021 به 5.20 میلیون تن رسید.  بدین ترتیب مجموع میزان فروش سیمان در سال مالی 22-2021، به میزان 52.93 میلیون روپیه بوده است.منبع: پاکستان پرو

کاهش تولید انبه در پاکستان به دلیل تغییرات اقلیمی

انجمن صادرکنندگان میوه و سبزیجات پاکستان از کاهش 50 درصدی تولید انبه به دلیل تأثیرات تغییرات اقلیمی و افزایش دمای هوا خبر داد. میانگین تولید انبه در پاکستان 1.8 میلیون تن است که با کاهش تولید 50 درصدی احتمالاً به 0.9 میلیون تن خواهد رسید و هدف صادرات با کاهش 25000 تن نسبت به سال گذشته، 125000 تن در فصل جاری خواهد بود و 106 میلیون دلار برای کشور سودآوری خواهد داشت.

آقای وحید احمد رئیس انجمن صادرکنندگان میوه و سبزیجات پاکستان در این رابطه گفت: میوه انبه به دمای حدود 35 درجه نیاز دارد. دمای هوا در این فصل بین 37 تا 42 درجه سانتیگراد و در فصل قبل 34 درجه سانتیگراد ثبت شد. با افزایش ناگهانی دمای هوا گلدهی درختان 50 درصد کمتر از حد معمول بود. به دلیل تغییرات آب و هوایی، کمبود برق و بنزین، افزایش هزینه بسته بندی، فرآوری و هزینه‌های بالای حمل و نقل، صادرکنندگان و همچنین پرورش دهندگان انبه با بحران مواجه شده اند. اما انبه تنها میوه ای نیست که با کاهش تولید مواجه شده است. سبزیجات و نارنگی نیز همین کاهش را داشته و بیم آن می رود که محصول گندم نیز تحت تأثیر این تغییرات ناگهانی اقلیمی قرار گیرد.

در حالی که ناظران و تحلیلگران بر اعلام وضعیت اضطراری کشاورزی و تدوین یک سیاست بلندمدت برای این بخش به جای طرح‌های یارانه ای تاکید می نمایند، بودجه وزارت تغییرات اقلیمی در سال مالی جدید 30 درصد کاهش یافته است.منبع: آسوشیتد پرس

امضای تفاهم نامه توسعه صنایع خرد ایالت های سند و بلوچستان در زمینه کشاورزی

سازمان توسعه صنایع کوچک و متوسط پاکستان و مرکز تجارت بین المللی یادداشت تفاهمی را برای کاهش فقر از طریق تقویت مشاغل کوچک در بخش کشاورزی امضا نمودند. در این راستا فعالیت‌های انتخابی پروژه "رشد و پیشرفت پایدار روستایی" با بودجه اتحادیه اروپا به طور مشترک توسط این دو نهاد در ایالت های بلوچستان و سند اجرا خواهد شد.

سید مرتضی محمود وزیر صنایع و تولیدات فدرال که در مراسم امضای این تفاهم نامه حضور داشت، ابراز امیدواری نمود که اجرای این پروژه به استفاده از پتانسیل های موجود در بخش های دامداری، لبنیات و باغبانی کمک کند. وی خواستار گسترش این پروژه به مناطق جنوبی پنجاب، فاتا و خیبرپختونخواه گردید.

پروژه "رشد و پیشرفت پایدار روستایی" که احتمال می رود در مدت شش سال با هزینه 1.8 میلیون دلار تکمیل می‌شود، علاوه بر ارائه کمک‌های مالی و فنی در زمینه بهبود زنجیره ارزش، عملکرد، کیفیت، دسترسی به اطلاعات بازار و بهبود استانداردها، یک محیط تجاری مناسب برای کشاورزان کوچک را تضمین می‌کند. منبع: پاکستان پرو

اقدامات دولت ایالتی برای تسهیل امور بخش کشاورزی

میراسدالله بلوچ وزیر کشاورزی درخصوص اقدامات دولت ایالتی در بخش کشاورزی گفت : دولت بلوچستان 878 کانال و آبراهه و 361 مخزن ذخیره آب برای حل مشکل کمبود آب تاسیس نموده است. 396 تونل سبز با هدف افزایش تولید سبزیجات و میوه خارج از فصل از طریق کشت تونلی نصب گردیده و برای استفاده از پنل های خورشیدی جهت پمپاژ آب مبلغ 576 میلیون روپیه اختصاص داده شده است. علاوه بر آن610 میلیون روپیه برای ارائه کود اوره به کشاورزان با نرخ یارانه ای 50 درصدی پرداخت خواهد شد و 1.5 میلیارد روپیه جهت تهیه بولدوزر برای تسهیل امور کشاورزان به ویژه در مناطق خشک تخصیص یافته است.

جلوگیری از حمله ملخ ها به اراضی کشاورزی و توزیع کارت کشاورزی بلندمدت جهت استفاده از یارانه دولتی در محصولات کشاورزی از دیگر اقدامات دولت ایالتی برای تسهیل امور کشاورزان  می‌باشد.منبع: بلوچستان اکسپرس

افزایش واردات نفت کوره پاکستان

به گزارش رویترز به دلیل عدم تامین گاز مایع در بازار جهانی توسط پاکستان برای تولید برق، واردات ماهانه نفت کوره این کشور در ماه ژوئن 2022 به بالاترین حد خود در چهار سال گذشته خواهد رسید. پاکستان در دومین تلاش خود برای خرید چهار محموله گاز مایع برای ماه جولای، تنها پیشنهاد عرضه یک محموله از شرکت قطر انرژی دریافت کرده که آن هم به دلیل هزینه بالا رد شده است.

پاکستان به دلیل هزینه‌های پایین واردات گاز مایع، واردات نفت کوره را در نیمه دوم سال 2018 کاهش داد اما از ژوئیه 2021 مجبور شد به دلیل افزایش قیمت گاز مایع، مجددأ واردات نفت کوره را آغاز نماید. گفته می‌شود واردات نفت کوره در ماه ژوئن در مقایسه با630 هزار تن در ماه می‌به 700 هزار تن برسد.

تیموتی فرانس یک تحلیلگر ارشد نفت در موسسه تحلیل داده رفینیتیو می‌گوید داده‌های واردات نشان می‌دهد که شرکت‌های تولید برق حرارتی پاکستان در اواخر سال گذشته شروع به جایگزینی نفت کوره با گاز مایع نموده اند. از آنجایی که آب و هوای پاکستان تا اواسط ماه سپتامبر گرم بوده و مصرف برق بیش از حد معمول است، در نتیجه واردات  نفت کوره در ماه‌های ژوئن، جولای و آگوست افزایش خواهد یافت.

در این راستا شرکت نفت دولتی پاکستان (PSO) پیشنهادهایی از شرکت Coral Energy برای تامین دو محموله نفت کوره با سولفور بال  و یک محموله نفت کوره با سولفور پایین  برای تحویل در نیمه دوم جولای 2022 دریافت کرده است. تولید برق مبتنی بر نفت کوره در ماه مه نسبت به ماه آوریل  15 درصد افزایش داشته است.منبع: پاکستان پرو

کسری نقدینگی شرکت های وارد کننده گاز مایع در پاکستان

بخش واردات نفت کشور نیاز نقدینگی ناخالص خود برای سه ماهه اول سال مالی 23-2022 که از ابتدای ژوئیه آغاز می‌شود را در حدود 1.98 تریلیون روپیه گزارش نموده است.

شرکت دولتی نفت پاکستان (PSO) و LNG Limited (PLL) در ماه‌های ژوئن تا سپتامبر سال 2022، عرضه حداکثر 12 محموله گاز مایع در هر ماه برای بخش برق را قطعی نمودند تا میزان قطعی برق به حداقل برسد. PSO از طریق قرارداد بلندمدت با قطر، شش محموله گاز مایع در ماه وارد می نماید. این شرکت علاوه بر واردات گاز مایع، نفت کوره را نیز برای تامین تقاضای بخش برق وارد می‌کند که بر محدودیت های مالی آن می افزاید. PLL   دارای سه محموله برای ماه‌های ژوئیه و سپتامبر و یک محموله در ماه اوت می‌باشد. هم زمان خرید آزاد سه محموله در ماه‌های ژوئن، جولای و سپتامبر و پنج محموله در ماه اوت برنامه ریزی شده است. این کشور برای جلوگیری از قطع برق در ایام تعطیلات عید فطر 2022، تنها یک محموله LNG را از بازار به قیمت حدود 100 میلیون دلار تهیه کرد. تا پایان سال مالی جاری در ماه ژوئیه، هزینه‌های پاکستان برای واردات LNG می‌تواند تا 5 میلیارد دلار افزایش یابد که دو برابر هزینه‌ها در مقایسه با سال گذشته است.PSO   و  PLL نقدینگی مورد نیاز خود در ماه‌های ژوئن تا سپتامبر 2022 را 1.7 تریلیون روپیه و 278 میلیارد روپیه برآورد نموده و میانگین کسری ۵۲ میلیارد روپیه در ماه وجود دارد. کسری نقدینگی بخش تامین محصولات نفتی به عوامل مختلفی مانند تأخیر در بازپرداخت مالیات و پرداخت‌های بخش برق بستگی دارد. تنها 28 درصد پرداخت توسط آژانس مرکزی خرید برق به نمایندگی از شرکت‌های توزیع برق انجام شده است. یادآوری می‌شود که کمیته هماهنگی اقتصادی کابینه در ماه می 2018 و اکتبر 2020 به  شرکت گاز سوئی شمالی دستور داد گازمایع را در ماه‌های زمستان برای مصرف کنندگان داخلی که تعرفه بسیار پایین تری دارند، فراهم نماید.

در حالی که مطالبات  PSO به 600 میلیارد روپیه رسیده و بدهی این شرکت تا تاریخ 15 ژوئن به 352 میلیارد روپیه رسید که شامل بدهی 300 میلیارد روپیه ای به تامین کنندگان خارجی گاز، فرآورده‌های نفتی و اعتبارات اسنادی می‌باشد. مبلغ 52 میلیارد روپیه نیز باید به پالایشگاه‌های محلی پرداخت شود که شامل پالایشگاه پاک عرب، پالایشگاه پاکستان، پالایشگاه اتوک، پالایشگاه ملی و شرکت انرژی و اتوماسیون می‌شود. منبع: روزنامه دوان

 کاهش سرمایه گذاری خارجی در پاکستان در 11 ماه اخیر

اکثر سرمایه‌گذاران خارجی و شرکت‌های چندملیتی نسبت به سرمایه‌گذاری در پاکستان در شرایط فعلی محتاط هستند و سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی کاهش 5 درصدی در دوره جولای تا ماه می سال 22-2021 داشته است. بر اساس داده‌های بانک مرکزی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی نسبت به مدت مشابه سال مالی گذشته از 1.67 میلیارد دلار به 1.597 میلیارد دلار کاهش یافته است.

چین با سرمایه گذاری 373 میلیون دلار در سال مالی 2022 در مقایسه با 720 میلیون دلار در مدت مشابه سال گذشته، اولین سرمایه گذار و ایالات متحده با سرمایه گذاری 241 میلیون دلار سال مالی 2022 در مقایسه با 122 میلیون دلار در مدت مشابه سال گذشته دومین سرمایه گذار در این کشور می‌باشند.  سرمایه گذاری‌های عمده در بخش برق (567 میلیون دلار)، تجارت (373 میلیون دلار) و اکتشاف نفت و گاز (188 میلیون دلار) انجام گرفته است.  منبع: پاکستان پرو 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما