معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۳/۱۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۵۷

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته دوم خرداد ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

تعدیل در لیست کالاهای ممنوعه وارداتی

اسلام آباد: دولت ممنوعیت واردات مواد اولیه، کالاهای واسطه ای و ماشین آلات بخش صنعتی را لغو کرد.

تعلیق فعالیت کارخانه شیشه به علت افزایش قیمت گاز

بخش شرکتی پاکستان اولین تلفات ناشی از افزایش هزینه تولید در این کشور را گزارش کرده است، زیرا یک شرکت تولید شیشه با قدمت چهار دهه در روز دوشنبه اعلام کرد که تولید شیشه ظروف غذاخوری را به دلیل "افزایش قیمت RLNG" به طور موقت متوقف می‌کند.

تسویه حساب بخشی از مطالبات شرکت های تولید کننده برق چینی

نخست وزیر شهباز شریف دستور داد که فوراً 50 میلیارد روپیه به تولیدکنندگان برق چینی پرداخت کند تا آنها را از نکول نجات دهند و همچنین یک صندوق گردان برای محافظت از آنها در برابر بدهی‌های زنجیره ای در آینده باز کند. تعداد هشت شرکت IPP منتظر تسویه بدهی تجمعی خود به مبلغ 340 میلیارد روپیه بودند تا هزینه تولید برق را پوشش دهند. حتی پس از تسویه 50 میلیارد روپیه، مطالبات سرمایه گذاران چینی به 290 میلیارد روپیه خواهد رسید.

کاهش تولید انبه به علت تغییرات آب و هوا

 وانگ زیهای، رئیس اتاق مشترک بازرگانی و صنعت پاکستان و چین (PCJCCI) گفت که کاهش تولید انبه به دلیل افزایش غیرمعمول دما همراه با کمبود آب، یک مشکل جدید در حال ظهور در پاکستان است. وی بر نیاز مبرم به سرمایه گذاری مشترک پاکستان با چین برای ایجاد مراکز افزایش کیفیت، واحدهای فرآوری میوه، سیستم آبیاری قطره ای و زنجیره‌های سردخانه برای کمک به پاکستان برای صادرات میوه، مطابق با استانداردهای بین المللی تاکید کرد.

افزایش قیمت آرد پس از افزایش قیمت سوخت

پس از افزایش قیمت تمام فرآورده‌های نفتی به میزان 30 روپیه، دولت قیمت آرد را نیز - بیش از 20 درصد - در فروشگاه‌ها افزایش داده است.

بر اساس این سند، قیمت فروش یک کیسه آرد 20 کیلوگرمی در فروشگاه‌ها از 800 روپیه به 980 روپیه افزایش یافته است. به همین ترتیب، قیمت فروش یک کیسه 10 کیلوگرمی آرد نیز از 400 روپیه به 490 روپیه افزایش یافته است.

تشویق کشاورزان برای تغییر کشت از نیشکر به پنبه

دولت تصمیم گرفته است مشوق هایی را به کشاورزان ارائه دهد تا آنها را قادر سازد از کشت نیشکر  به تولید پنبه روی آورند تا  کشورکمتر به واردات پنبه وابسته باشد و در بحبوحه کسری تجاری که به سرعت در حال افزایش است، صادرات نساجی را افزایش دهند. طرحی در این زمینه برای بررسی در جلسه اخیر کابینه به شهباز شریف نخست وزیر ارائه شد.

طی سال‌ها، کشاورزان تمایل بیشتری به کاشت محصول نیشکر پیدا کرده‌اند، اما این محصول نیاز آبی بالایی دارد و کشت آن برای کشور کم‌آب مانند پاکستان پایدار نیست. بر اساس بسته تشویقی پیشنهادی، افزایش سطح زیر کشت پنبه نه تنها منجر به کاهش واردات خواهد شد، بلکه به افزایش صادرات نساجی پاکستان نیز کمک خواهد کرد. علاوه بر این، تغییر از نیشکر به پنبه به کشاورزان این امکان را می‌دهد که از مزیت کاشت گندم در فصل باقی‌مانده بهره ببرند که باعث افزایش تولید کالاهای اصلی می‌شود.

افزایش صادرات خدمات فناوری اطلاعات

وزیر فناوری اطلاعات به کابینه گفت که صادرات و حواله‌های فناوری اطلاعات از 0.8 میلیارد دلار در سال 14-2013 به 2.1 میلیارد دلار در سال 2020-21 افزایش یافته است. در سال مالی 22، صادرات و حواله‌ها احتمالا به 2.8 میلیارد دلار خواهد رسید. دولت روی توسعه منابع  با همکاری صنعت فناوری اطلاعات کار کرده است. کار بر روی زیرساخت ها که شامل پارک های فناوری نرم افزار، پارک های فناوری اطلاعات و در دسترس بودن پهنای باند در حال انجام است. همچنین پیشنهادهایی برای دسترسی آسان به سرمایه و وام های تجاری بدون وثیقه وجود دارد . دولت روی توسعه تجارت و تمرکز بر تجارت فناوری اطلاعات و برند سازی کار کرده است. دولت تلاش می‌کند تا با گسترش روابط تجاری با شرکای اصلی صادراتی موجود و امضای معاهدات اجتناب از مالیات مضاعف، همکاری‌های بین المللی را تقویت کند.

 تصمیمات سخت تر اقتصادی برای احیای برنامه متوقف شده صندوق بین المللی پول (IMF)

 دولت فدرال احتمالاً در چند هفته آینده تصمیمات اقتصادی سخت تری را برای احیای برنامه متوقف شده صندوق بین المللی پول (IMF) از جمله افزایش قیمت نفت، برق و گاز و همچنین ارائه اقدامات درآمدزایی کلان در بودجه بعدی اتخاذ خواهد کرد.

مفتاح اسماعیل وزیر دارایی اعلام کرده بود که توافق در سطح کارکنان با صندوق بین المللی پول در ماه آینده (ژوئن) انجام می‌شود. با این حال، مقامات وزارت دارایی معتقد بودند که دولت باید تصمیمات اقتصادی سختی اتخاذ کند تا بتواند بخش های بعدی وام را از صندوق بین المللی پول تامین کند. آنها گفتند که دولت به تدریج تصمیم می‌گیرد زیرا نمی خواهد بار ناگهانی را بر دوش مردمی‌بگذارد که در حال حاضر با تورم دو رقمی روبرو هستند. دولت ممکن است برای کاهش حجم یارانه‌ها، افزایش تعرفه‌های برق و گاز و اجرای اقدامات درآمدزایی کلان در بودجه آینده که در 10 ژوئن سال جاری اعلام می‌شود، مجبور شود قیمت فرآورده‌های نفتی را بیشتر کند.

در همین حال، دولت طبق توافق با صندوق بین‌المللی پول، یارانه برق را نیز پس می‌گیرد. مصدق مالک وزیر دولت در امور نفت روز جمعه گفت که افزایش تعرفه برق به دنبال تعدیل قیمت سوخت از طریق لغو یارانه‌ها و در عین حال حمایت از فقرا بر اساس اصول توافق شده با صندوق بین المللی پول انجام می‌شود. انتظار می رود قیمت برق از تیرماه امسال افزایش یابد. به همین ترتیب، دولت همچنین در نظر دارد قیمت گاز را افزایش دهد تا بدهی دورانی را کاهش دهد که به 1500 میلیارد روپیه افزایش یافته است. افزایش قیمت نفت، برق و گاز و اجرای اقدامات درآمدزایی گسترده در بودجه آینده پیش بینی می‌شود.

صندوق بین المللی پول در مذاکرات اخیری که در دوحه قطر برگزار شد از پاکستان خواسته بود یارانه‌های برق و فرآورده‌های نفتی را لغو کند.

در همین حال، دولت باید اقدامات درآمدزایی گسترده ای را برای رسیدن به هدف جمع آوری مالیات سالانه 7.2 تریلیون روپیه در سال مالی آینده طبق توافق با صندوق بین المللی پول انجام دهد. دولت به صندوق اطمینان داده است که اقدامات جمع آوری مالیات اضافی به ارزش 350 میلیارد روپیه را انجام دهد. هدف جمع آوری مالیات FBR برای سال مالی آینده 7.2 تریلیون روپیه خواهد بود که 18.9 درصد بیشتر از هدف بازنگری شده 6.1 تریلیون روپیه برای سال مالی جاری خواهد بود. به گفته مقامات، 800 میلیارد روپیه باقی مانده از طریق افزایش رشد تولید ناخالص داخلی و نرخ تورم ایجاد خواهد شد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما