معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۱/۲۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۰۷

نگرانی اقتصاد دانان کرواسی از آثار تداوم استقراض خارجی

بر اساس گزارش تلویزیون N1 کرواسی؛ دولت کرواسی تنها چند هفته گذشته یک میلیارد یورو از بازار مالی داخلی وام گرفت تا بدهی‌های ایجاد شده در سال‌های 2017 و 2019 را بازپرداخت کند.

تلویزیون N1 کرواسی در گزارشی مشروح به ابراز نگرانی و تحلیل کارشناسان حوزه اقتصادی این کشور مبنی بر زیانبار و پایدار بودن آثار منفی تداوم استقراض خارجی توسط دولت این کشور پرداخت. این کارشناسان پیش بینی می‌کنند پیوستن کرواسی به حوزه یورو مشکلات را بیشتر خواهد کرد، اما وزیر دارایی کرواسی نظر دیگری دارد.

بخش هایی از گزارش به شرح زیر می‌باشد:

« دولت کرواسی تنها طی چند هفته گذشته یک میلیارد یورو از بازار مالی داخلی وام گرفت تا بدهی‌های ایجاد شده در سال‌های 2017 و 2019 را بازپرداخت کند.  اوراق قرضه 2019 به دلیل شرایط فوق العاده مساعد بازار پول و قرار گرفتن در عصر نرخ بهره منفی در اروپا که به نظر می رسد رو به پایان است، تنها با نرخ بهره نیم درصد منتشر شد. گفته شد که بودجه دولتی دیگر نمی‌تواند روی اوراق جدید برای صرفه جویی زیادی در نرخ بهره حساب کند، اما آنها می‌توانند مانند ده سال یا بیشتر به سطوح پنج تا شش درصدی برسند.

زمانی که بانک مرکزی اروپا برای مبارزه با تورم فزاینده که در نوامبر سال گذشته به رکورد 5.1 درصد در منطقه یورو رسید، شروع به افزایش نرخ بهره کند، بدون شک نرخ بهره اوراق قرضه افزایش خواهد یافت و بازپرداخت بدهی‌ها را دشوارتر خواهد کرد. از اقتصاددانان داخلی پرسیدیم که آیا دوران آرامش استقراض بخش دولتی به پایان رسیده است و آیا بحران‌های بدهی جدیدی در انتظار ما است، همانطور که در گذشته نه چندان دور این فرصت را داشتیم ببینیم.

لیبو یورچیچ، اقتصاددان و استاد دانشکده اقتصاد زاگرب می‌گوید: فکر نمی‌کنم که پایان دوران پول ارزان در اروپا به این زودی فرا برسد. من افزایش نرخ بهره مرجع را در اروپا نمی‌بینم، اما در ایالات متحده افزایش می یابد. آمریکا دارای نرخ رشد اقتصادی بالا، تورم بالا و سیاست اقتصادی اصولی است که آن را از اتحادیه اروپا متمایز می‌کند. اروپا حداقل تا یک سال دیگر نمی‌تواند نرخ بهره را از صفر افزایش دهد، زیرا اگر اکنون با برنامه‌های بازخرید اوراق قرضه دولتی متوقف شود، بهبود اقتصادی شکننده می‌تواند به شدت به خطر بیفتد.

وی افزود: به نظر می رسد اروپا دیگر وجود ندارد، از یک سو شما آلمان، فرانسه و هلند ثروتمند و از سوی دیگر کشورهای بسیار بدهکار مانند ایتالیا، اسپانیا و یونان را دارید و اینکه اتحادیه اروپا یکدست نیست. وقتی وارد منطقه یورو شویم، چنین مشکلاتی در انتظار ماست. ما هرگز از کونا کرواسی آن‌طور که هست استفاده نکرده‌ایم تا قبل از این بحران، زمانی که بانک مرکزی کرواسی دو میلیارد یورو اوراق قرضه دولتی را تحت فشار سیاسی و پاندمی  کرونا خریداری کرد. اتفاق افتاده است و این زمان‌های خارق‌العاده نشان داده است که بهتر است پول ملی خود کونا را (به جای یورو) داشته باشیم و به تنهایی عمل کنیم، در حالی که در آینده همه ما باید منتظر تایید بانک مرکزی اروپا باشیم. هیچ چیز بهتری وجود نخواهد داشت.

گوستا سانتینی، اقتصاددان هم پس از پایان دوران پول ارزان و پس از پیوستن به منطقه یورو، نسبت به امور مالی عمومی‌کرواسی خوشبین نیست. کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، تاکید کرده که زمان نرخ‌های بهره پایین باید بگذرد. ادامه این روند برای سیاست اقتصادی اروپا ویرانگر است و ارزش آن را به شدت کاهش می دهد.

او گفت: با این حال، سیاست ما چهار سال طول می‌کشد و کسانی که در این بحران به ما بدهکار شدند، بهای آن را نخواهند داد. مالیات عمومی ما با مشکلات چشمگیری مواجه است، زیرا تمام سرخوشی‌های مالی به پایان می رسد و پس از آن که متوجه می‌شویم که در بن بست هستیم، این هوشیاری زیادی نیاز دارد.

سانتینی نتیجه می‌گیرد که هنوز هیچ اصلاحات بازاری در تامین مالی کرواسی وجود ندارد و به همین دلیل است که سرمایه‌ها از ما دوری می‌کند و به کشورهای دیگر مانند اسلوونی می رود. علاوه بر این، تورم بالایی داریم که سیاست راه حل آن را نمی‌داند و کاهش جمعیتی بزرگی داریم که شتاب بیشتری می‌گیرد. سانتینی گفت: داستان افزایش دستمزدها در کرواسی به دلیل سیاست فقط یک داستان است، زیرا رشد دستمزد نتیجه روند بازار کار در سراسر اروپا است.

ازدراوکو ماریچ وزیر دارایی کرواسی گفت: کرواسی نمی‌تواند بر حرکت نرخ های بهره مرجع تأثیر بگذارد، اما مطمئناً می‌تواند بر رتبه اعتباری تأثیر بگذارد که می‌تواند تعادلی برای رشد نرخ های بهره باشد. من مدام می‌گویم که نرخ بهره کل ترکیبی از نرخ بهره مرجع و ریسک است و آلمان اخیرا پس از مدت ها اوراق قرضه ای با بازدهی مثبت منتشر کرد. بازارهای مالی به رویدادهای جهانی، فشارهای تورمی و ژئوپلیتیک واکنش نشان می‌دهند و این را می‌توان در نهایت در کشور ما نیز مشاهده کرد. وقتی همه را با هم بررسی می‌کنیم، بازدهی ما خوب است و مسیر الحاق به حوزه یورو منجر به کاهش بیشتر در ریسک می‌شود، زیرا می‌توانیم بر رتبه بندی تاثیر بگذاریم."

منبع:

https://hr.n1info.com/vijesti/ekonomisti-zabrinuti-hrvatska-bi-se-mogla-naci-u-problemima-zbog-zaduzivanja/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما