مهمترین بازارهای صادرات روغن پالم مالزی - 2021
قیمت روغن پالم در سال 2021 رشد فوقالعاده ای داشت و بسیاری از تولیدکنندگان اصلی از جمله مالزی از این قیمت بالا برخوردار شده اند. با این وجود کمبود نیروی کار خارجی در زمینهای پالم؛ سیل های بی سابقه در چند ماهه اخیر و احتمال تجدید آن در سال جاری میلادی؛ هزینه بالای تامین کودهای شیمیایی؛ و تاثیر سویه جدید کرونا (Omicron) مهمترین عواملی هستند که ممکن است احیای تولید روغن پالم خام را در این کشور تهدید کند.
اکثر کارشناسان انتظار دارند که قیمت روغن پالم در نیمه اول سال 2022 شناور باقی بماند و در نیمه دوم سال روند کاهشی داشته باشد. پیش بینی میشود که قیمت روغن پالم در نیمه اول سال 2022 و احتمالا تا پایان سال 2022، بالای 1000 دلار در هر تن باقی بماند. پدیده لانینا و تغییرات آب و هوایی که موجب بارندگیهای سیل آسا در این منطقه شده است از جمله عوامل دیگری است که تولید پایدار روغن پالم را با تهدید مواجه کرده است. کارشناسان آب و هوایی انتظار دارند که پدیده La Nina در سال 2022 به پایان برسد. همچنین هزینه بالای کودها به دلیل اختلال در زنجیره تامین، تقاضای بیشتر، و افزایش قیمت حمل و نقل، منجر به کاهش مصرف کودها توسط زمینداران در سال جاری میشود و به طور بالقوه تولید آتی را در سال های آینده کاهش می دهد.
اندونزی و مالزی حدود 85 درصد از روغن پالم مورد نیاز جهان را تولید میکنند و در سمت مقابل چین و هند، دو کشور پرجمعیت جهان، بزرگترین واردکنندگان این روغن هستند. چین پس از هند دومین خریدار بزرگ روغن پالم در جهان است و سالانه حدود شش تا هفت میلیون تن از این کالای گرمسیری را از اندونزی و مالزی وارد میکند. انتظار می رود در سال 2022 مصرف روغن پالم چین افزایش یابد.
براساس آمارهای منتشر شده در سال 2021 کشورهای هند، چین، هلند، ترکیه مهمترین بازارهای هدف صادراتی پالم مالزی بوده و بازار ایران با صادرات بیش از 404 هزار تن در این رده بندی در رتبه 9 قرار گرفته است. این در حالی است که براساس آمارهای جدول زیر در سال 2020 بازار کشورمان به لحاظ صادرات پالم مالزی با بیش از 321 هزار تن در رده پانزدهم قرار داشت.
در گزارش اخیر شورای روغن پالم مالزی (MPOC) نیز اشاره شده است که منطقه خاورمیانه با جمعیت بیش از 330 میلیون نفری و مصرف 2.34 میلیون تن در سال گذشته، همچنان یک مقصد مهم صادراتی برای مالزی خواهد بود. به گفته مدیرعامل این شورا؛ طی سالهای اخیر شاهد رشد مداوم مصرف چربیهای خوراکی بویژه روغن پالم در این منطقه هستیم. سال گذشته صادرات روغن پالم مالزی به خاورمیانه 8.2 درصد افزایش یافت و بیشترین واردات از این منطقه متعلق به ترکیه با حجم 703588 تن و پس از آن ایران با 404319 تن بوده است. این دو بازار به ترتیب 19 و 25 درصد افزایش داشته اند. در نگاه مالزیاییها، ترکیه علاوه بر رشد بازار مصرف داخلی به میزان 50 درصد در یک دهه اخیر، همچنین دارای موقعیت استراتژیک در خصوص فرصت صادرات مجدد به منطقه بالکان و آسیای مرکزی و قفقاز میباشد.
در سال 2021، کل صادرات روغن پالم مالزی و مشتقات آن به 24.26 میلیون تن رسید و به دلیل قیمت بالای آن، کل درآمد نسبت به سال 2020 با 40 درصد افزایش به 102.34 میلیارد رینگیت (حدود 25 میلیارد دلار) رسید.