واکنش سیستم مالی پاکستان به پدیده رمز ارزها
پاکستان در حال تدوین یک چارچوب نظارتی و قانونی برای رسیدگی به وضعیت رمز ارزها بعنوان یک گونه جدید از دارایی در این کشور است. با تدوین و تصویب قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت شرکت های ارز دیجیتالی، پاکستان میتواند به جای شرکت های مالی سنتی، شرکت های کم ریسک فعال در حوزه بلاک چین را جذب کرده و تضمینات لازم در خصوص رعایت قوانین و مقررات داخلی را از آنها اخذ نماید.
پاکستان در حال تدوین یک چارچوب نظارتی و قانونی برای رسیدگی به وضعیت رمز ارزها بعنوان یک گونه جدید از دارایی در پاکستان است. زیرا با فقدان چنین چهارچوب های مناسبی ، بیشتر تقاضا های خرید و فروش رمز ارزها به سمت مجاری زیرزمینی و غیر کنترل شده سوق یافته و افراد مجبور به استفاده از پلتفرم های غیر رسمی میشوند که این امر موجب سرمایه گذاری بدون حمایت قانونی میشود. این امر ضمن دامن زدن به فساد های مالی سازمان یافته از جمله پولشویی، دولت را از دریافت مالیات های ناشی از اینگونه معاملات محروم میکند. این مسئله تاثیر مستقیم بر سرمایه گذاری شرکت های بزرگی که با استفاده از رمز ارزها فعالیت اقتصادی خود را دنبال میکنند، میگذارد. پاکستان میتواند از این نوع دارایی برای تامین مالی سرمایه گذاریهای خارجی در این کشور استفاده کند.
با تدوین و تصویب قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت شرکت های ارز دیجیتالی، پاکستان میتواند به جای شرکت های مالی سنتی، شرکت های کم ریسک فعال در حوزه بلاک چین را جذب کرده و تضمینات لازم در خصوص رعایت قوانین و مقررات داخلی را از آنها اخذ نماید. در این صورت همانند سایر گونههای سرمایه گذاری همچون سهام، بورس کالا و خدمات و اوراق قرضه، در این مورد نیز امکان اخذ مالیات وجود خواهد داشت. علیرغم مشکلات و چالش های فراوان، اقبال عمومی نسبت به بازار ارزهای دیجیتال در پاکستان همچنان ادامه دارد. همه روزه نحوه تجارت و استخراج ارزهای دیجیتالی در رسانههای گروهی و شبکههای اجتماعی آموزش داده میشود. در فیس بوک، اینستاگرام و یوتیوب، ویدیوهای مرتبط با رمز ارزها به زبان اردو به وفور به چشم می خورد و صدها هزار بیننده دارد. صرافیهای رمز ارزها که بیشتر در خارج از پاکستان مستقر هستند، صدها معامله گر پاکستانی داشته و برخی از آنها هزاران تراکنش مالی دارند.
پاکستان در فهرست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی قرار داشته و از جمله کشورهایی است که به دلیل عدم بررسی منابع مالی تروریسم و مبارزه با پولشویی، تحت نظارت این نهاد قرار دارد. پاکستان شاهد رونق معاملات و استخراج رمز ارزها است و هزاران بازدید از ویدیوهای مرتبط با رمز ارزها در رسانههای اجتماعی ثبت و معاملات و مبادلات آنلاین در این حوزه علاقمدان زیادی دارد. اگرچه رمز ارزها در پاکستان غیرقانونی نیستند، اما ناظر گروه ویژه اقدام مالی از دولت درخواست نموده تا به وضعیت این صنعت رسیدگی کند. بدین منظور، دولت فدرال کمیته ای را برای مطالعه و بررسی قوانین و مقررات مرتبط با رمز ارزها ایجاد کرده که ناظران فاتف، وزرای فدرال و روسای آژانس های اطلاعاتی کشور نیز در آن عضو هستند.
رضا باقر، رئیس بانک دولتی پاکستان ، چندی پیش صراحتا عنوان نمود که در حال بررسی رمز ارزها و امکان استفاده از آنها بعنوان گونه ای از معاملات غیر دفتری و غیر مکتوب بوده تا آنها را تحت یک چارچوب نظارتی قرار دهد. بعلاوه چندی پیش دادگاه عالی سند، از وزارت دارایی، بانک دولتی پاکستان و کمیسیون امنیتی تراکنش های کشور، در مورد دو موضوع استعلام نظر نمود؛ یکی اینکه چرا رمز ارزها در پاکستان مجاز نیستند، و دوم اینکه چگونه میتوان رمز ارزها را در پاکستان راه اندازی کرد. در همین رابطه، جلسه ای به ریاست قاضی آقا محمد کریم خان با موضوع محدودیت ارزهای مجازی تشکیل و در آن به این نکته اشاره شد که رمز ارزها در جهان در حال رشد بوده و نوعی معامله صحیح به حساب می آید. با توجه به اینکه رمز ارز بخشی از معاملات تجاری در جهان بوده و در حال توسعه است، باید همگام با زمان حرکت کرد. این دادگاه معاون استاندار سند را ملزم به جمع آوری کامل اطلاعات در مورد بازار رمز ارزها و شیوههای کنترل آنها در سایر مناطق کشور کرد. وی به معاون استاندار سند دستور داد تا شخصا در جهت تسهیل خرید و فروش رمز ارزها و ارزهای دیجیتال ترتیبات مناسبی اتخاذ نماید.
منبع: روزنامهها و مجلات اقتصادی محلی