معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۸/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۳۶

اخبار اقتصادی ازبکستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی ازبکستان در نیمه دوم آبان ماه 1400 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

حضور ازبکستان در اولین مجمع اقتصادی اتحادیه اروپا - آسیای مرکزی؛

هیات ازبکستان به سرپرستی نخست وزیر این کشور در اولین مجمع اقتصادی اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی در بیشکک شرکت نمودند. در این نشست آقای عاریپوف، ضمن اشاره به اصلاحات صورت گرفته در ازبکستان در حوزه‌های مختلف، اعلام نمود که این کشور برای همکاری‌های متقابل سودمند گسترده با کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا در زمینه‌هایی مانند دیجیتالی شدن، انرژی سبز، صنایع نساجی و چرم، داروسازی، مهندسی برق، تولید مصالح ساختمانی، نفت و گاز، صنایع پتروشیمی، معدن، طلا و جواهر آمادگی دارد. وی همچنین به برنامه‌های ازبکستان در حوزه کشاورزی از جمله برنامه ریزی برای اجرای سیستم‌های آبیاری قطره‌ای بیش از یک میلیون هکتار زمین، افزایش میانگین بهره‌وری نیروی کار به میزان 1.7 برابر و ایحاد ظرفیت‌های مضاعف برای فرآوری محصولات کشاورزی به 3.5 میلیون تن اشاره نمودند. وی همچنین افزود: در پنج سال آینده قصد داریم سهم داروهای داخلی در بازار ازبکستان از 45 درصد به 70 درصد افزایش دهیم و برای این منظور 10 منطقه آزاد دارویی ایجاد و در حال فعالیت هستند که ساکنان آنها از پرداخت مالیات و عوارض گمرکی معاف هستند.

طرح احداث مجتمع جدید پتروشیمی در بخارا؛

پروژه ساخت مجتمع پتروشیمی مبتنی بر فناوری تبدیل متانول به الفین(MTO) به ارزش 2.5 میلیارد دلار با همکاری شرکت های ایتالیایی و ترکیه ای در استان بخارا احداث می‌گردد و انتظار می رود که در سه ماهه چهارم سال 2023 به بهره برداری برسد. بر اساس اعلام وزیر انرژی ازبکستان، مجتمع مذکور هیدروکربن‌های الفینی را در اختیار صنعت ازبکستان قرار دهد که از نظر استراتژیک مواد خام مهمی‌برای این کشور هستند. مجتمع فوق برای پردازش مواد خام داخلی بر اساس یک فرآیند تکنولوژیکی برای تبدیل متانول به الفین طراحی شده است که در حوزه مشترک المنافع مشابهی ندارد.

کمک بلاعوض 83 میلیون یورویی کمیسیون اروپا به ازبکستان در حوزه کشاورزی؛

کمیسیون اروپا در نظر دارد به ازبکستان کمک های بلاعوض 83 میلیون یورویی برای سال های 2024-2021 اختصاص دهد. این موضوع در پی نتایج چهارمین نشست کمیته فرعی ازبکستان و اتحادیه اروپا که در زمینه همکاری توسعه ای در تاشکند برگزار شد، اعلام گردید. موضوعات کلیدی در دستور کار این نشست، چشم انداز و جهت گیری برای همکاری‌های مالی و فنی بیشتر دوجانبه با کمیسیون اروپا به ویژه، اجرای پروژه‌ها و فعالیت ها در زمینه‌های حمایت از کشاورزی و اقتصاد سبز و بهبود کارایی مدیریت و دیجیتالی سازی، از جمله سیستم های قضایی و حمل و نقل و لجستیک، بهبود فضای سرمایه گذاری و همچنین توسعه اجتماعی و اقتصادی منطقه دریای آرال در چارچوب برنامه جدید 2027-2021 بود.

افزایش واردات بنزین در ازبکستان؛ ازبکستان در نه ماه نخست سال 2021،                                                                                            

 289 میلیون لیتر بنزین به ارزش 104 میلیون دلار وارد نموده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 137 میلیون لیتر افزایش یافته است. ازبکستان عمدتاً بنزین را از روسیه (140.5 میلیون لیتر)، ترکمنستان (126.8 میلیون لیتر)، قزاقستان (16 میلیون لیتر) و عراق (3.6 میلیون لیتر) وارد نموده است. لازم به ذکر است طی چند ماه اخیر قیمت بنزین در ازبکستان به شدت افزایش یافته و به حدود یک دلار رسیده است.

نشست رئیس جمهور ازبکستان درباره خصوصی سازی شرکت های دولتی؛

به گزارش سرویس مطبوعاتی دولت ازبکستان، رئیس جمهور این کشور طی نشستی با موضوع خصوصی سازی شرکت های دولتی اعلام نمودند که تسریع در تحول و خصوصی سازی شرکت های دولتی یکی از اولویت های اصلاحات اقتصادی خواهد بود و موضوع اصلی، معرفی روش های جدید خصوصی سازی و تضمین شفافیت در تمام مراحل است. در این نشست مقرر گردید با مشارکت مشاوران معتبر خارجی، راهبرد خصوصی سازی بنگاه‌های بزرگ صنعتی تدوین شود و بر لزوم جذب مدیران بین المللی در مدیریت شرکت های استراتژیک تاکید شده است. ازبکستان در نظر دارد در سال 2022-2021، تعداد شرکت های دارای سهم دولتی حداقل 3 برابر کاهش یابد. از ابتدای سال جاری تاکنون 619 دارایی دولتی به ارزش 420.8 میلیون دلار فروخته شده است.

افزایش حجم واردات گوشت به ازبکستان؛

ازبکستان در نه ماه اول سال جاری حجم واردات گوشت را بیش از 30 درصد افزایش داد. در مدت مذکور 21109 تن گوشت وارد شده است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 6865 تن بیشتر می‌باشد. عمدتاً گوشت از بلاروس(14403 تن)، قزاقستان (3220 تن)، اوکراین (2018 تن)، روسیه (559 تن)، مولداوی (540 تن) وارد شده است. همچنین در نه ماه اول سال جاری در ازبکستان 1.9 میلیون تن گوشت تولید شده است.

کاهش بهره وری نیروگاه‌های برق آبی ازبکستان به علت کم آبی؛

حجم تولید برق در نیروگاه‌های برق آبی این کشور به دلیل سطح پایین آب در سال جاری تقریبا 30 درصد کاهش یافته است که بر عرضه برق به مصرف کنندگان تأثیر می‌گذارد. با توجه به کاهش تولید برق در نیروگاه‌های آبی به دلیل کم آبی، در برخی مناطق قطعی برق کوتاه مدت رخ می دهد. در سال 2019 تولید نیروگاه‌های برق آبی به 6.5 میلیارد کیلووات ساعت رسیده است و در سال جاری این رقم 5 میلیارد کیلووات ساعت یا 1.5 میلیارد کیلووات ساعت کمتر (30 درصد) است. این حجم از دست رفته نیاز یک ماه کل جمعیت ازبکستان در دوره پاییز و زمستان تامین می‌کرد.

توجه ویژه ازبکستان به توسعه انرژی‌های تجدید پذیر؛

در ازبکستان با مشارکت نهاد و موسسات بین المللی مالی مطالعات امکان سنجی اقتصادی و فنی استفاده از انرژی باد انجام شده است. بر اساس راهبرد سال 2030-2020 جمهوری ازبکستان در حوزه برق،  برنامه ریزی شده تا ظرفیت انرژی بادی به 3 هزارمگاوات برسد.  طی سال های اخیر چند پروژه از جمله نیروگاه بادی 500 مگاواتی در استان نوایی به ارزش 600 میلیون دلار با شرکت مصدر امارات، قرارداد احداث دو نیروگاه انرژی بادی با شرکت «آکوا پاور» عربستان سعودی  به ارزش 1.3 میلیارد دلار، همکاری بانک اروپایی بازسازی و توسعه جهت احداث نیروگاه بادی 100 مگاواتی جمهوری قره قلپاقستان در حوزه انرژی بادی در دست اجرا ازبکستان می‌باشد.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما