معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۷/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۵۳

قزاقستان بدنبال حفر عمیق ترین چاه نفت جهان

وزارت اکولوژی، زمین شناسی و منابع طبیعی قزاقستان در صدد اجرای پروژه ای برای حفر عمیق ترین چاه به عمق 15 کیلومتر است و برنامه ریزی شده که در مرحله اول 2.6 میلیارد تنگه هزینه کند تا در مراحل بعد سرمایه گذاران جذب شوند.

به گفته وزارت اکولوژی، زمین شناسی و منابع طبیعی، قزاقستان پروژه ای را آغاز کرده است که در مرحله اول 2.6 میلیارد تنگه هزینه می‌کند و برنامه ریزی شده است تا در مراحل بعد سرمایه گذاران جذب شوند. در این رابطه خبرنگار Azattyq Rýhy مصاحبه ای با رئیس هیئت رئیسه اتحادیه شرکتهای خدمات میدان نفتی قزاقستان آقای رشید ژاکسیلکوف بعمل آورده که مشروح آن به شرح زیر ارائه می‌گردد.

آیا این یک پروژه امیدوار کننده است یا 2.6 میلیارد تنگه بیهوده خرج خواهد شد؟

ما بخواهیم یا نخواهیم  به زودی تولید نفت، اگر قابل مقایسه با تولید طلا نباشد، قطعاً نزدیک می‌شود، زیرا نفت سبک تقریباً به پایان رسیده و تقاضا برای نفت در حال افزایش است. در عین حال، ما هنوز فناوری استخراج از منابع موجود را پیدا نکرده ایم. در حال حاضر، ما یک چهارم ذخایر اولیه را استخراج می‌کنیم و مابقی زیر زمین باقی مانده است. ما به دنبال نفت عمیق تر و عمیق تر هستیم، جایی که فشار خوبی وجود دارد.

شما باید درک کنید که ما در حال توسعه سرمایه ای هستیم که در زمان اتحاد جماهیر شوروی کشف شد. علاوه بر این، زمان ما را وادار می‌کند تا پروژه "اوراسیا" را بر عهده بگیریم. ما متعهد شده ایم که به تولید سالانه 125 میلیون تن نفت برسیم. اگر تولید روزانه کاهش یابد، چگونه به این حجم خواهیم رسید؟ ذخایر (چاه) های فرسوده به تدریج بهره برداری  شده و باید ذخایر جدیدی کشف شود.

با توجه به اینکه هیچ تضمینی برای وجود منابع عظیم مواد اولیه در آنجا نداریم، آیا برای مرحله دوم و سوم سرمایه گذار پیدا خواهد  شد؟

شما نمی‌توانید این پروژه را به شکل خام به سرمایه گذاران بفروشید، زیرا هیچ چیز تأیید نشده و  باید تأیید کنیم: پول برای اکتشافات زمین شناسی، تصاویر فضایی، بررسی‌های توپوگرافی نیز هست، ما هر کاری را که لازم باشد انجام می دهیم.  هنگامی‌که از نظر علمی و فنی ثابت کنیم که ذخایر غظیم نفت در آنجا وجود دارد، آن را به عنوان یک میدان امیدوار کننده جدید به سرمایه گذار می فروشیم.

برای  توسعه این منبع  2.6 میلیارد تنگه پول زیادی  نیست، بلکه صرف مطالعه هزینه‌های زیادی دارد. این پروژه بدون سرمایه گذاران قطعاً کار نخواهد کرد، زیرا ما تجهیزات فنی، پرسنل واجد شرایط که می‌توانند نفت سنگین استخراج کنند، نداریم. دولت ما و KMG( کاز منای گاز) نمی‌توانند این پروژه را به تنهایی انجام دهند. ما قطعاً به شرکت خارجی که دارای تجربه تولید نفت سنگین هستند، متوسل می‌شویم.

به نظر من این تراز باید به شرح زیر باشد: شرکتی که در آنجا قرارداد می‌بندد باید به عنوان یک سرمایه گذاری مشترک عمل کند - 50٪ متعلق به طرف قزاقستان، 50٪ - طرف خارجی است. خارجی‌ها تامین مالی پروژه، تجهیزات فنی و بازآموزی پرسنل را برعهده خواهند گرفت و طرف قزاقستانی باید تعهداتی را برای انجام این کارها به عهده گیرد.

چقدر سرمایه می‌توان از سرمایه گذاران درخواست کرد؟ در ابتدا گفته شد که این پروژه به 500 میلیون دلار نیاز دارد.آیا  این مبلغ نهایی است یا خیر؟

" ما شاهد اجرا شدن  دو پروژه بزرگ هستیم : میدان تنگیز با 70 میلیارد دلار، ودر حال حاضر 45 میلیارد دلار دیگر خرج شد. پروژه دوم کاشاگان - 60 میلیارد دلار، اکنون به پول بیشتری نیاز دارد. بنابراین، من می‌توانم به صراحت بگویم که هرچه حفاری عمق بیشتری داشته باشیم، هزینه‌ها به طور تصاعدی افزایش می یابد. هنوز نمی‌توان گفت میزان دقیق رشد چقدر است

آیا چنین کار عظیمی را می‌توان در زمان کوتاهی انجام داد؟ بگذارید به شما یادآوری کنم که نفتی‌ها قصد دارند در طی هشت سال چاه  را حفر کنند؟

- بله، میتوان انجام داد. و در عمل، افراد زیادی هستند، پروژه‌های زیادی نه تنها در هشت سال، بلکه در یک  سال و نیم اجرا شد.

چرا پیاده سازی این پروژه  زمان زیادی می‌برد؟ زیرا  در آن 6-7 سرمایه گذار داریم و هماهنگی بین آنها بسیار دشوار است. و اگر به یک سرمایه گذار واگذار شود، کار بسیار کوتاه تر خواهد بود.

و مهمترین چیز تأیید شدن  وجود نفت در آنجا است. این حفاری تولیدی نیست، بلکه فقط حفاری اکتشافی است.  فقط  با حفاری میتوان آزمایش تصاویر فضایی سه بعدی و بررسی‌های زمین شناسی را تأیید کرد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما