معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۷/۰۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۱۷

اخبار اقتصادی آفریقا

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای آفریقائی در هفته اول مهرماه 1400 مندرج در رسانه‌های کشورهای این قاره به شرح زیر ارائه می‌گردد:

 آفریقای جنوبی

دولت برای غلبه بر بیکاری و فقر به مجموعه‌ای از اقدامات نیاز دارد

سیریل رامافوزا رئیس جمهور آفریقای جنوبی روز دوشنبه در سخنرانی خود در کمیته مرکزی اتحادیه کارگران آفریقای جنوبی گفت که دولت ناچار به ادامه حمایت‌های اجتماعی پس از دوره کورونا نیز می‌باشد. وی گفت استراتژی کنونی دولت برای مقابله با بیکاری مناسب نیست. رئیس جمهور در سخنرانی خود در این مراسم لحن آشتی جویانه ای را اتخاذ کرد و از این اتحادیه به دلیل حمایت و مداخلات برای مقابله با شیوع کورونا و از کارکنان خط مقدم برای فداکاری آنها قدردانی کرد. (لازم به ذکر است که این اتحادیه با افزایش ناچیز حقوق کارگران در سال جاری اختلاف جدی با دولت دارند). اما وی بر میزان بحران مالی که دولت با آن روبرو بود تاکید کرد. وی تأکید کرد که مداخلات کنونی کافی نبوده است. وی گفت: "بیکاری فراتر از سطح بحران است و واضح است که باید کارهای بیشتری انجام شود." "استراتژی‌های کنونی ما برای رفع این مشکل کافی نیست." "اقتصاد آفریقای جنوبی ممکن است به اندازه اقتصادهای توسعه یافته برای اجرای همه استراتژی‌ها فضا نداشته باشد، اما ما باید مسیر خود را در تغییر اقتصاد خود ترسیم کنیم تا از طریق همبستگی با اقشار آسیب پذیر و فقیر، این استراتژی پایه گذاری و فراگیر شود". به گفته وی، گسترش حمایت‌های اجتماعی مشابه کمک‌های اجتماعی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

 تصویب نقشه راه هیدروژن

نقشه راه هیدرژن (HSRM) تا سال 2030 از تحقیق به تجاری سازی تصویب شد. این برنامه بر اساس 10 سال آماده سازی آفریقای جنوبی، حرکت از تحقیق و توسعه به تولید و تجاری سازی انجام می‌شود. تولید محلی محصولات و اجزای هیدروژن به ایجاد شغل، توسعه مهارت‌ها، تحول اقتصادی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند.

 نامیبیا

اقتصاد رو به پیشرفت نامیبیا

اقتصاد نامیبیا در سه ماهه دوم سالانه 1.6% رشد کرده است و از 6.7% در سه ماه گذشته و 11.6- % در سه ماه مشابه در سال 2020، بهبود یافته است. داده‌های منتشر شده توسط آژانس آمار نامیبیا (NSA) صبح امروز نشان می‌دهد که انقباضات قابل توجهی در خدمات ساختمانی و مالی با رشد سالانه به ترتیب 16.9- % و 17- % وجود دارد. در سه ماه دوم سال 2020 این بخش‌ها با رشد سالانه به ترتیب از 23- % و 12.2- % گزارش دادند. رشد سالانه سه ماه دوم برای سایر بخش‌های اصلی عبارتند از: امور گردشگری و هتل‌ها 34.3% (%50-: 2020)؛ عمده فروشی و خرده فروشی 17.3% (% 25.4-:2020)؛ تولید 5- % (%27.8-: 2020)؛ مـعدن 1.5-% (% 5.1-: 2020)؛ و کشاورزی 6.9- % (%67: 2020).

 زامبیا

رئیس جمهور جدید زامبیا، میراث دار خزانه خالی

هاکاینده هیچیلما، رئیس جمهور جدید زامبیا در گفتگوی اختصاصی با بی بی سی، گفت که میراث دار یک خزانه خالی در کشور است و تمامی موجودی خزانه به سرقت رفته است. با این حال رئیس جمهور جدید زامبیا در خصوص اینکه سرقت مذکور توسط چه فرد یا افرادی انجام شده توضیحی ارائه نکرد. پیش از این ادگار لونگو، رئیس جمهور پیشین، همه اتهامات را در این خصوص رد کرده بود. این در حالی است که زامبیا با حجمی از بدهی‌های بزرگ خارجی دست و پنجه نرم می‌کند و بدهی این کشور تا حدود 12 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. شایان ذکر است به همین منظور هیچیلما، جهت بررسی موضوعات مذکور و مشکلات در کشور اخیرا یک اقتصاددان و مشاور سابق صندوق بین المللی پول را به سمت وزارت دارایی زامبیا منصوب کرده است.

 وعده رئیس جمهور زامبیا برای کاهش کسری بودجه

هاکاینده هیچیلما، رئیس جمهور جدید زامبیا، اظهار داشت دولت وی تلاش خواهد کرد که سیاست‌هایی را به اجرا گذارد که منجر به کاهش کسری بودجه گردد و رشد اقتصادی را احیا کند. وی همینطور تأکید کرد که در سیاست‌های مرتبط با بخش معدن بازنگری خواهد شد. رئیس جمهور جدید زامبیا، که برای اولین بار پس از انتخابش به عنوان مسئول اجرایی و رئیس جمهور کشور در مجلس سخن می‌گفت وعده داد که سیاست‌های مرتبط با بخش کشاورزی نیز بازنگری گردد و همچنین در قیمت برق تجدید نظر شود و اصلاحاتی در شرکت تولید برق این کشور صورت گیرد. وی تصریح کرد که ساخت مجدد زامبیا، اولین اولویت ما محسوب می‌گردد و ما به دنبال آن هستیم که اعتماد را به بازارها بازگردانیم.

 اوگاندا

 اهدای یک و نیم میلیون واکسن فایزر از سوی آمریکا به اوگاندا

دولت آمریکا در هفتهٔ گذشته ۱٬۶۷۴٬۲۷۰ دُز واکسن فایزر به اوگاندا اهدا کرد. سفیر آمریکا در کامپالا گفت: «این تعداد واکسن بخشی از ۵۰۰ میلیون دزی است که دولت آمریکا در تابستان خریداری کرد تا به ۹۲ کشور تحویل دهد. تا امروز آمریکا ۱۳۶ میلیون دز واکسن به کشورهای گوناگون اهدا کرده و شمار دیگری نیز در راه است. آمریکا با احتساب حدود ۶۵۰ هزار واکسن مُدرنایی که در ششمِ سپتامبر به اوگاندا تحویل داد، تا امروز ۲٬۳۲۱٬۳۵۰ دز واکسن به صورت رایگان به مردم اوگاندا اهدا کرده است».

 بروندی

کمک ۵۰۰ میلیون دلاری بانک جهانی به بوروندی

بانک جهانی متعهد شد بیش از ۵۰۰ میلیون دلار در راستای اجرای پروژه‌های توسعه‌ای به دولت بوروندی کمک کند. این خبر را نمایندهٔ بانک جهانی در بوروندی در ملاقات با نخست‌وزیر در تاریخ ۲۱ سپتامبر مطرح کرد. خانم وِرونیککابونگو گفت این کمک شامل زمینه‌هایی مانند تسهیل تجارت، دیجیتال‌سازی، زیرساخت و بسیاری حوزه‌های دیگر خواهد بود.

 تانزانیا

تلاش دولت در بازسازی اعتماد سرمایه گذاران خارجی به تانزانیا

خانم سمیه صلوحو حسن رئیس جمهور از مقامات دولتی خواستتا تمام توان خود را برای بازگرداندن اعتماد سرمایه گذاران و قبل از هر چیز، مقرون به صرفه ساختن نظام مالیاتی کشور، هزینه‌ها و مقررات قابل قبول و مجوزهای اقامت و کار کمتر از دیوان سالاری انجام دهد. به گفته وی سرمایه گذاری سودآور در پروژه‌های مهم توسعه ملی نهفته است و از آنجا که کشور دارای لیست پروژه‌های اولویت دار است، رئیس جمهور دستور داده لیست اولویت‌ها برای اطلاع سرمایه گذاران در اختیارشان قرار گیرد. وی تصریح کرد که هدف دولت وی بازسازی چهره تانزانیا در خارج از کشور است. همچنین سرمایه گذاران کشور را دارای فضای سرمایه گذاری غیرقابل پیش بینی، جمع آوری مالیات خصمانه و بوروکراسی می‌دانند که همه آنها سرمایه گذاران را دور می‌کند. دولت ششم رویکردی سازش ناپذیر در این مورد اتخاذ خواهد کرد و با طرح بهبود فضای کسب و کار تانزانیا شروع خواهیم کرد. صدور مجوزها ساده می‌شود و روند صدور زمین برای سرمایه گذاران نیز ساده‌تر خواهد شد.

 میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) در تانزانیا

بر اساس گزارش UNCTAD؛ تانزانیا یکی از مقاصد مورد علاقه برای سرمایه گذاری خارجی در آفریقا بوده است. در واقع این کشور در بین 10 مقصد بزرگترین دریافت کنندگان FDI در آفریقا قرار دارد. بر اساس این گزارش، در سال 2020 سرمایه گذاری جهانی، ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تانزانیا در سال 2019 به 1.1 میلیارد دلار رسید و در مقایسه با 1 میلیارد دلار سال قبل افزایش نشان داد. در این گزارش آمده است که میزان ذخایر خارجی مستقیم تانزانیا 21.8 میلیارد دلار برآورد شده است که بخش معادن، صنعت نفت و گاز و همچنین بخش عمده محصولات کشاورزی (قهوه، آجیل بادام زمینی و تنباکو) بیشترین میزان FDI را به خود اختصاص داده است. سرمایه گذاران اصلی این کشور چین، هند، کنیا، انگلستان، موریس، عمان، امارات متحده عربی، کانادا، ایالات متحده، هلند، آفریقای جنوبی و آلمان هستند. گزارش تجارت جهانی 2020 بانک جهانی، تانزانیا را از 190 کشور در رتبه 141 قرار داد که در مقایسه با گزارش سال گذشته سه مرحله ارتقا یافته است. در بخشی از این گزارش آمده است: سرمایه گذاران به تعهد کشور برای اجرای سیاست‌های اقتصاد کلان سالم، برنامه خصوصی سازی کارآمد و منابع طبیعی فراوان توجه دارند.

 ادامه کمک‌های چین به زنگبار

رئیس جمهور زنگبار از دولت جمهوری چین به خاطر کمک‌های متنوع که همچنان به زنگبار ارائه می‌دهد، به ویژه در بخش بهداشت قدردانی کرده است. دکتر حسین علی موینی تصریح کرد که از زمان انقلاب زنگبار 1964، چین همچنان از زنگبار در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی از جمله بخش بهداشت به ویژه در تقویت زیرساخت‌ها، دسترسی به تجهیزات، دارو و همچنین افزایش ظرفیت مدیران صنایع حمایت کرده است. وی در پاسخ به بیماری کووید -19 گفت، چین همچنان به زنگبار در ارائه آموزش به کارکنان بخش بهداشت و همچنین کارکنان بخش گردشگری کمک خواهد کرد.

 مشارکت مصر در راه اندازی بزرگترین نیروگاه برق آبی تانزانیا

نصب اولین توربین در نیروگاه آبی و سد جولیوس نیرره (JNHPP) در دره استیگلر در رودخانه روفیجی در تانزانیا با موفقیت صورت پذیرفت. کار نصب با حضور وزیر انرژی مصر و مقامات عالیرتبه تانزانیا و همچنین شرکت تأمین برق تانزانیا (TANESCO) انجام شد. سد و نیروگاه عظیم روفیجی تانزانیا، به عنوان بزرگترین پروژه صنعت آب این کشور از نوع بتنی با ارتفاع 132 متر و با مساحت مخزن 1475 کیلومتر مربع بوده و ظرفیت مخزنی بیش از 35 میلیارد مترمکعب آب را دارا می‌باشد. نیروگاه این سد با ظرفیت کل 2115 مگاوات و تولید سالانه انرژی بیش از 6150 گیگاوات ساعت، در مقایسه با ظرفیت برق‌آبی تانزانیا در سال 2016 که معادل 562 گیگاوات ساعت و 42 درصد برق مصرفی این کشور بوده، بعنوان کلان‌ترین پروژه سد و تولید برق آبی در منطقه شرق قاره آفریقا به حساب می‌آید. این پروژه پس از اتمام بعنوان بزرگ‌ترین پروژه برقآبی در شرق آفریقا، چهارمین پروژه بزرگ در آفریقا و نهمین پروژه بزرگ جهان خواهد بود.

  کنیا

امضای توافقنامه تجاری جدید میان کنیا و تانزانیا

به گزارش رسانه‌های کنیایی و تانزانیایی، مقامات و نمایندگان عالی رتبه دو کشور همسایه در زمینه تجاری به توافق رسیدند. این خبر به دنبال سه روز مذاکره فشرده میان نمایندگان دو کشور در شهر مومباسا کنیا، منتشر شد. پس از درگذشت جان موگوفولی رئیس جمهور فقید تانزانیا خانم صلحو حسن به ریاست جمهوری رسیدند و در حدود 8 ماه پیش در دومین سفر خارجی خود پس از اوگاندا، وارد کنیا شد و در دیدار با آقای کنیاتا رئیس جمهور کنیا بر لزوم توسعه روابط میان دو کشور تاکید کرد. این توافقنامه به امضای دوتو جیمز وزیر اقتصاد تانزانیا و همینطور سفیر کنیا جانسون ورو رسید.

 جمهوری فدرال دموکراتیک اتیوپی

 مخالفت چین با تحریم‌های امریکا علیه اتیوپی

وزارت خارجه چین مخالفت خود را با اعمال تحریم‌های جدید امریکا علیه اتیوپی اعلام کرد. سخنگوی وزارت خارجه چین اظهار داشت که ما معتقدیم طرفین ذیربط در اتیوپی از عقلانیت و توانایی لازم برای حل و فصل صحیح اختلافات از طریق مصالحه ملی و بازگرداندن صلح و ثبات برخوردارند و امیدواریم امریکا در این زمینه محتاط باشد و نقش سازنده‌ای ایفا نماید. وی با اشاره به رعایت قوانین بین المللی و هنجارهای سیاسی حاکم بر روابط بین الملل، افزود که چین با فشارهای بی دلیل از طریق تحریم‌ها یا تهدید به اعمال آن به منظور دخالت در امور داخلی دیگر کشورها مخالف است.

 جمهوری دمکراتیک کنگو (کینشازا)

 السیسی و تشیسکدی درباره همکاری‌های دوجانبه گفتگو کردند

عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و فلیکس تشیسکدی همتای کنگوییوی، طی تماس تلفنی، همکاری‌های دوجانبه را بررسی کردند و در مورد تحولات مربوط به موضوعات مورد علاقه آفریقایی نظرات خود را تبادل کردند. رئیس جمهور مصر از جهش کیفی نشان داده شده در همکاری با جمهوری دموکراتیک کنگو در سطح هماهنگی و مشورت سیاسی، همکاری اقتصادی که بر جنبه‌های سرمایه گذاری و توسعه بین دو طرف تأثیر می‌گذارد هم چنین در زمینه‌های زیرساختی، دیجیتال، انتقال، ساخت و ساز، انرژی، آب و سایر موارد استقبال کرد. رئیس جمهور تشیکدینیز بر روابط نزدیک همکاری با مصر و ترویج تلاش‌های توسعه‌ای در جمهوریدموکراتیک کنگو و بر اهمیت ارتقای روابط تجاری و اقتصادی با سطح برجسته روابط سیاسیدو کشور تاکید کرد.

 همکاری اقتصادی بین جمهوری دموکراتیک کنگو و آلمان

جمهوری فدرال آلمان متعهد می‌شود همکاری اقتصادی خود را با جمهوری دموکراتیک کنگو تقویت کند. در همین زمینه نیکلاس کازادی وزیر دارایی کنگو دیداری با گونتر نوک، نماینده شخصی صدراعظم آلمان در امور آفریقا انجام داد. هر دو شخصیت بر مشارکت بین دو کشور در راستای بهبود در جهت توسعه تاکید کردند. گونتر نوک که توسط دکتر شنکنبرگ سفیر آلمان در کنگو همراهی شد، گفت که از کیفیت مبادلاتی که با نیکولاس کازادی رئیس امور مالی کنگو انجام داده‌اند بسیار راضی است. این به طور مشخص مسئله تبدیل آلمان به یک شریک سیاسی و اقتصادی برای حمایت از پروژه‌های مهم ساختاری در کشور است. چالش قاره‌ای و همچنین حمل و نقل و نیاز به تقویت ظرفیت‌های جوانان کنگو در این دیدار ذکر شد. وزیر کنگویی نیاز به بازنگری معیارهای درک خطرات آفریقایی به طور کلی و کنگوئی‌ها را یادآور شد. به ویژه برای داشتن عملکردی که در جمهوری دموکراتیک کنگو بسیار مشهود است. به عنوان مثال، در سال 2020، این کشور رشد تولید ناخالص داخلی 1.7 درصد را تجربه کرد، جایی که میانگین آفریقا منفی بود زیرا به شدت تحت تأثیر بحران کووید -19 قرار گرفت. همچنین، اصلاحات در حال انجام با هدف بهبود حکومتداری و محیط کسب و کار در کشور که شواهدی ملموس از همسویی دولت با منافع اقتصادی کشور و شرکای آن است. جمهوری دموکراتیک کنگو و آلمان برای تغییر جهت همکاری‌های اقتصادی خود با هدف بهبود شرایط سرمایه گذاری صنعتی آلمان توافق کرده‌اند. گونتر نوک پس از انجام این دیدار با نیکلاس کازادی، متقاعد شده است که این مشارکت به ویژه برای مردم کنگو از طریق ایجاد مشاغل پایدار مفید خواهد بود. علاوه بر این، سفیر آلمان نیز بر عزم کشورش برای سرمایه گذاری بیشتر در کنگو تأکید و افزود، حاکمیت قانون که توسط رئیس دولت حمایت می‌شود به طور فزاینده تلاش‌هایی در زمینه بهبود فضای کسب و کار است که کاتالیزوری برای سرمایه گذاری‌های بزرگ نه تنها از آلمان، بلکه از دیگر کشورهای ثروتمند جهان است.

 غنا

امضای تفاهم نامه ساخت اولین پالایشگاه بوکسیت در غنا

به گزارش روزنامه دیلی گرافیک، شرکت توسعه آلمومینیوم ترکیبی غنا و Rocksure International تفاهم نامه مربوط به ساخت اولین پالایشگاه بوکسیت در این کشور و توسعه معادن بوکسیت ظرف 24 ماه آینده با اعتباری بالغ بر 1.2 میلیارد دلار را به امضا رساندند. گفتنی است غنا دارای ذخایر بسیار بالایی از بوکسیت بوده و در آینده‌ای نزدیک و با افتتاح این کارخانه به تولید آلومینیوم خواهد پرداخت.

 اعلام نتایج اولیه سرشماری نفوس و مسکن 2021 غنا

بر اساس نتایج اولیه منتشر شده از سوی مرکز آمار غنا در خصوص آمار نفوس و مسکن 2021، این کشور بیش از 30.8 میلیون نفر جمعیت داشته و نسبت ترکیب جمعیتی زنان به مردان 51 در برابر 49 درصد می‌باشد. بر اساس این آمار، نرخ رشد جمعیت در غنا 2.1 درصد است که در مقایسه با سال‌های 2001 الی 2010 کاهشی 0.4 درصدی دارد. جمعیت استان‌های اکرا بزرگ و آشانتی نیز هر کدام 5.4 میلیون نفر اعلام شده است. همچنین بر اساس این آمار، 15 درصد سازه‌ها در اکرا کانتینرهای فلزی می‌باشند.

نیجر

دیدار رئیس جمهور با هیئت سرمایه گذاران پاکستانی

در حاشیه کار مجمع سرمایه گذاران پاکستانی در نیجر که از 16 تا 18 سپتامبر 2021 در نیامی‌برگزار شد، آقای محمد بازوم، رئیس جمهور در روز شنبه 18 سپتامبر 2021، با هیئتی از نمایندگان سرمایه گذاران جمهوری اسلامی‌ پاکستان به رهبری آقای نورالحق قدری، وزیر فدرال پاکستان در امور دینی و هماهنگی بین مذهبی دیدار کرد. این دیدار با حضور آقای مکتار گادو سابو، وزیر تجارت، صنعت و کارآفرینی جوانان برگزار شد. یادآوری می‌شود که هیئت پاکستانی متشکل از نزدیک به 80 سرمایه گذار است و برای شرکت در مجمع سرمایه گذاری پاکستان به نیجر آمدند، مجمع در روز شنبه به پایان رسید و تصمیمات مهمی در مورد سرمایه گذاری‌های پاکستانی در نیجر گرفته شده‌اند.

 سیرالئون

تأیید وجود 200 ماده معدنی در سیرالئون

معاون مدیرکل آژانس ملی مواد معدنی سیرالئون، دکتر کلوین اندرسون اعلام کرد داده‌های آنالیز شده توسط بانک جهانی از طریق ژئوفیزیک هوابرد ملی نشان می‌دهد در سیرالئون حدود 200 ماده معدنی وجود دارد. آقای اندرسون افزود برای انجام این تحقیقات، بانک جهانی 7 میلیون دلار هزینه صرف کرده است.

200 میلیون دلار هزینه طرح آموزش رایگان با کیفیت در سیرالئون

معاون رئیس جمهور سیرالئون، محمد جوده جالوه در شروع جلسه استماع بودجه 2021 در وزارت دارایی اعلام کرد از زمان به قدرت رسیدن این دولت در سال 2018 تاکنون مبلغ 200 میلیون دلار، صرف طرح آموزش رایگان با کیفیت شده است. آقای جالوه از وزارات دارایی درخواست کرد تا اطمینان حاصل کند ابزارهای نظارتی بر استفاده صحیح یارانه‌های مدارس نظارت مؤثر داشته باشند.

گابن

گابن ثروتمندترین کشور آفریقای جنوب صحرا از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی در سال 2021

بر اساس گزارش اخیر بانک جهانی در خصوص رتبه بندی کشورها از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی در سال 2021، کشور گابن با تولید ناخالص داخلی سرانه 7 هزار و 6 دلار (3.931 میلیون فرانک سیفا)، رتبه اول را در بین کشورهای آفریقایی جنوب صحرا بدست آورد. این کشور از بوتسوانا با سرانه تولید ناخالص داخلی 6 هزار و 711 دلار پیشی گرفت و در جایگاه نخست قرار گرفت. گفتنی است جمعیت گابن حدود 2 میلیون و 300 هزار نفر است.

 دماغه سبز

افزایش سرمایه گذاری در دماغه سبز با پیشتازی پرتغال

سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) در دماغه سبز در نیمه اول 2021 نسبت به مدت مشابه در سال 2020، بیش از 70 درصد افزایش یافته و به 45.5 میلیون یورو رسیده است. پرتغال، اسپانیا، ایتالیا و چین، به ترتیب مهمترین سرمایه گذاران خارجی در این کشور محسوب می‌شوند. این سرمایه گذاری‌ها عمدتاً در بخش گردشگری (هتل و رستوران)، ساختمان، مواد غذایی، ساخت و سازهای فلزی و ماهیگیری متمرکز بوده است.

 جامعه توسعه جنوب آفریقا (سادک)

گفتگوی تلفنی دبیر اجرایی سادک با رئیس دوره‌ای این سازمان درمورد همگرایی منطقه‌ای

الیاس ماگوسی، دبیر اجرایی جامعه توسعه جنوب آفریقا در تماس تلفنی با رئیس دوره‌ای سادک، لازاروس مک کارتی، درمورد تقویت همگرایی، همکاری و توسعه منطقه‌ای تبادل نظر کرده و هر دو بر اتخاذ رویکرد عمل گرایانه در این باره تاکید نمودند. همچنین، در این تماس تلفنی هر دو بر اجرای کامل برنامه توسعه استراتژیک منطقه‌ای سادک تاکید کردند.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما