معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۶/۰۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۴۸۶

معرفی منطقه آزاد لابوان – مالزی

در این مطلب به معرفی منطقه آزاد لابوان یکی از مراکز صنعتی و تجاری در بخش شرقی مالزی پرداخته شده است.

موقعیت جغرافیایی و تاریخچه

جزیره لابوان در نزدیکی ایالت صباح در بخش شرقی مالزی و در ده کیلومتری شمال غربی برونئی در دریای چین جنوبی واقع شده است. از نظر جغرافیایی این منطقه در مجاورت مراکز مالی پرقدرتی چون هنگ کنگ، جاکارتا و کوالالامپور قرار دارد. لابوان از اواسط دهه 1980 به عنوان یک منطقه فدرال در مالزی شناخته میشود که شامل جزیره لابوان و شش جزیره کوچکتر به نامهای بورونگ، دات، کورامان، پاپان، روسوکان کسیل و روسوکان بسار بوده و در کل مجموع مساحت این جزیره 95 کیلومتر مربع است. این جزیره در سال 1840 به تصرف انگلستان درآمد و از آن به عنوان قلمرویی جهت دیده بانی بر دریا استفاده می‌شد. اما در جنگ جهانی دوم ارتش ژاپن به آن تسلط پیدا کرد و نهایتا در سال 1963 مجدد انگلستان این جزیره را پس گرفت و اداره آن را به حکومت مرکزی در صباح واگذار کرد.

جمعیت

جمعیت این جزیره در حال حاضر حدود یکصد هزار نفر عنوان می‌شود که با رشد یک و نیم درصدی در سال همراه است و حدود هشتاد درصد این جمعیت مالایی و باقی چینی و هندی تبار هستند. تعدادی اتباع سایر کشورها نیز در این جزیره زندگی می‌کنند که آمار دقیقی از تعداد آنها وجود ندارد ولی به صورت تخمینی گفته می‌شود حدود نه هزار خارجی در این جزیره حضور دارند.

زیرساخت ها

مجتمع های کشتی سازی: با توجه به قرار گرفتن در یکی از شلوغ ترین مسیرهای کشتیرانی در دریای چین جنوبی این جزیره با در اختیار داشتن دو مجتمع کشتی سازی و تعمیرکشتی[1] پیشرفته در سطح جهانی دارای اهمیت است.

مجموعه پارک مالی لابوان[2]: این مجموعه در زمینی به مساحت دوازده هکتار در سال 1992 تاسیس شده است. این بزرگترین بنای تجاری لابوان است که تعداد زیادی فروشگاه تجاری و ادارات دولتی و موسسات مالی را در خود جای داده است.

مخابراتی: به لحاظ امکانات مخابراتی لابوان قرار است اولین شهر و منطقه ای باشد که پروژه‌های فیبرسازی و اتصال هوشمند سراسری را که در برنامه ملی مالزی قرار دارد تا سال 2023 در آن راه اندازی شود. همچنین انتظار میرود جزیره لابوان اولین منطقه در مالزی باشد که در سال آینده از فناوری 5G استفاده میکند.

امکانات فرودگاهی: لابوان روزانه با یک پرواز به ایالت صباح و دو پرواز به کوالالامپور دسترسی بسیار آسانی به این ایالت و پایتخت کشور دارد.

زیرساخت های بندری: بندر لابوآن واقع در شمال خلیج برونئی و خارج از سواحل ایالت صباح، قرار گرفته است که به یکی دیگر از بنادر مهم با مدیریت فدرال و دارای منطقه آزاد تجاری آزاد تبدیل شده است. این بندر نیز همانند دیگر بنادر مالزی در حال مطالعه برای توسعه اسکله‌های خود جهت ارتقاء ظرفیت پذیرش کشتی‌های باربری می‌باشد. در حال حاضر این بندر ظرفیت جابه جایی یکصد هزار محموله کانتینری را در سال دارد. تجهیزات پزشکی، محصولات پلاستیکی، ماشین آلات صنعتی، محصولات آهن و فولاد و محصولات کائوچو از مهم ترین اقلام صادراتی از جزیره لابوان میباشد.

ویژگی‌های اقتصادی

لابوان دارای پنج صنعت اصلی است که شامل موارد زیر می‌باشد:

خدمات مالی: شرکتهای بین المللی مالی حاضر در لابوان خدماتی همچون خدمات جامع بانکی، بیمه، لیزینگ، تجارت کالا، صندوق های اعتباری، خدمات مالی دیجیتالی و کارگزاری‌های پولی را پوشش میدهند. همزمان برخی از سازمانها خدمات مالی سازگار با شریعت نیز به متقاضیان ارائه می دهند. بر اساس گزارش سالانه مقامات مالی لابوان تا سال 2017 تعداد 14200 شرکت در لابوان ثبت شده اند همچنین تعداد شرکتهای بیمه ثبت شده تا آخر همین سال میلادی به بیش از 200 مورد میرسد. 53 بانک معتبر جهانی نیز در این جزیره شعبه دارند.

نفت و گاز: میدان‌های نفت و گاز لابوان را احاطه کرده و این جزیره را به قطب پتروشیمی مالزی تبدیل کرده است و محصولات پتروشیمی حدود هفتاد درصد از حجم صادرات (معادل حدود سه و نیم میلیارد دلار) جزیره را شامل شده است. شرکت مواد شیمیایی متانول پتروناس[3] بزرگترین تولید کننده مواد متانول منطقه جنوب شرق آسیا و چهارمین تولید کننده بزرگ در جهان محسوب میشود که در این جزیره واقع شده است.

گردشگری: اگرچه این جزیره بیشتر به عنوان یک مرکز بین المللی مالی – دریایی شناخته میشود اما طبیعت بکر و چشم نواز آن میتواند هر بازدید کننده ای را خیره کند به همین علت است که دولت محلی قصد دارد بر بخش ورود گردشگران نیز تمرکز کند. در همین راستا نیز در سالهای اخیر دولت اقدام به ساخت سه تفریحگاه ساحلی بزرگ نمود و نیز طولانی ترین پل معلق برای اتصال جزیره به شهر صباح و همچنین توسعه فرودگاه این شهر، در دست اقدام است. طبق آمار اعلام شده در سال 2016 حدود 670,000 گردشگر که عمدتا مالزیایی هستند از این جزیره بازدید داشتند.

محصولات حلال: لابوان در حال سرمایه گذاری در زمینه فناوری و زیرساخت برای توسعه محصولات حلال است. مقامات این جزیره امیدوارند که برای ارائه خدمات به بازاری که به سرعت در حال رشد است، از مجاورت جزیره با منابع غنی ماهی نیز بهره مند شوند.

شیلات و ماهیگیری: دولت مالزی صنعت شیلات و صنایع وابسته به آن مانند ماهی تن را به عنوان یک بخش رو به رشد با ظرفیت تولید 112 میلیون دلار در سال معرفی کرده است. از این رو دولت قصد دارد چهار و نیم میلیون دلار برای ارتقاء زیرساخت های ماهیگیری لابوان، به ویژه ماهیگیری در اعماق دریا سرمایه گذاری کند. اداره شیلات لابوان روزانه چهار تن ماهی تون در این جزیره صید میکند که از آن سه تن به خارج از کشور صادر و یک تن برای مصارف داخلی صرف میشود.

ثبت شرکت و مزایای آن

ایجاد، ثبت و مدیریت شرکتهای موجود در لابوآن تحت قوانین 1990(LCA) صورت می‌گیرد در حالی که شرکتهای ثبت شده در مناطق دیگر مالزی عموما تحت قانون شرکتها در سال 1965 کنترل و مدیریت میشوند. اولین قدم برای ثبت شرکت انتخاب نام است که برای این کار باید با مقامات محل هماهنگ شود که این نام قابل اعتراض و یا در حال حاضر استفاده نشده باشد سپس اساسنامه شرکت تهیه و نام مدیران و سهامداران ذکر میشود. هر نوع تغییری در اساسنامه مانند عوض شدن آدرس و یا تغییر در مدیریت باید ظرف یکماه به اطلاع مقامات محل برسد. طبق قانون وضع شده در سال 1990 افراد مقیم و غیر مقیم در مالزی مجاز به ثبت شرکت در جزیره لابوآن هستند.

شرکتهای مستقر در لابوان این گزینه را دارند که مالیات شرکت خود را به مقدار ثابت سالیانه به میزان 20.000 رینگیت بپردازند و یا سه درصد سود خالص حسابرسی شده را پرداخت کنند (دولت قصد دارد قانون پرداخت مالیات ثابت را لغو کند). مشوقهای مالیاتی منحصر به فرد دیگری همچون تعهدات کمتر برای تشکیل پرونده مالیاتی، عدم برآورد درآمد و کسورات دو ماهه و همچنین تخفیف مالیاتی دیگری که بر اساس زکات تجاری سالیانه به آن شرکت تعلق میگیرد که در دوره پایه یک سال به تایید مقام مذهبی لابوان رسیده باشد، وجود دارد. البته برای اینکه شرکت بتواند از این معافیت های مالیاتی استفاده کند باید یک دفتر فیزیکی در جزیره با تعداد کافی کارمند تمام وقت داشته باشد.

هزینه ثبت شرکت برای افراد خارجی حدود شش هزار رینگیت میباشد. طبق قوانین موجود در لابوآن به یک شرکت اجازه داده میشود که محل تاسیس خود را به این جزیره منتقل کنند ولی مشروط به اینکه قوانین قضایی حوزه تأسیس شرکت باید اجازه انتقال دهد و رضایت سهامداران، دارندگان اوراق قرضه و طلبکاران باید اخذ شود.

هر شرکت موظف است یک شرکت معتمد برای رسیدگی به امور اداری خود تعیین کند و نیز یک دفتر ثبت شده در لابوآن داشته باشد. در حالی که این دفتر باید دفتر اصلی شرکت باشد، اما تحت شرایط خاصی می‌توان دفتر اصلی خود را در کوالالامپور اداره کند. از دیگر تسهیلاتی که دولت جهت رونق تجاری و اقتصادی در این جزیره پدید آورده است می‌توان به این موارد اشاره داشت:

- امکان تعلق داشتن تمام سهام شرکت به افراد خارجی،

- مجوزهای معمول تجاری برای واردات و صادرات وجود ندارد،

- مشاغل ملزم به پرداخت مالیات بر فروش/خدمات نیستند،

- راه اندازی سریع یک شرکت که برای راه اندازی نیاز به سفر به لابوان نیست و معمولا در هفت روز کاری میتوان شرکت را ثبت نمود،

- یک شرکت بین المللی ثبت شده در لابوآن امکان افتتاح حساب بانکی در هر نقطه از مالزی را دارد،

- حسابهای بانکی امکان انتقال هر نوع ارز جهانی را دارند

-  شرکت امکان دریافت روادید برای کارمندان خود و خانواده‌های آنان را دارد. این موارد بخشی از مزیت های جزیره لابوآن برای جذب سرمایه می‌باشد.

[1] PRESTON SHIPYARD / LABUAN SHIPYARD

[2] Financial Park LAbuan

[3] PETRONAS Chemicals Methanol Sdn Bhd

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما