رونق صادرات گوشت برزیل در سال 2020
صادرات گوشت گاو (تازه و منجمد) برزیل در سال 2020 به رقم 1.7 میلیون تنی رسید که رشد 10 درصدی نسبت به سال 2019 داشت. کاهش ارزش رئال در برابر ارزهای خارجی و افزایش خریدهای چین دو عامل مهم تاثیر گذار بر رشد صادرات گوشت برزیل بودند. چین به دلیل کاهش تولید در داخل (در نتیجه شیوع بیماری تب خوکی آفریقایی) و کاهش واردات چین از استرالیا، مقادیر بیشتری گوشت از برزیل وارد نمود. صادرات گوشت از برزیل به ایران کاهش قابل توجهی داشته و ایران از فهرست خریداران اصلی گوشت برزیلی حذف شده است.
وزارت اقتصاد بزریل آمار صارات گوشت تازه یا منجمد گاو برزیل در سال 2020 را منتشر کرد که نشان دهنده یک دوره مطلوب برای صادرات گوشت قرمز برزیل بوده است. میزان صادرات گوشت بی استخوان تازه و منجمد برزیل[1] در این سال به بیش از 1.7 میلیون تن رسید که رشد 9.9 درصدی نسبت به سال 2019 داشته و بالاترین میزان صادرات سالانه گوشت بزریل میباشد.
بخش عمده افزایش صادرات گوشت برزیل در سال 2020 مرهون افزایش خریدهای چین بود. میزان خریدهای چین از این کشور در سال 2020 به 868.7 هزار تن رسید که افزایش 74.5 درصدی نسبت به سال 2019 داشت. افزایش صادرات 370.9 هزار تنی به چین کاهش خرید دیگر کشورهای مهم خریدار گوشت برزیلی از جمله مصر، شیلی، روسیه، ایران، عربستان سعودی و فیلیپین را جبران کرد. هنگ کنگ دومین مقصد صادراتی گوشت برزیل میباشد که 207 هزار تن از برزیل گوشت خریداری نمود. البته مقصد نهایی این محمولهها سرزمین اصلی چین میباشد. مصر (117 هزار تن)، روسیه (53 هزار تن)، ایتالیا (22 هزار تن)[2]، فیلیپین (39 هراز تن)، امارات متحده عربی (29 هزار تن)، رژیم صهیونیستی (22 هزار تن)، عربستان سعودی (27) و آمریکا (20 هزار تن) دیگر خریداران مهم گوشت برزیلی میباشند.
عوامل متعددی بر افزایش میزان صادرات گوشت برزیل تاثیر گذار بودند. کاهش ارزش رئال برزیل در برابر ارزهای خارجی یکی از عوامل تاثیر گذار بر صادرات محصولات کشاورزی و به ویژه گوشت بوده زیرا باعث جذابیت بازار صادراتی گوشت شده است و تولیدکنندگان گوشت تمایل بیشتری به صادرات نشان دادند. عامل اساسی دیگر که برای عملکرد صادراتی برزیل تاثیر گذار بوده کاهش شدید گلههای خوک چین به دلیل شیوع تب خوکی آفریقایی بود. این بیماری باعث کاهش گلههای خوک در چین و در نتیجه دسترسی کمتری به پروتئین در کشور گردید. لذا دولت چین مجبور شد با شدت بیشتری به بازار خارجی متوسل شود تا پروتئین مصرفی مردم خود را تامین کند که برزیل تامین کننده اصلی آن است.
مسئله دیگری که باعث رقابت بیشتر پروتئین برزیلی در بازارهای بین المللی به ویژه در آسیا شد، آتش سوزی در استرالیا در پایان سال 2019 بود. این آتش سوزیها باعث کاهش شدید تولید گوشت استرالیا گردید در نتیجه کشورهای آسیایی برزیل را جایگزین استرالیا برای تامین گوشت وارداتی خود کردند. تیرگی روابط بین استرالیا و چین نیز یکی دیگر از تحولاتی بود که ثایر مثبت بر صادرات گوشت برزیل داشت. با تنش در روابط چین و استرالیا در پی موضع گیریهای استرالیا در مورد شیوع ویروس کرونا از چین، این غول آسیایی واردات گوشت گاو از کشتارگاههای استرالیا را محدود کرده است.
صادرات گوشت گاو برزیل در دوماه اول سال 2021 کاهش 8 درصدی نسبت به مدت مشابه ساله 2020 داشته است ولی پیش بینی میشود این کشور روند مناسب صادرات برزیل در سال جاری میلادی روند مطلوب سال 2020 را حفظ نماید. تولید خوک در چین در حال بازیابی است ولی برای رسیدن دوباره به سطح تولید گوشت خوک قبل از بحران زمان قابل توجهی لازم است بنابراین انتظار می رود که این کشور در کوتاه مدت همچنان واردات حجم قابل توجهی پروتئین حیوانی از برزیل ادامه دهد.
همچنین ایران بطور سنتی از برزگترین وارد کنندگان گوشت گاو از برزیل بوده ولی طی سه سال گذشته صادرات گوشت از برزیل به ایران کاهش قابل ملاحظه ای داشته است.
پی نوشت :
[1]. آمار منتشر شده توسط وزارت اقتصاد شامل آمار گوشت های تازه و منجمد میباشد و آمار صادرات گوشت های غیر فرآوری شده را در بر نمیگیرد.
[2]. ایتالیا از لحاظ وزنی در بین خریداران بزرگ قرار ندارد ولی با توجه به اینکه گوشت صادراتی به این کشور از نژادهای اروپایی میباشد، قیمت آن بالاتر بوده و از لحاظ ارزش به پنجمین خریدار گوشت برزیل تبدیل شده است.