معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۹/۰۵- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۹۲

اخبار اقتصادی حوزه آسیای غربی( هفته چهارم آبان ماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه آسیای غربی در هفته چهارم آبان ماه 1399 که در رسانه‌های این کشورها منتشر شده است به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

افغانستان

قدردانی رییس جمهوری افغانستان از همکاری ایران برای مقابله با کرونا

محمد اشرف غنی امروز سه شنبه طی سخنانی از طریق ویدئو کنفرانس گفت که جمهوری اسلامی ایران در دوران همه گیری ویروس کرونا مرزهای خود را با افغانستان باز نگاه داشت و این همکاری باعث شد مواد غذایی و دیگر کالاهای بازرگانی در افغانستان در دسترس باشد. وی با اشاره به نقش افغانستان به عنوان چهار راه ترانزیتی منطقه، پیشرفت پروژه راه آهن هرات- خواف را پروژه ای مهم برای رسیدن به این مهم خواند. غنی در ادامه با تقدیر از کشور هند که هنگام گسترش ویروس کرونا در افغانستان یکصدهزار تن گندم را از طریق بندر چابهار برای مردم افغانستان فرستاد، گفت این همکاری‌ها باعث شد افغانستان با پنج میلیون خانواده که ۹۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهد، دچار کمبود مواد غذایی نشود. رییس جمهوری افغانستان همچنین از کشورهای مسیر راه لاجورد نیز قدردانی کرد که با فعال نگهداشتن راه آهن در این مسیر و واردات کالاهای تجاری به افغانستان موجب شدند این کشور در بخش مبارزه با کرونا بهتر عمل کند. رییس جمهوری افغانستان در ادامه سخنانش از کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای خواست که این کشور را در رسیدن به صلح پایدار و همه جانبه یاری کنند. 

کمک مالی صندوق بین‌الملل به افغانستان

صندوق بین‌المللی پول توافق کرده است که ۳۷۰ میلیون دلار به افغانستان قرضه بدهد. این سازمان مالی وابسته به سازمان ملل متحد می‌گوید این قرضه ۴۲ ماهه برای ثبات اقتصادی افغانستان کمک خواهد کرد. معاون دفتر ای‌ام‌اف می‌گوید برنامه اقتصادی افغانستان به دلیل کرونا آسیب دیده اما کابل باید راهکاری روی دست گیرد که اقتصاد بهبود یابد.

فقدان امنیت غذایی در افغانستان

سرور دانش معاون دوم رئیس‌جمهور که در مراسم سومین سالگرد دستورالعمل ملی غذایی و تغذیه صحبت می‌کرد گفت که در افغانستان تاثیرات منفی جنگ و نا امنی و فقر و فساد ناشی از آن امنیت غذایی را در کشور به مخاطره انداخته است. معاون رئیس‌جمهور به نقل از برنامه غذایی جهان گفت که 13 میلیون نفر در افغانستان امنیت غذایی ندارند که از این رقم وضعیت هشت میلیون آن حاد گزارش می‌شود. به گفته وی این افراد نمی‌دانند که وعده غذایی بعدی شان را چگونه فراهم کنند. طبق آمار وزارت صحت، نزدیک به 70% جمعیت کشور ما فاقد امنیت غذایی هستند. معاون رئیس‌جمهور به نقل از اداره ملی احصاییه افزود: «عدم مصونیت غذایی بصورت گسترده در بین تمام گروه‌های نفوس افغانستان شیوع یافته‌است. به طور کلی در حدود ۱۳ میلیون تن یعنی 44.6 درصد نفوس افغانستان به عدم مصونیت غذایی بسیار شدید و یا عدم مصونیت غذایی نسبی مواجه می‌باشند.» دانش اضافه کرد که از جمع رقم یاد شده ۳.۹ میلیون تن یا ۱۳.۴ درصد نفوس با عدم مصئونیت غذایی بسیار شدید مواجه هستند که مصرف غذایی آنها نشان دهنده کاهش ۶۰۰ کیلو کالری یا بیشتر از آن را در روز نشان می‌دهد. 

افزایش صادرات انار افغانستان

وزارت تجارت و صنعت افغانستان می‌گوید صادرات انار در مقایسه با سال‌های گذشته بیشتر شده است. جواد دبیر، سخنگوی این وزارت امروز (شنبه، ۱۷ عقرب/آبان) گفت در سال ۱۳۹۶ انار افغانستان تنها به پاکستان، هند و امارات متحده عربی صادر می‌شد، این در حالی است که حالا این انار به چین، آلمان، ترکیه، سوئد، هم بازار خوبی دارد. بر اساس اطلاعات وزارت تجارت و صنعت در جریان چند سال گذشته نزدیک به ۶۰۰۰ تن انار به بیرون از کشور صادر شده است که حالا این میزان به ۶۲ هزار تن رسیده است. دبیر می‌گوید اگر تاجران افغان در صادرات انار معیارها را در نظر گیرند، افغانستان در بخش صادرات انار به زودی دستاوردهای بزرگی خواهد داشت.

ساخت دانشگاه هلمند از بودجه مصرف‌ نشده مبارزه با مواد مخدر

براساس تصمیم کابینه، یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار پول مصرف‌ نشده وزارت مبارزه علیه مواد مخدر، جهت ساخت ساختمان دانشگاه ولایت هلمند مصرف خواهد شد. ارگ ریاست جمهوری در اعلامیه‌ای گفت این تصمیم در جلسه عصر روز چهارشنبه کابینه گرفته شده‌است. کابینه تقاضای وزارت‌های مالیه و تحصیلات عالی پیرامون حل مشکل تخصیص بودجه معادل مبلغ یک میلیون و ۵۰۰ هزار دلار پول مصرف‌ نشده وزارت مبارزه علیه مواد مخدر جهت ساخت دانشگاه هلمند را تصویب کرده‌است. در جلسه کابینه، طرح پیش‌نویس بودجه ملی سال مالی ۱۴۰۰ نیز تایید شد. ارگ ریاست جمهوری در مورد مقدار بودجه سال آینده چیزی نگفته‌ است. در جلسه کابینه همچنین طرح همسان‌سازی تعرفه برق در تمامی ولایات به تصویب رسیده‌است. براساس اعلامیه ارگ، تقاضای وزارت اقتصاد مبنی بر کمک ۳.۴ میلیون دلار امریکایی USAID جهت مبارزه با ویروس کرونا نیز مورد تصویب قرار گرفته‌است. 

سازمان ملل: تاثیر ناگوار کرونا بر زنان افغان

دفتر زنان سازمان ملل اعلام کرده که بیماری کووید-۱۹ تاثیرات ناگواری بر زنان افغان داشته است. در ارزیابی تازه این نهاد که امروز (یکشنبه، ۱۸ عقرب/آبان) منتشر شد آمده که این تاثیرات را می‌توان در بخش استخدام و بهداشت از روستا تا شهر مشاهده کرد. تاثیرات شیوع کرونا بر زنان که توسط بخش زنان سازمان ملل، کمیته بین المللی نجات و شرکت مخابراتی روشن بررسی شده، نشان می دهد که چطور شیوع ویروس کرونا بر استخدام، بهداشت، کاربدون مزد، مهاجرت، آوارگان داخلی، برگشت کنندگان و حتی کشورهای میزبان تاثیر گذاشته است. در این ارزیابی آمده در حالی که تمام افراد از این بیماری متاثر شده ولی تاثیرات مخرب آن بر زنان و دختران بیشتر مشهود است. در این گزارش آمده که از زمان شیوع بیماری کووید ۱۹ در افغانستان ۷۷ درصد کسانی که در این ارزیابی شرکت کردند، گفته اند که از نظر روحی و سلامتی بر آنان تاثیرات منفی گذاشته است. گزارش نشان داده که ۶۳ درصد از زنانی که در این ارزیابی شرکت کرده‌اند در بخش غیر رسمی مصروف و شغل خود را از آغاز شیوع کرونا، از دست داده‌اند. براساس این ارزیابی تاثیرات منفی بجا مانده تنها اقتصادی نیست، بودن افراد بیشتر در خانه باعث افزایش کار زنان و دختران در خانه می‌شود. بطور مثال ۱۱ درصد مردان  کار بدون مزد انجام داده درحالیکه این مقدار در زنان به ۴۱ درصد می‌رسد.

شروع به آبگیری آزمایشی سد کمال خان افغانستان در نزدیک مرز با ایران

مقام‌های اداره ملی تنظیم آب افغانستان می‌گویند آبگیری آزمایشی بند/سد کمال خان در ولایت نیمروز آغاز شده است. سد کمال خان در نزدیکی مرز با ایران یکی از بزرگترین طرح‌های مدیریت آب افغانستان است که قبلا به خارج این کشور سرازیر می‌شد. ویس بصیر، معاون اداری ریاست تنظیم آب امروز (یکشنبه ۱۸ عقرب/آبان) به بی‌بی‌سی گفت که آبگیری آزمایشی برای بررسی موضوعات تکنیکی در بند کمال خان آغاز شده است. به گفته او، کار برای تکمیل و آغاز بهره برداری از این بند به شدت جریان دارد. حدود چهار ماه پیش محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان برای بازدید از روند کار مرحله سوم این طرح به ولایت نیمروز سفر کرد و از آبگیری آن به زودی خبر داد. 

حمایت مالی ژاپن از یونیسف در افغانستان

ژاپن مبلغ ۹۴۰ میلیون ین ژاپن معادل حدود نُه میلیون دلار امریکایی را برای رسیدگی به نیازهای فوری کودکان و زنان افغان به اداره حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) کمک می‌کند. در اعلامیه‌ی مشترک یونیسف و سفارت ژاپن در کابل آمده است که موافقت‌نامه فراهم‌سازی این کمک امروز (سه‌شنبه، ۲۰ عقرب/آبان) توسط تاکاهاشی یوشیاکی معاون سفارت ژاپن و شیما سین گوپتا نماینده‌ی موقت یونیسف در کابل امضا شده است. احمدجواد عثمانی، سرپرست وزارت صحت عامه نیز در مراسم امضای این موافقت‌نامه حضور داشته است. به نقل از اعلامیه، این پروژه توسط یونیسف و آزانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) به همکاری وزارت صحت عامه افغانستان تطبیق می‌شود. با تطبیق این پروژه قرار است یونیسف بیش از ۱.۴ میلیون نوزاد را واکسینه کند و بیش از ده میلیون کودک زیر پنج سال را در برابر فلج اطفال محافظت کند. 

کمک مالی کمیساریای عالی پناهندگان به پناه جویان افغان در پاکستان در مبارزه با کرونا

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل روز گذشته در بیانیه ای گفت که کمک نقدی اضطراری به بیش از ۵۰ هزار خانواده پناهجوی افغان تحت تاثیر بیماری همه گیر کرونا در پاکستان ارائه داده است. بر اساس این اعلامیه، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در نظرداشت تا به ۷۰ هزار خانواده آسیب پذیر پناهنده کمک رسانی کند که تا کنون به ۵۰ هزار خانواده با همکاری وزارت ایالات و مناطق مرزی پاکستان کمک مالی صورت گرفته است. بر اساس گفته‌های کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، پاکستان میزبان بیش از ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار پناهنده ثبت شده افغانستانی است که کارت های پناهندگی دارند. پاکستان علاوه بر پناهندگان ثبت شده، میزبان حدود ۱ میلیون پناهنده ثبت نشده نیز می‌باشد. طی همه گیری ویروس کرونا، بسیاری از پناهجویان افغان، از جمله کارگران روزمزد، هیچ منبع درآمدی نداشته‌اند. ایندریکا رتوتات، مدیر منطقه‌ای آژانس پناهندگان سازمان ملل در امور آسیا و اقیانوسیه، گفت که این کمک به  کسانی که از رکود اقتصادی آسیب دیده‌اند صورت خواهد گرفت و پناهندگان را قادر می‌سازد تا نیازهای فوری خود را رفع کنند. 

پاکستان

گشایش گذرگاه جدید مرزی با پاکستان به­منظور تسهیل تجارت میان دو کشور ایران و پاکستان

این اعلام از سوی دکتر جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در ملاقات­های ایشان در اسلام آباد انجام گرفت. وزیر امور خارجه ایران که عصر سه شنبه وارد اسلام آباد شد با عمران خان نخست وزیر، شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه و ژنرال باجوا فرمانده ارتش ملاقات کرد. این چهارمین سفر ایشان در پی روی کار آمدن دولت تحریک انصاف در دو و نیم سال قبل بوده است. وزارت امور خارجه گفت که این سفر جز مبادلات بلند پایه میان دو کشور بمنظور تقویت مناسبات دو جانبه و ایجاد تفاهم بهتر از دیدگاه یکدیگر در خصوص مسایل منطقه ای می‌باشد. دکتر ظریف به رهبران پاکستانی گفت که ایران گذرگاه مرزی ریمدان را که در 130 کیلومتری بندر چابهار واقع بوده در هفته آینده خواهد گشود. وی اظهار امیدواری کرد که مقامات پاکستانی طرف مرز خود را در گذرگاه مرزی گبد خواهد گشود تا تجارت میان دو کشور تقویت شود. گذرگاه مرزی برای صادرات و واردات میوه، احشام و مواد ساختمان ­سازی و محصولات نفتی مناسب بوده و طرف ایرانی این گذرگاه مرزی مجهز به سیستم های مدرن مخابراتی تسهیلات قرنطینه‌های احشام و تره بار و تسهیلات لازم برای واردات انبه و احشام وجود دارد. دکتر ظریف از پاکستان خواستار گشایش گذر مرزی پیشین مند نیز شد. عمران خان نخست وزیر در ملاقات با دکتر ظریف گفت همکاری فزاینده فیمابین بویژه در مناسبات تجاری و اقتصادی به نفع دو کشور خواهند بود.. 

هند

تاثیر تغییرات سیاسی آمریکا بر ادامه همکاری «یوکو» بانک هند با ایران

نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و هند اظهار داشت:‌ با توجه به اینکه آمریکا کلیه بانک‌های ایران را یک ماه پیش تحریم کرد، بانک یوکو هم بخشنامه‌ای داده، اما معلوم نیست اجرایی شود. پرهام رضایی در گفت‌وگو با ایلنا در مورد بخشنامه یوکو بانک هند مبنی بر قطع همکاری با ایران از 22 نوامبر اظهار داشت: اقدام این بانک در رابطه با لیست تحریم‌هایی بوده که امریکا در نظر گرفته و کل بانک‌های ایران را تحریم کرده بود. بانک یوکو چند هفته پیش چنین نامه‌ای را صادر کرده اما با توجه به تغییرات سیاسی که در آمریکا اجرا شده، مشخص نیست این نامه عملی شود یا خیر. ممکن است روند تغییر کند. رضایی با اشاره به حجم مبادلات ایران از این بانک تصریح کرد: اگر این اتفاق قبلا می‌افتاد، به خاطر فروش نفت به هند این اتفاق تاثیر بسزایی داشت چراکه پول نفت ایران از طریق یوکو بانک منتقل می‌شد اما از آنجا که در شش ماه تا یک سال گذشته فروش نفت ما به هند بسیار کاهش پیدا کرده؛ پول زیادی در بانک یوکو نداشتیم که تاثیرگذار باشد. وی با اشاره به مسیرهای دیگر مبادلاتی گفت: با توجه به راه‌های دیگر مبادلاتی که وزارت صمت اعلام کرده مثل واردات در مقابل صادرات به نظر نمی‌رسد، تاثیر زیادی داشته باشد. 

هند و پروژه راه آهن چابهار 

سایت هندو: هند در حال حاضر بخشی از راه آهن چابهار-زاهدان نیست، اما با آغاز مرحله دوم پروژه 628 کیلومتری ایران، تهران امیدوار است دهلی نو به آن در تهیه تجهیزات راه آهن از بندر چابهار تا مرز افغانستان کمک کند. به گفته یک دیپلمات ارشد ایرانی، سازمان بنادر و دریانوردی ایران اخیراً درخواست جرثقیل و تجهیزات سیگنالینگ و همچنین لوکوموتیوهایی را به هند داده است که به دلیل تحمیل تحریم های آمریکا در تهیه مستقیم آنها مشکل داشته است. ایران همچنین درخواست کرده است 150 میلیون دلار خط اعتباری را که هند، هنگام سفر رئیس جمهور ایران روحانی رئیس جمهور ایران به دهلی در سال 2018 برای پرداخت هزینه خرید پیشنهاد داده بود، فعال کند. طبق گفته وزارت امور خارجه، ایرکن گزارش بازرسی سایت و امکان سنجی را تکمیل کرد و منتظر بود تا طرف ایرانی یک مرجع اصلی تعیین کند.

به زودی؛ از سر گیری صادرات برنج هند به ایران

به نقل از اکونومیک تایمز: از آنجا که ایران اعلام کرده که ممنوعیت واردات برنج هندی را برداشته و گفته است که قصد دارد بدهی شرکت‌های صادر کننده برنج هندی را که قرار بود سال گذشته پرداخت کند،‌ تسویه کند به زودی صادرات برنج باسماتی به این کشور از سر گرفته می‌شود. نبود یک نظام پرداخت کارآمد باعث شده تا شاهد کاهش شدید صادرات برنج هند به ایران باشیم. ایران بزرگترین وارد کننده برنج هندی در جهان است و یک سوم کل صادرات برنج هند را وارد می‌کند. وینوت کائول، دبیر انجمن صادر کنندگان برنج هند، می‌گوید بین ماه‌های آوریل تا آگوست سال جاری صادرات برنج به ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۶ درصد کاهش یافته است که دلیل اصلی آن توقف پرداخت‌های حواله‌ای بوده است. وی البته گفت که اخیرا شاهد اتفاقات مثبتی نسبت به حل مشکل پرداخت که از دسامبر سال گذشته رخ داده هستیم. از طرف دیگر دولت ایران هم ممنوعیت فصلی واردات برنج را یک ماه زودتر از انتظار برداشته که خبر خوبی برای صادر کنندگان هندی است. 

برقراری سه خط لاینری بین ایران و هندوستان

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: سه خط لاینری بین چابهار و هندوستان برقرار است که یک عامل مهم برای افزایش ترانزیت به شمار می آید. به گزارش تین نیوز و به نقل از مهر، محمد راستاد دیروز در حاشیه بهره برداری از پروژه‌های بندری و دریایی با بیان اینکه با افتخار یکی از کارهای بزرگ که در این دولت مورد بهره برداری قرار گرفت، توسعه چابهار بود که توانست با روند تقاضا خودش را تطبیق بدهد، اظهار داشت: علیرغم تأثیر کرونا بر اقتصاد جهان، منطقه و بنادر ایران اما چابهار صددرصد رشد داشته است. در ترانزیت ۱۸۰ برابری افزایش و در صادرات محصولات غیرنفتی ۳۸ درصد رشد را ثبت کرده ایم. 

سرمایه‌گذاری آمازون در هند

«راما رائو» وزیر فناوری اطلاعات، الکترونیک و ارتباطات هند اعلام کرد آمازون حدود 2.8 میلیارد دلار برای برای تاسیس وب سرویس منطقه آسیا در ایالت «تلنگانا» این کشور سرمایه گذاری می‌کند. آمازون نیز در بیانیه مطبوعاتی خود ضمن تایید این خبر، اعلام کرد که AWS منطقه آسیا، دومین پروژه بزرگی است که آمازون برای ایجاد زیرساخت در هند روی آن سرمایه‌گذاری می‌کند. البته آمازون صحبتی در مورد میزان سرمایه‌گذاری خود در هند مطرح نکرد. آمازون در این بیانیه مطبوعاتی گفت: «AWS منطقه آسیا و اقیانوسیه این امکان را برای توسعه دهندگان، استارتاپ‌ها و همچنین دولت‌ها، بخش آموزش و پرورش و سازمان‌های غیر انتفاعی فراهم می‌‌کند تا بتوانند به راحتی اپلیکیشن‌های خود را در این بستر اجرا کرده و از مراکز داده واقع در هند به کاربران نهایی خدمات رسانی کنند».

حضور صندوق سرمایه گذاری دولتی عربستان در خرده فروشی شرکت صنایع رلاینس

سایت دی پرینت: صندوق سرمایه گذاری دولتی عربستان (PIF) در نظر دارد که 1.3 میلیارد دلار را در واحد خرده فروشی رلاینس موکش امبانی سرمایه گذاری کند. شرکت صنایع رلاینس روز پنجشنبه اعلام کرد که صندوق سرمایه گذاری دولتی عربستان 2.04 درصد از سهام واحد خرده فروشی رلاینس را به  قیمت 95.55 میلیارد روپیه (1.3 میلیارد دلار) خواهد خرید. 

هند برای سرمایه گذاران نفتی نامه دعوت فرستاد

دارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند در کنفرانس ADIPEC اعلام کرد سهم هند در مصرف جهانی انرژی از هفت درصد به ۱۲ درصد در سال ۲۰۵۰ رشد خواهد کرد. هند که سومین مصرف کننده و واردکننده بزرگ نفت در جهان است، اوایل امسال سه مخزن نفت استراتژیک در جنوب این کشور را با ۵.۳۳ میلیون تن نفت پر کرد. هند به منظور جذب سرمایه گذاری خصوصی در ذخایر نفت استراتژیک، اخیرا به شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) اجازه داد به صادرات مجدد بخشی از نفتی که در مخازن مانگالور ذخیره کرده است، بپردازد که منعکس کننده مدل مشابه در کشورهای کره جنوبی و ژاپن است. این کشور در حال ساخت دو مخزن نفت تجاری استراتژیک با ظرفیت ۶.۵ میلیون تن است. پرادهان گفت: من از همه بازیگران انرژی جهانی دعوت می‌کنم بیایند و در این پروژه سرمایه گذاری کنند. وی در ادامه افزود: تقاضا برای سوخت در هند تقریبا به سطح پیش از شیوع کووید ۱۹ بهبود پیدا کرده است.

اوپک نقشی بسیار مهم در تأمین انرژی هند دارد

به گزارش ایلنا از دبیرخانه اوپک، چهارمین نشست «گفت‌وگوی اوپک و هند» روز پنجشنبه (۱۵ آبان‌ماه) از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد. این نشست به ریاست محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و دارمندرا پرادهان، وزیر نفت و گاز طبیعی و فولاد هند برگزار شد. در این نشست پیامدهای همه‌گیری ویروس کرونا و تأثیر قابل توجه آن بر اقتصاد جهانی و بازارهای انرژی از جمله نفت بررسی شد و شرکت‌کنندگان همچنین درباره چشم‌انداز میان‌مدت انرژی و نفت و چالش‌های پیش روی آن گفت‌وگو کردند. بارکیندو درباره گفت‌وگوی دوجانبه هند و اوپک گفت: هند از سریع‌ترین اقتصادهای جهان و محرک عمده رشد اقتصاد جهانی و تقاضای نفت است. وی افزود: با در نظر گرفتن واردات حدود ۸۰ درصدی نفت هند از کشورهای عضو اوپک این گفت‌وگوها برای همه ما ضروری است. دبیرکل اوپک همچنین اقدام‌های هند در زمینه ایجاد مانع در سیاست‌های تغییر آب و هوایی را ستود. پرادهان نیز بر اهمیت اوپک در تأمین نیاز هند به انرژی تأکید کرد و گفت: این سازمان ۷۸ درصد تقاضای نفت خام، ۵۹ درصد تقاضای گاز مایع (LPG) و تقریباً ۳۸ درصد تقاضای گاز طبیعی مایع‌شده (ال‌ان‌جی) هند را تأمین می‌کند. هند در سال‌های مالی ۲۰۲۰-۲۰۱۹، ۹۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار نفت از کشورهای عضو اوپک وارد کرده است. وی بر لزوم همکاری با اوپک برای رسیدگی مشترک به چالش‌های فعلی انرژی و نیز در سناریوی پسا کرونا تأکید کرد. وزیر نفت هند همچنین کشورهای اوپک را به سرمایه‌گذاری در پروژه ذخیره‌سازی‌ راهبردی نفت (SPR) هند دعوت کرد. 

تعویق راه اندازی یک واحد پتروشیمی در هند به دلیل کرونا

به نقل از نیپنا، شرکت دولتی پالایش نفت باهارات پترولیوم (بی‌پی‌سی‌ال) مرحله راه‌اندازی واحد پتروشیمی ۷۴۰ میلیون دلاری کوچی در پالایشگاه کوچی با ظرفیت پالایش روزانه ۳۱۰ هزار بشکه نفت را تا اوایل سال آینده میلادی به تاخیر می‌اندازد .این طرح پتروشیمی ‌که پس از راه‌اندازی سالانه ۱۶۰ هزار تن اسید اکرلیک و ۲۱۲ هزار تن الکل‌های اکسی و اکرلیت تولید می‌کند پیش‌تر قرار بود اکتبر سال ۲۰۱۹ میلادی راه‌اندازی شود اما تا آوریل امسال به تعویق افتاد و اکنون بار دیگر راه‌اندازی آن نیز با تاخیر روبه‌رو شده است. این طرح پتروشیمی ‌که مراحل ساخت آن پایان یافته و از نظر فنی آماده راه‌اندازی است، به‌دلیل محدودیت‌های ناشی از شیوع ویروس همه‌گیری جهانی کووید-۱۹ (کرونا) به تعویق افتاده است.دولت هند اجازه فعالیت‌های اقتصادی را صادر کرده است اما پروازهای بین‌المللی تا ۳۰ نوامبر متوقف شده است و این شرایط مانع حضور کارشناسان ژاپنی می‌شود. 

هند احتمالا 20 تریلیون روپیه را در طول آوریل تا سپتامبر از دست داده است

سایت نیو انیدین اکسپرس : شاخص های متفاوت ظاهرا نشانگر بهبود روزافزون وضعیت اقتصادی هند می‌باشد. ولی، شرکت یو.بی.اس. سکیوریتیز هند (UBS Securities India) معتقد است که اقتصاد هند 20 تریلیون روپیه (10.5 درصد تولید ناخالص داخلی) را در فاصله آوریل و سپتامبر سال 2020 از دست خواهد داد. 

اهداء فرش گرانقیمت هندی به آرامگاه حضرت محمد (ص)

این فرش که با هزینه زیادی ساخته شده است به عنوان گرانقیمت ترین فرش دنیا شناخته می‌شود. در سال 1860، حاکم هند دستور داد فرشی برای اهدا به آرامگاه حضرت محمد(ص) در مدینه ببافند. این فرش ابریشم زرق و برق دار، تزئین شده با زمرد ، یاقوت کبود و الماس، با بیش از دو میلیون مروارید دوزی شده است. 

سریلانکا

کاهش 9% ارسال حوالجات ارزی کارگران شاغل خارج از سریلانکا در سال 2020

به گزارش آدادرانابیز، به استناد بانک جهانی، به سبب بحران اقتصادی منبعث از کرونا و متوقف شدن فعالیت ها، عایدات حاصل از ارسال حوالجات ارزی کارگران مهاجر کار شاغل در خارج از سریلانکا در سال 2020 به میزان 9% کاهش پیدا خواهد کرد. به کُندی گراییدن ضرب آهنگ زندگی در سراسر جهان بسبب کرونا و محدودیت های وضع شده بر انجام سفر  بر روند مهاجرت تاثیر نهاده و با این وصف در سال 2021 هم وضعیتِ ارسال حوالجات ارزی به همین منوال خواهد بود. در گزارش بانک جهانی با عنوان " فاز دوم بحران کرونا از لِنز مهاجرت" عنوان شده است که شتاب ارسال حوالجات ارزی در سریلانکا و بسیاری از کشورهای جهان به کُندی خواهد گرایید. کشور های آسیای جنوبی در سال 2020 شاهد کاهش 4% و در سال 2021، تجربه کاهش 11% را خواهند داشت. کاهش شتاب اِرسال حوالجات ارزی در منطقه آسیای جنوبی به سبب کندی اقتصاد جهانی طولانی مدت مُنبعث از کرونا خواهد بود. با توجه به ادامه پاندمی در سال 2021 احیاء اقتصادی پیش بینی شده Vشکل نا محتمل بنظر می رسد. حوالجات ارزی از مبداء آمریکا، انگلیس، اروپا، اتحادیه همکاری خلیج فارس به مقصد آسیای جنوبی به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در سال 2020 کشورهای با درآمد پایین و متوسط (LMICs) کاهش 7% حوالجات ارزی معادل 508 میلیارد دلار را تجربه خواهند کرد. در سال 2021 با افت 7.5% دیگر تنها 470 میلیارد دلار حوالجات ارزی عاید کشورهای آسیای جنوبی خواهد شد. عوامل اصلی که باعث کاهش حوالجات ارزی می‌شود عبارتند از: رشد اقتصادی ضعیف، کاهش فرصت های شغلی در کشورهای میزبان کارگران مهاجر کار خارجی، قیمت پایین نفت، کاهش ارزش پولی کشور های میزبان در برابر دلار.

اعلان تاریخ ارسال بودجه سریلانکا به پارلمان

روز 27 آبان 1399 بودجه سال 2021 سریلانکا به پارلمان تقدیم خواهد شد. این تصمیم بر اساس رأی رهبران احزاب سیاسی سریلانکا اتخاذ شده است. روز 22 آبان، میزان زمان اختصاص داده شده به رهبران احزاب جهت نقد و بررسی و اعلام نظر در خصوص بودجه بررسی خواهد شد. دولت خواهان اتمام مباحث ظرف 10 روز است و لیکن اپوزیسیون با این امر مخالف می‌باشد. روز 22 آبان در خصوص لایحۀ اخذ مجوز خرج از صندوق دولت بحث خواهد شد. گذرانیدن لایحه مربوط به مخارج سال 2020 نیاز به مصوبه پارلمانی دارد. روزنامه نگاران اجازه حضور در جلسات را ندارند.

مصوبه هیئت دولت سریلانکا در خصوص اجراء طرح نیروگاه برق گازی 300 مگاواتی

به گزارش ساندی مورنینیگ، کابینه وزراء سریلانکا با اصلاح توافق نامه منعقده فی ما بین اداره برق سریلانکا و شرکت لاکدهاناوی، اجازه ساخت نیروگاه 300 مگا واتی گازی را صادر کرد. دولت با مُلغی نمودن تصمیم کابینه دولت پیشین، ساخت دومین فاز نیروگاه گازی 300 مگاواتی در "که را والا پی تی یا" را به لاکدهاناوی واگذار کرد. شرکت لاکدهاناوی با شکایت از شرکت چینی GCL China Windforce & RenewGen در دادگاه عالی توانست به این مهم نایل آید. در فوریه 2019 شرکت سریلانکایی، نفر اول مناقصه شد به رغم این امر، طرح به شرکت چینی واگذار گردید. کابینه دولت مشروط بر اینکه شرکت لاکدهاناوی از شکوائیه خود، اقامه شده علیه شرکت چینی در دادگاه عالی صرف نظر نماید، این طرح را به این شرکت واگذار کرده است. پس از تائید دادگاه عالی مبنی بر انصراف از شکوائیه، ساخت طرح کلید خواهد خورد. این طرح قرار است تا سال 2023 به اتمام رسد. 

سوددهی شرکت نفت سیلان در دوران کرونا 

شرکت نفت دولتی سیلان (CPC) پس از سال­ها برای اولین بار به علت وضع حکومت نظامی‌به سوددهی رسید. سود خالص عایدی در 9 ماهه اول سال 2020 معادل 830 میلیون روپیه گردیده است در صورتیکه درهمین بازه زمانی در سال گذشته میلادی 2019 این شرکت دچار 9 میلیارد روپیه زیان مالی شده بود. مصرف کمتر سوخت به علت وضع حکومت نظامی و اعمال مالیات بیشتر بر سوخت عوامل اصلی افزایش سود حاصل می‌باشند. سود، سود بیشتر و ضرر، ضرر بیشتر به بار می آورد. پمپاژ کمتر سوخت به معنی کاهش ضرر است. در طی حکومت نظامی ‌پالایشگاه‌ها 15-10% نیاز تولید را برآورده ساختند. درحالت عادی روزانه 2300 متریک تن بنزین و 4300 متریک تن سوخت دیزل در سراسر سریلانکا توزیع می‌شود این میزان اینک برای بنزین و دیزل به ترتیب به 150 و 500 متریک تن تقلیل یافته است. توزیع سوخت جت با 80% کاهش به 250-200 متریک تن در روزهای حکومت نظامی رسید. در روزهای عادی 1200 متریک تن سوخت می‌بایست تامین می‌شد. این امر باعث ذخیره شدن سوخت در پالایشگاه‌ها ی Mathurajawela و Kolonawa شد. دولت با توجه به کسر بودجه، بر واردات، منجمله محصولات پالایشی، مالیات وضع کرده و با توجه به محدود شدن واردات سوخت از شرکت نفت خارجی (هندی) این سود بجای سرازیر شدن به دخل هندی‌ها به حساب خزانه واریز شد. دولت با دوسویه عمل کردن یعنی با ثابت نگاه داشتن قیمت سوخت به رغم کاهش قیمت جهانی آن و وضع مالیات مضاعف به این مهم نایل شد. عایدات حاصله از این منبع،" صندوق ثبات قیمت سوخت"، نام گرفته است و تا کنون 200 میلیارد روپیه در آن انباشته شده است. قرار است این صرفه جویی در هزینه، صرف بازپرداخت دیون مالی معوق شرکت نفت و برق سیلان گردد. قیمت هر بشکه نفت پلتفورم سنگاپور به طور متوسط 60 دلار قیمت گذاری سابقا می‌شد که با بروز کرونا و افت قیمت ها به 20 دلار معامله شد. مع الوصف دولت قیمت سوخت را تقلیل نداد. قرار است بخشی از این سود به صورت یارانه سبد معیشتی به صورت کنسرو ماهی و دال عدس در میان مردم توزیع شود. 

تأمین سوخت خودروهای سریلانکا توسط امارات و سنگاپور

به گزارش دیلی میرور، اعطاء قرارداد تأمین بنزین و گازوئیل سریلانکا به امارات و سنگاپور مورد تصویب هیئت وزیران سریلانکا قرا گرفت. شرکت اماراتی ES ENERGY DMCC و شرکت سنگاپوری OVERSEAS ENTERPRISES PTE تأمین سوخت را برای بازه زمانی 9 ماه آتی بر عهده گرفتند. هیئت وزیران کمیته ای موسوم به "کمیته تدارکات" ایجاد کرده است و این تصمیم بر اساس توصیه این کمیته اتخاذ شده است. شرکت اماراتی بر اساس قرارداد در بازه زمانی( اول نوامبر تا 30 ژوئن) 1.8 میلیون بشکه بنزین و شرکت سنگاپوری 1.68 میلیون بشکه گازوئیل (با 0.05% سولفور) به سریلانکا صادر خواهند نمود. سریلانکا تا ماه سپتامبر 2020 به ترتیب 1.3 میلیارد دلار نفت پالایش شده و 451.2 میلیون دلار نفت خام وارد نموده است. در راستای تأمین نیمی از تقاضای محصولات نفتی پالایش شده قرار است ظرفیت پالایشگاه Sapugaskanda از 40 هزار به 100 هزار بشکه نفت خام ارتقاء یابد. وزارت نیرو و انرژی سریلانکا مطالعات امکان سنجی طرح توسعه پالایشگاه را به هیئت وزیران تقدیم کرده است. 

سریلانکا کیت آنتی ژن از سازمان بهداشت جهانی دریافت می‌کند

به گزارش سیلان تودی، بنا به گفته وزیر تهیه و توزیع دارو سریلانکا، سازمان بهداشت جهانی 50 هزار آنتی ژن در اختیار بخش بهداشت و سلامت سریلانکا قرار خواهد داد. با این آنتی ژن می‌توان به سرعت مبتلایان به کرونا را تشخیص داد. این اولین بخش از ارسال کیت های آزمایش بوده، وزارت تهیه و توزیع دارو از طریق مناقصه درصدد خرید یک صد هزار کیت آزمایش آنتی ژن است تا به روند انجام آزمایشات تشخیص سرعت ببخشد. هلال احمر موافقت نموده است کیت های آزمایش آنتی ژن فوراً در اختیار سریلانکا بگذارد. قیمت این تست 1100 روپیه است اما قیمت دریافتی آزمایش پی سی آر در بیمارستان‌های دولتی 4500 روپیه می‌باشد. 

افزایش کارگران جانباختۀ شاغل در خارج از سریلانکا

به گزارش دیلی میرور، به نقل از وزارت امور خارجه سریلانکا، تعداد متوفیان این کشور در اثر بیماری مسری کرونا به 90 تن افزایش یافته است. اکثریت قربانیان، کارگران مهاجر کار با مهارت های شغلی سطح پایین بوده، 74 تن در خاور میانه جان سپرده اند که از این میان 31 نفر در عربستان سعودی فوت کرده اند. اجساد بر اساس قوانین بین المللی امهاء و تعدادی بنا به درخواست خانواده متوفیان استرداد و در مراکز سوزانیدن اجساد طبق اصول بهداشتی به خاکستر تبدیل شدند. روند استرداد اتباع گرفتار آمده در اثر محدودیت های وضع شده کرونا به حالت تعلیق درآمده است ولیکن تاکنون 44033 تن  از 125 کشور مسترد شده اند که 17600 تن از آنها در خاور میانه مشغول به کار بوده اند. بر اساس قرار معلوم 56000 تبعه سریلانکایی در آینده به این جزیره منتقل خواهند شد. 

بنگلادش

مصطفی کمال از نروژ می خواهد که در بنگلادش سرمایه گذاری کند

به نقل از دیلی بنگلادش- مصطفی کمال وزیر دارایی بنگلادش از کارآفرینان و تجار نروژی خواست تا در زمینه انرژی ، ساخت کشتی و کارخانه‌های تعمیرات آن ، منابع آب ، لایروبی رودخانه‌ها ، ICT ، سازگاری و تعدیل تغییرات آب و هوایی و بخش های ارتباطاتی سرمایه گذاری کنند. وزیر دارایی طی جلسه ای مجازی با سفیر نروژ در داکا که بعد از ظهر پنجشنبه برگزار شد، در مورد موضوع تقویت بیشتر توسعه روابط دو کشور به بحث و گفتگو پرداخت،

ذخایر ارزی تا 14 ماه آینده به 50 میلیارد دلار خواهد رسید

به نقل از دیلی بنگلادش- مصطفی کمال وزیر دارایی در جلسه ای در پاسخ به خبرنگاران اظهار داشت در 14 ماه آینده، ذخایر ارزی کشور تا دسامبر 2021 به 50 میلیارد دلار می رسد. وزیر دارایی گفت که این پیشرفت شاخص های مختلف اقتصاد کشور، ادامه خواهد داشت. من اعتقاد ندارم که بنگلادش از این پیشرفت عقب می افتد. او گفت که در 28 اوت، ذخایر بالغ بر 38.90 میلیارد دلار بود که بیش از هر زمان دیگری است. با این ذخیره می‌توان 9 ماه و نیم واردات را با چهار میلیارد دلار در ماه تأمین کرد. 

نخست وزیر بنگلادش: تعاونی‌ها می‌توانند فقر روستایی را ریشه کن کنند

به نقل از دیلی استار- نخست وزیر شیخ حسینه امروز گفت در صورت ایجاد تعاونی‌های چند بُعدی روستایی فقر در بنگلادش وجود نخواهد داشت. وی گفت: "این ثابت شده است ... اگر ما بتوانیم تعاونی‌های چند بُعدی روستایی ایجاد کنیم ، هیچ فقری در بنگلادش وجود نخواهد داشت. فقر کاملاً ریشه کن خواهد شد." شیخ حسینه این سخنان را هنگام سخنرانی مجازی در مراسم 49 مین روز ملی تعاون و اعطای جایزه تعاون ملی در مرکز همایش های بین المللی بانگاباندو (BICC) گفت. 

افزایش قیمت سیب زمینی در بنگلادش

روزنامه‌های بنگلادشی از افزایش قیمت سیب زمینی به هر کیلویی 80 تاکا (20 هزار تومان) خبر دادند. این امر موجب فشار به اقشار کم درآمد این کشور، برای تامین مواد غذایی روزانه خود شده است. طبق روال معمول در این موقع از سال و با پایان فصل باران‌های موسمی‌ شاهد تثبیت قیمت پیاز و سیب زمینی در بنگلادش بودیم اما امسال ادامه کم نظیر بارش ها و شیوع کرونا باعث افزایش قیمت مواد خوراکی شده است.

مالدیو

وزیر خارجه هند در مالدیو: چهار تفاهم نامه در زمینه پروژه‌های اتصال کلیدی امضا شد

به عنوان بخشی از سفر وزیر خارجه هند ، مالدیو و هند روز دوشنبه چهار توافق نامه امضا کردند. این شامل تفاهم نامه کمک مالی 100 میلیون دلاری برای پروژه اتصال بزرگ ماله و همکاری در امور ورزش و جوانان و همچنین دو تفاهم نامه تحت طرح توسعه جامعه با تأثیر بالا (HICDP) High Impact Community Development)) است. مراسم امضای این قرارداد در وزارت امور خارجه برگزار شد. تفاهم نامه برای پروژه ارتباط بزرگ ماله منعکس کننده تفاهم در مورد اجرای و تأمین مالی "بزرگترین" پروژه زیرساختی است که در مالدیو اجرا می‌شود. این طرح شامل ساخت یک سری از پل ها و معابر است که طول آن به 6.7 کیلومتر طول می رسد که ماله را به ویلینگلی، منطقه صنعتی در تیلافوشی  و بندر بین المللی تازه تأسیس در Gulhifalhu متصل می‌کند. تفاهم نامه همکاری در امور ورزش و جوانان به دنبال افزایش فرصت های آموزشی برای ورزشکاران و مربیان مشتاق و همچنین کسب مهارت های جدید و کسب تجربیات ارزشمند است و به این ترتیب ارتباطات بین مردم مالدیو با هند افزایش می یابد. دو تفاهم نامه دیگر که تحت طرح HICDP به امضا رسیده است شامل پروژه ای برای ساخت یک مرکز تحقیقات کشاورزی در جزیره‌هانیمادو در جزیره‌هاگا دالو و دیگری مورد تأمین مالی یکی از اجزای مرکز سم زدایی از مواد مخدر است که در هولهودو در شهر ادو ساخته خواهد شد. بر اساس تفاهم نامه‌های امضا شده تحت این طرح، دولت هند برای پروژه ایجاد یک مرکز تحقیقات کشاورزی 1.711.434  MVR و همچنین به منظور توسعه مرکز سم زدایی مواد مخدر 7,980,536.69 MVR از مالوید پشتیبانی مالی می‌کند. علاوه بر این، عصر دوشنبه مراسمی‌به منظور "شناخت و قدردانی" از حمایت دولت هند در زمینه تهیه تجهیزات پارک کودکان برای 67 جزیره برگزار شد. در این مراسم عبدالله شهید وزیر امور خارجه، احمد محلوف وزیر جوانان، ورزش و توانمند سازی جامعه، اعضای مجلس، سفیر هند در مالدیو سونجی سودیر و همچنین مقامات ارشد دولت مالدیو و دولت هند حضور داشتند. در حالی که این پروژه با هدف تشویق کودکان مالدیو به داشتن یک سبک زندگی فعال و سالم  در نتیجه بهبود وضعیت جسمی و روانی آنها انجام شده است ، در مجموع 6.7 میلیون روفیا به وزارت جوانان ، ورزش و توانمند سازی جامعه برای تهیه تجهیزات پارک کودکان اختصاص یافت.

مجلس تصویب می‌کند که ویزای اقامت برای خارجی‌ها با سرمایه گذاری بیش از 250000 دلار اعطا شود

مجلس روز دوشنبه اصلاحیه قانون مهاجرت به مالدیو را تصویب کرده است که به خارجی‌هایی که بیش از 250000 دلار سرمایه گذاری دارند اجازه صدور ویزای اقامت می دهد. 53 قانونگذار به این موضوع رأی دادند. سه نماینده رای ممتنع دادند. لایحه اصلاحی توسط کمیته امنیت ملی و روابط خارجی مجلس مورد بررسی قرار گرفت و گزارش آن پس از بررسی‌های گسترده تنظیم شد. طبق این اصلاحیه ، ویزای اقامت حداقل با سرمایه گذاری 250000 هزار دلار برای نگهداری در حساب سپرده ثابت بانک مالدیو برای مدت حداقل پنج سال صادر می‌شود. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما