اخبار اقتصادی شمال افغانستان – مزار شریف
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شمال افغانستان در هفته اول فروردین ماه 1404 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
انعقاد قرارداد آغاز کار فاز دوم جاده واخان استان بدخشان
وزارت احیا و توسعه روستایی حکومت طالبان قرارداد آغاز فاز دوم پروژه جاده واخان در استان بدخشان را با یک شرکت داخلی در افغانستان امضا کرد. این وزارتخانه در اطلاعیهای اعلام کرد پروژه جاده واخان که به توسعه زیرساختهای حمل و نقل در یکی از مناطق استراتژیک افغانستان کمک میکند، نقش مهمی در تسهیل رفتوآمد و اتصال منطقهای خواهد داشت. «محمد یونس آخندزاده» وزیر احیا و توسعه روستایی حکومت طالبان در مراسم امضای این قرارداد اعلام کرد که پروژه شامل ساخت 71 کیلومتر جاده با عرض 7 تا 10 متر است و با هزینهای بالغ بر 134 میلیون افغانی انجام خواهد شد. وی افزود با درنظرگرفتن شرایط جوی و جغرافیایی منطقه، تکمیل این پروژه حدود یک سال زمان خواهد برد. جاده واخان که افغانستان را به چین متصل میکند، یکی از طرحهای مهم در راستای تقویت ارتباطات ترانزیتی و تجاری افغانستان بهشمار میرود. این اقدام در حالی صورت میگیرد که طالبان در سالهای اخیر تلاشهای گستردهای را برای بهبود زیرساختهای حملونقل و افزایش دسترسی به بازارهای منطقهای آغاز کرده است. انتظار میرود تکمیل این پروژه، علاوه بر تسهیل حملونقل، زمینههای جدیدی را برای رشد اقتصادی و توسعه تجارت در استان بدخشان و مناطق همجوار فراهم کند. (خبرگزاری طلوع نیوز)
https://tolonews.com/fa/afghanistan-193435
همکاری ایران در اجرای پروژههای توسعهای
«عبداللطیف منصور» وزیر آب و انرژی حکومت طالبان و علیرضا بیکدلی سرپرست سفارت ایران طی دیداری در کابل بر سابقه نیک همکاریهای دو کشور تأکید کردند. منصور در این دیدار بر توسعه و تداوم این همکاریها به ویژه در زمینه پروژههای توسعهای آب و انرژی تأکید کرد. وی در ادامه نیز تصریح کرد در حال حاضر زمینه سرمایهگذاری در افغانستان از هر لحاظ مهیا بوده و امارت اسلامی از گسترش همکاریهای توسعهای و اقتصادی به ویژه با کشورهای همسایه استقبال میکند. وزیر آب و انرژی حکومت طالبان همچنین به سفیر ایران اطمینان داد که در افغانستان فرصتهای مناسبی برای سرمایهگذاری وجود دارد که میتواند به نفع هر دو کشور باشد. از سوی دیگر، علیرضا بیکدلی سرپرست سفارت جمهوری اسلامی ایران، نیز در این دیدار خاطرنشان کرد که ایران مصمم است تا در زمینه تطبیق پروژههای انکشافی آب و انرژی با افغانستان همکاری نماید. این دیدار همچنین فرصتی بود تا دو طرف پیرامون چالشهای کمبود آب و خشکسالیها بحث و تبادل نظر کنند و به راهکارهای ممکن برای حل این مسائل بپردازند. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/252991
اعلام آمادگی یک شرکت آلمانی به سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیون دلاری در افغانستان
محمد درخشان، مسئول شرکت آلمانی “ترستکو میدلایست” در دیدار با ملا محمد عیسی ثانی، سرپرست وزارت فواید عمه طالبان گفت که این شرکت آماده است تا در ازای معادن، ۴۰۰ میلیون دلار در بخش احداث جادههای افغانستان سرمایهگذاری کند و مایل به همکاری مشترک با وزارت فواید عامه امارت اسلامی است. سرپرست وزارت فواید عامه نیز تأکید کرد که وزارت فواید عامه قصد دارد جادههای غور – هرات و بادغیس – فاریاب را که از مهمترین جادههای افغانستان به شمار میروند، بازسازی کند. (خبرگزاری صدای افغان)
https://www.avapress.com/fa/news/310104/اعلام-آمادگی-یک-شرکت-آلمانی-سرمایه-گذاری-۴۰۰-میلیون-دالری-بخش-ساخت-سرک-های-افغانستان
طالبان: ۱۰ کیلومتر خط لوله گاز تاپی در خاک افغانستان تکمیل شده است
همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و نفت طالبان، میگوید که کار عملی پروژه انتقال گاز تاپی در افغانستان ۱۰ کیلومتر پیشرفت داشته است. افغان در یک نوار تصویری گفته است که با گرمتر شدن هوا سرعت پیشرفت کار افزایش خواهد یافت. وی افزوده که پروژه تاپی یکی از اولویتهای طالبان در بخش توسعه زیرساختهای انرژی است و امیدواریهایی برای تسریع در تکمیل آن وجود دارد. تاپی طرح انتقال گاز ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و هند است. (روزنامه 8 صبح)
https://8am.media/fa/taliban-10-km-gas-pipeline-has-been-completed-in-afghanistan/
سرمایهگذاری شرکتهای ایرانی و روسی در معدن سرب غور
هدایتالله بدری سرپرست وزارت معادن و نفت طالبان با نمایندگان شرکتهای ایرانی و روسیه دیدار نموده و در مورد سرمایهگذاری در معادن افغانستان گفتگو کرده است. هدایتالله بدری سرپرست این وزارت با محمد صبوری و دنیس کولومین نمایندگان شرکتهای ایرانی و روسی دیدار نموده و در مورد سرمایهگذاری در معادن افغانستان گفتگو کرده است. با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، شرکتهای روسی، ایرانی، چینی و ترکی تمایل خود را برای سرمایهگذاری در افغانستان ابراز داشتهاند. (خبرگزاری افق)
https://ufuqnews.com/archives/253141
صادرات و واردات ۲۹۲ میلیون دلاری افغانستان از طریق کریدورهای هوایی
وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست، با انتشار خبرنامهای اعلام کرده که صادرات و واردات افغانستان در سال جاری خورشیدی از طریق فرودگاههای کابل، قندهار و بلخ به کشورهای اتریش، اردن، اسپانیا، امارات متحده عربی، اندونزی، انگلستان، امریکا، افریقای جنوبی، آلمان، چین، هند و دیگر کشورها صورت گرفته است. از این آمار ۱۲۵ میلیون دلار را صادرات و ۱۶۷ میلیون دلار را واردات تشکیل میدهد. (خبرگزاری سلام وطندار)
https://swn.af/afghanistan-has-exported-and-imported-292-million-worth-of-goods-through-the-air-corridor/
کاهش 18 میلیون دلاری صادرات و 21 میلیون دلاری واردات افغانستان در یک ماه
اداره ملی آمار و اطلاعات گروه طالبان با انتشار اعلامیهای اعلام کرده است که مجموع ارزش صادرات در بهمن ماه 144.2 میلیون دلار و مجموع ارزش واردات 1.076 میلیارد دلار بوده است. به عبارتی دیگر ارزش صادرات افغانستان در بهمن ماه نسبت به دی ماه سال جاری 18 میلیون دلار کاهش یافته است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/180926/
مذاکرات طالبان و چین درباره استخراج چاههای نفت قشقری و معدن مس عینک
گروه طالبان اعلام کرده که سرپرست این گروه در وزارت معادن و نفت با سفیر چین دیدار کرده است. ملا هدایتالله بدری گفته که چین و افغانستان ارتباط سیاسی و اقتصادی با سابقهای دارد که هر دو طرف برای پیشرفت و استحکام آن متعهد میباشد و ما سعی داریم تا تسهیلات بیشتری برای سرمایهگذاران خارجی در منابع معدنی کشور مهیا سازیم. تسریع در استخراج چاههای نفت قشقری و اکتشاف معدن مسعینک محور این دیدار بوده است. (خبرگزاری جمهور)
https://www.jomhornews.com/fa/news/180929/