اخبار اقتصادی قطر( هفته سوم مرداد ماه 1399)
اهم اخبار و تحولات اقتصادی قطر در هفته سوم مرداد ماه 1399 که در رسانههای این کشور منتشر شده به شرح ذیل ارائه میگردد:
اخبار و تحولات داخلی
لبنیات و فرآوردههای لبنی ... از واردات تا خودکفائی و صادرات(شناسنامه شرکت های لبنی قطر)
بیش از سه سال است که صنعت ملی مواد غذایی، به طور پیوسته و با اطمینان به سمت امنیت غذایی و در راستای چشم انداز ملی 2030 قطر در حال حرکت میباشد که دولت حمایت خود را از بستههای سرمایه گذاری بخش خصوصی و انگیزههای دیگر را آغاز کرده است، و همچنین نقش مهمی در تأمین و حمایت از امنیت غذایی صورت داشته است. و طی یک دوره کوتاه مدت، بخش خصوصی توانسته است در بخش محصولات وفرأوردههای لبنی و انواع مختلف آن، از جمله آبمیوه، به خود کفائی برسد، و نیز اقدام به صادرات به بازارهای خارجی نموده است.
تأسیس پنج شرکت و کارخانه طی سه سال محاصرة
1- شرکت بـلـدنـا :
- تاریخ تأسیس در سال 2014 میلادی.
- مجهز به سیستم خنک کننده در سالنهای نگهداری گاوها.
- مجهز به سیستم شیردوش اتوماتیک با قدرت 180 رأس در 3 دقیقه.
- دارای مساحت 2.4 میلیون متر مربع.
- توانائی نگهداری 24 هزار گاو شیرده.
محصولات :
- محصولات لبنیات و فرآوردههای لبنی.
- محصولات آبمیوه .
- محصولات گوشتی.
- محصولات دام و چهارپایان.
- محصولات علوفه ای.
2- شرکت روعة :
- تاریخ تأسیس در سال 2011 میلادی.
- تولید محصولات مختلف شیر طبیعی با کیفیت بالا.
- مجهز به پنج خط تولید محصولات لبنی.
محصولات :
- تولید لبنیات.
- تولید پنیر .
- تولید ماست چکیده.
- تولید انواع آبمیوههای لبنی.
- تولید محصولات لبنی شیرین.
- تولید سالادهای نخودچی.
- تولید ماست.
3- شرکت غدیر :
- تاریخ تأسیس در سال 1986 میلادی.
- مجهز به سیستم خنک کننده با تکنولوژی بالا، در سالنهای نگهداری گاوها.
- مجهز به دو سیستم شیردوش اتوماتیک.
- توانائی تولید محصولات لبنی به مقدار200 هزار تن.
محصولات :
- تولید شیر.
- تولید دوغ .
- تولید ماست.
- تولید آبمیوه لبنی با طعم های مختلف.
5- شرکت داندی :
- تاریخ تأسیس در سال 1973 میلادی.
- دارنده گواهی استاندارد ایزو 9001 و 2000.
محصولات :
- تولید شیر و فرآوردههای آن.
- تولید لبنیات .
- تولید آبمیوههای لبنی.
- تولید بستنی.
- تولید لبنیات با طعم های مختلف.
6- شرکت الوجبة :
- تاریخ تأسیس در حال افتتاح.
- آغاز خط سیر تولید محصولات در ماه آگوست آینده با تولید 12 تن در روز.
- طرح راهبردی توسعه در تولید که شامل آبمیوه لبنی و انواع مختلف آن.
- محل کارخانه در شهر صنعتی جدید دوحه و بامساحت 2000 متر مربع.
محصولات:
- تولید شیر.
- تولید دوغ .
- تولید ماست.
روند خودکفایی قطر در بخش لبنیات و مرغ تازه از زبان مطبوعات محل
پس از مرور سه سال از واردات هزاران گاو شیرده به منظور غلبه بر تحریم تجاری، اکنون شرکت قطری تولید کننده لبنیات « بلدنا»، و برای اولین بار اقدام به صادرات به خارج از کشور نمود، قطر در سال گذشته بزرگترین کشور صادر کننده ی گاز طبیعی در جهان شناخته شد. عربستان، امارات و بحرین به اضافه مصر، از 2017 میلادی اقدام به تحریم تجاری و حمل ونقل بر علیه این کشور نمودند. و این کشور را مجبور به تجدید نظر در تنظیم اقتصاد خود که وابستگی شدیدی به کشورهای حوزه خلیج فارس داشت، انجام دهد. دوحه اعلام کرد، این تحریم ها که باعث بسته شدن مرزهای زمینی و همچنین راههای حمل ونقل دریایی را متوقف کرد. واین کارها به عنوان تلاشی برای تجاوز به سیاستها تلقی میشود، در حالیکه شرکت «بلدنا» اولین گاوهای خود را یک ماه بعد از آغاز تحریم ها وارد کرد، ودر ادامه اقدام به ساخت یک مرزعه عظیم تولید کننده ی مواد غذائی لبنیاتی نمود. وی در ادامه گفت: در حال حاضر بیش از نیمی از شیر تازه تولیدی خود را در قطر ذخیره میکند، بویژه اقدام به صادرات مقداری از آن به افغانستان و یمن و همچنین بزودی به کشور لیبی نیز صادر خواهد کرد. پس از گذشت مدتی کوتاه از تحریم ها، دوحه اقدام به یافتن راههای حل های جدیدی در بخش تجاری نمود، تا بلکه جایگزین شرکای قبلی برخی از کشورهای عربی در خلیج فارس گردد. و در این راستا اواخر سال 2017 میلادی یک بندر با هزینه ای بالغ بر 7.4 میلیارد دلار را افتتاح کرد تا به عنوان یک مرکز حمل ونقل منطقه ای شناخته شود، به گفته ی مسئولین دولتی مبنی بر اینکه این توسعه ی سریع در شرکت «بلدنا» نشان داد که تحریم ها باعث شد تا اقتصاد قطر بیش از پیش قدرت بیشتری پیدا کرد وهدفمندی آن، تشویق تولید کنندگان داخلی بوده است.
شرکت «بلدنا» در ماه آوریل اقدام به تأسیس خط تولید آبمیوه نمود، و اکنون در فروشگاههای قطر علامت تجاری جدیدی به نام «مزرعتی» را مشاهده میکنید که این نیز در ماه ژانویه به عنوان بزرگترین پروژه مرغداری در کشور افتتاح شد و در کنار اینها تولیدات دیگری به نام «مزارع قطر» در بخش میوه وسبزیجات به عرضه ی فروش گذاشته شد. و در این راستا شیخ فالح بن ناصر آل ثانی معاون وزارت شهرداری و محیط زیست در امور کشاورزی و شیلات گفت: تولید انواع سبزیجات در اواسط سال 2017 میلادی افزایش 20 درصدی پیدا کرد که به مقدار 66 هزار تن در سال می رسد، و انتظار می رود که در سال آینده و پس از ساختن گلخانههای جدید، محصولات کشاورزی به مقدار 20 الی 40 هزار تن افزایش پیدا خواهد کرد. قطر در حال حاضر به خودکفائی در لبنیات و مرغ تازه دست پیدا کرده است، در حالی که قبل سال 2017 میلادی، تنها مقدار 20درصد از نیازهای لبنیاتی و 10 درصد از نیازهای مرغی خود را تولید میکرده است. خانم صبا الفضالة مدیر روابط عمومی و ارتباطات در شرکت مواد غذائی بلدنا گفت: قطر کنونی مانند قطر قبل از تحریم های ماه جون 2017 نیست. دانش آموزان مدارس اکنون در سالنهای مخصوص دوشیدن شیر گاوهای موجود در مزرعه ی بلدنا به گردش میپردازند، در حالی که 20 هزار گاو در سالنهای وسیع و مجهز به سیستم خنک کننده، وهمچنین بازدید کنندگان می آموزند که چگونه انتقال این گاوها در ازسرگیری امدادرسانی توزیع شیر تأثیر گذار بوده است، در حالیکه قبل از اینکه عربستان مرزها را ببندد، این مواد لبنیاتی بوسیله ی کامیونها به کشور انتقال پیدا میکرده است. به گفته برخی دیپلمات ها و تحلیل گران، قطر دارای صندوق ذخیر ارزی دولتی به مقدار 320 میلیارد دلار است که در وضعیت خوبی در مقابله با تحریم ها بسر میبرد و یکی از بانکدارن به خبرگزاری رویترز گفت «اگر در معرض تحریم قرار گرفتی بهتر است پول های زیادی داشته باشی». و در ماههای اول بحران، قطر بر ثبات اقتصادی توجه داشت، و نتیجه آن بر اساس آمار سالانه در سه ماهه سوم سال 2018 میلادی، رشد 2.2 درصد رشد پیدا کرد و در پی تجدید نظر در ذخیرههای بانک های قطر که انجام گرفت و اقدام به سپرده گذاری، سپردههای خارجی به جایگزینی دارائیهای برداشت شده از سوی عربستان و امارات، از بانک ها شد. دستیابی به اهداف قطر برای افزایش خودکفایی در غذا باعث شد تا توسعه ی تولیدات کشاورزی در سطح تجاری و در یکی از سخت ترین مناطق کویری جهان راه اندازی شود، ناصر الخلف عضو هیأت مدیره شرکت اجریکو که یک شرکت تولید کننده ی محصولات کشاورزی گلخانه ای میباشد، اذعان کرد که از وقتی که سیستم حفاظت دمای سرد سبزیجات و میوهها را راه اندازی کرده است، فعالیت های تجاری وی رونق پیدا کرده به طوری که این مواد در طول سال شرایط رو به رشد پیدا کرده است.
یک گلخانه ای که از مواد پولی کاربن ساخته شده است، اقدام به خنک سازی ردیف های گوجه فرنگی کاشته شده در کمتر از دمای 28 درجه میشود در حالیکه دمای بیرونی گلخانه به دمای 40 می رسد. وی افزود این سیستم، این امکان را به وی داد تا تولیدات میوه و سبزیجات خود به بیش از سه برابر و تا مقدار بیش از 15 تن در روز برساند. وی در ادامه گفت که گلخانههای کشاورزی سرمایه گذارانی که برای اولین بار می خواهند دست به این کار بزنند را جذب میکند واطلاعات و تجربههای مختلف در این زمینه کسب میکنند، واز وسوسههای اقدام به افزایش انرژی، کود و بذرها از سال 2018 میلادی دوری خواهند کرد. شیخ فالح گفت: «پیش از این ندیده بودیم تجار در بخش کشاورزی سرمایه گذاری کنند، بخصوص کسانی که قبلا در بخش های ساخت وساز، ویا صنایع دیگر ویا هر بخش دیگری بجز کشاورزی سرمایه گذاری میکردند». شرکت کشاورزی الربان یکی شرکت هائی که به جدیداً وارد بخش کشاورزی شده است. شرکت مادر مالک آن، که شرکت مادرتخصصی (القابضة) است، تلاش میکند ابتکارتی چون درخواست وام به مبلغ یک میلیون ریال قطری (275 دلار) کرده است بدون تضمین بانک توسعه قطر، برای ساخت یک گلخانه ی کشاورزی بنا به گفتههای آقای خلیفه الربان، رئیس هأت مدیره شرکت مذکور. مسئولین قطری و برخی از دیپلمات ها میگویند که نشانههائی از کاهش اختلافات کشورهای عربی شورای همکاری وجود ندارد، و در آن مدت زمانی، قطر پایبند بود که اصلاحاتی مانند توسعه ی حقوق کارگران و تدوین قانون سرمایه گذاری مربوط به مالکیت خارجی و هدفمندی شرکت قطر بترول سرمایه گذاری به مبلغ 20 میلیارد دلار در آمریکا، در حالیکه سازمان سرمایه گذاری قطر خواستار دستیابی به صندوق ذخیره ارز، به منظور توسعه سرمایه ی خود در آن، از مبلغ 30 میلیارد به 45 میلیارد دلار برساند.
دستاوردهای پیشرفته طی سه سال « محاصره »
سیستم حمل و نقل و ارتباطات کشور برای دستیابی به بسیاری از دستاوردهای پیشرفته که تحرک تجاری، حمایت از سرمایه گذاری، تنوع اقتصادی، ثبات بازار داخلی و عملیات تجاری مشترک با بسیاری از کشورها در داخل و خارج از منطقه را که فعال کرده است، نقش مهمی ایفا کرده است. دولت بزودی به یک شبکه حمل و نقل دریائی و ارتباط مستقیم با چندین بندرگاه دریایی منطقه ای و بین المللی تأثیر گذار، دست یافت، در حالی که طرح و معدل رشد این شبکه و با مقصدهای مختلف و نیز ناوگان هواپیمائی قطر شده است، با توسعه هرچه بیشتر ادامه پیدا کرد.
در بخش حمل ونقل دریائی:
در بخش عملکرد بخش دریائی:
در بخش حمل و نقل هوایی:
در بخش عملکرد « هواپیمائی قطر » طی سه سال محاصره
آمار بستههای سرمایه گذاری:
افزایش قیمت دام به دلیل تمام شدن گوسفندان یارانهای
بازار دام به مناسبت عید سعید قربان شاهد استقبال از خریداران دام شد و به دلیل تمام شدن گوسفندان یارانهای از ابتکار عمل وزارت بازرگانی و صنعت و شرکت مواد غذایی و دام قطر، بازار دام شاهد افزایش 20 درصدی در فروش دام شد و تعدادی از شهروندان و مقیمیها در این راستا گفتند، در بازار دام انواع گوسفندان فراهم و پاسخگو است اما گوسفند محلی که باکیفیت است فقط 2500 رأس در بازار به عرضه فروش گذاشته شد که بعضیها این را انتقاد کردند و خواستار افزایش آن شدند.
تولید 15 تن از سبزیجات به شکل روزانه در تابستان
"احمد الخلف" صاحب مزرعه اگریکو طی اظهاراتی به روزنامه الرایه گفت: تولیدات تابستان این مزرعه از سبزیجات بین 10 الی 15 تن به شکل گلخانه ای با مساحتی باغ بر 300 هزار متر در روز میباشد. وی گفت ما چندین نوع از سبزیجات را کشت میکنیم مانند خیار، گوجه فرنگی، کدو، بادمجان، لوبیا و انواع سبزیجات ورقی مانند گشنیز، جعفری نعناع و مانند آن و این تولیدات ما با کیفیت بسیار عالی و خوب است که به بازار محلی عرضه میشود، الخلف گفت که بازار محلی روزانه نیاز به 600 تن از سبزیجات در تابستان میباشد یعنی با افزایشی بین 20 الی 30 درصد نسبت به فصل زمستان.
ارقام و شاخص های اقتصاد قطر
براساس آخرین بیانیههای صادره از سازمان برنامه ریزی و آمار آمده است: تراز بازرگانی قطر در نیمه اول سالجاری به 83.6 میلیارد ریال رسید و این تأکید بر قوت و مستحکم بودن اقتصاد قطر است که محاصره نتوانسته است بر آن تاثیر وارد کند و قطر توانست علیرغم این محاصره همکاریهای استراتژیک خود را با کشورهای بزرگ دوست توسعه و تقویت دهد و در تلاش است که نسبت خودکفایی خود را گسترش دهد. در این بیانیه همچنین آمده است حجم کل صادرات قطر طی شش ماه گذشته بالغ بر 136.8 میلیارد بوده که نسبت به همین تاریخ از سال گذشته کاهشی به نسبت 7 درصد داشته است. 85 درصد از کل صادرات را سوخت های معدنی و روغنهای روان به خود اختصاص دادند و واردت قطر در ماههای اول به میزان 5.8 درصد کاهش داشته و به 53.2 میلیارد رسید در حالی که در سال گذشته نزدیک به 56.5 میلیارد ریال بوده است و حجم واردات از مواد غذایی و دام نزدیک به 5.8 میلیارد بوده است.
قطر ایرویز بزرگترین اپراتور هواپیماهای ایرباس در جهان است
قطر ایرویز تأکید کرده است که بزرگترین اپراتور، سری هواپیماهای ایرباس A350 که 49 فروند هواپیما از نوع A350 را در ناوگان خود را دارا است، به شمار می آید. این شرکت هواپیمایی ملی اشاره کرد که روزانه پروارهایی را به شهر دارالسلام تانزانی و همچنین پروازهایی را به شهرهای کلیمنجارو و زنجبار دارد.
ذخایر بین المللی 203.5 میلیارد ریالی بانک مرکزی قطر
دادههای بانک مرکزی قطر که دیروز منتشر شد، حاکی از تداوم رشد ذخایر کل ارز خارجی در بانک مرکزی قطر است، که تا پایان ماه ژوئیه گذشته سالجاری به سطح 203.5 میلیارد ریال رسیده است.
حجم تجارت خارجی 21.2 میلیارد ریالی قطر
اتاق بازرگانی قطر تأکید کرد که کل حجم تجارت کشور از کالاهای خارجی در ماه مه 2020 بالغ بر 21.2 میلیارد ریال بوده است که نسبت به حجم تجارت خارجی کشور برای ماه آوریل به نسبت 9.8 درصد افزایش داشته است و حجم آن حدود 19.3 میلیارد ریال بوده و این نشانه مهمی از آغاز بازگشت تدریجی تجارت خارجی قطر به سطح قبل از اتخاذ اقدامات همه گیر کرونا میباشد.
اخبار و تحولات خارجی
صندوق نقدینگی عربی: بورس قطر از بهترین بورس های عربی
گزارش ماهیانه صندوق نقدینگی عربی منتشر کرد، بورس قطر در میان کل بورس کشورهای عربی از نظر عملکرد در رتبه اول قرار دارد و شاخص عملکرد بورس قطر در ماه ژوئیه گذشته به نسبت 4.11 درصد افزایش داشته و به 9368.16 واحد رسید و فعال ترین بخش ها در ماه ذکر شده در بورس قطر بخش ارتباطات بوده است.
روابط قطر و اکوادور در بالاترین سطح است
"دانیال ریوادینیرا" کاردار سفارت جمهوری اکوادور در دوحه طی اظهاراتی به مناسبت سالگرد استقلال کشورش به مطبوعات قطر گفت: روابط بین قطر و اکوادور به بالاترین سطح رسیده است و مقامات عالیرتبه دو کشور سفرهای متقابل انجام داده اند و "شیخ تمیم بن حمد آل ثانی" امیر قطر در سال 2018 به اکوادور سفر داشته و یک سفری موفق و پرثمری بوده که در راستای آن بسیاری از پروژهها و فرصت های سرمایه گذاری بین دو کشور فراهم گردید و در اواخر همان سال آقای "لینین مورینو" رئیس جمهور به نوبه خود به سفر مسافرت نمود و در کنگره دوحه و همچنین در روز ملی این کشور مشارکت کرد. وی در ادامه گفت تعدادی از یادداشت تفاهم ها و توافقنامههای همکاری میان دو کشور در زمینههای گوناگون به امضاء رسیده است از جمله در زمینه بنادر و خدمات پروازی، کاردار سفارت اکوادور در ادامه گفت که حجم مبادله تجاری بین دو کشور تقریباً بین سال های 2017 و 2018 سه برابر افزایش داشته است و ما هم اکنون با همتایان قطری خود در مورد صادرات شاه میگو اکوادوری با کیفیت که جهانی است در حال مذاکره میباشیم.
افزایش حجم معامله تجاری بین قطر و عُمان به 6.8 میلیارد ریال
"راشد بن حمد العذبه" معاون دوم رئیس اتاق بازرگانی قطر بر مستحکم بودن روابط دو جانبه بین قطر و سلطنتی عُمان در همه زمینهها به ویژه در بخش های اقتصادی و تجاری تأکید کرد. وی گفت بخش کسب و کار قطر اخیراً همکاریهایی با همتایان عُمانی خود داشته که بسیار امیدوارکننده است و مشتاقیم این همکاریها توسعه و تقویت بیشتری یابد به خصوص در پروژههای سرمایه گذاری و این دو کشور دارای امکانات مناسبی برای این کار را دارا هستند، وی در ادامه اظهاراتش به روزنامه الشرق اقتصادی گفت؛ دو کشور در زمینههایی مانند بنادر، خدمات لجستیک، حوضچهها، جهانگردی، معدن، کشاورزی، شیلات، پتروشیمی، حمل و نقل، ارتباطات و دیگر زمینهها همکاری دارند و حدود 145 شرکت عُمانی در قطر در بخش های گوناگون در حال فعالیت میباشند وی در ادامه گفت: حجم معامله تجاری بین دو کشور در سال 2019 بالغ بر 6.8 میلیارد ریال بوده است در حالی که در سال 2017 حدود 3.8 میلیارد بوده که بر این اساس رشدی به نسبت 240 درصد را نشان می دهد. .
مشارکت یک شرکت آمریکایی در توسعه میدان گازی الشمال
شرکت « ایر پرودکتس » آمریکایی اعلام کرد که از طریق عرضه فناوری و تجهیزات لازم برای مایع سازی گاز طبیعی مایع در مرحله اول از پروژه توسعه میدان گازی الشمال مشارکت خواهد داشت. این شرکت آمریکایی در بیانیه ای همچنین اعلام کرد که در پروژه گسترش میدان شمال که شامل 4 خط تولید با ظرفیت 8.7 میلیون تن در سال است، شرکت میکند. پیش بینی میشود این خطوط لوله از سال 2025، به بهره برداری برسد و قطر همچنان به عنوان بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی مایع در جهان رهبری خود را ادامه خواهد داد.