معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۵/۲۹- ۱۸:۰۰ - مشاهده: ۴۲۷

اذعان مقامات برزیلی به اهمیت چین برای تجارت خارجی برزیل

پائولو گدس، وزیر اقتصاد برزیل در سخنرانی که در وبینار برگزار شده توسط گروه پارلمانی کشاورزی برزیل (بزرگترین و مهمترین گروه پارلمانی مجلس برزیل) در روز سه شنبه (21 مرداد ماه) داشت، بر اهمیت بازار چین برای برزیل تاکید کرد.

پائولو گدس، وزیر اقتصاد برزیل در سخنرانی که در وبینار برگزار شده توسط گروه پارلمانی کشاورزی برزیل (بزرگترین و مهمترین گروه پارلمانی مجلس برزیل) در روز سه شنبه (21 مرداد ماه) داشت، بر اهمیت بازار چین برای برزیل تاکید کرد. گدس در این برنامه اظهار داشت  که صادرات به چین از وارد آمدن شوک به تجارت خارجی برزیل جلوگیری کرده و صادرات انجام شده به چین، کاهش واردات ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و آرژانتین  از برزیل را جبران کرده است. گدس همچنین اعلام کرد که صادرات به  چین در نیمه اول سال  جاری رشد 15 درصدی داشته است و سهم چین از کل محصولات صادراتی برزیل از 28 درصد به 33.8 درصد افزایش یافته است در حالی که در همین مقطع، صادرات برزیل به ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا به ترتیب 31 و 10 درصد کاهش داشته است.

بنا به گفته وزیر اقتصاد برزیل، میزان صادرات این کشور در نیمه اول سال 2020  به حدود 102.5 میلیارد دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال 2019 کاهش 6.4 درصدی داشته است. صادرات به چین به عنوان اولین مقصد صادراتی برزیل طی این مدت با رشد 15 درصدی به  34.3 میلیارد دلار رسیده است. واردات برزیل از چین نیز به 16.7 میلیارد دلار رسیده که تراز تجاری 17.6 میلیارد دلاری را برای برزیل ایجاد کرده است. ایالات متحده آمریکا به عنوان دومین مقصد صادراتی برزیل تنها 8.5 درصد کل صادرات برزیل را جذب کرده است.

مقایسه تجارت خارجی برزیل با چین و آمریکا طی یک دهه، اهمیت چین برای برزیل را روشن تر می­سازد. تراز تجاری مثبت برزیل در تجارت با چین طی یک دهه گذشته (سال­های 2010 تا 2019)  137 میلیارد دلار به نفع برزیل بوده است که بالاتر از تراز تجاری برزیل با هر کشور در کل تاریخ تجارت خارجی این کشور می‌باشد. بالاترین تراز تجاری برزیل با چین در سال 2018 به ثبت رسیده که این کشور 64 میلیارد دلار به چین کالا صادر و 37 میلیارد دلار از این کشور کالا وارد و تراز تجاری مثبت 26 میلیارد دلاری را ثبت نموده است. در مقابل، تراز تجاری این کشور با ایالات متحده آمریکا طی یک دهه گذشته، منفی 53.4 میلیارد دلار بوده است. از سال 2010 تا 2019 برزیل تنها در سال  2017 توانسته تراز تجاری مثبت در مقابل آمریکا داشته باشد. طی شش ماه اول سال 2020 نیز تراز تجاری دو کشور 3.1 میلیارد دلار به نفع آمریکا بوده است.

وزیر اقتصاد برزیل افزوده که در شرایطی که فعالیت اقتصادی در بخش های دیگر دچار روند نزولی شده،صادرات مواد غذایی نقطه قوت اقتصاد برزیل در نیمه اول سال 2020 بوده است. به گفته گدس، فعالیت صنایع تبدیلی کاهش 15 درصدی داشته  است. ارزش صادرات صنایع استخراجی معدن و نفت نیز علیرغم رشد 5.5 درصدی حجم آن، کاهش 9.6 درصدی داشته است.

انجمن صنایع غذایی برزیل (ABIA) نیز گزارش عملکرد صادرات صنایع غذایی این کشور در نیمه اول سال 2020 را منتشر کرد. براساس این گزارش، علیرغم مواجهه برزیل با کرونا در سال 2020، صادرات مواد غذایی صنعتی در نیمه اول سال 2020 به 17.6 میلیارد دلار رسیده که رشد 12.8 درصدی نسبت به نیمه اول سال 2019 داشته است. این امر به دلیل افزایش تقاضا در بیش از 180 کشور به ویژه چین برای واردات مواد غذایی بوده است. شکر با رشد 48 درصدی بیشترین رشد صادرات را داشته است. صادرات روغن و چربی افزایش 30 درصدی و صادرات انواع گوشت نیز رشد 12 درصدی را ثبت نموده است. صادرات مواد غذایی صنعتی برزیل به چین هم  با رشد 95 درصدی به 3.5 میلیارد دلار رسیده است. دیگر کشورهای عمده وارد کننده شامل هنگ کنگ و هلند بوده اند. خانم گرانزیلی پارنتی، رئیس انجمن صنایع غذایی برزیل( ABIA) اعلام کرده  که  "اهمیت برزیل به صورت روز افزون به عنوان یک  شریک تجاری قابل اعتماد برای امنیت غذایی کشورها بیشتر می‌شود. زمانی که کشورها صادرات خود را محدود کردند این برزیل بود که به تامین غذای دنیا ادامه داد".

شایان ذکر است، بولسونارو،رئیس جمهوری برزیل از زمان رقابت های انتخاباتی در سال 2018 بارها بر نزدیکی سیاست هایش به آمریکا و ترامپ تاکید کرده و چندین بار مواضع ضد چینی اتخاذ کرده است. از ابتدای دولت  وی تعدادی از اعضای کابینه از جمله معاون رئیس جمهوری و وزیر کشاورزی سعی در ایجاد توازن در رابطه برزیل با کشورهای چین و آمریکا داشتند ولی شیوع ویروس کرونا باعث شده تا مقام جناح نئولیبرال دولت که رهبری آنها را گدس برعهده دارد نیز به اهمیت چین برای برزیل اذعان نمایند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما