معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۵/۲۲- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۹۷

اولویت‌های اقتصادی پرتغال در دوره ریاست بر اتحادیه (از ژانویه ۲۰۲۱)

آقای اگوستوسانتوش وزیر دولت و امور خارجه و آقای اوریکو دیاش معاون بین المللی سازی (و مسئول دیپلماسی اقتصادی) وزارت امور خارجه پرتغال در نشست جلسه توجیهی با دیپلمات های مقیم این کشور مطالبی را در مورد اولویت‌های پرتغال در دوره ریاست بر اتحادیه (از ژانویه ۲۰۲۱) و اهداف سیاست خارجی این کشور در زمینه تجاری و سرمایه‌گذاری برای بازگشت به شرایط پر رونق اقتصادی قبل ازشروع کرونا بیان داشته اند که برگردان خلاصه اظهارات آنان به شرح ذیل بوده است .

بنا به اظهار آقای اگوستوسانتوش در نشست فوق ، با توجه به درپیش بودن ریاست دوره‌ای پرتغال بر اتحادیه اروپا از ابتدای سال آینده میلادی و ضرورت ارائه برنامه‌ها در دوره ریاست و همچنین طرح موضوعاتی در خصوص همکاری‌های اقتصادی با دیگر کشورها، این نشست برگزار گردید.

اهم مطالب مطرح شده در این نشست به شرح ذیل می‌باشد؛

با توجه به تجربه دوره قبلی ریاست پرتغال در ۲۰۰۷ و همکاری موفق بین روسای دوره ۱۸ ماهه قبل (سابق، جاری و آتی) شامل آلمان، پرتغال و لیتوانی برای دومین بار در تاریخ اتحادیه، این ریاست سه گانه را برای دوره ۱۸ ماهه جولای ۲۰۲۰ تا دسامبر ۲۰۲۱ تشکیل داده‌ایم و برنامه مشترکی را به کمیسیون و شورا اعلام کرده ایم. این برنامه دارای سه اولویت اولویت اساسی است.

1-  برنامه بازسازی اقتصادی اتحادیه اروپا برای هفت سال آینده تا ۲۰۲۷ و نحوه تخصیص و هزینه صندوق تاب آوری (Resilient Funds) در برابر تاثیرات منفی ناشی از کرونا

2- مدیریت مرحله گذار دوگانه ( Double Transition) برای استفاده بهینه از انرژی و توجه به تغییرات آب و هوایی برای تحقق اهداف توسعه پایدار

3- حفظ، استمرار و تقویت نقش EU به عنوان یک بازیگر فعال و تاثیرگذار جهانی و ایفای نقش رهبری اروپا در مسائل مهم جهانی مثل توسعه غالبا در چارچوب توافق آب و هوایی پاریس

در محور سوم باید گفت بطور کلی، در تئوری و نظریه توجه اروپا به ارزش هایی مانند چندجانبه‌گرایی، حاکمیت قانون و حقوق بین الملل و حمایت از حقوق بشر است. برنامه دوره ریاست سه گانه تلاش برای تبدیل این ارزش‌ها به اقدامات عملی در روابط اتحادیه با جهان خارج است. در این رابطه برنامه‌های متعددی را در دستور کار داریم و برای تحقق آنها مشترکا تلاش خواهیم کرد، از جمله:

-همکاری‌های چندجانبه با آفریقا، شامل برگزاری نشست مشترک وزرای خارجه اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا برای تمهید برگزاری نشست سران کشورهای عضو اتحادیه در سال ۲۰۲۱

-نشست مشترک رهبران اروپا و چین و پیشبرد مذاکرات تجاری و فناوری (5G) با چین با توجه به ملاحظات و نگرانی‌های امنیتی  

-توجه به مشکلات و ریشه‌های مهاجرت مقابله با مهاجرت های غیرقانونی و قاچاق انسان

-نشست مشترک رهبران اروپا و هند در هشتم تا نهم ماه مه ۲۰۲۱

-تنظیم روابط سودمند با آمریکای لاتین و سایر نقاط جهان

-توجه به روند صلح خاورمیانه و مناظره منازعه اسرائیل و فلسطینی

-مشارکت بیشتر اروپا در فرایند اصلاحات در سازمان تجارت جهانی و سازمان ملل و همکاری با سایر کشورها برای خروج از بن ‌بست های ایجاد شده و حمایت از ابتکارات دبیرکل سازمان ملل در این زمینه

آقای اگوستوسانتوش وزیر دولت و امور خارجه پرتغال همچنین در خصوص برجام عنوان کردند که توافق هسته‌ای در یک دهه گذشته موضوع مهم مورد توجه EU بوده است. این یک توافق جمعی برای تضمین صلح و امنیت بین‌المللی و تقویت رژیم عدم اشاعه بود که با همکاری ایران و دولت وقت آمریکا به نتیجه رسید. توافق دارای سه طرف اصلی (ایران- آمریکا- اروپا) است و همه باید تعهداتی را که داوطلبانه و آزادانه قبول کرده‌اند، به طور کامل اجرا نمایند.

اهم اظهارات آقای اوریکو دیاش معاون بین المللی سازی:

-روابط اقتصادی ما با آسیا بسیار مهم است. چالش کنونی ما در عرصه تعاملات اقتصادی پاندمی‌کرونا 19 است. قبل ازشروع کرونا ودر ۲۰۱۹  ما یک رشد عالی را از رشد اقتصادی با کشورهای مختلف جهان و جذب سرمایه گذاری کالا پشت سر گذاشتیم. 140 میلیارد یورو حجم تجارت خارجی ما بود که 90 میلیارد سهم صادرات کالا و خدمات از پرتغال به سایر کشورها بود.

-هدف ما تاکنون این بوده که صادرات بیشتری داشته باشیم و  به همان نسبت واردات بیشتری انجام دهیم همچنین به دنبال این هستیم که سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش داده و با سیاست‌های اتخاذ شده یک اقتصاد قوی و رقابتی ایجاد کنیم.

-در آسیا شرکای مهم اقتصادی داریم. در سال ۲۰۱۹ در مجموع حدود ۱۰ میلیارد یورو حجم مناسبات تجاری ما با آسیا بود. انتظار داریم این روند علیرغم شرایط ناشی از کوئید-۱۹ تقویت شود. منتظر سرمایه‌گذاری بیشتر از کشورهای آسیایی و افزایش صادرات و واردات هستیم.

- در دوره پساکرونا بایستی برای بازگشت به شرایط گذشته به دنبال روش ها و کارهای جدید باشیم، مشتریان متنوع و بازارهای مختلف را شناسایی کنیم و با افزایش تجارت و جذب سرمایه‌گذاری خارجی (FDI) بر شرایط سخت موجود غلبه نماییم.

-در ماه‌های آوریل و می ۴۰ درصد کاهش حجم تجارت خارجی پرتغال را شاهد بودیم. برای رفع موانع و بازگشت به شرایط گذشته نیازمند همکاری اقتصادی با تک تک کشورهای شما هستیم.

در آماده سازی دستور کار دوره ۱۸ ماهه بایستی متوازن رفتار کنیم و به شرایط و ظرفیت‌ها توجه نماییم. 

آقای سانتوس سیلوا نیز در مورد قوانین سرمایه گذاری در اتحادیه و ضرورت توجه به نیازهای ملی اعضا در این زمینه به ضرورت های مربوط به سرمایه گذاری در حوزه‌های جدید و فناوری‌های پیشرفته مثل G-5 اشاره نموده و ضمن لازم دانستن خدمات این شبکه فنآوری در اروپا، توجه به ملاحظات امنیتی ناشی از آن را نیز ضروری دانست.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما