پرتغال در رده هفتم انرژیهای تجدیدپذیر اروپا
براساس دادههای منتشر شده توسط یورواستات، پرتغال با 35 درصد تولید انرژی از منابع تجدید پذیر، در جایگاه هفتم جدول کشورهای عضو دارای بیشترین منابع تجدیدپذیر قرار دارد. در حال حاضر میانگین اتحادیه اروپا (EU) در سال 2024 برابر با 24.5 درصد است.
در میان کشورهای عضو، سوئد با 66.4 درصد بیشترین درصد منابع تجدیدپذیر را در مصرف انرژی نهایی دارد و پس از آن فنلاند (50.8 درصد) و دانمارک (44.9 درصد) قرار دارند.در انتهای جدول با کمترین سهم منابع تجدیدپذیر، لوکزامبورگ (11.6 درصد)، بلژیک (14.7 درصد) و مالت (15.1 درصد) قرار دارند.
اتحادیه اروپا 18 درصد تا رسیدن به هدف تعیین شده برای سال 2030 یعنی 42.5 درصد منابع تجدیدپذیر فاصله دارد، در حالی که هدف تعیین شده توسط پرتغال دستیابی به 80 درصد مصرف انرژی نهایی تا سال 2026 است.
طی سال های اخیر پرتغال در تولید و مصرف انرژیهای تجدید پذیر سرمایه گذاریهای زیادی کرده است. پیامد های بحران انرژی در اروپا ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و نیز گرمایش زمین و بحران زیست محیطی که خود پرتغال با کمبود بارش و آتش سوزی جنگل ها به شدت از آن متاثر شده است، تلاش این کشور را به سمت دستیابی انرژیهای سبز بیشتر نموده است.
در کنار سایر پروژههای انرژیهای تجدید پذیر، بادی و آبی در حوزه انرژی خورشیدی نیز سرمایه گذاریهای زیادی انجام شده است. اخیرا شرکت انرژیهای تجدیدپذیر Greenvolt نیروگاه فتوولتائیک Tábua را در منطقه کویمبرا با سرمایه گذاری 40 میلیون یورو (ME) افتتاح کرده است. ژائو مانسو نتو، مدیرعامل این شرکت در مراسم افتتاحیه گفت: «این اولین پروژه خورشیدی در پرتغال با اندازه تقریبا 50 مگاوات است که از نظر تئوری میتواند انرژی مورد نیاز60 هزار خانواده را تامین کند.
از نظر کاهش میزان آلایندهها، بر اساس اعلام مدیران پروژه ساخت نیروگاه فتوولتائیک خورشیدی Tábua که در مساحتی بیش از 90 هکتار در محله سائو جوائو دا بوآ ویستا، و با 90 هزار پنل فتوولتائیک، ایجاد شده است، سالانه از انتشار 13200 تن دی اکسید کربن (CO2) جلوگیری میکند.
جوآئو مانسو نتو مدیر عامل نیروگاه در مصاحبه ای با خبرگزاری لوزا گفت: تمرکز اصلی شرکت گرین ولت برتولید انرژی بصورت غیرمتمرکز است، یعنی سرمایه گذاری و تولید از چندین پروژه کوچک تولید انرژی که میتواند در مدارس، کارخانهها و کارگاههای کوچک اما با پتانسیل بالا تولید شود.
به گفته وی، گرین ولت در حال حاضر با سرمایه گذاری 140 میلیون یورویی مجموعه ای از پروژههای حدود 200 مگاواتی در دست اجرا دارد، که تقریباً دو برابر نیروگاه تابوآ هستند. همچنین یک نیروگاه خورشیدی را در آگوئدا در ناحیه آویرو، کمیبزرگتر از تابوآ با سرمایه گذاری 50 میلیون یورویی در دست اجرا دارد، که در سال 2025 تکمیل و به بهره برداری می رسد.
پرتغال در حوزه تولید انرژی از منابع تجدید پذیر، پیشرفت های بزرگی کرده و بر اساس گفته مقامات انرژی این کشور تا سال 2030 بین 90 تا 95 درصد از انرژی مورد نیاز کشور از این منابع تامین خواهد شد. لذا در سطح اروپا از کشورهای پیشرو و صاحب دانش است.