معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۲۹- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۷۹

اقدامات بانک مرکزی هند در مقابله با آسیب های اقتصادی ناشی از شیوع کرونا

آقای «شاکتیکانتا داس»؛ رئیس کل رزرو بانک هند (بانک مرکزی) روز 11 جولای 2020 طی سخنرانی از طریق ویدئوکنفرانس در هفتمین گردهم آیی بانکی و اقتصادی، به تشریح اقدامات این بانک در مقابله با آسیب های اقتصادی ناشی از شیوع کرونا و چشم انداز این بحران در کشور پرداخت. اهم سخنان ایشان در ادامه آمده است؛

همه گیری کرونا بزرگترین بحران بهداشتی و اقتصادی کشور (در زمان صلح) طی یکصد سال گذشته محسوب می‌شود که آثار منفی بر تولید، اشتغال و رفاه مردم داشته و بزرگترین آزمون قوت و جهش پذیری سیستم اقتصادی و مالی کشور است. هرچند نتایج (موفق) اقدامات ما با گذشت زمان معلوم می‌شود، اما به نظر می رسد که تاکنون به درستی عمل شده است.

سیاست های پولی:

  • سیاستهای تحریک اقتصادی بانک مرکزی از قبل شیوع کرونا درجریان بوده است. از فوریه 2019 نرخ بهره استقراض بانک ها از بانک مرکزی(Repo) به اندازه  1،35 واحد درصد کاهش یافت و از ژوئن 2019 نقدینگی همواره دارای مازاد بوده است. پیرو دو جلسه کمیته سیاستهای پولی در مارس و آوریل 2020، مجدداً نرخ بهره Repo برابر 1،15 واحد درصد کاهش یافت و مجموع کاهش این شاخص از فوریه سال گذشته تاکنون به 2،50 واحد درصد رسید.
  • از فوریه 2020 تاکنون 9،57 لک کرور (حدود 140 میلیارد دلار) نقدینگی به اقتصاد کشور تزریق شد، که معادل 4،7% تولید ناخالص داخلی اسمی‌کشور است.

ثبات مالی و اقدامات توسعه ای:

  • طی 5 سال گذشته مجموعاً 3،08 لک کرور (حدود 42 میلیارد دلار) توسط دولت به سرمایه بانکهای دولتی افزوده شد. با تلاش مشترک رزرو بانک و دولت، دارایی‌های مشکوک الوصول در سیستم بانکی کاهش، و وضعیت سرمایه بانک ها بهبود یافته است. نسبت کفایت سرمایه برای بانکهای تجاری از 14،3%  در مارس 2019 به 14،8% در مارس 2020 و برای بانکهای دولتی از 12،2% به 13% رسیده است. نسبت ذخایر احتیاطی در برابر وامهای مشکوک الوصول (PCR) از 60،5% (60 ممیز 5) در مارس 2019 به 65،4% در مارس 2020 بهبود یافته است.

اقدامات نظارتی:

  • نظارت بر عملکرد بانکهای ضعیف، همچون مداخله در حل مشکل Yes Bank از طریق مشارکت بخش دولتی-خصوصی.
  • بررسی فعالیت بانک تعاون شهری(UCBs)، تشخیص زودهنگام ضعف عملکرد و کمک برای حل مشکلات این بانک.
  • نظارت بر ریسک عملکرد در موسسات مالی غیربانکی (NBFCs) از جمله توصیه به تعیین یک مسئول ارشد ارزیابی ریسک (CRO) در موسسات با بیش از 5000 کرور (حدود 700 میلیون دلار) سرمایه. همچنین افزایش نظارت های حضوری بر عملکرد موسسات مالی غیربانکی دولتی.
  • تقویت نظارتها با توجه بیشتر به نقاط ضعف، بجای علائم بروز مشکل. از جمله علائم بروز مشکل می‌توان به کیفیت پایین دارایی‌ها، عدم سوددهی، ریسک و بدهی بیش از حد، و کمبود نقدینگی اشاره کرد. اما ازجمله دلایل بروز ضعف در موسسات مالی می‌توان به مدل تجاری نامناسب با محیط کسب و کار، ضعف مدیریت، و عدم تطابق ساختار انگیزه‌ها در داخل با علایق سهامداران در بیرون از موسسه اشاره نمود.

مقابله با کرونا:

  • کمک به تداوم کسب و کارها و فعالیت بازار مالی از ابتدای شیوع بیماری، و در خواست از همه بانک ها (16 مارس 2020) برای بازنگری در برنامه تداوم کسب و کار (BCP) خود و ارزیابی اثرات کرونا بر تراز مالی، کیفیت دارایی‌ها، نقدینگی و ریسک آنها.
  • درخواست از بانک ها و موسسات غیربانکی برای انجام آزمون بحران (Stress testing) و اتخاذ اقدامات پیشگیرانه نظیر افزایش سرمایه و نقدینگی و در عین حال تامین اعتبارات لازم برای بخش های اقتصادی.

چالش های اصلی:

  • اثرات اقتصادی کرونا ناشی از قرنطینه سراسری و فشار بر رشد اقتصادی، می‌تواند منجر به افزایش دارایی‌های معوق، مطالبات مشکوک الوصول و کاهش سرمایه بانکها شود و این امر، تجدید سرمایه بانکها را ضروری می سازد.
  • تجربیاتی همچون بحران مالی 9-2008 و بحران کرونا نشان داد که تناوب شوک های مالی از "یکبار در طول عمر" به "یکبار در هر دهه" و حتی کمتر از آن کاهش یافته است. بنابراین، میزان حداقل سرمایه لازم برای بانکها که بر مبنای زیان‌های قبلی تنظیم شده است، دیگر کافی نیست.

مسیر پیش رو:

  • نشانه‌های بازگشت به شرایط نرمال در اقتصاد هند ظاهر شده است. البته هنوز بطور قطعی معلوم نیست چه زمانی زنجیره تامین بطور کامل برقرار می‌شود و تقاضای بازار به حالت عادی باز می‌گردد و شیوع کرونا چه تاثیرات طولانی مدت بر رشد اقتصادی خواهد داشت.
  • بازگرداندن اعتماد، حفظ ثبات مالی و احیای رشد اقتصادی در شرایط کنونی ضرورت دارد. باید برنامه ریزی دقیقی برای خنثی سازی سیکل های اقتصادی در دوره پساکرونا تدوین نمود. 
متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما