تاثیر شیوع کرونا بر وضعیت گردشگری در الجزایر
بر اساس برخی آمار اعلامی صنعت گردشگری کمتر از 6 درصد از تولید ناخالص داخلی الجزایر را تشکیل می دهد.
با توجه به شرایط خاص سیاسی و اقتصادی الجزایر طی دهههای گذشته، این کشور در مقایسه با همسایههای خود به خصوص تونس و مغرب در صنعت گردشگری عقب مانده و ظرفیت های گسترده گردشگری الجزایر تا کنون فعال نشده است. دولت جدید الجزایر که پس از تحولات سیاسی و اعتراضات سیاسی یک سال اخیر بر سر کار آمد تاکید ویژه ای بر توسعه گردشگری در کشور داشته است. مقامات عالی کشور از جمله شخص رئیس جمهور بر توسعه این صنعت به ویژه تسهیل صدور ویزا برای گردشگران خارجی تاکید داشته اند. دولت همچنین طرحی با عنوان " به مقصد الجزایر" را به عنوان رویکرد جدید توسعه گردشگری مطرح کرد. این طرح بر اساس سه محور حمایت از آژانس های گردشگری، افزایش پروازهای چارتر و تسهیل صدور ویزا به صورت الکترونیک تدوین شده و افزایش تعداد گردشگران ورودی به الجزایر از 2 میلیون نفر فعلی را به 5 میلیون نفر در سال 2025 هدفگذاری کرده است. گردشگران ورودی به الجزایر عمدتا از کشورهای تونس(44 درصد)، فرانسه(8 درصد)، مغرب(3درصد)، اسپانیا (2 درصد) و چین( 2 درصد) هستند. صنعت گردشگری در الجزایر طی سال 2019 با رشد 5 درصدی همراه بود که بیش از دو برابر میانگین رشد اقتصادی الجزایر بود. در برنامه جدید جذب گردشگران از آسیای دور به ویژه چین و آمریکای شمالی هدف گذاری شده است.
تاثیرات شیوع کرونا بر صنعت گردشگری
همزمانی شیوع ویروس کرونا در جهان و سقوط قیمت های جهانی نفت بر تمامی حوزههای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در الجزایر اثر گذاشت. دولت الجزایر از اواخر ژانویه و زمانی که تعداد مبتلایان به کرونا هنوز سه رقمی نشده بود تدابیر پیشگیرانه ای را به اجرا گذاشت. این کشور که تا چندین هفته رکورد دار بیشترین تعداد مبتلایان در قاره آفریقا بود، تمامی پروازهای مسافربری خارجی و داخلی، حمل و نقل مسافربری عمومی و خصوصی و فعالیت های تجاری و خدماتی به جز مشاغل ضروری را تعطیل کرد. همچنین دولت مقررات منع تردد دوازه ساعته و سپس شانزده ساعته را به اجرا گذاشت. در آخرین تصمیم دولت، از روز یکشنبه 18 خرداد ممنوعیت های قبلی کاهش یافته و فعالیت های تجاری به صورت تدریجی در حال بازگشایی است با این حال همچنان تمامی پروازهای داخلی و بین المللی متوقف است. برخی اخبار تایید نشده حاکی از سرگیری تدریجی پروازها از تاریخ 14 ژوئن است. فعالان حوزه گردشگری الجزایر معتقدند تا زمانی که صنعت حمل و نقل به ویژه هواپیمایی فعال نشود در بخش گردشگری که در رکود کامل قرار گرفته تغییر خاصی روی نخواهد داد. سخنگوی شرکت هواپیمایی الجزایر در تاریخ 20 خرداد اعلام کرد این شرکت در پی شیوع کرونا و تعلیق پروازها حدود 40 میلیارد دینار ( هر یک دلار حدود 170 دینار) تا کنون متضرر شده است. وی افزود حتی در صورت از سرگیری پروازها در مرحله اول حدود 30 درصد از برنامه معمولپروازها فعال خواهد شد و تا پایان سال 2020 نیز فعالیت شرکت به بیش از 40 درصد نخواهد رسید. با چنین چشم اندازی طی سال جاری این شرکت حدود 90 میلیارد دینار ضرر خواهد کرد. به گفته وی شوک دوم به صنعت هوانوردی پس از شروع پروازها و به دلیل تعداد کم مسافران وارد خواهد شد. به گفته رئیس اتحادیه آژانس های گردشگری، طی 4 ماه اخیر تقریبا تمامی آژانس های مسافرتی در الجزایر عملا تعطیل بوده اند. تعداد آژانس های گردشگری در این کشور بیش از سه هزار واحد اعلام شده است. از سوی دیگر با توجه به شرایط جغرافیایی و آب و هوایی الجزایر، بیشترین ضرر را فعالان گردشگری در مناطق جنوبی و صحرای کشور متحمل شده اند چرا که فصل گردشگری زمستان و بهار را از دست داده اند. طی هفتههای اخیر دهها آژانس گردشگری اعلام ورشکستگی کرد. در بخش هتلداری نیز تنها تعداد معدودی از هتل ها که از سوی دولت جهت استقرارموقت افرادی که از خارج برگشت داده میشدند فعال بودند. همچنین بر اساس برخی آمار تنها در صنعت هتلداری الجزایر که بیش از 90 درصد در اختیار بخش خصوصی است طی چهار ماه اخیر روزانه 25 میلیون دینار درآمد از دست رفته است.
طرح های و پیشنهادات برای کمک به صنعت گردشگری
اتحادیه ملی آزانس های گردشگری اجرای " طرح مارشال گردشگری" از سوی دولت برای جلوگیری از ورشکستگی فعالین این حوزه را پیشنهاد داده است. این سندیکا خواستار معافیت مالیاتی این صنعت در سال 2020 ، تمدید مهلت بازپرداخت وام ها و ارائه وام های بدون بهره به واحدهای در حال ورشکستگی شد. همچنین با توجه به اینکه بخشی از درآمد سالیانه آژانس ها به حج عمره و تمتع وابسته است پیشنهاد شده تا از هر ثبت نام کننده حج مبلغ مشخصی برای تشکیل صندوق حمایت از آژانس های گردشگری دریافت شود. پیشنهاداتی برای کاهش مالیات بر ارزش افزوده طی سال 2020 در این صنعت نیز مطرح شده که با توجه به اینکه نیازمند مصوبات مجلس است تا کنون به صورت جدی اقدامی صورت نگرفته است. از سوی دیگر وزارت گردشگری الجزایر اعلام کرد با توجه به نزدیک شدن به فصل تابستان، این وزارتخانه در حال تهیه دستور العمل بهداشتی برای از سرگیری فعالیت حوزه گردشگری است. این پروتکل در چارچوب استانداردهای اعلامی از سوی سازمان جهانی بهداشت و سازمان جهانی گردشگری که اولویت حفظ سلامتی شهروندان و جلوگیری از شیوع کرونا را مورد تاکید قرار دادهاند تدوین خواهد شد. دستورالعمل فوق به تمامی فعالان حوزه گردشگری از جمله مراکز توریستی، هتلها و آژانسهای مسافرتی ابلاغ خواهد شد. وزیر گردشگری از شهروندان نیز خواست تا با رعایت این دستور العمل تابستان موفقی را رقم بزنند. پروتکل مذکور بر تشکیل کمیته نظارت بهداشتی در مزاکر توریستی و اقدام سریع در صورت ابتلای موارد جدید در این مراکز، الزام حضور مداوم اکیپ های پزشکی، تب سنجی منظم از پرسنل و گردشگران، الزام استفاده از ماسک برای گردشگران و ماسک و دستکش برای پرسنل، استفاده پنجاه درصدی از ظرفیت هتل ها، حفظ فاصله اجتماعی، عدم برگزاری برنامههای فرهنگی طی شب، در دسترس قرار دادن مواد ضد عفونی، نظافت و ضد عفونی دقیق و هر روزه تمامی اماکن، استفاده 30 درصدی از ظرفیت صندلیهای اتوبوس ها، ممنوعیت اجاره سوئیت و منازل شخصی به گردشگران، سرو غذا در بستههای پلاستیکی و سربسته و غیره تاکید شده است. طی روزهای اخیر نخست وزیر الجزایر در حمایت از صنعت گردشگری به بانک ها و سایر سازمانهای پولی و مالی کشور دستور داد برای فعالان این بخش که کسب و کار آنها در پی اعمال وضعیت قرنطینه متاثر شده است تسهیلات لازم از جمله ارائه وام و تسهیلات مالیاتی را فراهم کنند.