معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۲۸- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۳۲۷

خبرنامه اقتصادی آفریقا شماره 28( هفته سوم اردیبهشت 1399)

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقایی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در هفته سوم اردیبهشت ماه 1399 به شرح زیر بوده است:

آفریقای جنوبی:

انتقاد پمپئو وزیر خارجه آمریکا از پذیرش تیم پزشکی کوبا توسط آفریقای جنوبی

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا از آفریقای جنوبی و نیز قطر به خاطر پذیرش تیم پزشکی اعزامی‌ توسط دولت کوبا جهت مبارزه با بیماری کرونا انتقاد کرد. پمپئو به خبرنگاران گفت: دولت هایی که پزشکان کوبایی را می‌پذیرند باید دستمزد آنها را مستقیما به خودشان بدهند و اگر به رژیم کوبا پول پرداخت کنند به منزله این است که به قاچاق انسان توسط این رژیم کمک کرده اند زیرا این پزشکان مورد استثمار قرار می‌گیرند.

MTN آفریقای جنوبی خواستار رفع اتهام ضدتروریستی علیه این شرکت در افغانستان شد

شرکت MTN آفریقای جنوبی از دادگاهی در واشنگتن آمریکا  که در دسامبر سال گذشته این شرکت را متهم کرده بود که با حمایت از طالبان جان مردان و زنان آمریکائی را که در افغانستان خدمت کرده اند به خطر انداخته است، رفع اتهام کند. پرونده این شکایت توسط اعضا و خانواده کارکنانی که در افغانستان از سال 2009 الی 2017 خدمت کرده و دچار خسارت جانی و بدنی شده اند تشکیل شده است. در این شکایت ادعا شده است که بسیاری از شرکتها از جمله ام تی ان برای حفاظت از دکل های مخابراتی خود به طالبان پول پرداخت کرده اند. 

 احتمال فروش سهام مجموعه پتروشیمی لوئیزیانی شرکت ساسول

شرکت تولید کننده سوخت و مواد شیمیائی ساسول قصد دارد بخشی از سهام خود را در مجموعه پتروشیمی لوئیزیانای آمریکا به منظور کاهش هزینه‌ها و کاهش دارائی‌های خود به فروش بگذارد. این شرکت در شرایطی دارائی خود را به فروش می‌گذارد که سهام آن وضعیت مناسبی در بازار بورس ژوهانسبورگ ندارد.

 غنا :

همکاری فرانسه با کشورهای آفریقایی از جمله غنا برای مبارزه با ویروس کرونا

بر اساس اعلام موسسه تحقیقات ملی فرانسه در زمینه توسعه پایدار، این موسسه قصد دارد برنامه مشترکی را با مشارکت مرکز بیولوژیک سلولی بیماری‌های عفونی و بیماری‌های غیرواگیر غرب آفریقا و موسسه تحقیقات پزشکی نوگوچی غنا با هدف تقویت استراتژی این کشور جهت مبارزه با بیماری کرونا در غنا برگزار نماید. این نشست در قالب برنامه کمک سلامت و بهداشت 1.2 میلیارد یورویی  فرانسه به کشورهای در حال توسعه انجام می‌گیرد. در بیانیه این موسسه، علاوه بر غنا نام کشورهایی همانند بنین، گینه و سنگال نیز برای دریافت کمک های مشابه آمده است.

 تانزانیا:

روند مثبت تولید ناخالص داخلی تانرانیا

چشم انداز اقتصادی تانزانیا از دیدگاه بانک توسعه آفریقا بیان کننده این نکته است که رشد واقعی تولید ناخالص داخلی این کشور در سال 2019 با کاهش مواجه بوده و به 6.7 درصد رسیده است. در عین حال شرق آفریقا همچنان به عنوان سریع ترین منطقه در حال رشد این قاره با رشد میانگین 5 درصد و با صدرنشینی کشورهای روآندا، اتیوپی و تانزانیا به روند خود ادامه می دهد و در این میان تانزانیا با اقتصادی متنوع توانسته با هزینه‌های عمومی قابل توجه، رشد سرمایه گذاری قابل ملاحظه و رونق صادرات، چشم انداز اقتصادی مثبتی را برای خود رقم بزند. گردشگری، معادن، خدمات، ساخت و ساز، کشاورزی و تولید از مهمترین بخش های درآمدزای اقتصادی این کشور به شمار می آیند. 

 افزایش صادرات تانزانیا در سال گذشته

به منظور تصویب بودجه سال مالی 2020 تا 2021 اینوسنت باشونگا وزیر تجارت تانزانیا در پارلمان این کشور حضور یافت و در پاسخ به پرسش نمایندگان گفت: صادرات تانزانیا در دو سال گذشته با رشدی قابل توجه به 2 میلیارد دلار افزایش یافت. واردات این کشور نیز از 1.4 میلیارد دلار به 500 میلیون دلار رسیده است. همچنین تانزانیا در جامعه شرق آفریقا و سادک نیز از حیث تجارت خارجی وضعیت مناسبی را یافته است. بیشترین میزان صادرات تانزانیا به هند و بیشترین میزان واردات نیز از چین بوده است. به گفته وزیر تجارت، تبعات اقتصادی و تجاری ناشی از کرونا در این کشور در دو ماه گذشته ملموس بوده و میزان ورودی کالا به بندر دارالسلام را به شدت کاهش داده است که ادامه این روند تأثیر منفی قابل توجهی بر اقتصاد تانزانیا خواهد داشت.

 نامیبیا:

نامه رئیس جمهوری نامیبیا به ترامپ

رئیس جمهوری نامیبیا در نامه ای به همتای امریکایی خود از کمک 5.5 میلیون دلاری این کشور به نامیبیا برای مقابله با کرونا قدردانی کرد. هاگه گینگوب در این نامه، کمک آمریکا را نشانه روابط طولانی بین مردم دو کشور خواند که همواره مبتنی بر احترام متقابل و تعهد به اصول دموکراسی و آزادی بوده است. وی افزود: با آغاز ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش ما شاهد پیشرفت برنامه‌هایی نظیر «گزارش چالش هزاره» و «برنامه اضطراری رئیس جمهور آمریکا برای مقابله با ایدز» بوده ایم؛ برنامه ای که بی نهایت در ارتقای کیفیت زندگی و بهداشت مردم نامیبیا موثر بوده است.. گینگوب همچنین در پیامی از کارکنان سفارت آمریکا در نامیبیا بویژه سفیر آن کشور نیز قدردانی کرد.

جمهوری دموکراتیک کنگو  ( کینشازا):

 افزایش مجدد کمک مالی آمریکا به جمهوری دموکراتیک کنگو برای مبارزه با کرونا

 آمریکا با افزایش 12 میلیون دلار دیگر ، بسته حمایتی‌اش از جمهوری دموکراتیک کنگو را  برای مبارزه با همه گیری ویروس کرونا، مجددا  افزایش داد. در این رابطه «مایک هامر» سفیر ایالات متحده در کینشاسا  در توییترش نوشت "با خرسندی اعلام می‌کنم که مبلغ 12 میلیون دلار تکمیلی دیگر برای مبارزه با کرونا در جمهوری دموکراتیک کنگو اختصاص داده شده و با این کمک تکمیلی مجموع رقم کمک آمریکا به 29 میلیون دلار می‌رسد و به این ترتیب جمهوری دموکراتیک کنگو را به یکی از اصلی ترین کشورهایی در جهان  بدل می‌کند که به این منظور کمک مالی را از آمریکا دریافت می‌کنند.

 کاردار لبنان دو دوستگاه آمبولانس مجهز را به ستاد مبارزه با کرونا تحویل داد

جامعه لبنانی‌های مقیم جمهوری دموکراتیک کنگو دو دستگاه آمبولانس مجهز به لوازم پزشکی را برای حمایت از مراقبت بیماران کرونایی به کمیته چندبخشی مبارزه با ویروس‌ کرونا اهدا کردند در مراسم واگذاری این دو دستگاه آمبولانس کاردار لبنان در جمهوری دموکراتیک کنگو و مسئول بهداشت استانی کینشاسا حضور داشتند. لازم به یادآوریست که جامعه هندی‌های مقیم پایتخت نیز پیش از این محموله یک کانتینر شامل 50 دستگاه تنفس مصنوعی  و 100 هزار ماسک را برای کمک به مبارزه با بیماری کرونا به یکی از مراکز اصلی رسیدگی به بیماران کرونایی در کینشاسا، اهدا نمودند.

 چاد:

اهدای 40 میلیون یورو  توسط بانک توسعه آفریقا برای ساخت یک پل

بانک توسعه آفریقا کمکی به مبلغ  40 میلیون یورویی به چاد برای ساخت پل رودخانه لوگون اهدا کرد.  این پل ارتباط بین شهرهای یاگو و بونگور در حوضه دریاچه چاد را برقرار می‌کند. روش اعطای این کمک مالی توسط صندوق سرمایه گذاری آفریقا در چهار چوب توافق نامه بین بانک و کمیسیون اروپا می‌باشد. در گزارشی که تیم مدیریت پروژه به بانک ارسال کرد اعلام شده است که این بودجه برای تأمین اعتبار هزینه‌های ساخت و ساز پل بین شهر یاگو در کامرون و بونگور در چاد می‌باشد.  این پل تجارت مرزی و روابط اجتماعی - فرهنگی بین دو کشور را تقویت  خواهد کرد. به طور خاص، این پروژه با هدف ارتقاء مبادلات بین ایالات ، به ویژه بین کامرون و چاد، کاهش زمان سفر و هزینه‌های حمل و نقل و بهبود دسترسی به خدمات اساسی توسط ساکنان مناطق همسایه انجام می‌شود.

 اوگاندا:

موسونی: همۀ طلبکاران طلب‌های خود از آفریقا را ملغی کنند

رئیس جمهور اوگاندا از طلبکاران بین‌المللی خواست همۀ طلب‌های خود را از قارۀ آفریقا  ملغی کنند تا آنها بتوانند بر مشکلات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا فائق آیند. به گزارش رسانه‌ها، موسونی گفت: «دوستان خارجی، اگر اصلاً دوست هستند، باید همۀ طلب‌های چندجانبه و دوجانبه را لغو کنند، زیرا این مشکل (کووید۱۹) را آسیا برای آفریقا پدید آورده است». او کشور خاصی را نام نبرد اما بدهی خارجی اوگاندا در پی وام‌هایی که از چین گرفته رشد بسیاری داشته است.

 اوگاندا در صدد چاپ اسکناس

رئیس جمهور اوگاندا دستور داد همۀ اسناد دولتی مانند اسکناس، برگه‌های رأی، گذرنامه، کارت شناسایی و گواهینامۀ رانندگی در داخل کشور چاپ شود تا از هدر رفت ارز جلوگیری گردد. وزیر مشاور کشور در این باره گفت دستور آقای موسونی مدت‌ها پیش باید صادر می‌شد زیرا کشور هزینۀ گزافی برای واردات اینگونه اسناد می‌پردازد. هم‌اکنون یک شرکت آلمانی این اسناد را به صورت چاپ شده در اختیار اوگاندا می‌گذارد.

سازمان سرمایه‌گذاری اوگاندا: اکنون در رکود هستیم

سازمان سرمایه‌گذاری اوگاندا (UIA) اعلام کرد این کشور اکنون به علت همه‌گیری کورونا دچار رکود شده است. مدیر اجرایی این سازمان در جمع خبرنگاران گفت سرمایه‌گذاران اقدام به تعدیل نیرو و کاهش سطح فعالیت‌هایشان هستند و این اقدامات نشانۀ رکود است. وی افزود به منظور درک تأثیر واقعیِ کووید۱۹ برای کسب و کارها، یک نظرسنجی کلی در دست بررسی است تا از تک‌تک شرکت‌ها بپرسیم این همه‌گیری تا چه حد بر فعالیت آنها تأثیر منفی داشته است.

رواندا:

کیگالی حائز مقام دوم در میزبانی همایش‌‌ها

طبق گزارش «انجمن بین‌المللی همایش‌ها» ICCA، کیگالی مقام دوم را از لحاظ محبوبیت برای برگزاری نشست‌ها، همایش‌ها و نمایشگاه‌ها در آفریقا را به دست آورد. این آمار مربوط به فعالیت شهرها در سال ۲۰۱۹ می‌باشد و مقام اول به کیپ‌تاون رسید. پایتخت رواندا سال ۲۰۱۸ نیز همین مقام را کسب کرده بود.

خروج اتباع رواندا از اوگاندا

رواندا نام‌نویسی اتباع خود که در پی قرنطینه سراسری در اوگاندا گرفتار شده‌اند را برای بازگرداندن آنها آغاز کرد. رواندا از طریق شرکت هواپیمایی‌اش (RwandAir) برنامه‌ای برای برقراری پروازهای هفتگی به چند کشور تنظیم کرده تا اتباع خود را به کشور برگرداند. طبق نظر مقامات سفارت رواندا در اوگاندا، افرادی که مایل به بازگشت هستند باید اطلاعات خود را به این سفارت ارسال کنند.

 ماداگاسکار:

تاسیس صندوق حمایت از بخش خصوصی در ماداگاسکار

به دنبال شیوع ویروس کرونا و رکود فعالیت های بخش خصوصی ماداگاسکار و به پیشنهاد جمعی از اقتصادانان این کشور، بانک مرکزی ماداگاسکار در نظر دارد اولین صندوق حمایت از بخش خصوصی در برابر پیامدهای منفی کووید 19 را راه اندازی نماید. مقرر شده است  این صندوق بعد از تاسیس مکانیسم کارکردی خود را طی بیانیه ای رسمی‌ به اطلاع فعالان بخش خصوصی برساند.

 رایزنی‌های وزیر امور خارجه ماداگاسکار با همتای کویتی برای بازگشت مالاگاشی‌های مقیم کویت

به دنبال تعیین ضرب العجل کویت برای بازگشت اتباع خارجی مقیم آن کشور و عدم امکان ماداگاسکار برای بازگرداندن اتباع خود، وزیر امور خارجه ماداگاسکار در گفتگوی تلفنی با همتای کویتی ضمن غیرممکن بودن این اقدام از جانب کشور متبوعش در شرایط فعلی خواستار مساعدت دولت کویت در این خصوص شد. روزنامه‌های محل بدون اشاره به تعداد دقیق مالاگاشی‌های مقیم کویت نوشتند که بیشترین اتباع مالاگاشی مقیم کویت را زنان و مردان کارگر تشکیل می دهند.

 موزامبیک:

اتمام فاز اول تاسیسات صنعت گاز در منطقه پمنا

رادیو موزامبیک خبر داد احداث اولین فاز تاسیسات لجستیکی صنعت گاز پمنا واقع در استان کابودلگادو به پایان رسیده است. فاز اول این تاسیسات شامل اسکله ای به طول سیصد متر و سایر زیر ساخت ها بوده است.

 آنگولا:

کمک 40 میلیون دلاری بانک توسعه آفریقا به آنگولا

هیات مدیره بانک توسعه آفریقا بسته 40 میلیون دلاری برای ارائه به بانک Millennium Atlântico آنگولا جهت کمک به شرکت های کوچک و متوسط این کشور را تصویب کرد. این کمک برای اشتغال زائی و افزایش تولیدات ملی این کشور ارائه شده است. این بسته شامل یک خط اعتباری 32 میلیون دلاری است که از سوی بانک توسعه آفریقا و بسته ای 8 میلیون دلاری که توسط صندوق رشد آفریقا که بانک خلق چین آن را حمایت می‌کند، ارائه خواهد شد. این کمک ها برای شرکت های کوچک و متوسط که بیشتر در زمینه‌های کشاورزی و صنعت فعالیت می‌کنند هزینه خواهد شد.

 وزیر حمل و نقل آنگولا خواستار استفاده شرکتها از بسته حمایتی دولت شد

آقای ریکاردو دابرو وزیر حمل و نقل آنگولا در سفر به استان جنوبی بنگوئلا، از شرکت های دولتی درخواست کرد که از تسهیلات دولت برای جبران مشکلات اقتصادی شرکتها که تحت تاثیر شیوع کرونا دچار ضرر و زیان شده اند استفاده کنند. دولت آنگولا بسته 488 میلیارد کوانزائی را برای کمک به شرکت های کوچک و متوسط در نظر گرفته است. وی گفت این بسته کمک می‌کند تا شرکتها از اخراج کارکنان منصرف شده و تا حدی زیان‌های خود را جبران کنند. وی گفت بخش حمل و نقل یکی از بخش های مهمی است که در اثر ویروس کرونا دچار آسیب جدی شد. آنگولا همزمان با مشاهده اولین موارد مبتلا به کرونا قوانین سختی را برای اعمال تعطیلی عمومی و شرایط اضطرار اعمال کرد.

 زیمبابوه:

 بانک جهانی 7 میلیون دلار به زیمبابوه پرداخت می‌کند

سخنگوی بانک جهانی اعلام کرد که این سازمان 7 میلیون دلار به زیمبابوه برای مقابله با شیوع ویروس کرونا پرداخت خواهد کرد. وی گفت: با توجه به بدهی‌های قابل توجه زیمبابوه به سازمان‌های مالی بین المللی، که دسترسی این کشور به منابع جدید مالی را منع می‌کند، این مبلغ از طریق صندوق های مورد اعتماد در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. بحران کرونا یک بحران جهانی است و ما نمی‌توانیم نسبت به کشورهایی که نیازمند کمک برای مقابله با این ویروس هستند، بی تفاوت باشیم. چندی پیش آقای امتولی نووه وزیر دارایی و توسعه اقتصادی زیمبابوه گفته بود که این کشور برای مبارزه با شیوع ویروس کووید 19 به 200 میلیون دلار نیاز دارد.

 امارات 8 تن کمک پزشکی به زیمبابوه اهدا کرد

امارات متحده عربی 8 تن کمک پزشکی به زیمبابوه اهدا کرد که این کمک ها شامل مواد ضدعفونی کننده، دست کش و لباس های محافظتی برای مقابله با ویروس کرونا است. این کمک ها روز چهارشنبه 6 می در فرودگاه بین المللی رابرت موگابه با حضور آقای کمبو موهادی معاون رئیس جمهور، آقای سیبوسیسو مویو وزیر امور خارجه و تجارت بین المللی، آقای ابادیه مویو وزیر بهداشت و مراقبت از کودکان و آقای جولای مویو وزیر دولت محلی و کار عمومی دریافت شد. آقای موهادی طی سخنانی گفت: این تجهیزات محافظتی به ما برای مقابله با شیوع کرونا در کشور کمک خواهد کرد و ما قدردان دولت امارات متحده عربی و شیخ محمد بن زاید آل نهیان ولیعهد ابوظبی هستیم.

 آمریکا 230 میلیون دلار به زیمبابوه برای مبارزه با ایدز کمک می‌کند

سفیر ایالات متحده در زیمبابوه خبر داد که این کشور 230 میلیون دلار به زیمبابوه برای مبارزه با ایدز کمک خواهد کرد. این اقدام قرار است که از طریق تخصیص یک بسته جامع مراقبتی، درمان و خدمات حمایتی انجام گیرد. به گفته برایان نیکولز، سفیر آمریکا در هراره این بسته حمایتی در فاصله یک اکتبر 2020 تا 30 سپتامبر 2021 عملیاتی خواهد شد و اکنون در انتظار تصویب توسط کنگره است. بودجه ای که سال قبل به این امر اختصاص یافته بود، 163 میلیون دلار بود که در سال جاری رشد قابل توجهی داشته است. ایالات متحده مدعی است که از سال 1980 تاکنون بیش از یک میلیارد دلار به تقویت سیستم بهداشتی زیمبابوه با هدف بهبود سلامت مردم این کشور کمک کرده است.

 نیجریه:

لغو عوارض واردات تجهیزات پزشکی توسط دولت نیجریه

روز سه شنبه مورخ 5 می 2020 دولت نیجریه اعلام کرد به منظور تقویت تلاش ها برای مقابله با گسترش بیماری کرونا تمامی عوارض گمرکی واردات تجهیزات پزشکی را لغو کرده است. بنا بر اعلام آقای «تولو اوگونلسی»، مشاور رئیس جمهور نیجریه، ریاست جمهوری آن کشور به منظور تقویت زیرساخت های بهداشتی بویژه در دوران مقابله با کرونا دستور لازم برای لغو عوارض گمرکی واردات تجهیزات و لوازم پزشکی را صادر کرده است. بنا بر اعلام این مقام نیجریه ای، آقای محمدو بوهاری، رئیس جمهور آن کشور همچنین طی دستوری خواستار تسریع در روند ترخیص کالاها و تجهیزات پزشکی از سوی اداره خدمات گمرکی نیجریه شده است.

 اصلاح بودجه سال 2020 نیجریه

بنا بر اعلام خانم «زینب احمد»، وزیر دارایی نیجریه در پی کاهش شدید درآمدهای مورد انتظار به دلیل کاهش بی سابقه بهای جهانی نفت، دولت فدرال اصلاحیه قانون بودجه سال 2020 را به زودی به مجالس نیجریه تقدیم خواهد کرد. این مقام نیجریه ای که در یک کنفرانس آنلاین در مورد تبعات کاهش بهای نفت بر اقتصاد نیجریه سخن می‌گفت تاکید کرد؛ در لایحه اصلاحی بودجه قیمت پیش بینی شده برای هر بشکه نفت حدود 20 دلار خواهد بود. بنا بر اظهارات خانم احمد با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، انتظار می رود اختصاص بودجه به بسیاری از پروژه‌های زیرساختی نیجریه با مشکل مواجه شده و این پروژه‌ها با تاخیر اجرا شوند. شایان ذکر است اقتصاد نیجریه در سال 2017 از رکود خارج شده و طی سال های 2017، 2018 و 2019 به ترتیب رشد 0.8%، 1.9% و 2.3 درصدی را ثبت نمود، اما سهم بیش از 80 درصدی نفت در مجموع صادرات نیجریه و وابستگی بیش از 90 درصدی این کشور به درآمدهای حاصل از فروش نفت خام در تامین ارز خارجی از یک سو و کاهش شدید بهای جهانی این ماده خام از سوی دیگر موجب شده تا تمام پیش بینی‌ها حاکی از رشد منفی اقتصاد نیجریه طی سال جاری میلادی باشد. خاطر نشان می سازد، قیمت اولیه پیش بینی شده برای نفت در بوجه سال 2020 نیجریه 57 دلار در هر بشکه بوده است.

 احتمال افزایش تقاضای جهانی برای واردات کنجد نیجریه

رسانه‌های نیجریه ای مدعی هستند، هرچند پس از گسترش همه گیری ویروس کرونا روند صادرات محصولات کشاورزی و از جمله کنجد آن کشور با مشکلات جدی مواجه شده است اما خواص دارویی کنجد سیاه تولیدی آن کشور موجب شده تا تقاضا برای خرید این محصول در بازار جهانی بویژه از سوی کشورهای آسیایی افزایش یابد. بر اساس این گزارش، کیفیت و خواص کنجد تولیدی نیجریه موجب شده تا طی سال گذشته میلادی قیمت این دانه روغنی در بازارهای اروپا از 1200 دلار در هر تن به 1800 دلار افزایش یابد و بعلاوه انتظار می رود طی سال جاری میلادی نیجریه بتواند با افزایش صادرات، سهم خود از بازار جهانی کنجد را به 15.36 درصد افزایش دهد. شایان ذکر است نیجریه با ظرفیت تولید سالانه 550 هزار تن کنجد پس از سودان دومین تولید کننده بزرگ کنجد آفریقا بوده و در مجموع بیش از 12 درصد از بازار جهانی این محصول را به خود اختصاص می دهد.

 بیش از 82 میلیون نیجریه ای در فقر بسر می‌برند

نتایج آخرین مطالعه موسوم به «استانداردهای زندگی مردم نیجریه» که از سوی اداره ملی آمار آن کشور منتشر شده حاکی از آن است که 82.9 میلیون نیجریه ای در فقر قرار دارند. بر اساس این مطالعه وضعیت فقر در ایالت های شمالی در مقایسه با ایالات جنوبی نیجریه وخیم تر است به گونه ای که از میان ده ایالت نیجریه که از بیشترین میزان فقر در رنج هستند، 9 ایالت در شمال این کشور قرار دارند و سه ایالت شمالی سوکوتو، تارابا و جیگاوا فقیرترین ایالات نیجریه هستند. این گزارش همچنین مدعی است که 52.1 درصد از مردمان روستایی و 18.4 درصد از شهرنشینان نیجریه ای در فقر به سر می‌برند و چهل درصد از شهروندان آن کشور درآمد روزانه ای کمتر از 376 نایرا –حدود یک دلار- دارند.

 رئیس جمهور ایران به بوهاری به خاطر فوت آبا کیاری تسلیت گفت

دکتر روحانی رئیس جمهور ایران فوت آبا کیاری رئیس دفتر نهاد ریاست جمهوری نیجریه را به بوهاری تسلیت گفت. گاربا شهو دستیار ویژه رئیس جمهور در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب گفت رئیس جمهور ایران طی پیامی‌ برای رئیس جمهور و مردم نیجریه آرزوی سلامتی نمود. وی در این پیام نجات بشریت از این ویروس را که منجر به جان باختن تعداد زیادی از مردم شده را وابسته به اراده و همکاری همه جامعه جهانی و نابودی هر گونه تبعیض دانست.

سنگال:

رئیس جمهور سنگال وضعیت اضطراری و منع رفت و آمد شبانه را تا یک ماه دیگر تمدید کرد

مکی سال رئیس جمهور سنگال طی حکمی وضعیت اضطراری را برای یک ماه دیگر تمدید کرد. به این ترتیب تا 13 خرداد 1399 کشور سنگال همچنان در وضعیت اضطراری خواهد بود. قانون منع رفت و آمد شبانه (حکومت نظامی) از ساعت 8 شب تا 6 صبح نیز به قوت خود باقی است.

 کمک دولت سنگال به دانشجویان شاغل به تحصیل در فرانسه

وزارت خارجه سنگال اعلام کرد: به 1500 دانشجوی سنگالی مقیم فرانسه هر کدام مبلغ 200 یورو وجه نقد کمک می‌کند. این مساعدت شامل دانشجویان بورسیه ای نمی‌شود. همچنین به 10 دانشجوی سنگالی که در فرانسه مبتلا به کوید – 19 شده اند هر کدام مبلغ 500 یورو مساعدت می‌شود. برخی منابع مطلع اعلام کرده اند، دانشجویان سنگالی در سایر کشورها از جمله ایران نیز مساعدت هایی از دولت سنگال دریافت کرده اند.

مالی:

کمک مالی دولت آلمان برای مبارزه با سوء تغذیه  مردم در کشور مالی

به گزارش روزنامه دولتی "اسار"، دولت جمهوری فدرال آلمان به منظور حمایت از برنامه غذایی جهانی WFP در کشور مالی مبلغ 7.2 میلیارد فرانک سفا را به این سازمان پرداخت کرد. روز پنجشنبه 7 مه 2020، این خبر طی یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار شده توسط وزارت کشاورزی با همکاری سفارت آلمان و با حضور آقایان مولای احمد بوبکر، وزیر کشاورزی مالی، دکتر دیتریش پول، سفیر آلمان و خانم سیلویا کاروسو، نماینده برنامه غذایی جهانی در کشور مالی اعلام شد. بنا به گفته نماینده برنامه غذایی جهانی، این کمک به سازمان WFP اجازه خواهد داد، نقش مهمی را در برنامه‌های امنیت غذایی در کشور مالی به نفع مردم آسیب پذیر ایفا نماید.

 بنین:

کمک سازمان بین المللی مهاجرت به مهاجران آفریقایی مقیم در گائو شمال کشورمالی

به گزارش روزنامه مستقل ایندیپندنت، از 10 آوریل حدود  1135 مهاجر غرب آفریقایی - از جمله نه زن و 30 کودک وارد شهر گائو شمال کشور مالی شدند. این مهاجران ازطریق الجزایر عازم کشورهای اروپایی بودند که توسط مقامات این کشور دستگیر و به شمال مالی فرستاده شدند. دراین راستا، روز پنجشنبه 7 مه 2020، سازمان بین المللی مهاجرت IOM بسته‌های غذایی، بهداشتی را به مسؤولان  اداره حفاظت مدنی منطقه گائو به نفع مهاجران مذکور اهدا کرد. مراسم تحویل گرفتن این بسته به ریاست کلنل عبدالکریم کولیبالی، مدیر منطقه حفاظت مدنی استان گائو و با حضور موریس آرمل، نماینده IOM صورت گرفت.

 سیرالئون:

تحلیل صندوق بین المللی پول از چشم انداز اقتصادی سیرالئون در دوران کرونا

با توجه به شیوع ویوس کرونا در دنیا، مدیران صندوق بین المللی پول (IMF) اقدامات قاطعی برای به حداقل رساندن پیامدهای احتمالی بر اقتصاد کشورها اتخاذ کرده اند. در بخشی از گزارش صندوق بین المللی پول در خصوص تأثیرات احتمالی همه گیر شدن ویروس کرونا بر اقتصاد سیرالئون آمده است: در سالهای اخیر شرایط کلان اقتصادی تثبیت گردید، از زمان روی کار آمدن مادابیو در سال 2018 دولت اصلاحات اساسی انجام داده است و با یک برنامه توسعه ملی سرمایه گذاری در حوزه آموزش و زیرساخت را در اولویت قرار داده است. رشد 3.5 درصدی سال 2018 به 5.1 درصد در سال 2019 افزایش یافت و تورم نیز تا پایان سال 2019 به زیر 14 درصد تعدیل شده بود. اگرچه فشار بر نرخ ارز همچنان ادامه دارد اما کسری حساب جاری نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. با وجود ظرفیت اقتصادی سیرالئون، چشم انداز اقتصاد این کشور به دلیل ویروس همه گیر کرونا تحت شعاع قرار گرفته است. بر اساس سیاست های برنامه ریزی شده رشد میان مدت به طور متوسط 4.5 درصد پیش بینی شده است. با اینحال پیش بینی چشم انداز باقیمانده تا پایان سال 2020 قطعی نیست و به میزان قابل توجهی به اقدامات پیشگیری و کنترل در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی و سر ریزهای اقتصادی وابسته، بستگی دارد. با در نظر گرفتن اقتصاد شکننده سیرالئون به دلیل بحران ابولا و سیاست های کلان اقتصادی گذشته، شوک کرونا ویروس به چالش های توسعه در این کشور اضافه کرده است. جلوگیری از زخم طولانی مدت و ادامه مسیر امیدوارکننده توسعه نیاز به حمایت جدی و چشمگیر شرکای توسعه این کشور خواهد داشت. مدیران IMF بر استراتژی جدید مدیریت بدهی میان مدت و تلاش برای تهیه یک برنامه شفاف و پایدار برای پرداخت مطالبات معوقه تأکید کردند. همچنین مدیران IMF ادامه تلاشها در جهت کنترل و کاهش نرخ تورم و همچنین تقویت استقلال عملی بانک مرکزی را تشویق نمودند. توصیه آنها به ویژه بر بهبود مدیریت نقدینگی تا هماهنگی میان نرخ ارز و سیاست های پولی ارائه شده است.

 دستگیری وزیر رفاه اجتماعی سابق سیرالئون

دکتر سیلویا بلایدن وزیر رفاه اجتماعی سابق از حزب مخالف دولت (APC) سیرالئون، توسط نیروهای امنیتی دستگیر و بازداشت شد. پلیس سیرالئون علت بازداشت خانم بلایدن را تلاش در راستای برنامه ریزی جهت اغتشاش علیه رئیس جمهور عنوان کرده اند. هواداران حزب APC ضمن رد اتهامات، دستگیری وی را سرکوب شدید مخالفان سیاسی کشور می دانند. دکتر بلایدن قبل از بازداشت در توییتی خطاب به هواداران اتهامات وارده را نادرست و فرار دولت از پاسخگویی دانست. در روزهای اخیر تنش سیاسی در سیرالئون میان دولت و حزب مخالف افزایش یافته است.

 تلاش برای تقویت روابط تجاری میان نیجریه و سیرالئون

در حاشیه گرامیداشت 59امین سالگرد استقلال سیرالئون در ابوجا، کمیساریای عالی سیرالئون در نیجریه، سولومون گمبه اظهار داشت، سیرالئون متعهد است تا مناسبات اقتصادی با نیجریه را تقویت نماید و زمینه را برای جذب سرمایه گذاران نیجریه ای در بخش معدن این کشور را فراهم کند. وی ضمن اشاره به روابط دیرینه میان دو کشور تأکید کرد پس از بازنگری در قوانین معادن سیرالئون که با هدف ترویج همکاری‌های تجاری دوجانبه صورت گرفت، امیدواریم مناسبات اقتصادی دو کشور نیز افزایش یابد. وی تصریح کرد، نیجریه بعنوان بزرگترین اقتصاد آفریقا و بزرگترین کشور سیاهپوست جهان جایگاه ویژه ای در روابط دوجانبه با کشورمان دارد همانطور که از 13 بانک فعال در سیرالئون، 9 بانک متعلق به نیجریه می‌باشد که 95 درصد کارکنان آن اهل سیرالئون هستند.

 گامبیا:

کمک اتحادیه اروپا به گامبیا جهت مبارزه با کوید – 19 و گذار دموکراتیک

نماینده اتحادیه اروپا در بانجول اعلام کرد این نهاد در نظر دارد در شرایط کنونی 550 هزار یورو به گامبیا کمک فنی ارائه کند. این مبلغ بخشی از  بودجه تخصیص داده شده به این کشور آفریقایی (9 میلیون دلار) جهت مبارزه با اپیدمی‌ کووید – 19 و همچنین گذار دموکراتیک و انتخابات 2021 – 2020 است.

 لیبریا:

توضیح آلمان در خصوص حذف سیرالئون و لیبریا از همکاری‌های توسعه دوجانبه

آلمان در خصوص تصمیم اخیرش مبنی بر حذف برخی از کشورها به ویژه سیرالئون و لیبریا از همکاری‌های توسعه ای دوجانبه توضیحاتی ارائه داد. این کشور اعلام کرد به علت شیوه حکمرانی نامناسب و فساد رو به رشد تحت ریاست جمهوری مادابیو، سیرالئون را از فهرست خود کنار گذاشته است. همچنین در اقدامی مشابه کشور لیبریا نیز به دلیل شیوه‌های غیرمسئولانه و غیردموکراتیک رئیس جمهور ژرژ وآه از لیست همکاری‌های توسعه ای دوجانبه آلمان حذف گردید. دولت آنگلا مرکل در 29 آوریل 2020 طی گزارشی اعلام نمود همکاری‌های توسعه ای آلمان تنها با کشورهایی که اصلاحات روش حکمرانی مناسب، احترام به حقوق بشر، مبارزه با فساد را اجرا و حمایت نمایند، ادامه خواهد یافت.  

 اتحادیه آفریقا :

مشارکت رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا در هجدهمین نشست سران جنبش عدم تعهد

موسی فکی، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا 15 اردیبهشت 99 از طریق ویدئو کنفرانس در هجدهمین نشست سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد که با عنوان "اتحاد برای مقابله با کرونا" تشکیل شده بود، مشارکت کرد. وی در این نشست ضمن تقدیر از ابتکار عمل جمهوری آذربایجان به عنوان رئیس دوره ای جنبش عدم تعهد در ایجاد همبستگی میان اعضاء جهت مقابله با ویروس کرونا، اظهار داشت: در شرایط فعلی جهان بیش از گذشته نیازمند همبستگی و چندجانبه گرائی برای مبارزه با ویروس کرونا و اثرات مخرب آن بر بخش های بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است. قاره آفریقا، بخشی اساسی از جنبش عدم تعهد است. ما یک راهبرد واحد برای مقابله با شیوع کرونا اتخاذ کرده ایم که اکنون توسط CDC آفریقا در سراسر قاره انجام می‌شود. یک صندوق ویژه در پاسخ به Covid19 تأسیس شده است. ما تردیدی نداریم که این اپیدمی منجر به ایجاد بحران جدی مواد غذایی در آفریقا خواهد شد و امنیت غذایی را بسیار شکننده خواهد کرد. اختلالات عمیقی در زنجیره تجارت جهانی، به ویژه در آفریقا رخ دهد. هزاران شغل نابود و میلیون‌ها نفر در این قاره بیکار شده اند. ما خواستار تعلیق یا حتی بخشش بدهی‌های آفریقا شده ایم. از اعضاء جنبش عدم تعهد دعوت می‌کنم تا از ما در این زمینه، پشتیبانی کند. اگرچه آفریقا در درجه اول متکی به ظرفیت های خود است. با این حال ما برای همکاری‌های بین المللی آماده هستیم و از اعلام همبستگی و کمک های شرکای خود قدردانی می­کنیم. اگر تاکنون آفریقا تعداد کمتری مبتلا داشته است، این به دلیل اقدامات پیشگیرانه شجاعانه ای است که اکثر کشورهای آفریقایی خیلی زود انجام داده اند. اما ما می دانیم که دیر یا زود این بیماری در آفریقا نیز به صورت گسترده سرایت خواهد کرد و عواقب آن برای اقتصادهای شکننده آفریقا، فاجعه بار خواهد بود. از اقدامات موثر سازمان جهانی بهداشت به ریاست آقای "تدروس آدهانوم" تشکر می‌کنم و حمایت خود را از ایشان مجددا اعلام می نمایم. از دولت ها و ملت های چین و کوبا به خاطر حمایت هایشان از قاره آفریقا در مبارزه با ویروس کرونا، قدردانی می نمایم.

 درخواست اتحادیه آفریقا برای اجرای توافق نامه تجارت آزاد قاره به عنوان راهی برای مقابله با رکود اقتصادی ناشی از کرونا

 "پائولو گومز"، نایب رئیس ابتکار AfroChampions روز 16 اردیبهشت 99 در مصاحبه ای گفت: تأخیر در اجرای توافق نامه تجارت آزاد آفریقا یک فرصت بزرگ را از کشورهای آفریقایی خواهد گرفت زیرا این پیمان احتمالا بهترین محرک برای قاره جهت مقابله با پیامدهای اقتصادی کرونا خواهد بود. وی افزود؛ متأسفانه ما محرک های دیگری را در اختیار نداریم. محرک واقعی در اختیار آفریقا در حقیقت تقویت تجارت میان کشورها و ایجاد فرصت های شغلی، توسعه بنگاه‌های کوچک، متوسط و اطمینان از ایجاد نقدینگی لازم در بازار است. نخستین مبادلات بر اساس این توافقنامه قرار بود در تاریخ اول ژوئیه 2020، برابر با 12 خرداد 99 انجام شود که به دلیل شیوع ویروس کرونا به تأخیر افتاده است.

اکواس:

انتصاب نماینده اکواس در سازمان ملل متحد

بر اساس اعلام جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا، آقای «ماهاما کاپیاه»، از تاریخ یک می 2020، به عنوان سفیر و نماینده اکواس در نزد سازمان ملل متحد منصوب شده است. آقای کاپیاه تبعه کشور غنا و پیشتر مدیر اجرایی مرکز انرژی‌های نو و بهره وری انرژی اکواس (ECREEE) بوده و  کارنامه موفقی را در اداره و گسترش فعالیت های این مرکز ارائه کرده بود.

 اختصاص بودجه 12.33 میلیون یورویی بانک توسعه آفریقا به پروژه جاده ای ابیجان- لاگوس

6 می 2020 بانک توسعه آفریقا با انتشار بیانیه ای از اختصاص بودجه ای 12 میلیون و 330 هزار یورویی برای اجرای شاهراه منطقه ای ابیجان-لاگوس خبر داد. بر اساس این بیانیه، مبلغ مورد نظر بخشی از اعتبار لازم برای انجام مطالعات احداث شاهراه منطقه ای ابیجان-لاگوس که پنج کشور  ساحل عاج، غنا، توگو، بنین و نیجریه در منطقه غرب آفریقا را به هم متصل می‌کند، را تامین خواهد کرد. شاهراه منطقه ای ابیجان- لاگوس یکی از مهمترین پروژه‌های در دست اجرای اکواس است که انتظار می رود از طریق اتصال برخی از  مراکز اصلی اقتصادی غرب آفریقا یعنی شهرهای ابیجان، آکرا، کوتونو، لومه و لاگوس که پرجمعیت ترین و پر رونق ترین مناطق اکواس بشمار می آیند، نقش بی بدیلی را در ارتقاء تجارت منطقه ای و تسهیل تردد مسافرین در غرب آفریقا ایفا کند. در برنامه جامع حمل و نقل جاده ای اکواس، شاهراه ابیجان- لاگوس از طریق اتصال به سایر کریدور های جاده ای از جمله محور شمال- جنوب، نقش عمده ای را در تسهیل تجارت آن دسته از کشورهای منطقه نظیر بورکینافاسو، مالی، نیجر و چاد که محصور در خشکی هستند، بر عهده خواهد داشت. شایان ذکر است بانک توسعه آفریقا تاکنون مجموعاً بودجه ای به میزان  22.4 میلیون یورو را به اجرای شاهراه منطقه ای ابیجان-لاگوس اختصاص داده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما